Lagbanner
Ett helt ok med snack med coach Culha

Ett helt ok med snack med coach Culha

Mitt första riktiga samtal med "nya" HFF-tränaren Daniel Culha, vi pratar om att vaska guld

Torsdagkväll, jag har ställt in vårt samtal typ femtio gånger men nu är det äntligen dags. 
På den mer eller mindre standardiserade öppningsfrågan om hur läget är, så får jag det nästan lika standardiserade svaret.
- Jo men det är bra!
Husqvarna FF har tappat mer eller mindre hälften av sina spelare, spelare vars kvalitér är omöjliga att ersätta i ett transferfönster.
hur många seniorspelare har ni i truppen i dagsläget?
- definiera seniorspelare!
Jaa, får de köpa sin egen sprit på bolaget?
- Haha, det är inte många isåfall det är det inte! 
och ni har (hittills, ska det visa sig!!) varit väldigt passiva på transfermarknaden. Hur ser du på det?
- Det är mycket jobb med det där, det måste jag erkänna.
Du hade hoppats kommit längre i lagbygget?
- Ja det måste jag nog säga, i den bästa av alla världar hade vi spikat truppen i februari..
Men..?
- Verkligheten ser inte riktigt ut så.. men vi jobbar intensivt nu innan transferfönstret stänger.
Det stänger ju fan i morgon väl (läs idag, fredag)? Eller är det idag (dvs, igår torsdag)?
- ja.. i morgon? Tror jag! Men efter det så får man värva amatörspelare.
Det är ju den riktiga andrahandssorteringen ni trålar då..
- Haha! Säg inte det!
Spelarnas Erikshjälpen..
- Haha men det kan finnas guldkorn

Och den bistra sanningen är ju faktiskt den, Husqvarna FF är idag en amatörklubb och då får man anpassa sig efter den nya mysdressen.
Spelarmarknaden trålas och visst, Daniel har rätt - det kan definitivt finnas guldkorn. Vi får se om Trojkan Larsson - Severino - Culha lyckas hitta dem bara, lättare sagt än gjort om man ska tro Gold Rush som går på kanal 9. Här skulle jag kunna slänga in ännu en rätt grumlig Gold Rush-referens, men jag väljer att låta bli! 

Daniel fortsätter
- Var det något jag kände när jag kom in så var det att stämningen i truppen var riktigt bra, trots att man åkt ur och att halva truppen var borta så kände jag att det var killar som ville göra jobbet för varandra och var redo att offra sig för varandra. Vi har på senare tid nästan hittat på lika mycket aktiviteter vid sidan av planen som på planen och det är kul!

Men ni jobbar vidare, fler spelare ska in?
- Utöver provspelarna som är aktuella?
Ja.
- Ja det siktar vi nog på, Jörgen och Alessandro jobbar stenhårt på den biten och de gör ett hästjobb! Vi jobbar ju väldigt noggrant med vår scouting inför våra värvningar nu, tar verkligen pulsen på dem och känner hurvida de passar in i truppen och så vidare. En sån balans är skör och man vill inte rucka på den. Killarna i laget har av allt att döma en riktigt bra karaktär och det kommer inte att bli hängande huvuden om det blåser lite snålt
För blåsa snålt, det kommer det att göra
- Det kommer det, och jag tror att de kommer att hantera det bra och fortsätta tro på sig själva.
Har din telefon gått varm nu när klubblösa spelare börjar bli lite desperata?
- Hmmm, nej det är rätt lugnt faktiskt och de spelarna som har hört av sig.. nä, som jag sa innan - vi kollar mycket på personligheten nu. Gör ingenting förhastat som kan rasera stämningen och sammanhållningen vi byggt upp

Här kan jag ju, väldigt transparent, erkänna att fyra spelare har presenterats sedan det här samtalet ägde rum. Nämligen
Klubblöse Shkelqim Krasniqi, senast kontrakterad av Norrby men utlånad till just Husqvarna FF faktiskt. Samt Råslättrion Elvis Eduardo Acuna Medina, Julio Cesar Inai Alarcon och Gani Mehmedi. Hela gänget spelklara inför seriepremiären borta mot stjärngänget Österlen FF


Jaja så kan det gå, ska vi fortsätta med det helt okej snacket?  

