Ett snack med Allsvenskans hårdaste och snällaste domare
Michael Lerjéus, snällast i Allsvenskan

Ett snack med Allsvenskans hårdaste och snällaste domare

Han delar ut drygt fyra gula kort per match och ger en straff nästan var tredje match. Den andra snittar på två varningar per match och har fortfarande inte dömt en straff i år. SvenskaFans tog ett snack med Sven-Martin Åkesson och Michael Lerjéus om snälla och hårda domare, ärlighet och domarnas framtid som heltidsanställda.
- Det kan hända att jag är petigare än mina kollegor, menar Allsvenskans hårdaste domare Sven-Martin Åkesson.

Det ska ju inte spela någon roll vem som dömer. Eller? När man tittar i statistiken för Allsvenskan skiljer sig de allsvenska domarna kraftigt i varnings- och straffstatistiken. Högst upp bland de tuffaste rättsskiparna hittar vi 37-årige Sven-Martin Åkesson från Kode, med fyra straffar och ett varningssnitt på 4,2 på 15 matcher. Tittar vi i andra ändan på tabellen finner vi nykomlingen Michael Lerjéus med 2,2 i varningssnitt och inte en enda dömd straffspark på 18 matcher. Tillfälligheter eller ojämna domare?
- Jag förespråkar en domarstil där man pratar så mycket som möjligt på planen istället för att vifta med korten i onödan. Så länge jag själv spelade fotboll och ishockey snackade jag mycket och det har även präglat min domarstil. Kommunikationen är A & O och jag är övertygad om att man kan förebygga ojusteheter genom att snacka med spelarna i första hand, menar Michael Lerjéus, som gör sin första riktiga säsong som allsvensk domare.

- Man brukar ju prata om en bestraffningstrappa. Första gången spelaren begår ett misstag talar man om det för honom, visar andra spelare på planen att ”det här är inte OK” och så får alla lugna ner sig i en halvminut, istället för att bestraffa med varningar direkt. Men visst, om någon kommer och kapar en annan spelare efter fem minuter måste man ibland använda sig av regelboken och markera.


Lerjéus i samspråk med Mikkel Jensen, Hammarby

"Straffarna är tillfälligheter"
Den 35-årige officeren från Skövde hämtades från Superettan i fjol men missade hela vårsäsongen på grund av en skada och dömde endast ett fåtal matcher under hösten. I år har han fått stort förtroende och hamnat i hetluften vid två tillfällen. Dels tidigt i våras efter Helsingborg - Gefle där Helsingborgs tränare Bosse Nilsson gick till hård attack i medierna efteråt och senast för fyra veckor sedan när han missade en straff mellan Hammarby och Trelleborg.
- I Hammarby-matchen missade jag en solklar straff, det är sådant som händer alla domare någon gång i karriären. I Helsingborg kan jag tycka att kritiken blev väldigt förstorad. Det handlade om ett par inkast vid tränarbänken som kunde ha varit rätt eller fel, men inga som helst matchavgörande beslut. Jag kan tänka mig att det är lätt som tränare att vända fokus mot domaren i stridens hetta.

Lerjéus har dock svårt att se något samband mellan hans domarstil och det faktum att han att inte har dömt en enda straff i år.
- Vad gäller straffarna tror jag det handlar om tillfälligheter, helt och hållet. Jag tror inte det finns någon som helst annan logik. Det kan vara vanskligt att dra för stora växlar på statistiken eftersom vi dömer olika typer av matcher också.


Sven-Martin Åkesson

"Kan hända att jag är petigare"
Sven-Martin Åkesson är också ett färskt namn hos den allsvenska domarkåren. 37-åringen debuterade visserligen 2005 men hade endast dömt 24 allsvenska matcher innan säsongen. Till skillnad från sin kollega Lerjéus varnar han nästan dubbelt så ofta och har hunnit med att döma fyra straffar på 15 matcher.
- Jag tycket att man måste se till omständigheterna också. Jag har fått döma många bottenlag där det spelas mycket fysisk fotboll och man blir tvungen att använda korten oftare. Men visst kan det hända att jag är lite petigare och tar någon varning mer än mina kollegor när vi diskuterar situationerna i efterhand på möten, menar Sven-Martin själv, men hävdar också att alla straffar varit korrekta.
- Jag ångrar inte en enda straff jag har dömt i år, när jag har tittat på repriserna i efterhand. Däremot har jag missat en solklar straffspark.

Sven-Martin tycker att domarna har fått en, ofrivilligt, central plats i årets Allsvenska.
- Jag kan uppleva att det har varit lite väl mycket fokus på domarna i år. Visst är det viktigt med kritik, vi får ta såväl befogad som obefogad, men i år har det varit lite obalanserat. Vi är faktiskt djävulskt självkritiska, mer än vad många tror. Att hålla på och stänga av domare, en diskussion som har varit på tapeten, tror jag inte på.

¤ ¤ ¤

Hur ska en domare uppträda om han vet att han har begått ett misstag?
S-MÅ: - Ofta är det oerhört svårt att veta direkt efter slutsignalen innan man har kollat på repriser. Jag kan bara återge vad jag hann uppfatta på planen, sen kan ta det två sekunder för mig att konstatera att det är straff när jag ser på reprisen. Men jag tycker det är 100% ärlighet som gäller, alltid.

ML: - Om jag vet att jag har gjort fel kan jag bara erkänna och säga ”skit, jag gjorde fel”. Det finns ingen anledning att hymla om det, varken till pressen eller till spelarna.

Hur ser ni på framtiden för domarnas utrustning, headset m.m.? Målkameror?
S-MÅ
: - Alla hjälpmedel som underlättar det för oss domare är positiva. Målkameror är vi alla för. Jag hoppas vi kan utveckla tredomarsystemet med hjälp av nya funktioner som  headset, som gör det lättare att hålla en dialog på planen.

ML: - Jag hoppas att vi kan förbättra förutsättningarna för domarna att komma så väl förberedda som möjligt till matcherna, precis som spelare och tränare gör. Framför allt med headset-systemet.

Heltidsdomare kan väl bara vara till det positiva?
S-MÅ: - Jag är absolut för heltidsdomare, det tror jag att de flesta vill ha. Då får vi samma förutsättningar som spelare och ledare och kan fokusera helt och hållet, bli ännu bättre och mer noggranna i våra förberedelser. 

ML: - Absolut. Skulle erbjudandet komma får man väga för- och nackdelar men det är klart att det är något som skulle locka oerhört mycket.

Fotnot: Statistiken är tagen innan gårdagens match mellan Ljungskile och Malmö, som dömdes av Michael Lerjéus.

Linus Sunnerviklinus.sunnervik@svenskafans.com2008-10-29 13:30:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans