Genomgång av Landskrona BoIS cupgruppspel och inför Djurgården borta

Genomgång av Landskrona BoIS cupgruppspel och inför Djurgården borta

Landskrona BoIS tävlingssäsong ska äntligen dra igång när vi ställs mot Djurgården på Tele2 Arena klockan 18.30 på måndag den 20 februari. I den här texten görs ett försök till att reda ut vad det är för lag som BoIS egentligen ska ställas mot och vilka chanser BoIS har att gå vidare och upprepa 1972 års bedrift. Vi gör också ett extra djupdyk med en införtext till måndagens kamp på Tele2 Arena.

Efter att försäsongen hittills har lovat gott inför årets säsong i Superettan är det så dags för Landskrona BoIS att inleda tävlingssäsongen 2023 på bortaplan mot Djurgårdens IF. Det är lagets första match i det gruppspel som inleds imorgon (måndag) på Tele2 mot Djurgårdens IF och som sedan fortsätter med Brommapojkarna IF på bortaplan innan de randige slutligen tar emot seriekonkurrenten Örebro SK i gruppspelets avslutning.

Förutsättningarna för att avancera från gruppen är enkla, gruppen måste i så fall vinnas – vilket troligen är anledningen till att det sällan är andra lag än de Allsvenska topplagen som går vidare från cupens gruppspel. Från förra årets cupspel gick endast lag från Allsvenskan vidare, sju av dessa åtta lag slutade sedermera topp 8 i Allsvenskan – endast IFK Norrköping var det lag utanför topp 8 som lyckades vinna sin grupp. BK Häcken som vann Allsvenskan gick inte vidare ur sin grupp som innehöll det senare finalspelande Hammarby IF.

Vad avser BoIS grupp är den självklara favoriten fjolårets Allsvenska tvåa, Djurgårdens IF. Djurgården hade en fin säsong och konkurrerade om SM-guldet samtidigt som de vann sitt gruppspel i Europa Conference League. Det går nog att med all säkerhet säga att detta är det tuffaste lag som Billy och Max ställts inför i tävlingssammanhang under sin tid i BoIS.

BoIS kommer också att möta Brommapojkarna IF, även det en match som spelas uppe i Stockholm. Brommapojkarna vann Superettan ifjol efter att ha gjort en helt makalös höst där de vann 12 av de 15 sista omgångarna. Därefter har mycket hänt i BP:s trupp, även om det för ett otränat öga ser ut som att stockholmarna har hämtat in en del kvalité för att ersätta dessa tapp. Laget har gjort hyfsade resultat nu på försäsongen där de har kryssat mot Djurgården, vunnit mot Sirius och AFC Eskilstuna men förlorat mot Västerås. Ifjol när Brommapojkarna ställdes mot BoIS var det en match på Landskrona IP som slutade 3-3 efter att Brommapojkarna kvitterat sent, och en match på Grimsta där Brommapojkarna vann rättvist efter att Ousmane Diawara hade råkat ut för en bedrövlig utvisning – men där stockholmarna rätt och slätt var ett bättre lag.

Vad avser Örebro SK gjorde örebroarna en, sett till förväntningarna, ganska svag säsong ifjol då de slutade på tionde plats i Superettan. Att det ska gå så jättemycket bättre för ÖSK i år är det inte jättemycket som tyder på än så länge, men det är alltid svårt att veta på förhand. Tränare är Christian Järdler och har varit så sedan han tog över huvudtränaruppdraget i ÖSK under sommaren ifjol, vilket får sägas vara en otacksam uppgift för en tränare. Hoppet för ÖSK kan därmed vara att Järdler genom en försäsong ska kunna lyckas sätta sin prägel på ÖSK mer än vad han kunde under höstsäsongen ifjol när det mest handlade om att inte bli direkt indragna i nedflyttningsstriden för ÖSK. När BoIS och Örebro möttes ifjol slutade matchen på IP med en seger för de randige medan bortamatchen i Örebro slutade oavgjort.

Av de tre ovanstående lagen får Djurgården betecknas som det klart tuffaste laget på pappret och ÖSK som det klart svagaste laget på pappret. Så här tidigt på säsongen är det dock väldigt svårt att avgöra hur långt fram lag är i sin utveckling, särskilt som många lag verkar ta svenska cupen som en del i sina förberedelser för seriespelet där det ska testas olika spelformer och uppställningar.

