Lagbanner
Erik Bergkvist "Jag vill slipa till intrycket hos publiken på matcherna"

Erik Bergkvist "Jag vill slipa till intrycket hos publiken på matcherna"

I en intervju berättar GAIS Supporter Liaison Officer (SLO) om sin roll och sitt arbete för klubben.

Under 2012 inleddes projektet "Stå upp för fotbollen" av föreningen Svensk Elitfotboll (SEF). Projektet går ut på att utveckla arbetet med supporterrelaterade frågor. Det hela finansierades av Canal+, ICA, Svenska Spel, Swedbank och TV4-gruppen. Dessa parter går in med 10 miljoner kronor till projektet sett över fem år. Ett första steg i det här var att fem klubbar fick ekonomiska medel med möjlighet att anställa en heltidsanställd Supporter Liaison Officer, även kallat SLO. GAIS var en av de klubbar som fick detta stöd och valde att använda sina pengar till att anställa en SLO. Det blev Erik "Frallan" Bergkvist som anställdes och han har nu varit i tjänst i över ett år. Sektion Grönsvart passade på att intervjua honom inför kommande säsong.
 
Hur skulle du beskriva dina arbetsuppgifter för en person som inte vet vad en SLO: gör?
- Jag var nyligen på en SLO: konferens uppe i Stockholm. Där var jag bland annat med och höll lite i en del av utbildningen av de nya SLO:na som kommer in i Sverige. En kärnfråga som finns är att man har en svårighet att förklara vad en SLO är och de specifika arbetsuppgifterna. Det kan ju givetvis variera så oerhört mycket från klubb till klubb. Men det vi jobbar med nu är att ta fram en generell syn från svensk fotboll för att fastställa vad en SLO ska göra, ett minimi krav eller nivå kan man säga. Det ska också vara ett verktyg för att förtydliga rollen för alla samverkande parter. I grund och botten är rollen till för att stärka svensk fotboll. Det är en serviceroll som främst vänder sig mot supportrarna. Egentligen alla som går på våra matcher och håller på ett lag. Det handlar om att få ett klarare informationsflöde och ett ökat attraktionsvärde för matcherna. Detta ska givetvis generera mer publik och ökad trivsel, ett jäkla bra fotbollsarrangemang helt enkelt. Specifikt så jobbar vi mycket med kommunikation, dialog och förståelse med olika partners som ska bidra till helheten.

- Samverkan, länk, service, dialog, kommunikation, förståelse, utveckling, publikvård, identitet, förbyggande och dynamik kring partners. Sådana ord kanske sätter lite mer fingret på vad en SLO gör. Folk vet att klubbarna har SLO:er men inte specifikt vad som väntas av rollen. Ovanpå det här kommer ju ett tillägg och det är hur man gör det i de egna föreningarna. Jag måste ju komma till min förening och förklara vad som förväntas av mig. Det kan vara att man ska skapa relationer med sin egen publik, det förväntas man som SLO att göra. Man har också rutiner kring att kontakta motståndarlagets SLO för att utbytta information mellan de båda föreningarna ur ett supporterperspektiv. Det finns också en rapportering som är standardiserad för att kvalitetssäkra det SLO:n gör. Allt för att det ska finnas en koll på vad man gör och att man tillför något. Sedan finns det alltid ett behov att få hjälp kring föreningsdemokrati och frågor från supportrar. En viss tillgänglighet förväntas av en SLO. Du ska ha länken som en roll in i klubben.
 
Vad kan du göra för att för att utveckla svensk fotboll vidare inom GAIS?
- I GAIS har vi ett stort behov av att lyssna på supportrarna som var missnöjda på grund av det sportsliga och ekonomiska läget efter 2012. Vi har frågor på allt ifrån läktarlösning till kioskverksamhet på arenan. Alltså små och stora frågor, allting är lika viktigt. Då gäller det att kanske inte alltid komma i mål med en lösning men i alla fall ta frågan seriöst, reda ut den och kunna återkomma med ett svar. Så att de som undrar faktiskt får ett vettigt svar och på så sätt slipper de spekulera och därigenom kanske skapar sig en felaktig bild. I GAIS så har Sektion 23 hittills varit en stor fråga för föreningen och för supportrarna. Vi har velat stå på långsidan rätt länge. Jag började med att kolla om det var möjligt och sedan löste vi det. Sektion 23 är ju en jäkla bra grej och vi i GAIS tror ju på att det här genererar ett mervärde. Detta ska attraherar ny publik och annan publik för att stämningen blir bättre. Även förena den typen av publik som trivs med varandra på ett sådant sätt som man har historiska kopplingar till.



