Debatt: Ett skyltfönster för Landskrona
Tillräckligt uppseendeväckande för att få uppmärksamhet?

Debatt: Ett skyltfönster för Landskrona

Låt Landskrona BoIS nya arena bli ett arkitektoniskt mästerverk! Johan Persson är en återinflyttad landskronit, som tröttnat på att staden ofta omnämns i negativa termer. I en debattartikel hoppas han kunna påverka BoIS och stadens beslutsfattare att skapa ett nytt, uppseendeväckade och positivt skyltfönster på IP.

I nya numret av Arkitektur (2-2006 Mars) finns flera intressanta artiklar om city branding. Det handlar om arkitektur som PR och där arkitekten blir nyckelpersonen när en stad söker en plats i solen. Detsamma gäller för Landskrona BoIS, kommunen Landskrona eller för ett företag vilket som helst. Att marknadsföra sig och att synas är A och O.

Ledarskribenten i tidningen uppmärksammar att nybyggnationer av arenor, för sport eller andra typer av större evenemang, är det senaste sättet att erövra uppmärksamhet. Men är detta egentligen nytt? Eller kan det bero på att dessa typer av byggnader är
a) ett led i en större satsning som ett VM eller OS?
b) omoderna och behöver rustas upp och därmed finns chans för uppmärksamhet?

Landskrona BoIS lade fram ett förslag på en upprustad fotbollsarena i januari (se länk), men sedan har inte något mera hörts eller setts. Jag förstår inte trögheten. Det vore väl bra att dra i gång bygget redan nu för att stå klart med Karlslunds fotbollsstadium till nästa, allsvensk, säsong. (Eller finns det andra, bättre namnförslag?) Själv tycker jag att förslaget till arenan ser fräscht och ok ut, men det är ganska ordinärt.

Även tidigare har det ju varit så att stora publika arenor (än för sport och fotboll) tagit mycket plats och rum i staden, såsom påkostade operahus och museum. Varenda kotte känner säkert till Sydneys operahus exempelvis. Göteborg har också byggt ett operahus, likaså Köpenhamn. Dessa byggnader är byggda för att väcka uppmärksamhet och frågan är om Sydney ens varit lika känt utan sitt operahus?

Staden Malmö valde en annan väg än ett kulturhus för att väcka uppmärksamhet. Som delägare i ett av landets största byggnadsverk Öresundsbron är staden redan i ett samboförhållande med grannlandet. Där byggdes ett av världens högsta och fräckaste hus – Turning Torso - vilket har satt Malmö på kartan. Uppmärksamhet var ordet och poängen med det är ju att det ska smitta av sig som ringar på vattnet. Att försöka skapa dynamik och väcka intresset hos turister. Och skapa underlag för företag att etablera sig och därmed också fler arbetstillfällen. Detta kräver i sin tur bostäder, och där folk bor konsumerar man och allting snurrar på.

När allting snurrar på uppstår konkurrens och nya behov, och därmed nya investeringar. Som ringar på vattnet som sagt. De här ringarna är viktiga. Fler företag innebär kanske för ett fotbollslag fler supportrar och ökade sponsorintäkter. Ökade inkomster kan innebära chans till att köpa dyrare och förhoppningsvis bättre spelare.

City branding blir ett begrepp som används i ett syfte att framhäva en image av staden och arkitekterna har här en viktig roll. Jag undrar om Landskronapolitikerna förstod detta då Arne Jacobsen gavs uppdraget att utforma Idrottshallen i början av 60-talet (ett av hans främsta arbeten).

Dagens ansvariga i Landskrona har i alla fall gjort det när det gäller renoveringen av Citadellbadet, och det ska bli mycket spännande att se hur det blir när det blir färdigt (se länk).

Det ger säkert mycket PR för Landskrona när sim-SM avgörs i juli på ett nyrenoverat Citadellbad. Jag ser framför mig TV-bilder som sveper över lyxhusens fasader i den nybyggda stadsdelen Nyhamn, som ligger jämsides med badet i kanten av Öresund. Vi får bara hoppas att inte det är molnigt eller regnigt de dagarna, för staden och för de tävlande.

Jag önskar att det skulle stänkas lite city branding över gamla IP också, för att behålla attraktionskraften för fotbollen och för Landskrona BoIS. Vi får inte glömma bort att BoIS är ett av de starkaste varumärkena (om inte det starkaste) kommunen förfogar över. Så, om vi ska snacka arenor så har Helsingborg redan gjort det, och Borås likaså. Malmö kommer att göra det - två gånger till och med.

Olympia är en fin fotbollsarena, ofta omtalad som Sveriges vackraste, och Elfsborgs nya hemmaarena har med rätta blivit mycket omskriven. Projekten i söder med MFF:s nya arena och Hyllie Arena väcker avund, men även en fråga – hur ska det bli i den svartvitrandiga staden Landskrona?

Min önskan är att Landskrona fortsätter i det spår man valt när det gäller Citadellbadet. Och om man förvaltar arvet från Jacobsens Idrottshall, måste framtidens fotbollsarena för BoIS, de randiga eleganterna, bli ett arkitektoniskt mästerverk. Varför inte i klass med Bayern Münchens stadium? Dels för att själva fotbollsupplevelsen som supporter kommer att förhöjas, men även för imagen av Landskrona som stad.

För att ta plats i denna expansiva region och hävda sig i konkurrensen är det precis så man bör göra. När ringarna på vattnet ska spridas är det säkrast att själv kasta stenen, annars kommer kanske spridningen på någon annan plats. 


Johan Persson

Länkar:
Tidningen Arkitektur
Landskrona BoIS förslag till ny arena
Landskrona Direkt om Nya Citadellbadet

Johan Persson2006-04-11 08:00:00
Author

Fler artiklar om Landskrona

KRÖNIKA: Halva serien spelad och halvvägs till Allsvenskan