Årsmötet: En summering
GAIS årsmöte lockade hela 326 personer till Folkets Hus på Järntorget i Göteborg under måndagskvällen. Mötet pågick i över fyra timmar och det var många som ville ha svar från styrelsen angående den ekonomiska situationen i föreningen.
Mötet skulle ha öppnats klockan 19:00 men i och med att det var mycket folk på plats och flera personer som köpte medlemskap i GAIS precis innan mötet så det blev försenat med en dryg kvart.
Mötet inleddes med att styrelsemedlemen John "Red Top" Larsson intervjuade några spelare i GAIS trupp 2013. Adam Eriksson var först ut att intervjuas och sade bland annat att han kommer att spela i GAIS i tre år, det vill säga hans nuvarande kontraktslängd som han har med klubben.
Mittbacken Andreas Augustsson var näste man på tur.
"Jag är väldigt nöjd med att vara i GAIS, trots att det är ett steg neråt till Superettan."
"Det tränas riktigt hårt här i GAIS, kanske lite tuffare än i Elfsborg."
Och när Johan Larsson frågade vilken av tränarna som var tuffast så var svaret inte helt oväntat: "Dime".
Björn "SBoV" Andersson är även han väldigt nöjd med sitt val i GAIS. Han tycker att det är skönt att flytta hem till Göteborg, trots att han och hans fru trivdes i Norge - men Björn och hans fru ska ha barn inom 6-7 veckor vilket gjorde valet lättare. En målsättning ville inte SBoV riktigt uttala sig om:
"Vi får ta en match i taget och göra allt för att vinna. Det kanske låter lite klyschigt men så är det".
SBOV tar en match i taget
Lagkaptenen Kenneth Gustafsson har fortfarande lite svårt att glömma säsongen 2012 men tycker att engagemanget bland GAIS-supportrarna är helt enormt.
"Efter den sista matchen mot Örebro borta skämdes man bara. Ändå står klacken kvar och sjunger trots att vi inte förtjänar det. Det finns nog inga sådana supportrar någon annanstans i världen."
Dime Jankulovski och Thomas Askebrand var väldigt lågmälda om målsättningen och höll med exakt det som Björn Andersson var inne på.
"Sedan är ju målsättningen att vara i Allsvenskan igen inom tre år."
"Skillnaden mellan 2012 och 2013? Att jag är tränare".
Thomas Askebrand menade på att vi bygger för framtiden och att det viktiga är att vi ska agera som ett lag.
Sportchefen Jonas Lundén svarade "Jag tänkte inte alls" på Johan Larssons fråga om hur han tänkte när han tackade ja till sportchefsjobbet. Jonas påpekade senare att han "vill se att de unga spelare växer in på ett bra sätt och att de äldre spelarna visar drivkraft framåt".
GAIS årsmöte 2013 förklarades öppnat av Tomas Kollberg och Kollberg blev också utsedd till mötesordförande. Martin Barregård blev vald som mötessekreterare och 326 personer var röstberättigade på mötet.
Leif Gjulem gick igenom Verksamhetsberättelsen och där berättade Leif att GAIS medieansvarige Thomas Clausson nästan behövde gå i terapi efter att ha skrivit om året 2012. Han konstaterar också att GAIS använde sig av hela sex spelare från GAIS Fotbollsakademi under året 2012.
Efter genomgången av Verksamhetsberättelsen, som ingen hade några frågor kring, så var det dags för Pär-Åke Sandström att gå igenom ekonomin och det kan ni läsa om mer nedan. Revisorerna berättade också sin berättelse för 2012.
Styrelsen fick ansvarsfrihet efter att ha förklarat mer ingående om den ekonomiska sitsen som man befinner sig i. Det var dock lite protester från olika håll.
Den ekonomiska biten var med stor sannolikhet det som hade lockat de flesta av medlemmarna till Folkets Hus och ägnades en längre stund av mötet. Det uppenbara förkunnades direkt att "Resultatet har inte varit det bästa" och följdes av en kortare redogörelse för hur inkomst- och utgiftsidan har sett ut under 2012. Jämförelserna gjordes mellan 2011 och 2012 och där fanns de tappade inkomsterna i stor del gällande publikintäkter (ca 1,1 miljoner) och en utebliven placeringsbonus (2,8 miljoner). På marknadssidan ökade GAIS under 2012 med ca 1,3 miljoner från tidigare år och vidare fanns intänkter från Framtidsfonden (1,1 miljoner) samt GAIS Open (500 000).