- Andra saker kan vara informationsflödet ut från föreningen. Det är en "surdeg" som har legat i flera år. Folk har myntat begreppet såsom "tystnadens klubb". Vi har haft en hemsida som varit lite taskig i informationsflöde, kvalité och även grafisk utformning. Att åtgärda sådana saker är att ta små segrar för att befästa SLO-rollen. Det är väldigt enkelt att få positiv feedback som SLO. Man jobbar egentligen proaktivt med dåliga saker i den egna föreningen och man jobbar hela tiden mot att förhoppningsvis leverera förbättringar. I takt med att man gör det så får ju SLO-rollen ett bra fäste i svensk fotboll. För då fokuserar man på problemen. Är man duktig på det man gör och är engagerad, så kan man påverka mer än vad man tror. Framför allt kan man lyfta alla de här frågeställningarna till en högre nivå. Vi kan ju jobba mot Svenska fotbollsförbundet i de här frågorna, det är inte bara klubbunikt. Det vi gör som påvisar förbättring rapporterar vi till sedan till svensk fotboll och möjligtvis Svensk Elitfotboll (SEF). Om de exempelvis ser att GAIS jobbar på ett sätt, så kanske man ser det som ett föregångs exempel på hur det har blivit bra. Om vi lyfter fram det till svensk fotboll så kanske det blir ett allmänt förhållningssätt hur man jobbar. Att ta tillvara på grundpublikens intressen är ett jäkla bra sätt att utveckla svensk fotboll. Hela det här arbetet ska ju mynna ut i en ökad trivsel och att folk ska fokusera på rätt saker. Har jag lyckats få ett intresse kring exempelvis Sektion 23 där folk väljer att engagera sig i supporterföreningarna, bli medlemmar i föreningarna, sjunga mer, trivas och ha kul- då har vi ju kommit väldigt långt. Får man en ökad trivsel så blir det roligare att gå, så tjötar man ju med sig mer polare, köper mer årskort, medlemskap och så vidare. Just den biten är fantastiskt rolig att jobba med.
 
Har SLO-rollen funnits tidigare i Sverige eller startade det med projektet "Stå upp för fotbollen"?
- SFSU (Svenska fotbollsupporterunionen. red anm) är en av dem som har lobbat för själva SLO systemet. Det har ju funnits i Europa en längre tid. Tyskland har haft det i ett 20-tal år. Där har de ju enorma SLO organisationer. Man har fattat att hittar man rätt folk ur publiken som får jobba med publikfrågor och service, så utvecklar man det på ett bra sätt. Det finns flera stora klubbar i Tyskland som har den här riktigt goa publikströmningen och som har 20-30 personer som jobbar som SLO:er. Att ha mycket folk som bara jobbar med service, publikfrågor och nöjdhet bland anhängarna till föreningarna är en vinstaffär i sig. Det här är kanske en av utmaningarna för folk att förklara för föreningarna är att det här ger i slutändan ekonomiskt tillskott.
 
Berätta mer om själva projektet?

- Vi var ju fem klubbar i projektet "Stå upp för fotbollen". Det är ett projekt som finansieras av näringslivet som helt enkelt tycker om svensk fotboll och vill utveckla den. De har ju tittat på de tyska modellerna och de fungerande systemen i Europa. De har tittat på vad vi i Sverige saknar jämfört med andra länder. När man tittar historiskt på framgångsfaktorer så är SLO-projekt en stor del av del i den positiva utvecklingen. Näringslivet kom överens att tillföra pengar för att främja positiv läktarkultur i svensk fotboll. En rekommendation var då att klubbarna använde de här pengarna att anställa en SLO. GAIS är en förhållandevis liten klubb, till skillnad från de andra klubbarna som fått stödet. Djurgården, AIK, Malmö FF och Hammarby har en stor publikbas. De har en befintlig publikbas att utveckla. Vi tittar givetvis också på det och tillvägagångssättet att rekrytera ny publik är att jobba med den befintliga publiken så att den trivs. Då ser man utifrån att den här föreningen gör något aktivt för sina besökare. I förlängningen ska det generera en god utveckling för svensk fotboll. Det här är ett pilotprojekt som nu har fått ett jättebra genomslag. Vi har fått fantastiskt bra feedback från klubbarna där SLO:er finns. GAIS har fått väldigt bra beröm för det vi gjort hittills. Det här använder man som exempel på att det faktiskt fungerar. Vi har en ökad trivsel, bättre kommunikation och en fungerande föreningsdemokrati. När de som är ansvariga för mitt projekt talar med näringslivet igen, så är det ganska enkelt att förklara att vi utvecklar svensk fotboll och att det ger resultat. Det finns ytterligare företag som är intresserade att utveckla projektet och tillföra pengar i andra föreningar just nu. Målsättningen är ju att klubbarna själva ska inse värdet av rollen i sig själva. Att de faktiskt avsätter pengar för en sådan här roll. Den betalar sig själv, det är jag helt övertygad om. Gör man det rätt och jobbar aktivt på ett smart sätt, så betalar tjänsten sig själv.

