Bevisen, tack!
I slutet på förra säsongen var Landskrona BoIS iblandat i en spelskandal, som slutade med att två spelare blev avstängda av klubben. I dag nämns Landskrona återigen i spelskandal-sammanhang, när Federbet utpekar Hammarby-Landskrona som läggmatch.
Det var tidigare under dagen som Aftonbladet publicerade en artikel där Federbets generalsekreterare uttalade sig om att Hammarby-Landskrona som spelades på söndagskvällen, misstänktes var uppgjord.
Federbet beskriver sig själva som en non-profit anti-korruptionsorganisation som ämnar verka för ”operators and consumers” inom spelsektorn. Man är baserat i Bryssel och företräds främst av generalsekreteraren Francecso Baranca och presidenten Paolo Tavarelli.
Generalsekreteraren Francecsco Baranca berättade i Aftonbladet att över €1 miljon satsats timmen innan match, på storseger för Hammarby, och i artikeln inklipptes en bild på mejlet Baranca skickat till Aftonbladet strax innan matchstart, där han påstod att oregelbundna oddssvängningar upptäckts.
—Jag skickade mejlet för att visa att vi inte bara sitter och är efterkloka, utan att våra misstankar faktiskt visar sig stämma i de allra flesta fall, sa Baranca till Aftonbladet under måndagen. En artikel som i skrivande stund är dagens tredje mest lästa.
Det är dock oklart hur ofta Federbet brukar skicka ut varningar, vidare blir det alltså svårt få reda på om det bara är en blind höna som hittat ett korn. Skribenten som skrev Aftonbladets artikel säger att det är första gången Baranca kontaktar Aftonbladet innan en match. Inför matchen mellan Hammarby och Landskrona i den 11:e omgången av Superettan, var Hammarby det näst målfarligaste laget i serien, och Landskrona, i botten av tabellen, hade bara Ängelholm och Degerfors framför sig gällande insläppta mål. Matchen slutade 4-0 efter 1-0 i halvtid.
—Vi har inte uppfattat något anmärkningsvärt i hur vi spelade i går. Det var en svag insats, vi fick en av våra viktigaste spelare skadad tidigt och medan han var ute gjorde de 1-0. Sedan blir det såklart en oerhört tuff nöt att knäcka för oss, speciellt med tanke på var vi ligger i tabellen, säger BoIS sportchef Patrik Johansson.
Svenska Spels presschef Johan Tisell kommenterade:
—Vi har bett våra samarbetspartners att titta på det, men vi har inte fått några indikationer på några konstiga spel. Vi hade flera personer på plats som tittade på matchen, och ingen kunde hitta något som stack ut. Nu har jag inte tillgång till det materialet Federbet har, så vad de baserat sina uppgifter på vet jag inte, säger han.
Han nämner alltså Federbet, och konstaterar att de förekom även i olika artiklar förra veckan.
—€1 miljon som det talats om kring Hammarby-Landskrona låter som väldigt mycket, men jag har ingen bra koll på Federbet. Det pratades förra veckan om en match i U21-serien mellan Halmstad och Helsingborg. Den asiatiska marknaden hade Halmstad som favoriter, när laguppställningarna sedan kom på matchdagen såg man att HIF kom med nio man från A-laget, däribland Atta och Khalili, sånt påverkar oddset också såklart. I det perspektivet är det svårt att dra en slutsats, att dra slutsatsen att matchen skulle vara fixad för att oddsen svänger får man vara försiktig med, men som sagt vet jag inte hur mycket som finns just kring Hammarby-Landskrona, säger han.
Kring HBK-HIF i U21-serien sa HBK:s klubbchef Fredrik Andersson såhär till Hallandsposten:
—Anmärkningsvärt! Jag har inte sett matchen, men jag vet att det stod 1–1 i paus och att vi förlorade med 1–5. Vi gjorde några byten i halvtid – sedan släppte vi in lite många mål, men att det blir så är inte helt ovanligt.
