7. De ansvariga

7. De ansvariga

I sex artiklar har en mycket undermålig demokratisk beslutsprocess i fotbollens hantering av 51%-frågan belysts. Två gånger har systemet havererat. Nu är det dags att fokusera på de ansvariga. Men inte på de ansvariga för vad som hänt – utan de som ansvarar för att se till att det inte händer igen!

(Denna artikelserie syftar till att kasta ljus över den demokratiska processen i 51%-frågan. Alla påståenden, slutsatser och värderingar är författarens egna).
 
 
Denna artikelserie har visat upp en inte särskilt smickrande bild av hur fotbollen hanterat 51%-frågan. Avgörande beslut har tagits utan insyn eller delaktighet för fotbollsrörelsen som helhet. Två gånger har beslut fattats, som att döma av de disskussioner som följt inte motsvarats av en enighet inom fotbollsfamiljen - detta trots att kritik mot agerandet framfördes redan första gången. Hanteringen kastar en skugga över hela fotbollsetablissemangets demokratiska trovärdighet.
 
Det vore lätt att låta denna artikelserie avslutas med en massa krav på utredning av ansvarsfrågan eller åtgärder mot dem som eventuellt begått felaktigheter. Jag överlämnar emellertid med varm hand den diskussionen till årsmötena i Svenska Fotbollförbundet (SvFF), Föreningen Svensk Elitfotboll (SEF) samt Elitföreningen Damfotboll (EFD).
 
 
Värna en demokratisk process
Det demokratiska problemet ligger nämligen inte i första hand på individnivå – utan i organisationsstrukturen och möjligen i den kultur av centralt maktutövande utan insyn som utvecklats. Möjligen finns det även en otydlighet om vilka mandat och vilket uppdrag man har som förtroendevald på olika nivåer. Det kan därför vara på sin plats att en diskussion inleds om hur fotbollsrörelsens många föreningsmedlemmar representeras. Det viktigaste är att komma till rätta med det - hur organisationen praktiskt förverkligar de demokratiska idéerna.
 
Personligen hoppas jag att fotbollsfamiljen inför de årsmöten som nu är på gång, tar ansvar för att i så hög grad som möjligt återställa fotbollens demokratiska trovärdighet. Detta både i det korta perspektivet (51%-frågan) och i det långa, mer allmänna. Konkret skulle det innebära att:

  • …remissvaret till RF dras tillbaka. Fotbollen är inte beslutsmässig i 51%-frågan ännu. De krav på konsekvensutredningar och demokratisk förankring som framfördes redan 2009, är inte tillgodosedda.
     
  • …en diskussion utifrån ett organisationsperspektiv förs om hur fotbollen i framtiden kan undvika den typ av demokratiska tillkortakommanden som vi sett prov på i 51%-frågan både 2008 och 2011.
Den andra punkten handlar om att man i systemet bygger in mekanismer som garanterar en bred, konstruktiv debatt eller åtminstone en ordentlig insyn i maktutövningen. Jag ska ge några exempel på hur detta skulle kunna göras.
 
 
System för att värna demokratin
Exempel på vad som skulle kunna göras för att undvika processer som liknar de vi sett i 51%-frågan är:

  • …införande av ”offentlighetsprincip” inom SvFF:s, SEF:s och EFD:s stadgar. Innebörden skulle antingen kunna vara att exempelvis styrelseprotokoll inom rimlig tid efter möte ska läggas upp på officiell hemsida – eller åtminstone att medlemmar i organisationernas medlemsföreningar ska ha rätt att på förfrågan få tillgång till protokollen. 
     
  • …att något slags vitbok upprättas där frågor listas som ska förankras hela vägen inom fotbollsrörelsen innan beslut fattas i Förbundets namn. Exempel på sådana kan vara värdegrundsfrågor inom idrotten. Syftet skulle vara att underlätta för makthavare på både central och regional nivå, att se i vilka fall de inte har mandat att ta beslut utan en öppen och bred diskussion. 
     
  • …att en arbetsplan för hur fotbollsrörelsen ska hantera ovanstående frågor skapas. I en sådan bör rörelsen ha rätt att vara en del i hela processen, från diskussionens början till dess beslut fattas. Därmed är det rimligt att såväl förtroendevalda som rörelsen, kan se hur frågor ska lyftas, hur diskussionsunderlag ska tas fram och spridas samt hur det ska gå till då besluten fattas.
     
  • …att arbets- eller utredningsgrupper i stora frågor framgent sätts samman enligt en uttalad representativitetsprincip, där man har ambitionen att alla stora intressenter runt fotbollen ska kunna delta. För supporterrepresentation skulle i så fall ett samarbete med Svenska Fotbollssupporterunionen (SFSU) lämpligen kunna upprättas.
En konkret åtgärd som specifikt gäller 51%-frågan vore möjligen också på sin plats: 
  • …att den Bolagiseringsgrupp som utreder 51%-frågan inom ramen för Fotboll 2020, upplöses och nybildas enligt ovan. Dess roll i den process som varit, gör att trovärdigheten i de resultat den producerar i hög grad kommer att kunna ifrågasättas.
Det finns säkerligen många andra exempel på vad som skulle kunna göras, men ovanstående är åtminstone några konkreta exempel.
 
