Hans Chrunak: Randig sedan födseln

Andra delen av tre.

Vi visste att Hans var BoISare, men det är så lätt att säga typ: Jag har varit BoISare hela mitt liv och dra på med lögner, men med Chrunak är det ärligt för han har verkligen varit med om mycket när det gäller BoIS. Han berättar passionerat om alla minnen så vi fick höra efter hur mycket han tittar på BoIS nuförtiden:
- Jag tror jag har sett nästan alla matcher på ComHem eller väldigt många i alla fall. Det är lite dåligt att man inte sett matcherna i Stockholm live, men det har krockat med jobbet. Jag såg i och för sig matchen mot Djurgården första säsongen i allsvenskan, men då blev det förlust. Det som retar mig mest är att jag missade när vi bankade skiten ur HIF med 6-2! Jag var på VM i Moskva och fick rapporter via SMS och jag trodde att någon jävel drev med mig. När jag sedan fick reda på att det var sant blev man utomordentligt stolt och lycklig. Du vet: Resten av familjen är HIFare, men just då var man king och det kändes rätt gött, haha! Jag var på en intervju hos Radio Stockholm för ett tag sedan och jag fick frågan om vad jag såg mest fram emot under sportåret 2004? Dom blev lite ställda över mitt svar: BoIS första trepoängare mot HIF för året! Dom trodde givetvis att jag skulle säga OS i Aten, men det kunde jag inte säga för jag menar det verkligen: BoIS segrar över HIF är mycket större och roligare än något annat!

Om man tvekat innan så fick man ett kvitto på att Hans är en riktig BoISare! Vi kom in på hur BoIS reste sig efter styrelsens misskötsel av klubben vid 1994:
- Det är nog typiskt Landskrona att kavla upp skjortärmarna och börja rensa i skiten. I en liten stad som Landskrona är kärleken för laget stor och man har sin identitet i klubben på ett sätt som är svårt att förklara. Man känner en stolthet och ett ansvar för att klubben inte ska fara illa och man har gjort ett strålande jobb och tagit sig tillbaka i finrummet. Ifrån korvförsäljerska till styrelse har man jobbat tillsammans mot ett gemensamt mål och nu ser vi resultatet! Spelarna och supportrarna har ju också gjort ett enastående jobb och det får inte glömmas. Men jag är ändå lite besviken över att det inte har varit mer publik på matcherna. Man borde gå man ur huse för att stötta laget ännu mer för jag vet att i de flesta Landskronabor finns det ett stort randigt hjärta!

Vad tycker och tror du om BoIS satsning på att bli heltidsproffs?
- Det är en tuff satsning man gör på att etablera sig på allvar, men jag både hoppas och tror att det ska gå vägen. Den som har störst press på sig är tränaren/coachen Janne Jönsson för han måste visa resultat och se till att laget presterar. Jag har den uppfattningen att Jönsson är en skicklig tränare som har sunda värderingar så han ska kunna lösa denna uppgiften på ett utmärkt sätt.

Hur påverkar det truppen att det har varit en så pass stor spelaromsättning? Man har fått hit en "fixstjärna" som Jörgen Pettersson och hur kan det påverka truppen?
- Först vill jag bara säga att det är en stor och kännbar förlust att Torvaldsson lämnat. Jag tror att han var väldigt viktig för laget för han var BoIS stora härförare och det tycker jag är trist att han slutar i förväg. Att Farnerud stack var mer väntat och den förlusten ska man nog kunna kompensera med nyförvärv eller egna talanger. Att det har kommit in många nya kan ge de andra en rejäl spark i baken och en jävla massa inspiration, men här är det åter tränaren som får ett stort ansvar att det funkar. Man får ställa stora krav på att coachen/tränaren verkligen är kompetent. Det kan nämligen bli precis tvärtom också, och då kan det gå riktigt åt helvete!

Nu kom vi in på det som hela denna intervju egentligen skulle handla om nämligen ledarskap. Är det någon som kan denna biten så är det Hans Chrunak! Han har varit en av de mest framgångsrika förbundskaptener för ett svenskt landslag och med 182 (!) medaljer ifrån OS, VM och EM är han väl unik i Sverige. Vi frågade om man jämförde hans ledarskap med någon fotbollstränare vem han mest var lik:
- Det är svårt att säga. Frispråkigheten är väl som Lukic, men jag kan inte jämföra mig med någon fotbollstränare tycker jag. En som jag har tagit många intryck ifrån är Conny Evensson för där är en verkligt stor ledare! På honom behöver det inte stå LEDARE på ryggen för man känner igen en ledare på annat sätt. Jag tycker att han är fantastisk och vi har varit på en hel del kurser tillsammans. Man kan väl säga att vi är ganska lika på det sätt att vi brinner för det vi gör och brinner av ganska mycket också, haha! Det handlar om att visa sina känslor för sina spelare eller andra aktiva. Man måste våga visa att man blir förbannad som fan om man förlorar och glad om man vinner. Engagemanget måste synas för det är bland det viktigaste som ledare.

Hur viktigt är det att vara en god psykolog som tränare?
- Det är väldigt viktigt. Man kan som tränare vara hur duktig som helst, men vara kass på att coacha och då är det kört direkt. Vem som helst kan träna ett lag eller en individ, men kruxet är att coacha rätt vid rätt tillfälle. Att få kroppen i trim kan vilket fåne som helst, men det är med skallen man vinner loppen och matcherna. Det är det man måste bygga upp! Man får gå in och visa vem som bestämmer och våga ta obekväma beslut. Sedan är det viktigt att spelarna själv tar ansvar och allra helst är det de äldre som MÅSTE ta ett jävla stort ansvar för att de yngre ska känna trygghet. Det är knepigt det där med psykologi. Ta de där idrottspsykologerna t ex: Frågar du en dem vad klockan är så vrider han eller hon huvudet på sned och svara: "Vad är din egen uppfattning?" Dom kan vara hur bildade som helst utan att fatta ett dugg!

Hur menar du då?
- Dom är ju inte med i den dagliga träningen utan kommer utifrån. När jag var aktiv tränare så jobbade vi mycket i förebyggande syfte med att bygga upp positiva bilder och se till att problem inte uppstod. Det blir så jävla lätt att man ringer in hjärnskrynklaren för minsta lilla problem eller konflikt sedan! Nä jag är helt emot idrottspsykologer!

Under sin tid som förbundskapten fick Hans ofta ta beslut som påverkade hela truppen och på vår fråga om man ska ge stjärnorna extra förmåner och fördelar svara Hans såhär:
- Det är en avvägning man får göra. Jag tycker att man måste satsa på stjärnorna, men det får inte vara på bekostnad av de andra. Hur som helst så är det stjärnorna som är skillnaden mellan succé och fiasko och dom är de viktigaste i ett lag eller trupp. Dom är egotrippade och speciella människor för annars hade dom inte varit stjärnor och då måste man ge dem extra möjligheter att lyckas. Jag vet när Lasse Frölander hade med sig en egen kinesolog på landslagssamlingarna och vissa började gnälla över varför han fick ha med egen personal och inte de. Dom fick svaret: "Simmar du lika fort som han kan du också ta med dig en kinesolog och klarar du inte det så skiter vi i det!" Det är så det funkar och vem vill ha ett lag eller en trupp som saknar sina stjärnor? Inte jag i alla fall!

>> Sista delen

null null2004-01-16 16:30:00

Fler artiklar om Landskrona

KRÖNIKA: Halva serien spelad och halvvägs till Allsvenskan