Lagbanner
Så tycker Landskrona om konstgräs

Så tycker Landskrona om konstgräs

Inför nästa säsong väntar skärpta arenakrav för samtliga elitfotbollsklubbar, vilket bl.a. innebär att BoIS tvingas installera värmeslingor under planen. Att det sedan anläggs en konstgräsplan ovanpå verkar vara nära förestående och här ger Landskrona-profiler som Jonas Olsson, Åke Jönsson och Sonny Johansson samt några BoIS-supportrar, sin syn på saken.

Till nästa säsong träder de nya arenabestämmelserna i kraft. Nya värmeslingor ska in under BoIS A-plan och frågan huruvida det sedan ska läggas en naturgräsplan eller konstgräsplan är en het potatis. Samtliga supportrar som svarade "ja" på frågan om de ville svara på några frågor om BoIS, har kommit till tals i artikeln.

Supportrarna verkar överens om att naturgräs borde vara det givna valet.

—Det är ett absolut måste att vi behåller naturgräs, det eftersom vi har haft och ibland fortfarande har en av Sveriges finaste gräsplaner. Den kommer nog bli ännu bättre om det skall läggas in värmeslingor under planen, säger Filip som är medlem i BoIS och följt laget i snart 15 år.

—Fotboll har alltid spelats på det underlaget, det är det underlag som spelarna föredrar och Landskrona har bra förutsättningar för naturgräs, säger Christoffer som följt BoIS i snart 25 år.

—Fotboll är till för att spelas på naturgräs. Konstgräs är ett jättebra komplement under försäsong eller där det finns dåliga förutsättningar för en vettig gräsplan men när det kommer till elitverksamhet SKA fotboll spelas på naturgräs. Med tanke på vår lokalisering ska det heller inte vara något bekymmer att hålla planen fräsch under en hel säsong, säger BoIS-supportern Richard.

De två tillfrågade Meriton Istrefi och Mergim Ibraimi, båda spelare i Landskrona BoIS U16-lag, verkade inte särskilt förtjusta i att ha konstgräs på A-plan.

—Jag tycker inte det är bra. Det är skönare med naturgräs, och vi ska ju snart upp i A-laget, säger Meriton.

—Man får en massa skrapsår och det svider i duschen. Det är också lättare att dra på sig skador, som t.ex. knäskador, säger Mergim.

Två andra som inte heller var särskilt positivt inställda var nästa personer två personer jag mötte bakom sittplatsläktaren strax innan matchen BoIS-Assyriska.

—Nej, det känns inte så roligt. På IP har vi en väldigt fin gräsmatta och det är det inte många som har, säger Anders som aktivt följt BoIS i snart 15 år.

—Vi har ju redan en konstgräsplan som man kan ha att träna på inför en match mot ett annat konstgräslag, fyller vännen Ulf i.

—Det ska vara naturgräs helt enkelt, slår Anders fast innan de går upp på läktaren och, tyvärr, får se BoIS förlora mot Assyriska med 4-0.

Åke Jönsson, författaren och historikern som bland annat skrivit böckerna om BoIS, Ett fotbollslags historia, är ganska diplomatisk i frågan.
—Visst känns det konstigt att kanske ha konstgräs som spelunderlag här nere i södra Sverige. Men vi går nog mot det så småningom ändå, och de mattor som finns idag är klart bättre än de första varianterna, säger Åke och blickar ut över den konstgräsplan som idag finns bakom östra läktaren.

—Man får inte vara för nostalgisk heller, det gäller inte bara Landskrona och BoIS utan fotbollssverige överlag. Visst känns tanken med konstgräs på IP konstig, men för mig är detta ingen helig fråga, säger Åke.

BoIS lagkapten Linus Malmqvist sitter på ett utgående kontrakt. Han har ännu inte diskuterat framtiden med klubben.
—Jag har inte pratat med klubben och tänker inte fundera på framtiden förrän efter säsongen. Först får jag ha något att ta ställning till och sedan får jag bestämma om jag ska fortsätta. Som läget är just nu är det bara att lägga all fokus på att säkra kontraktet så fort som möjligt, säger Linus som inte direkt skiner upp som en sol när konstgräsfrågan kommer på tal.

—Det känns väl sådär. Det känns som att det inte är något man vill. Det bästa är att ha en bra gräsplan och jag tycker att den varit bra i år. Visst, det var väl lite kris de första två matcherna, men det var värre för något år sedan, då led man ju långt in på sommaren. Det bästa hade väl varit att ha konstgräs i april och sedan rulla ut en vanlig gräsmatta, funderar Linus som dock fastslår att en eventuell konstgräsplan på IP inte skulle ha någon påverkan kring hans inställning till en fortsättning i BoIS.

—Nej, jag har inga problem med konstgräs på det sättet, säger Linus som funderar kring eventuella skaderisker med konstgräs.

—Jag vet inte riktigt, men jag tror inte att skiftandet från naturgräs till konstgräs från ena matchen till andra är så farligt, det gör man ganska ofta redan nu. Man får bättre fäste på konstgräs så känslan är att det nog är lite större risk för stukningar och vrickningar på konstgräs. En gräsplan sviktar mer i marken. Men samtidigt vill man ju inte spela på skitplaner heller. Det bästa hade väl varit om gräset var grönt alltid, funderar Linus.