Noterbart är att i fotbollskanalens tips av svenska cupen så tippar samtliga 9 experter Djurgården som gruppsegrare, medan alla utom en expert tippar att Örebro kommer sist i gruppen, den siste experten tippar att Örebro kommer tvåa i gruppen. BoIS tippas av fyra experter komma tvåa och av fem experter kommer trea. BP tippas av fyra experter komma tvåa, av fyra experter komma tre och av en expert komma sist i gruppen. Den sammanvägda tippningen av fotbollskanalen är således att Djurgården vinner gruppen, men att BoIS kommer strax där bakom på en andraplats. Om cupen hade haft ett rimligare upplägg (och två lag hade gått vidare från varje grupp) hade BoIS således tippats gå vidare.

Noterbart är att Olof Lundh tippar att BoIS kommer trea, men det vet vi alla att han gör bara för att han vill posera som ”neutral”.

Länk till fotbollskanalens tippning av svenska cupen


Inför matchen mot Djurgården på Tele2 Arena

På måndag klockan 18.30 är det ett tungt Djurgården som BoIS kommer att möta. Det har varit en viss spelaromsättning i Djurgården där främst tappet av landslagsbacken Hjalmar Ekdal är ett stort tapp för stockholmarna. De har dock varit aktiva på transfermarknaden där de bland annat har hämtat in Oliver Berg från Kalmar och Moros Gracia från Mjällby. Därmed kommer laget som Djurgården ställer upp med vara ett högkvalitativt sådant.

Den troliga startelvan för Djurgården är:
Widell Zetterström
Piotr Johansson – Moros Gracia – Löfström – E. Andersson
Finndell – Schüller – Eriksson
Asoro – Berg – Wikheim

Aktuellt för cuppremiären är att det är en ny plastmatta som har lagts ut på Tele2, något som verkar oroa stockholmarna eftersom bollen inte beter sig som den brukar på det underlag som tidigare funnits på Tele2. Planen har beskrivits som att bollen går lite långsammare än vad det gjorde på Tele2 tidigare, vilket får det att låta som att vi nästan ska spela på riktigt gräs på Tele2. Rikigt så illa ute är nog inte Hammarby och Djurgården som nyttjar Tele2 som hemmaplan. I sinom tid ska dessutom ”grässtråna” lägga sig och planen ska sluta bete sig som något som lite grann kan liknas vid en riktig fotbollsplan – allt ska helt enkelt bli som vanligt igen för HIF och DIF.

Vad gäller BoIS har försäsongen bjudit på stundtals väldigt fint spel. Det syns tydligt att laget har tagit stora kliv i det offensiva försvarsspelet med en fröjdig hög press samtidigt som anfallsspelet fortsätter att ta kliv. Särskilt har den unge Max Nilsson utmärkt sig i det offensiva försvarsspelet, även om det nog inte är troligt att den unge mittfältaren startar i måndagens batalj. I övrigt har flera tillskott visat kvalitéer såsom Kofi Asare, Widell och Edvardsson vilket fått flera BoISare att drömma och prata på ett sätt som det var längesen man hörde BoISare göra. Oavsett är alla överens om att matchen mot Djurgården kommer bli väldigt tuff och om randigt kan klara sig med en poäng ska det ses som en otrolig bedrift.

Den troliga elvan tror jag är:
Amr
Hedenquist – Phille – Rapp
Sundberg – Egnell – Widell – Dahlquist
Jebara – Diawara – Dzabic
Med reservation för att jag inte avundas tränarna uppgiften att eventuellt bänka spelare som Kofi Asare, Edvardsson, Nilsson, Tkacz med flera.

Avspark är 18.30 och det tisslas och tasslas om att ett gäng BoISare ska samlas på en pub vid Skanstull. Mer info finns på facebook om detta!

Vi avslutar som BoIS-podden brukar göra:
Heja BoIS!
 

Carl Åhlander@callegrabben2023-02-19 21:22:00
Author

Fler artiklar om Landskrona

KRÖNIKA: Halva serien spelad och halvvägs till Allsvenskan