Jesper Jansson till Helsingborgs Dagblad:
—Nej, jag hade ingen aning och jag har ingen som helst kontakt med Federbet. Finns det misstankar om spel och liknadade så är det normalt sett Svenska fotbollsförbundet eller UEFA som utreder. Och vi har inga misstankar om det här heller så det känns lite konstigt att vi omnämns, säger Paul Myllenberg.
Baranca sa så här till Aftonbladet rörande den matchen:
—Det händer en del mycket konstiga saker i den svenska U21-serien. Vi har matchen mellan Halmstad och Helsingborg som fanns med i rapporten. Där betedde sig marknaden väldigt konstigt och vi vet att resultatet var avgjort på förhand [...] Men det konstigaste med den matchen är att jag faktiskt kontaktade det svenska förbundet innan matchen spelades och sa att vi har en uppgjord match här, att jag redan visste hur den skulle sluta. Jag erbjöd mig komma till Stockholm för att hjälpa det svenska förbundet i deras arbete mot uppgjorda matcher. Men det hände ingenting, i stället fick jag svaret att de inte behövde vår hjälp. [...].
Anders Hübinette, som var den han varit i kontakt med på SvFF replikerade i samma artikel:
—Jag har haft kontakt med honom under våren, mer än så kan jag egentligen inte säga om ett enskilt fall. Men får vi ett sånt här tips och känner att det finns substans så vidtar vi åtgärder.
I förra veckan var Federbet i ropet även i England, där man i en rapport påstod att 110 matcher varit fixade världen över, med ytterligare 350 matcher där misstanke förelåg. Fjärdedivisionsklubben Cambridge United var ett lagen, vars bortamatch mot Forest Green var en av de 11 matcher i England som påstods vara uppgjorda. Cambridges ordförande Dave Doggett uttalade sig till Cambridge News.
—Ingen har varit i kontakt med oss överhuvudtaget, inledde han och konstaterade att första gången han hört något om att matchen skulle varit uppgjord, var när tidningen kontaktade honom.
—Vi tar alla anklagelser seriöst och om det fanns någon antydan av inblandning från får sida, skulle vi vidta omedelbara åtgärder. Men beaktande det faktum att ingen kontaktat oss, så utgår vi från att det i alla fall inte skulle röra vårt lag.
Engelska Football Conference, som består av tre ligor som utgör fjärdedivisionen i England, släppte följande pressmeddelande där de kritiserade Federbets rapport, och fastslog att det inte fanns tillstymmelse till bevis för att någon av deras matcher varit föremål för oregelbundna oddssvängningar;
—Football Conference jobbar nära med FA (Football Association) i alla frågor rörande integriteten inom vår sport. Denna förhållande inkluderar samverkan rörande all misstänksam spelaktivitet eller spelmönster. Vidade, som en del av det stora övervakningssystemet vi har i England, så ingår i vårt samarbete också The Gambling Commision samt ledande spelbolag och andra organ utsedda av FA.
—Det finns i nuläget inga bevis för att några av våra matcher som misstänks vara uppgjorda i Federbets rapport, verkligen skulle vara uppgjorda eller förekommer i någon rapport. Därför är vi helt oförstående till hur Federbet kan göra ett sådant uttalande. Federbet har inte konsulterat med Football Conference kring att göra informationen offentlig.
På EGBA, European Gambling & Betting Associations hemsida kan man lära sig att deras medlemmar inkluderar företag som Unibet, Expekt och Bet-at-Home. ESSA, Eurupean Sports Security Association, samarbetar också med nämnda företag. EGBA och ESSA samarbetar dock inte med Federbet.
—De tycker inte vi är pålitlita, säger Federbets generalsekreterare till iGamingbusiness. Till samma sida säger Martin Haijer, generalsekreterare på EGBA;
—Vi vet inte vilka Federbet är, vems intressen de representerar eller varför de inte tillstår med bevis för deras anklagelser. Vi har noterat att både ARJEL (den franska tillsynsmyndigheten för online-spel, red. anm.) och AAMS (italienskt dito) öppet ifrågasatt Federbets trovärdighet.