Spelarförsäljningarna var nästa ämne som behandlades och som även var av stort intresse för medlemmarna. Bruttointäkten för spelarförsäljningarna under 2012 var ca 14 miljoner kronor men efter att Intressenterna fått sitt (2,5 miljoner), tidigare klubbar och en del bokföringstekniska avskrivningar så kvarstod ett netto på 5.5 miljoner. Gällande Intressenterna så förkunnades det att en del av pengarna de hämtat ut kommer att återinvesteras i framtiden.
Efter att 2012 hade avhandlats övergick mötet till att handla om budgeten för 2013 och hur det egna kapitalet skall hämtas upp från -11,6 miljoner.
I budgeten för 2013 fanns det beräknat för hur 10,6 av dessa miljoner skall hämtas in och här är det två saker som sticker ut. Dels så har GAIS beviljats villkorade lån på vissa av de lån som de tagit av privatpersoner och företag, detta innebär att klubben inte har någon skyldighet att betala tillbaka dessa lån förrän de kan göra så utan att riskera konkurs. Detta räknas som en intäkt i 2013 års budget och uppgår till 6.5 miljoner kronor. Vidare förväntas ytterligare 700 000 kronor inkomma via Framtidsfonden samt att en eventuell stödkonsert skall organiseras under året. En stor del av mötet kom även att handla om den konceptförsäljning som GAIS lyckats med i och med att Malmö FF köpt rättigheterna till "Malmögirot" för ca 2 miljoner kronor. Malmö FF har då alltså köpt rättigheten att arrangera ett cykellopp i Malmö med samma struktur som Göteborsgirot och med stöd från Göteborgsgirots organisation samt sponsornätverk.
Anmärkningsvärt är att utgiftsbudgeten minskat från 42 till 25 miljoner mellan 2012 och 2013.
Leif Gjulem gick senare igenom Verksamhetsplanen för 2013 till 2015 och där repeterades mycket av det som sades på det extrainkallade medlemsmötet på Pustervik i augusti 2012. Man sätter numera en jättefokus på det ekonomiska och alla måste fråga Leif om minsta lilla sak då ekonomin prioriteras något enormt.
GAIS har ju valt att inte dra ner någonting på GAIS Fotbollsakademi utan man fortsätter med samma summa pengar som man har lagt in under de senaste åren. Man vill fostra egna spelare fortfarande och man vill ha lokal förankring på spelare samt spetskompetens i det sportsliga ledet. Han poängterar också att man inte tittar på nya spelare för tillfället.
Kontinuitet på personalsidan är något som klubbchefen vill ha och man vill inte byta ut sin personal hela tiden. "Det är ett dream team på GAIS-gården just nu" poängterar Leif.
Det miljöinriktade spåret, som var prio ett på årsmötet förra året, håller GAIS fortfarande på med och gör det bästa av situationen som råder.
GAIS marknadsanvarige Mathias Ekberg gick igenom marknad en stund och konstaterade att GAIS just nu har dragit in ca sex miljoner på marknadssidan. Man har ett mål att nå upp till åtta miljoner, vilket man inte ser som helt ouppnåeligt då man har flera månader på sig innan 2013 års slut att få fram två miljoner. Mathias Ekberg noterade att man har fått in foten på många företag tack vare GöteborgsGirot.
Matchtröjan presenterades och det är inga större överraskningar där. Man kommer inte att vara spelarnamn på tröjorna, något som en medlem undrade på mötet. Man kommer att fortsätta ha sponsorer där då det är attraktivt att ha sitt företagsnamn där. Årets bortatröja kommer att vara röd - precis samma färg som man hade på bortatröjorna när man gick upp från Superettan senast 2005.
Sedan var det dags att välja ny ordförande då Christer Wallin beslutade sig för att avgå under 2012. Anders Larsson från valberedningen tog tag i micken och presenterade Tomas Andersson som föreslagen ordförande.
Tomas Andersson, som till vardags är VD för SKAB, presenterade sig för alla på medlemsmötet som "GAIS:are i hela mitt liv". Hans mor och far var GAIS:are och han har växt upp med GAIS sedan väldigt ung ålder och har genom alla år stöttat GAIS. Favoritspelaren är legendaren Samir Bakaou.
Tomas Andersson valdes till ordförande för den vackraste av föreningar och fick stora applåder från medlemmarna efter att ha gjort ett gott intryck på oss medlemmar.
Ytterligare en ny styrelsemedlem valdes in. Glenn Heimann, till vardags VD för mjukvaruutvecklingsbolaget Solme AB, presenterade sig för medlemmarna som fjärde generationens GAIS:are, "och något annat lag har aldrig varit aktuellt". Medlemmarna reagerade lite skämtsamt på namnet Glenn, varpå någon frågade vad han hette i andranamn. Glenn Mikael Heimann presenterades som ny styrelsemedlem i GAIS.