 
De som ansvarar för framtiden
Att årsmötet nu tar tag i vad som hänt i 51%-frågan samt hur man ska förhindra liknande missförhållanden i framtiden, är avgörande för Förbundets demokratiska trovärdighet. Detta ansvar åligger alla de förtroendevalda, som representerar en organisation med rösträtt på SvFF:s, SEF:s och EFD:s årsmöten.
 
Enligt SvFF:s stadgar, kap 2 § 24, har de 24 distrikten, de 16 allsvenska klubbarna, de 16 superettanklubbarna samt de 12 damallsvenska klubbarna rösträtt på Förbundets årsmöte den 26 mars. Notera att SEF respektive EFD inte har rösträtt som organisationer; varje förening agerar i sitt eget namn. På SEF:s årsmöten ingår de 32 föreningarna i Allsvenskan och Superettan, på EFD:s de 12 damallsvenska föreningarna.
 
För att verkligen markera att varje ombuds förtroendeansvar är personligt i förhållande till det distrikt eller den förening de representerar, ska samtliga röstberättigade organisationer listas nedan. Vem som är ombud för respektive organisation kan variera åtminstone i SvFF (stadgarna kap 2 § 22), men nedanstående organisationer ingår:
 
 
Ombud för de 24 fotbollsdistrikten:
 
Blekinge FF
Bohusläns FF
Dalarnas FF
Dalslands FF
Gotlands FF
Gästriklands FF
Göteborgs FF
Hallands FF
Hälsinglands FF
Jämtland-Härjedalens FF
Medelpads FF
Norrbottens FF
Skånes FF
Smålands FF
Stockholms FF
Södermanlands FF
Upplands FF
Värmlands FF
Västerbottens FF
Västergötlands FF
Västmanlands FF
Ångermanlands FF
Örebro Läns FF
Östergötlands FF
 
 
Ombud för föreningarna i Allsvenskan/SEF:
 
AIK Fotboll
Djurgårdens IF
IF Elfsborg
GAIS
Gefle IF
IFK Göteborg
Halmstads BK
Helsingborgs IF
BK Häcken
Kalmar FF
Malmö FF
Mjällby AIF
IFK Norrköping
Syrianska FC
Trelleborgs FF
Örebro SK
 
 
Ombud för föreningarna i Superettan/SEF:
 
Assyriska FF
IK Brage
IF Brommapojkarna
Degerfors IF
Falkenbergs FF
Hammarby IF FF
Jönköpings Södra IF
Landskrona BoIS
Ljungskile SK
Qviding FIF
GIF Sundsvall
IFK Värnamo
Västerås SK
Åtvidabergs FF
Ängelholms FF
Östers IF
 
 
Ombud för föreningarna i Damallsvenskan:
 
Dalsjöfors GoIF
Djurgårdens IF
Göteborg FC
Hammarby IF
Jitex BK
Kristianstads DFF
Linköpings FC
LdB FC
Piteå IF
Tyresö FF
Umeå IK
KIF Örebro
 
Dessa organisationers ombud har alltså ansvar för att ordentligt utvärdera rimligheten i hela innehållet i SvFF:s remissvar, samt för hur man i framtiden ska värna en stabil, demokratisk process inom svensk fotboll. Detta är en diskussion som inte självklart kommer att bli lätt - men den är sannolikt nödvändig för fotbollens framtida demokratiska trovärdighet. 
 
 
Den 26 mars får vi ett bokslut på hur makthavarna inom fotbollsrörelsen väljer att hantera den märkliga historien kring SvFF:s remissvar. Jag hoppas och tror att de förtroendevalda fattar beslut som är rimliga i förhållande till det förtroendeuppdrag de är satta att förvalta. Fotbollsrörelsen är INTE redo att ta ställning i bolagiseringsfrågan – och bör därmed inte ge sken av att vara det.
 
Hur det går vet vi inom ett par veckor. Kanske finns det anledning att återkomma med en epilog till denna artikelserie då?



Läs även:
Preview: den demokratiska processen i 51%-frågan läggs under lupp
1. SvFF:s remissvar - avveckling av medlemsdemokratin
2. SvFF:s TVÅ försök att fuska bort medlemsdemokratin
3. SEF kapar elitklubbarna
4. "Den eniga elitfotbollen"
5. Distriktens ansvar i 51%-frågan
6. Centrala aktörer i 51%-frågan

Anders Almgren2011-03-16 13:01:00

Fler artiklar om Svensk Fotboll