Intervju med Antti Okkonen Del II

Här försätter gårdagens intervju av BoIS nyförvärv Antti Okkonen.

Samtalet blev mer och mer öppet och Pekka fick allt mindre att göra och det var snarare så att han fick översätta BoISares ibland usla engelska än Anttis svar. Killen som satt med en kamera uppstoppad i ansiktet verkade mer och mer avslappnad och bakom denna lite blyga killes svar fanns en klokhet och en uppriktighet som man fördomsfullt inte trodde finländare har. Man har svårt för Finland i sporter och gäller det hockey håller jag hellre på Kanada än på Finnarna, men jag vetefan om inte Anttis trevliga attityd förändrat mig för alltid nu. Jag jobbar med finländare och det är väl som mellan BoISare och HIFare som mellan svenskar och finländare: Man älskar att mötas, men man hatar att förlora mot just dem. Det är helt klart ett trevligt folk, men inte lika öppna som vi är.

Är det stor skillnad på den svenska kulturen och den finska?
- Ja det är det. Ni är mycket mer öppna än vad vi är för vi är lite tillbakadragna. Vi menar inget ont med att inte säga så mycket, men det är så som vi är.

Men vad vi har hört av en spelare i BoIS som har spelat i Finland så blir det annorlunda när ni fått korken ur flaskan?
- Hahahaha! Det stämmer precis! Då är vi mer öppna än vad ni vågar drömma om.

Vad håller svenskarna för klass som spelar i ligan i Finland?
- Det är bra spelare faktiskt och stora förstärkningar för deras klubbar. Man kontrakterar hellre en bra svensk än en finländare.

Om man jämför klassen på Allsvenskan med den Finska ligan: Vilken är bäst?
- Den svenska givetvis, men det är inte så stor skillnad som man kan tro. Utvecklingen inom finsk fotboll har gått väldigt mycket framåt under de senaste åren. Tempot är högre i Sverige och spelet är nog lite bättre här med. Om vi skulle säga att Djurgården skulle möta HJK Helsingfors i tio matcher skulle det nog ha varit så att Djurgården vann fem av dem och HJK två-tre matcher. Resten skulle förmodligen slutat oavgjort.

Varför är spelet bättre i Sverige?
- Det finns bara ett par lag i Finland som vill och kan spela fotboll på marken och alla andra spelar mycket långa bollar och på ren kraft. Spelet i Finland är mycket inriktat på fysiskt spel, men inte så högt tempo. Jag var med och slog Djurgården i en träningsmatch ifjol med 4-0 och det var ett bra resultat av oss, men Djurgården hade kanske inte det bästa laget, erkände Antti.

Du gjorde väl ett par mål i den matchen?
- Ja det stämmer bra det, myser Antti och fortsätter:
- Jag gjorde ett mål på straff och en vanligt. Vi hade en bra dag och jag hade antagligen en av mina bättre dagar.
- Vanligt? Då får vi hoppas att det blir lika vanligt här på IP att Antti Okkonen gör vanliga mål!
- Jo nog hoppas jag också på det.

Är du en van målskytt Antti?
- Nej det kan jag väl inte påstå att jag är, men då och då smäller jag in ett par mål.

Kan vi hoppas att du är en "Beckham" vid fasta situationer?
- Jag gillar att skjuta och jag hoppas få ta några frisparkar här i BoIS. I MyPa slog jag några straffar och några frisparkar, men det var inte min huvudsakliga uppgift. Det lär bli trångt vid frisparkarna här i BoIS för här finns många skickliga skyttar i truppen.

För att vara proffs och landslagsman verkar Antti nästan för ödmjuk och har hela tiden nära till skrattet. Han tillade hela tiden hur glad han var för att han kommit till Landskrona och just till BoIS. Han var också noga med att hålla en låg profil och talade om hur viktigt det var att fokusera på laget. Han var bara en i truppen och skulle kämpa. Vi kom in på hur etablerad han var i det finska landslaget och vad han tyckte om kvalgruppen de hamnat i till VM i Tyskland.
- Jag är inte så etablerad att jag går in som första val i viktiga matcher, men när man samlar truppen för turneringar som den i USA och den turnén vi var på i Kina så är jag med. När det är dags för VM-kval blir man väldigt lycklig om man får plats i truppen för då plockas våra bästa spelare hem.

Vad har du för chans att komma med i den riktiga truppen då?
- Då krävs det att jag spelar bra i BoIS och gör en bättre säsong än ifjol.

Gick det inte bra förra säsongen då?
- Nej jag är inte nöjd med min säsong i MyPa ifjol för jag vet att jag kan ännu bättre än så.

Har det något att göra med att du fick spela vänsterback?
- Definitivt! När vår ordinarie vänsterback kvaddade knäet ordentligt satte tränaren ner mig på den positionen. Jag blev mycket besviken på tränaren och jag ville verkligen inte spela back. Han förklarade att han behövde ha en spelande back och att det skulle vara det bästa för laget. Jag accepterade hans beslut och det gick väl ok för mig och jag kämpade på, men det var ingen direkt höjdare.

Var det anledningen till att du lämnade MyPa?
- Nej det var det inte. Jag hade redan innan förra säsongen bestämt mig för att se mig om efter en ny klubb. Jag behövde en ny utmaning och när BoIS kom med sitt erbjudande var det inte svårt att bestämma sig.

Visste du något om BoIS innan du skrev på?
- Jag hade lite koll på BoIS och jag visste ju självklart vem Alex Farnerud var, men jag hade inte följt laget så mycket. Däremot följde jag toppstriden och Djurgården lite extra eftersom Daniel Sjölund spelade där. Dom (Djurgården) blir riktigt farliga i år också trots man har tappat Kim Källström till Rennes.

Tror du att Djurgården vinner Allsvenskan då?
- Ja helt klart! Många pratar om Malmö FF, men det ser väl bara bra ut på pappret om jag ska vara ärlig. Djurgården har ett eget och effektivt spel som betalat sig bra.

Har finländarna möjlighet att se Allsvenskan?
- Ja lite kan man se faktiskt. Detta kommer att höras dumt, men folket i Finland tycker att både Allsvenskan och den finska ligan är för dåliga att titta på så de ser hellre på de stora ligorna som England, Spanien och Italien, säger Antti helt uppriktigt.

Vilken liga tycker du bäst om i Europa?
- Den spanska helt klart. De bästa spelarna finns där och lagen är ganska jämna så det blir ett bra spel på planen.

Vilket lag i Spanien gillar du bäst?
- Real Madrid. Det är bara att kolla vilka spelare de har: Världsklass rakt igenom!

Gillar du inte Premier League?
- Jo det är klart jag gör. Det är ett annat spel med ett högt tempo och det är kul att titta på fotbollen man spelar där.

Har du något favoritlag i England Antti?
- Ja det har jag och det är Manchester United som mitt hjärta klappar för, sa Antti till Svegbrants, Telins och Pekkas stora förtret. Dom är Arsenalfans ut i fingerspetsarna så där satt dom med skägget i brevlådan.



>> Del I av intervjun

Björn Jeppsson2004-02-17 09:00:00

Fler artiklar om Landskrona

KRÖNIKA: Halva serien spelad och halvvägs till Allsvenskan