Lagbanner
Ett arenabygge präglat av fiffel, bedragare och lögnare
Länge än såhär har man inte kommit trots flera års arbete och flera miljarder i budget.

Ett arenabygge präglat av fiffel, bedragare och lögnare

Med flera miljarder kronor, försvunna och en ständigt uppskjuten deadline är det lätt att kalla den nya arenan i Sankt Petersburg för ett enormt fiasko. Idag talar politiker om ett slutdatum kring 2015, det skulle innebära en försening på sex år.

I September 2006 revs den gamla Kirov Stadion I Sankt Petersburg. En arena som varit hemmaplan för Zenit ända sedan 1950. Tillsammans med ägaren, Gazprom och staden, Sankt Petersburg, skulle en ny arena byggas i samma område med plats för c:a 55000 åskådare. Den nya arenan ute på Krestovskij-ön var planerad att stå färdig senast 2009. 
 
Idag vore det en överdrift att kalla den ens för halvfärdig. De första rapporterna talade om att arenan skulle kosta c:a 1.2 miljarder svenska kronor att bygga. Idag rapporteras det att kostnaderna har stigit till hela sex miljarder kronor, vilket gör bygget till den dyraste fotbollsarenan i världen. 
Det hela började gå utför i början av 2010 när det skar sig mellan staden och Gazprom. Företaget ville bygga en skyskrapa i centrala Sankt Petersburg, något som invånarna vände sig emot. Den dåvarande borgmästaren, Valentina Matvijenko, såg chansen att ta billiga poäng och ställde sig på invånarnas sida, vilket gjorde ledningen för Gazprom förbannade och de drog sig ur arenabygget och lämnade finansieringen till staden. När Ryssland tilldelades VM 2018 trodde de flesta att finansieringen av arenan ändå skulle lösa sig, men faktum är att knappt någonting har hänt ute på Krestovskij. När Dmitrij Medvedev reste runt i landet för en dryg månad sedan för att inspektera de tilltänka VM-arenorna såg han ingen skillnad från det han sett 2,5 år tidigare i Sankt Petersburg. Medvedev var märkbart irriterad och i en senare intervju gick han till attack mot den nuvarande borgmästaren, Georgij Poltavtjenko. 
- Ingenting har hänt på bygget. Vi har gett dem alla nödvändigheter för att färdigställa det, men ändå har man inte gjort några framsteg, sa Medvedev. 
 
Ända sedan starten av bygget har det ryktats om att pengar från budgeten försvinner till helt andra ändamål än vad de är tänkta för. Idag råder det inget tvivel om att så varit fallet under en lång tid.
I dagarna har en kommitté tillsatts för att övervaka bygget, företaget som bygger arenan har länge ifrågasatts men fick förlängt förtroende då man anser att ett byte bara skulle skjuta upp invigningen ännu mer. 
Byggföretaget har skyllt dröjsmålet på att man tvingats rita om arenan då Fifas krav på en VM-arena som ska hålla en Semifinal måste rymma minst 68000 åskådare. 
 
Sedan Gazprom lämnade bygget har Zenit egentligen inte haft något att säga till om. Istället har den tillfälliga arenan, Petrovskij, växt fram till klubbens nya hem. Först handlade det om “två-tre säsonger”, men nu talar allt för att Zenit åtminstone spelar på Petrovskij över säsongen 2014/2015. Det är givetvis ett enormt problem då Petrovskij bara rymmer c:a 21000 åskådare och till större matcher skulle Zenit inte ha några problem med att sälja dubbelt så många biljetter. Det har ryktats om att Gazprom, tillsammans med klubben, undersöker möjligheterna om att bygga en egen arena en bit utanför stan, en arena som antagligen skulle bli klar före den stora som byggs på Krestovskij-ön.  
 
Zenitfansen har tidigare visat sitt missnöje mot bygget och det tog ny fart i hemmamatchen mot Kuban för ett par veckor sedan efter att borgmästare, Poltavtjenko, svarat på kritiken med “om de vill att det ska gå snabbare kan de komma ut och hjälpa till med bygget”. Det var extra känsligt då flera röster höjts mot att staden försummar viktigare frågor som infrastruktur och lägger alla skattepengar på en arena som ändå aldrig blir färdig. Kommande helg på Petrovskij spenderade fansen en stor del av matchen med att kalla Poltavtjenko för “tjuv”, “bedragare” etc. innan hela arenan stämde upp i ramsan, “Bygg färdigt vår arena, sälj ditt semesterhus”. 
 
Poltavtjenko pratade i intervjun om att han inte några anledningar att misstänka något fiffel med budgeten för bygget. Men bara veckor senare bekräftade en av idrottsministern, Vitalij Mutkos, närmaste män att pengar har försvunnit och att man startat en utredning för att ställa de skyldiga inför rätta.
 
Idag vet ingen när arenan ska stå färdig. Även om 2015 verkar vara det man siktar emot. Flera miljarder kronor har försvunnit och flera andra ryska klubbar ligger långt före i sina arenabyggen än vad Zenit gör, trots att Zenit var långt före i sina planer än de flesta andra klubbar. Sankt Petersburgs invånare har fått se sina folkvalda ledare komma med bortförklaringar om varför bygget tar tid, men inga godkända förklaringar om varför man nu ligger ungefär fem miljarder kronor över den från början planerade budgeten. 
När Luciano Spalletti förlängde sitt kontrakt med Zenit till 2015 sa han, “Jag ser fram emot att träna Zenit på den nya arenan”. Om så ska bli fallet får Spalletti nog börja fundera på ännu en kontraktsförlängning. 

Källor: New York Times, Sports.ru, fc-zenit.ru, Wikipedia.

Johan Nilssonjohan.nilsson.jn@gmail.com2012-10-31 12:32:00
Author

Fler artiklar om Zenit

Zenit går in i hösten som obesegrade men också med gott om frågetecken
Zenit växer sig allt starkare i en liga som bara blir svagare