Det isländska paketet: En katastrofal affär

Inför säsongen 2009 värvades tre isländska spelare till GAIS för en betydande summa pengar. Det skulle komma att bli en av GAIS sämsta affärer genom tiderna.

Efter ytterligare en elfte plats säsongen 2008 valde GAIS att försöka ta ett kliv framåt och spetsa till truppen. Magnus Pehrsson, GAIS dåvarande tränare, hade siktet inställt på Island. Han genomförde ett flertal resor till landet för att scouta spelare. I slutet av november presenterades tre stycken islänningar på en och samma gång under en livesändning i lokal-tv. Samtliga islänningar skrev på ett femårskontrakt med klubben. Möjligtvis är kontraktslängderna i sig anmärkningsvärda men dessutom värvades spelarna för en betydande summa pengar. En exakt siffra finns inte att ta del av men allt pekar att det var en mycket kostsam affär för en klubb som GAIS. Ett flertal miljoner är en gissning som det nog ligger mycket sanning i. Vilka spelare hade GAIS egentligen värvat?

Guðmundur ”Mummi” Gunnarsson - Nittonårig offensiv ytterback (vänster) som innan dess hade spelat på en yttermittfältsplats. Spelade i KR Reykjavik innan det blev GAIS.

Hallgrímur "Hatti" Jónasson- Tjugotvåårig mittback från Keflavik som dessutom var lagkapten i Islands U21-lag.

Gudjon "Gujji" Baldrinsson - Tjugotvåårig anfallare som likt Gunnarsson kom från KR Reykjavik.

Värt att notera var att samtliga spelare hade meriter från ungdomslandslagsnivå.

Bara några veckor efter att spelarna hade presenterats lämnade Magnus Pehrsson GAIS. Han blev istället Ålborgs nya tränare i den danska ligan. Ny tränare för grönsvart blev Alexander Axén. De tre islänningarna hade setts som viktiga delar i Pehrssons kommande lagbygge. Nu hade GAIS plötsligt en ny tränare med en annan filosofi och synsätt.


Magnus Pehrsson under tiden i GAIS 2008.

Under säsongen 2009 fick ingen av de tre islänningarna mycket till speltid. Jónasson hade en hel del skadeproblem den första säsongen och gjorde endast fem matcher. Guðmundur Gunnarsson fick ersätta Kenneth Gustafsson när han gick skadad men gjorde dessvärre ytterst mediokra insatser. Sammanlagt blev det bara fyra matcher för honom i GAIS. Gunnarsson lånades ut till sin gamla klubb efter bara ett halvår. Det blev samma antal matcher för anfallaren Gudjon Baldvinsson. Den senare hade dock svårt att peta Pär Ericsson, som var given etta för Axén. Baldvinsson hade ett flertal bra kvalitéer men lyckades aldrig få ut dessa när det väl gällde.

Nästa säsong kom Jónasson att ta en relativt permanent plats i GAIS och gjorde tjugosex matcher av trettio. Det skulle bli tvärtom för de övriga två islänningarna i "paketet". Gunnarssons låneavtal förlängdes över säsongen 2010. Baldvinsson var en spelare GAIS desperat försökte göra sig av med under försäsongen. Han provtränade hos Öster IF men klubben hade inte råd att köpa eller låna honom under 2010. Istället gick han, likt Gunnarsson, tillbaka till sin gamla klubb KR Reykjavík på lån.

Året 2011 bröts kontrakten med Gunnarsson och Baldvinsson. Detta trots att spelarna hade hela två år kvar på kontrakten. De löstes gratis från sina kontrakt och skrev på för KR Reykjavík. Anmärkningsvärt med tanke på vilka pengar de hade värvats för. Jónasson fick svårt att ta plats under säsongen och lånades ut till danska SønderjyskE under sommarfönstret. Där tog han snabbt en plats och blev en viktig spelare för laget. Som ett kvitto på sina goda insatser togs han ut till isländska A-landslaget under hösten. Han tackade för förtroendet genom att göra två mål på självaste Portugal i en EM-kvalmatch. När säsongen 2011 var över ville SønderjyskE värva Jónasson på en permanent övergång. Efter en längre förhandling löstes islänningen för endast 250.000 kronor. En summa som inte kan ses som annat än kaffepengar för en landslagsspelare.


Hallgrímur Jónasson tog snabbt en plats i sitt nya lag men även det isländska landslaget.

För att summera blev värvningen av de tre isländska spelarna en otroligt misslyckad affär för GAIS. Jónasson tog visserligen en plats i laget men egentligen bara under en säsong. Gunnarsson och Baldvinsson fick sina fyra matcher under 2009 men var efter detta inte önskvärda. För dessa tre spelare som värvades för dyra pengar fick klubben sammanlagt in 250.000 kronor. Lägg även till kostnad för löner som betalades ut under tiden de tillhörde GAIS. Sett ur en ekonomisk synvinkel är det utan tvekan en av de ekonomiskt sämsta affärer GAIS någonsin gjort. Rent sportsligt får affären inte heller ses som godkänd.
Vad som är intressant är att spekulera i är om dessa spelare hade fått mer chans under Pehrsson om denne stannat. Kanske var det så att affären var fel från första början och spelarna var felscoutade? Borde man valt en islänning istället för tre?
Svaren lär vi aldrig få.



Källor: Gp, fotbollskanalen, 1894.se, gais.se

Robin MöllerTwitter: @wish13372013-04-10 13:09:00
Author

Fler artiklar om GAIS