Columbus - NY Rangers2 - 3
Zenit 0 - 2 Rostov. En förlust som påminde om Advocaats sista dagar
Ett för dagen helt oinspirerat Zenit föll fullt rättvist hemma mot Rostov med 0-2 utan att knappt skapa en målchans under matchens sista 75 minuter. Förlusten påminner till stor del om hur spelet såg ut under Dick Advocaats sista tid och väcker naturligtvis frågan om Luciano Spallettis framtid.
Det är egentligen bara slöseri med tid att gå igenom själva matchen, men det är ändå värt att nämna att Zenit inledde rätt piggt och hade två jättechanser att ta ledningen. Först när Roman Sjirokov var fri med målvakten men lyfte bollen strax över. Sen när Stipe Pletiksoa skickade en utspark rakt på Andrej Arsjavin. Bollen studsade till Roman Sjirokov som la upp bollen för Alexander Kerzjakov som sköt i insidan av stolpen. Borde naturligtvis ha varit mål, samtidigt täckte Pletikosa med hjälp av en försvarare av stora delar av målet och Kerzjakov sköt bollen i det enda fria hörnet. Den här gången var marginalerna dock inte på hans sida. Däreter tappade Zenit allt. Rostov tog ledningen efter en hörna som rensades undan, men bollen kom in i straffområdet igen och fyra fria Rostovspelare kunde sätta ledningsmålet. Offside trodde de flesta, men på reprisen syntes Roman Sjirokov lite nonchalant jogga upp fem meter bakom resten av laget och såg till att upphäva offsiden. 0-2 kom i den 39:e minuten när Milic inlägg gick igenom hela straffområdet och bakom en sovande Domenico Criscito kunde Kalatjev smyga fram och sätta tvåan.
Spalletti gjorde två byten i paus men fick inte ut någon effekt alls. Zenit hade ingen intensitet, ingen vilja och Rostov kunde ostört spela sig ur i princip samtliga situationer och dra ner på tempot genom att rulla runt bollen och ta tid på sig vid fasta situationer. När Zenit väl hade bollen hade man vansinnigt svårt att få igång något spel. Mest för att rörelsen på Hulk, Sjirokov, Sjatov och Kerzjakov var obefintlig. Men också för att backlinjen var helt oförmögna att slå ordentliga passningar upp till de mer offensiva spelarna. Igor Smolnikov, Luis Neto och Domenico Criscito verkade tävla i att skicka passningar på Rostovspelarna eller ut över sidlinjen. Och gjorde de inte det, då slog de vansinniga bakåtpassningar till Jurij Lodigin som i sin tur skickade upp bollen på läktaren.
Hemmalaget saknade helt och hållet organisation i defensiven. I vanliga fall brukar just presspelet var en av Zenits främsta egenskaper, men här verkade man inte ens försöka. Och just den detaljen påminner om hur viljelöst och oengagerat laget såg ut under Dick Advocaats tid. Spelare som sover i markeringsspelet, som inte gör sitt jobb i presspelet.
Roman Sjirokov hade knappt en bollkontakt i andra halvlek, vilket kanske inte var konstigt då han inte ens försökte göra sig spelbar. Oleg Sjatov kom in i paus men rörde knappt bollen. Domenico Criscito gick med i anfallen två eller tre gånger, men när han väl fick bollen gav han bort den lika fort. Oftast till motspelare eller till inkast.
Spalletti kommer naturligtvis att skylla förlusten och den usla insatsen på att spelarna nyss kommit tillbaka från landslagsspel. Det må vara hänt att det är ett problem. Men det ska ändå synas att spelarna försöker. Och ett högst medelmåttigt lag som Rostov ska inte kunna rulla ut Zenit på det sätt man gör. Men man klarar av det, då det inte fanns något presspel eller någon intensitet alls från Zenits sida.
Det kan bero på trötthet. Men det kan lika mycket bero på att spelarna helt enkelt inte är motiverade till att göra jobbet mot mindre lag som man egentligen ska slå på beställning. Och är det motivationsbrist, då är det helt och hållet Spallettis ansvar. För alla signaler om att laget inte var motiverat nog - de fanns där. Uteblivet presspel. Nonchalant markering. Ingen som helst rörelse utan boll. Dålig koncentration i passningsspelet.
Spalletti gör långt ifrån någon imponerande match på sidlinjen. Han agerar visserligen med två byten redan i paus, men det är två spelare som ersätter två likadana spelartyper. Det tar fram till den 75:e minuten innan han tar av Roman Sjirokov som var så dålig att han aldrig ens borde ha fått startat. Än mindre fått komma ut till den andra halvleken. Ingenting i spelet fungerar och då man ändå har en targetforward, om än oduglig med bollen vid fötterna, i Alexander Bukharov kan man fråga sig varför han inte får komma in och låta medspelarna skicka långt emot? Och varför är Vladimir Bystrov kvar på bänken i 75 minuter när han är en av de få offensiva spelarna som skiljer sig mot de övriga i truppen med sitt rörelsemönster och sin förmåga att hota i djupled.
Spalletti menade att man flyttade den här matchen till fredag för att få mer återhämtningstid inför mötet med Atlético. Fair, men då har han och laget en skyldighet att göra årets bästa match mot spanjorerna nu när man tydligen prioriterade den före ligaspelet. Nu har Spalletti inga ursäkter.
Han har i princip fått allt han pekat på de senaste två somrarna och ännu ett år utan en ligatitel eller någon form av framgång i Europa - då är Spallettis tid i klubben över. Det vore otroligt tråkigt med tanke på hur bra han inledde sin tid i Zenit. Men den här matchen var ett nytt lågvattenmärke och det är svårt att inte dra parelleler till hur ynkligt det såg ut under Dick Advocaats sista tid. Han fick sparken efter 0-2 hemma mot Tomsk i en om möjligt ännu sämre match. Efter slutsignalen talade Spalletti med Zenits president, Alexander Dyukov - man behöver inte ens vara konspiratoriskt lagd för att gissa att det var en signal från klubbledningen mot Spalletti att något måste hända. Och det snart.
På tisdag kommer Atlético Madrid till Sankt Petersburg. Det är fullt möjligt att det blir Spallettis sista match i Zenit.
Laguppställning:
Jurij Lodigin
Igor Smolnikov
Luis Neto
Tomas Hubocan
Domenico Criscito
Axel Witsel
Konstantin Zyrijanov (Viktor Fajzulin 46)
Hulk
Roman Sjirokov (Vladimir Bystrov 75)
Andrej Arsjavin (Oleg Sjatov 46)
Alexander Kerzjakov
Matchfakta:
0-1 Vitalij Djakov 18 min
0-2 Timofej Kalatjev 39 min
Gula kort:
Domenico Criscito (1), Viktor Fajzulin (2)
Bästa Zenitspelare:
Absolut ingen.