Zjirkov skickade Zenit vidare i cupen

Zenits dröm om en dubbel lever vidare, men det satt hårt inne när man under onsdagskvällen slog ut Akhmat på bortaplan. Det krävdes en förlängning och en oväntad matchvinnare i Jurij Zjirkov för att Zenit skulle flyga hem till Sankt Petersburg med en 2-1 seger.

Med ligan i princip redan avgjord är det många Zenitfans som sett fram emot cupen under vårsäsongen. Med flera av topplagen redan utslagna är segerchansen god och om inte annat blev cupen än mer spännande när en seger idag mot Akhmat innebär en semifinal mot ärkerivalen Spartak Moskva. Att Zenit tar turneringen på allvar råder det inget tvivel om heller och Sergej Semak mönstrade i princip sitt starkast tillgängliga lag nere i Groznyj, däremot tvingades han lämna skadade anfallstrion, Dzjuba, Driussi och Azmoun hemma och Malcom fick starta på topp som den egentligen enda spelaren i truppen som var lämpad att spela forward.
Zenit hade dock inga problem med att skapa målchanser i den första halvleken och man borde nog haft lednignen i paus sett till antalet chanser man hade framåt. Närmast kom Alexej Sutormin men hans skott i relativt fritt läge gick precis utanför.
Andra halvlek såg ut att bli en liknande historia men lite från ingenstans så stack Akhmat upp och Bernard Berisha tacklades klantigt omkull i straffområdet av Magomed Ozdojev och fick straff. Berisha jublade som om han vunnit turneringen på egen hand redan innan straffen och kunde sen se på när Odise Roshi placerade in 1-0.

Om Zenit varit offensiva innan så blev det naturligtvis än mer tryck framåt efter hemmalagets ledningsmål. Chanserna fanns och Jaroslav Rakitskij borde ha kvitterat när han efter en hörna fick helt fritt skottläge inne i boxen men sköt rakt på hemmalagets målvakt. Strax därefter kom dock kvitteringen efter att inhoppande Jurij Zjirkov serverat Emiliano Rigoni som i sin första match efter utlåningen till Serie A sköt 1-1 och tog matchen till förlängning. Men det borde aldrig ens ha gått så långt, med minuten kvar av övertiden i andra halvlek fick Malcom ett jätteläge att avgöra men brassen kom lite fel till bollen och 1-1 stod sig.

Akhmat bytte in sin brasilianska forward Ravanelli innan förlängningen och han skapade i princip på egen hand mer problem på ett par minuter än vad Akhmat hade gjort under ordinarie matchtid. Han höll på att utnyttja en dålig utrusning av Mikhail Kerzjakov men Rakitskij och Wilmar Barrios reagerade snabbt och avstyrde vad som annars varit 2-1 för hemmalaget.
Istället blev det 1-2, och det kom från oväntat håll. Jurij Zjirkov dröjde kvar utanför straffområdet på en hörna och drog överraskande till med högerfoten och såg nästan chockad ut när bollen gick i mål. Reprisbilderna visade att bollen styrdes lite lätt och ställde en väldigt passiv Gorodov i målet. Efter 1-2 hade Zenit full kontroll och borde stängt matchen ett par gånger men Malcom och Sjatov misslyckades i sina lägen. Istället dök det naturligtvis upp en chans i sista sekunderna för hemmalaget men Kerzjakov stod rätt placerad och stoppade Ravenellis hårda skott.

Segern innebär att Zenit är klara för semifinal där man kommer ta emot Spartak Moskva på hemmaplan den 23:e april. Och med tanke på att ligan lär bli odramatisk under våren så är det ingen överdrivt att kalla Cupsemin med Spartak för vårsäsongens största match.