BoIS-hjälten Sonny Johansson gjorde 309 mål för BoIS - inga av dem på konstgräs.
—Jag har egentligen ingen åsikt. Vi har ju haft problem med planen varje vinter, men det är klart att man helst vill att det ska vara vanligt gräs på IP, säger Kung Sune.

En annan BoIS-profil, landslagsmannen Jonas Olsson utvecklar sina synpunkter kring IP och konstgräs.
—Jag har läst och följt debatten. Jag är inget fan av konstgräs heller, varken som spelare eller åskådare. Jag tycker att fotboll ska spelas på naturgräs, men har med det sagt förståelse för att det givetvis är en resursfråga, säger Jonas och fortsätter:

— Vad jag dock tror är att det är ett minus när det gäller att attrahera nya spelare till klubben. Skulle jag stå inför ett klubbyte hade i alla fall underlaget varit en faktor som spelat stor roll, avslutar landslagsmittbacken.

Skulle BoIS få konstgräs på sin hemmaarena blir man långt ifrån det enda laget i svensk elitfotboll som har det underlaget. I Superettan spelar 6 av 16 lag på konstgräs (inklusive Hammarby som bytte till konstgräs under sommaren), i Allsvenskan har 7 av de 16 lagen konstgräs (Djurgården gick över till konstgräs under sommaren). Däremot skulle BoIS i så fall ta över från Elfsborg och Borås som det lag längst söderut med konstgräs. Är det en anledning till att konstgräs-frågan väcker extra stora känslor i Landskrona?

—Jag tror att det är likadant i hela landet, men främst i Skåne. Man behöver inte springa runt och spela fotboll på plast när det finns möjligheter att få fram fina gräsplaner här nere i söder. Det har fungerat utmärkt för Landskrona BoIS att spela sina hemmamatcher på gräs i snart hundra år och det kommer gå lika bra i hundra år till. Om det är någon vinter som är väldigt lång och det blir problem, ta då tag i det med hjälp av folk som är duktiga på gräsytor istället för att lägga plast. Helsingborg, Malmö och Ängelholm spelar alla på gräs. Varför ska vi vara sämre? funderar BoIS-supportern Filip.

---

I en artikel i Helsingborgs Dagblad från 24 september klargör Lars Möller en del saker kring de ekonomiska lösningar Landskrona Kommun presenterat. Man presenterar där siffror som berättar att investeringskostnaden för ett konstgräs på IP skulle bli 7 miljoner, medan kostnaden för naturgräs blir 9 miljoner. Driftskostnaden för naturgräs skulle årligen bli 600 000 mer än för konstgräs.

GIF Sundsvall anlade sitt konstgräs 2004, lade om det 2009 och planerar att göra det igen 2014. Borås Arenas konstgräsplan stod klar inför säsongen 2005, byttes ut 2008 samt i somras. Örebro SK:s hemmaplan Eyravallen fick konstgräs 2003. Det byttes ut 2006 respektive 2011 liksom tidigare i år, då man alltså fick sin fjärde konstgräsplan på tio år.


Borås Arena

Andreas Jakobsson, som spelade i BoIS mellan 1988-1994, jobbar numera på Unisport som levererat konstgräsunderlag till flera klubbar i både Allsvenskan och Superettan.

Den förre VM-spelaren redogör för en del saker kring underlaget i allmännhet.
—När det pratas om konstgräs och i detta fallet Landskrona, så skulle det i så fall vara FIFA 2 star som gäller, det är den certifieringen som krävs för en klubb i Allsvenskan, Superettan eller Damallsvenskan. På de planerna finns det en garantitid, tid som den ska hålla, på fem år, säger Jakobsson.

När en konstgräsplan byts ut, har den fler användningsområden.
—Vi har ju varit involverade i ett antal projekt som t.ex. Borås Arena. När man byter konstgräset kan man använda det gamla konstgräset till exempelvis skolor, dagis eller idrottsplatser med fritt tillträde, platser runt om i kommunen som annars inte skulle ha det. Platser som inte har samma höga krav som ett elitfotbollslag. Många skolor har grusplaner och barnen aktiverar sig på ett annat sätt med konstgräsplaner, säger Jakobsson.

Rörande kostnad för omläggning, efter att garantitiden på fem år gått ut - i vissa fall håller planen längre - är det svårt att ge ett precist svar. Detsamma gäller om kostnaden för en omläggning är lika stor som om man lägger en ny konstgräsplan från grunden.
—Det är beroende på hur man räknar, och beroende på vilken typ av konstgräs man lägger, vilket ifyllningsmaterial, etc. Installerar man värmeslingor och har en sviktmatta undertill, ligger ju detta kvar. Dessutom kan en nyinstallation betala sig då man kan lägga det "gamla" gräset på andra ställen, säger Jakobsson.

—Men att det är upprörda känslor i Landskrona, det är det nog. Det kan jag tänka mig, säger Jakobsson som noterades för 166 matcher i "randigt".

---

Klart är i alla fall att till nästa år måste enligt SvFF:s nya bestämmelser värmeslingor in under planen - en ny plan måste således anläggas. Det återstår alltså att se huruvida BoIS nästa säsong spelar sina hemmamatcher på naturgräs eller konstgräs.

David Jönsson2013-09-25 22:35:00
Author

Fler artiklar om Landskrona

KRÖNIKA: Halva serien spelad och halvvägs till Allsvenskan