Vi pratar lite löst och ledigt om den aktuella spelartruppen och när vi kommer till Fredrik Månsson så faller poletten ner hos Daniel.
- Just det! Han har lämnat!
Jaha?
- Ja han längtade hem till.. Skene? Var det Skene? Jag tror det åtminstone, så där är han nu!
Han är out.
- Han är definitivt out!
Och Sulle lämnade, för Råslätt - överraskande. Han skulle ju till Stockholm?
- Ja! Det var lite oklart det, han gick till Råslätt via Stockholm? Han ville ju flytta dit förstod jag det som, till Stockholm alltså. Men det blev inte så och nu är han i Råslätt!
Men det innebär att Claesson stannar?
- Jaja Fredrik stannar! Han är stabil!
Nåja.. men ni har han den där unga killen Albin som andrakeeper då?
- Max heter han, inte Albin! Ja precis, men man får ju inte glömma att han är 15 år så där får vi nog lugna oss lite!
Men Claesson är stabil.
- Jaja han är stabil!

Bortsett ifrån Sarajlics något hastiga exit så har inga spelare lämnat sen sist jag kollade läget, trion med Nahom Tekle, Philip Bernholtz och Tarek Alnator är fortsatt långtidsskadade.

Vad är statusen på Tarek egentligen?
- Du, det vet jag faktiskt inte? Det var längesen jag träffade honom nu..
Så han kan vara klar för Norrby och sitta 100% fit i Ali Khans kök o fika?
- Haha det är inte helt omöjligt faktiskt!
Och Bernholtz? Hur ser det ut där?
- Nä han är ju fortsatt skadad, men han är nere hos oss o är delaktig på andra sätt. Hans rutin är ju ovärderlig, särskilt nu när truppen är så ung. Kommer han tillbaka och spelar någonting alls i år så är det en bonus, det är det verkligen. Men vi hoppas o håller tummarna såklart!

På tal om rutin, Karlefjärd. Den enda spelaren som faktiskt är äldre än undertecknad.
Mycket ansvar på Johans axlar i år? 
- Det får man väl säga va? Haha! Med en såhär ung trupp så är det ju viktigt att de äldre tar ansvar, men han är fin Johan. Inte alls sådär oldschool i sitt bemötande mot de unga killarna, inget "du ska putsa mina skor" eller "gör det, gör det gör det!". Han är helt tvärtom, enormt inkluderande och vill att de unga killarna ska känna sig välkomna i klubben.
Fint ju?
- Han är det, jättefin! 
Och när  ändå vi pratar rutin, det går inte att inte prata om Malle (Malek Iskander, för er oinvigda HFF-följare) då, Sveriges mest rutinerade 23-åring, han blir kvar?
- Ja det verkar så, det är lite som ska klaffa med hans jobb och så vidare men det ser ut som han blir kvar. Han har kört med oss hela försäsongen så det tror och hoppas jag.

Hur ser du på "omstarten" i divison 2, vad är en realistisk målsättning?
- Det är jättesvårt att säga faktiskt innan man har alla pusselbitar på plats, men jag såg på en spelsajt att vi tippades som sjua
Så du slängde in tio lax?
- Haha nej nej! 
Men sjua vore fan helt okej, skulle du ge mig en sjundeplats nu så skulle jag ta det och blåsa av säsongen
- Det var ju smickrande...
Han fortsätter
- Vi bygger för framtiden nu, det går tyvärr inte att sikta på ett avancemang direkt. Vi försöker introducera riktigt unga juniorspelare för seniorspel redan nu, 14,15,16-åringar som får känna på det så att steget inte blir så stort när det väl blir aktuellt på riktigt. Det är något som klubben kommer få skörda framgång av längre fram i tiden.

Kan ju även passa på att coach snackade lite off record och berättade att nya assiterade tränaren Jösse (Mathias Jönsson) varit med och kört lite på träningarna och sett oförskämt fräsch ut.
På den raka frågan om hur hans egen matchform ser ut så slingrar han sig proffsigt och förklarar att en korsbandsskada tyvärr gör det omöjligt för honom att lira, en riktigt stillastående central mittfältsroll föreslår jag, spelfördelare. Som bara får använda vänsterfoten, flikar Daniel in. 
Jaja, den där korsbandsskadan gör sig påmind igen. Typiskt. 
 

Henrik CHenriSpexarn2019-04-05 21:38:00
Author

Fler artiklar om Husqvarna