- Finansiärerna till projektet bekostade för övrigt SLO: konferensen för att de också vill lyfta upp SLO-rollen i Sverige. För de ser ju att det har gett effekt och är nöjda med det arbete som finns. Där bildade vi en styrgrupp med ett gäng utvalda SLO:er som är avlönade på heltid som kommer jobba för att utveckla funktionen. De kommer ge mindre klubbar stöd så att vi verkligen får fäste i Sverige.
 
Är det någon klubb som har anställt någon SLO med egna medel efter projektets början?
-IFK Göteborg har anställt en SLO på 50 % och Helsingborg har anställt en på 100 %. 
 
Berätta om ditt samarbete med SLO:er runt omkring i landet? Hur ser kontakten ut?
- Givetvis har ju kontakt med de inom projektet, alltså de fem som blev heltidsanställda. Runt om i landet i synnerhet Allsvenskan men också i vissa klubbar i Superettan finns det SLO:er. Alla de SLO:rna här har vi ju ett intresse att hjälpa. Har vi en SLO i en annan förening som vet vad de ska göra, så befäster det ju systemet som vi tror på. Framför allt behöver vi motparter också för att kunna göra ett bra jobb. Jag behöver ju egentligen ha en kontakt i alla Superetta-klubbar nu när vi ska ut på bortaresor. Om jag kan få all lämplig information innan vi kommer exempelvis till Ängelholm så gör det saken väldigt mycket enklare för våra supportrar att göra ett val tidigt. För då känner de till vad biljettpriserna är, vilket uppladdning ställe de ska ha, vilka läktare det är och så vidare. Kan jag dessutom genom samtal med Ängelholm komma överens om en bättre läktarplats eller annat biljettpris. Det kan ju vara så att vissa lag höjer sina priser bara för att vi kommer. Om man kan förklara att de bör behålla sina priser så kan de istället dra mer folk till samma intäkter.


 
Hur kan en vanlig arbetsdag se ut för dig?

- Under säsongen så är det ju mycket förarbete och efterarbete kring matcherna. Framför allt arbete under matchdag som arbetstiden går åt till. Det är extremt lätt att jobba för mycket med detta. Man kan i princip jobba ihjäl sig för att man brinner för klubben själv och man ser att vi har så mycket potential och utvecklingsmöjligheter. Det finns oändligt mycket att förbättra men mycket som är bra också måste jag säga. Det i kombination med en prestationsångest på den egna personen och ansvarskänslan att jobba för föreningen. Man sätter upp ett krav på sig själv utifrån de kraven man hade tidigare på de personer som arbetat här. Det gör att man hela tiden vill vara på topp och leverera. På så sätt är det svårt att inte jobba för mycket.
- När det inte är fotbollssäsong så kan man ju göra de här stora förändringarna och verkligen jobba med långsiktiga mål. Då kan man planera och vara delaktig i det mesta. Jag försöker sätta in mitt SLO-perspektiv och mitt tänk runt omkring i organisationen.
 
Berätta om något du lärt dig under ditt år som SLO?
-  Man lär ju sig så mycket kring hur svensk fotboll fungerar och vilka processer som krävs för att förändra saker. Om man tar pyroteknikfrågan som exempel. Det stod i Aftonbladet nyligen att "nu kan pyroteknik bli tillåtet". Jag skulle säga att det är en extremt lång väg dit. Det gäller först att på föreningsnivå att driva frågan gentemot den egna föreningen och få igenom det. Sedan ska man driva frågan vidare mot exempelvis SVFF och SEF. Därefter ska det komma till en förändring i lagstiftningen och alla möjliga olika förhållningsregler kring det. Det är svårare vad man tror men vad som är viktigt är att när man lär sig de här processerna, så inser man att det faktiskt går att förändra. Lägger man ner kraft och energi så kan man verkligen förändra. Det är det som är styrkan kring en demokrati även om det är en process som tar lång tid.
 
Är det något du känner att du behöver utveckla?
- Jag behöver utveckla jättemycket. Framför allt behöver jag hitta rutiner kring det jag gör. Jag har tagit så mycket "puckar" så att jag ibland har för mycket omkring mig. Eftersom jag inte är personen som vill göra ett halvdant jobb, så då blir det istället att jag jobba för mycket. Jag behöver lära mig att föreningen GAIS inte står och faller med en person bara för att man inte hinner med. Att lära mig att jobba avslappnat kring det jag vet att jag kan påverka.
 
