Gästkrönika: BoIS i Marbella - Finns det Freeway Cola på solkusten?

Gästkrönika: BoIS i Marbella - Finns det Freeway Cola på solkusten?

Morgonen är tidig och den spanska vårsolens ljumma strålar bryter sig in genom rullgardinen. Utöver ett högt UV-index ligger det något särskilt i luften. BoIS ska spela match och de ska inte göra det var som helst, de ska göra det på den spanska solkusten. Området som har blivit hem till Europas mångmiljonärer, dit de kan ta sig för att visa upp sina senaste inköp, men även dit ett superettanlag från den skånska västkusten kan vässa till fysik och taktik inför säsongsstart i Suntrip-idylliska förutsättningar. Denna vecka är Landskronas gröna stadsbussar utbytta mot Porsches, Borstahusens torskdoftande fiskebåtar har ersatts av lyxjakter, och Kalles Servicebutik har dessvärre fått ge vika för Louis Vuitton och Hermès.
      Förutsättningarna är alldeles optimala för ett träningsläger; solen skiner, gräsmattornas gröna lyster bländar en, och hotellets pool är den optimala platsen för återhämtning. Allting klaffar nere i Andalusien. Jag kliver på bussen som ska ta mig från Málaga till Marbella och det är då den första motgången slår till: ingen AC. Det blir till att härda ut de 45 minuter det tar att färdas från den ena orten till den andra. Väl framme på Marbellas busstation letar jag efter en ny buss som kan ta mig till dagens skådeplats, Banús Football Center, ett antal fotbollsplaner i lyxorten Puerto Banús. Men det var naivt. Inte finns det väl en enda person som kan tänka sig att åka stadsbuss i en ort som denna. I mitt letande hinner jag under tiden räkna till en Rolls-Royce, två Porsche, och en handfull bilar som går loss på över miljonen. Stadsbussarnas frånvaro förblir däremot intakt så efter en kvart sväljer jag min stolthet och hoppar in i en taxi.
      Klockan börjar närma sig avspark och det är dags att röra sig mot planen. För den som är van vid att bevittna Skånes Uruguayare på Landskrona IP blir detta, milt uttryckt, annorlunda. Risken att få sin cykel stulen här, vilket alltid kan befaras i Landskrona på parkeringen bredvid läktarbadet, existerar inte. Bor du i Marbella cyklar du inte, om du inte är en medelålders man vars största passion är inköp av kulörta lycra-plagg och Autobahn-snabba solglasögon. Tro det eller ej, men det finns även en del sådana på denna kust. Bilparkeringen är däremot ordentligt uppfylld, och skulle du vilja färdas från anläggningens restaurang till planen 70 meter bort utan att använda benen dina så har du golfbilar nära till hands. Jag stannar upp och tar in omgivningen. Vänta, vänta, vänta, ska BoIS spela här? Jag som är van vid Freeway Cola i kiosken och motvind var man än befinner sig, kan nu sola under matchen och beställa champagne efter slutsignalen. Jag som efter match är van vid att vandra genom ett Karlslund karaktäriserat av en stark odör från grisarna, kan nu efter matchen promenera till Louis Vuitton-butiken och dofta på parfymer. Var är det jag befinner mig, är det verkligen BoIS som ska spela? Denna eftermiddag är så annorlunda från det jag är van vid att jag undrar om allt verkligen kan stämma.
      Sen kommer matchen och jag börjar känna mig hel igen. En motståndarutvisning efter 15 minuter, ett insläppt baklängesmål strax därpå och ivriga försök till kvittering under resterande minuter. Slut. Förlust 0-1. Resultatet spelar ingen större roll, det är trots allt en träningsmatch, men under matchen kände jag igen mitt BoIS. Det är det här jag blev kär i. Vilja och försök trots att resultaten inte alltid går vägen. Under resten av eftermiddagen längtar jag intensivt hem till Landskrona IP. Ge mig försenade stadsbussar, starkt doftande fiskebåtar, pizza från Ibbe’s, Freeway Cola och en regnig promenad genom Karlslund efter 0-0 mot Brage.
      Den lokala identitet som BoIS har lyckats behålla i en hypermoderniserad fotbollsvärld måste vi aktivt värna om. Ett soldränkt träningsläger var troligtvis väldigt bra för truppen och BoIS gör helt rätt i att åka på träningsläger för att finslipa såväl fysiken som gruppdynamiken. Däremot går hela klubbens och stadens identitet endast att finna i Landskrona, på IP. Den kommer aldrig att kunna hittas eller skapas på solkusten och det ska vi vara tacksamma för. Men vi hade i alla fall tur med vädret.  
 
 

Fabian Lantz2023-04-05 19:54:11

Fler artiklar om Landskrona

KRÖNIKA: Halva serien spelad och halvvägs till Allsvenskan