Styrelsens fotbollsansvarige i Tony Persson var näste man på tur att få bli omvald i två år till i GAIS styrelse. Tony förklarade för medlemmarna att han numera är arbetslös och jobbar halvtid uppe på GAIS-gården. Han berättade också att Jonas Lunden och Leif Gjulem är de två som skriver avtal och noterar att han jobbar ideelt med det här och inte är tjänsteman. Supporterklubben Gårdakvarnen har, innan årsmötet, skrivit på sin egen hemsida att Tony Persson bör avsättas då han har ytterst ansvar för den sportsliga delen inom styrelsen. Votering begärdes av flera medlemmar och då alla skulle prickas av och lägga sin röst så återupptogs mötet cirka 35 minuter senare. Styrelsen hade dock ett stort förtroende för Tony Persson och Martin Barregård sade bland annat att det inte är individuellt sätt någons fel om det sportsliga resultaten uteblir utan ett kollektivt sådant inom styrelsen.
Då röster räknades passade man på att gå vidare så länge och man omvalde kassören Pär-Åke Sandström för ytterligare två år i styrelsen. Även en ny valberedning valdes i Bert Granberg, Janne Erlandsson samt Robert Lindberg.
Man gick vidare till motioner och Erik Bergkvist lade fram en motion om ståplatsreducering som styrelsen gav avslag på då nationella beslut skall följas av klubben. Motionen bifalldes dock och det gjordes även motionen med pyrotekniklegaliseringen där styrelsen hade missuppfattat vad budskapet med motionen var.
Röstresultaten om Tony Perssons vara eller icke vara i styrelsen hade räknats och det kom in 262 röster. 146 stycken av rösterna var för att Tony skulle stanna kvar mot de 114 som var emot. Persson fick alltså sitta kvar i styrelsen efter voteringen. Två röster var blanka.
Fredrik Lundgren presenterade GöteborgsGirot likt det han gjorde på medlemsmötet den 14 januari tidigare i år. Han visade att om GAIS skulle få för sig att stoppa GöteborgsGirot bara sådär, så hade man inte gått speciellt mycket back. Men man behöver sprida ut info om GöteborgsGirot ännu mer och det är där vi medlemmar kommer in i bilden. Man ska göra så mycket reklam som möjligt för girot i slutspurten nu.
Johan "Red Top" Larsson pratade senare om Framtidsgruppen, som man har slagit samman. Det är både ledare, styrelsemedlemmar, supporterföreningsrepresentanter med flera som diskuterar olika frågor rörande GAIS och dess framtid men också mer än så.
I slutet på mötet var det dags att dela ut lite utmärkelser och bland utmärkelserna fick Fredrik Lundgren mottaga en GAIS-tröja med nummer 15 på av Leif Gjulem. Numret är numera pensionerat och får inte användas av någon mer spelare i klubben. En mycket vacker gest av GAIS att hylla "Il Capitano", som blev lite rörd över det välförtjänta mottagandet.
Fredrik Lundgren fick också ett erkännande för sina 300 matcher för klubben och det fick även Dime Jankulovski och Kenneth Gustafsson med sina 200 matcher i föreningar.
Anders Larsson belönades med att bli hedersmedlem i GAIS efter många år i klubben.
Christer Wallin tog farväl
Sist men absolut inte minst var det dags att ta farväl av en ordförande. En ordförande som har styrt klubben sedan katastrofåret 2001 fram tills nu - en fjärdedel av hans liv. Christer Wallin greppade tag i micken och var märkbart rörd under sitt tal. Han passade på att prata mycket om 2001 och att det var, nästintill, omöjligt att styra klubben då efter allt kaos som rådde i klubben då. Men han lyckades ändå vända skutan och som ordförande lyckades han ta laget till två fantastiska kvalsegrar och en femteplats i Allsvenskan, vilket är ett mycket fint resultat med tanke på budgeten som GAIS har fått jobba med under alla dessa år. Han beskrev Mathias Gravem som den lättaste värvningen under alla sina år som ordförande. Han har sålt fyra tränare på raken och han noterade också att man ökade medlemsantalet från 1 700 personer till 4 100 i GAIS efter Gothia-perioden.
Christer passade också på att hylla Lennart Ottordahl som han startade "GAIS i skolan" med 2002 - men också flera av hans medarbetare som han haft.
"Jag har skaffat mig väldigt många vänner under åren - men också hur många ovänner som helst".
Christer avslutade med följande citat:
"Ha ett bra liv så ska jag kämpa på med GAIS - om ni vill det". Alla medlemmar reste sig upp och applåderade en rörd Christer Wallin som fick mottaga lite presenter från styrelsen.
Vackert avslut på ett långt och ett relativt lugnt möte som avslutades cirka 23:45.