Khalid Ali, ESSAs generalsekreterare till samma sida:
—Ingen inom den europeiskt reglerade bettingindustrin känner till Federbet eller vad de representerar. De påstår sig ha 400 medlemmar men har inte listat någon av dem på sin hemsida.
Han påstår också att Federbet använder alldeles för simpla metoder för att upptäcka fixade matcher. Han nämner oddssvängningar som deras främsta metod. Han konstaterar också att oregelbundna oddssvängningar inte behöver betyda att matcher ska vara fixade.
Baranca replikerar till samma sida och säger att; "EGBA och ESSA är mer intresserade av att skydda deras medlemmars rykte, än att kämpa mot match-fixning".
Svenska Fotbollsförbundets chefjurist Krister Malmsten uttalar sig till Aftonbladet när han får uppgifterna om påstådd matchfixning;
—Nej, vi har inte fått några som helst indikationer på motsvarande från någon av de parter som vi samarbetar med, säger han.
Svenska Spels presschef Johan Tisell kommenterar vidare;
—Jag kan inte recensera deras (Federbets) agerande. Det är väl relativt nystartat så det är väl bra att de får lite publicitet, inget av detta behöver ju betyda att det är deras verksamhet det är fel på. Men som sagt, jag kan inte så mycket om dem. Jag läste rapporten de skickat ut, det var mest en massa kartbilder med punkter, att de och dessa matcherna var fixade. Jag vet inte vad deras affärsidè är.
Men han fastslår att det inte, åtminstone inte enligt de uppgifter som Svenska Spel har, förekommit något uppseendeväckande som gjort att de tvingats agera.
—Vi är ingen dömande instans. Man bör alltid försiktiga med påståenden om att matcher är fixade, utan att några skäl presenteras. Jag saknar mer info än att oddsen ändrats. Vi kan inte polisanmäla för att oddsen ändrats i Asien, som ju var fallet i höstas då Landskrona var inblandade.
Då agerade Svenska Spel, till grund av informationen man fick, och stängde BoIS spel. Det gör man inte nu.
—Våra oddssättare följer ju marknaden i Asien. Hammarby var favoriter. Man ser även liknande händelser i Allsvenskan, man kan inte misstänkliggöra matcher för att det blir många mål. Stora syndikat rör ju sig med mycket pengar, säger han och radar upp de organisationer Svenska Spel samarbetar med.
—Vi samarbetar med Svenska Fotbollsförbundet, BetRadar, som också är UEFAs samarbetsparters, även med andra reglerade som Europe Lottery Monitory System, där man meddelar varandra om hur spelmönster ser ut. Men man måste utvidga vyera utanför EU också, jämför man med doping finns ju WADA, men det finns ju ingen internationell anti-korruptions-grupp, det skulle i så fall vara Interpol ibland om spelen har kopplingar till organiserad brottslighet. En stor, tung, namnkunnig organisation kanske är framtiden.
Hittills har alltså både Svenska Spel och Svenska Fotbollsförbundet dementerat att det skulle röra sig om matchfixning. Kvar står ett mejl från organisationen Federbet till tidningen Aftonbladet.
BoIS sportchef:
—Jag måste få en bild över situationen innan jag kan uttala mig mer, säger Patrik Johansson.
En källa med insyn i spelmarknaden säger:
—Har någon spelat tio miljoner så borde det blivit väldigt stora oddssvängningar, men något sådant har jag inte kunnat hitta.
Hur än fortsättningen ser ut kommer undertecknad återkomma i ärendet. Genmäle väntas från Federbet, förhoppningsvis då med svar kring vilka grunder det finns till anklagelserna. Klart är att Landskrona BoIS – och Hammarby IF:s – namn blivit draget i smutsen.