Finns det några nyheter du vill förmedla kring Gamla Ullevi och 2013 års säsong?
- Vi siktar ju på att utveckla matchbaren. Få lite bättre struktur där och erbjuda bra service mot besökarna. Tanken är att vi öppnar de entréerna två timmar innan match och bemannar personal i match baren. Det kan ju även bli så att det blir ett delat arrangemang med Gårdakvarnen, som vissa matcher väljer att ha sina uppladdningar där. Sedan tittar vi ju på arrangemanget i sin helhet. Jag har en delad syn med många inom GAIS att det har varit lite för mycket "jippo" kring GAIS matcher. Det har varit lite för mycket fokus på knepigheter i halvtid. Jag tycker att vi ska fokusera mer på fotbollen och det som faktiskt folk är där för. Folk lider nog inte så fruktansvärt mycket om det inte händer saker på plan hela tiden. Vi är där för att se på fotboll. Det enda folk gör nu för tiden är att de sitter med sin telefon och håller på med den eller så sitter de och blir matade av information överallt. Om det till exempel inte händer något på fem minuter, så kanske folk slappnar av lite i halvtid. Att man ges möjlighet till att reflektera på matchen man är på och pratar med folk. Man behöver inte mata på med super underhållning hela tiden. Framför allt så måste man i så fall göra det med rätt underhållning, vilket är ännu viktigare. Där tycker vi att vi inte fokuserat rätt tidigare.
Vi har ju sett över ingångsvärdarna när man kommer till en fotbollsmatch. Vad vill man ha? Jo, man vill ha ett trevligt bemötande. Jag vill slipa till intrycket hos publiken på matcherna. Att folk ska tycka det är gött att komma till Gamla Ullevi. När man kommer till arenan vill jag mötas av något som faktiskt är attraktivt. Vi vill ju göra någonting som attraherar folk även utanför arenan, exempelvis med lite schysst musik. I grund och botten av vad som påverkar om publik kommer till arenan är dock de sportsliga resultaten.



- Vi vill ju dock frammana värdet att på GAIS och ta sig till arenan. Det är ju så GAIS tjänar pengar men det är där vi skapar stämningen och ger spelarna bäst förutsättningar för att leverera. Samtidigt är det också det som gör att vi blir en attraktiv klubb för spelare att komma till. Därför måste folk ta sitt ansvar. Om han har ett intresse för att föreningen ska utvecklas, så ska man givetvis komma med synpunkter hur vi ska göra det. Men framför allt ska man inte vika ner sig utan man skall absolut köpa sitt årskort och bli medlemmar i föreningen.

Vad har ni fått för respons av det arbete som skett under 2012 med arenan exempelvis?
- Vårt sätt att arbeta bemöts väldigt bra. Jag känner att vi har en fantastisk dialog med dem på arenan exempelvis. Vi har även en bra dialog med ordningsvakterna och vi jobbar på publikvärdsorganisation som vi vill utveckla. Vi har även en bra dialog med polisen som hjälper oss även om de har krav på vissa saker.
 
Hur ligger föreningen till med medlemskort och årskorts försäljningen?
- Medlemskorten släpar vi lite från fjolåret och även med årskorts försäljningen även om vi inte är klara med den ännu. Men vi ligger rätt bra till. Vilket är bra med tanke på att vi åker ur förra året med dunder och brak. Jag tror vi hade 1200 som gick in mellan spärrarna den sista matchen. Vi hade runt 1500 årskort förra året. Nu har vi passerat 1000 bokade platser inklusive ett fåtal sponsorer och via Karl-Alfred paketen. Malin Lindblad (Säljare med inriktning på privatmarknaden, red anm) ringer ju runt till alla som inte köpt årskort och gör ett bra jobb. Hon har redan börjat sälja rätt mycket och får bra feedback. De som har ett årskort frågar hon ju om de har medlemskap. Har dem inte det så kan de ju förklara varför de inte har det. På så sätt får vi ju feedback. Vi erbjuder nu också en fakturalösning, vilket vi hoppas ska förenkla för vissa.

Rätt man på rätt plats är viktigt för GAIS just nu. Det har framgår tydligt att Erik Bergkvist är just detta. Vi på Sektion Grönsvart vill passa på att tacka honom för sitt utmärkta arbete och alla insatser han gjort för GAIS.

Robin MöllerTwitter: @wish13372013-03-24 14:36:00
Author

Fler artiklar om GAIS