Min första pratstund med Benjamin Westman

Min första pratstund med Benjamin Westman

En timmes samtal blev 10 000 tecken - vi pratar om att tillfälligheter kan avgöra, om att bära jaquette under match, varför han egentligen kallas Banjo och kommer vi att hyra en stuga i Grebbestad i sommar?

Efter Mak’s oväntade avhopp i december så började ett febrilt sökande efter en ny tränare, dagarna gick - veckorna gick.
2017 blev 2018 och försäsongen kickade igång, vi stod fortfarande utan huvudtränare. Den assisterande tränaren Zoran Petrovic höll tillfälligt i träningarna men tiden gick.

Plötsligt, som en blixt ifrån klar himmel så twittrar en GAIS-supporter att deras gamla tränare (och för den delen spelare) Benjamin Westman var klar som ny huvudtränare i Husqvarna FF.

Nu började en ny jakt, nämligen min - jakten på den säkra källan. Spiken i kistan, snöret som knyter ihop säcken.
Är Benjamin klar eller inte?
Spiken i kistan blir när Jnytt’s reporter Erik Boström springer på Westman på Vapenvallen under måndagskvällen.
Snöret som knyter ihop säcken.

I tisdags presenterades Benjamin som ny huvudtränare för Husqvarna FF - jag får tag på honom dagen därpå, onsdagkväll. Jag är färdig med nattning av barn o han är färdig med middagsbestyren.

Beskriv intrycken av HFF, lite mer ingående.
- Det var väldigt sent in på året och det är ju en naturlig följd av styrelsen överraskades av Mak’s avhopp.
- Jag var egentligen inställd på att ta en paus men så dök det här upp.

Var det något särskilt som lockade?
- Ja, proffsigheten kring hela processen och sättet de sålde in föreningen på får jag säga där.
- Att folk ifrån olika delar av styrelsen var med under processens olika delar och att det även spelare inkluderades i jobbet. Det händer nog inte ofta och det var verkligen jäkligt kul!
- Det kändes typ som ’Fan, Husqvarna means business!’ och det är inte min grej att hoppa på saker halvhjärtat. Låter kanske lite klyschigt men ja..

Låga odds på att det var Karlefjärd som var med vid förhandlingsbordet!
- Haha det vill jag inte svara på!
Jag är säker på att det var han
- Haha!

Och första veckan på jobbet, hur är känslan? Är det business?
- I måndags var det egentligen första gången jag var med på träning, stod vid sidan och fick en överblick.
- Gårdagens pass var mitt första egna, alltså det var en positiv överraskning, missförstå mig inte. Men jag tyckte det såg överraskande bra ut, spelarna är lyhörda och det finns en häftig homogenitet i truppen.
- Trots att det blåste storm o det var kallt som fan så lös spelsuget igenom!

Och tror du truppen har tillräcklig kompetens idag eller behöver den spetsas?
- För tidigt att säga ännu, ska sätta mig ner nu framöver och även kolla vad som kommer underifrån. Jag tror inte på det där att bara värva för värvandets skull. Men som sagt, det är för tidigt att säga nu.

Men du kom inte med någon shoppinglista och drämde i ordförande Axelssons skrivbord?
- Nej nej!

Benjamin skrev på ett treårskontrakt med klubben men kommer initialt att pendla de 32 milen tur och retur, ett jävla åkande.

Vad säger familjen om det här nu då? Du ska börja pendla ett par hundra mil i veckan
- Ja alltså, såklart att det är en stor grej och hade min fru sagt ’nej det här kommer inte funka’, så hade jag varit ärlig mot HFF o tackat nej trots att erbjudandet var smickrande.
- Jag tror faktiskt hon tycker det är kul, för min skull. Hon har insett att jag har saknat fotbollen.

Hur länge är det du gått ’fotbollsarbetslös’ nu sedan tiden i GAIS?
- Jaaa, det var i juni 2017 så det är ett tag. Klart man har saknat det!
- En rätt kul detalj om Göteborgsfotbollen är att samtliga klubbar i de två högsta divisionerna bytte tränare under 2017, alla sparkades utom Stahre som stack frivilligt.

Här är Benjamin inne på ett ämne jag själv hade tänkt ta upp lite längre fram i samtalet, men eftersom han själv drar upp det så passar jag på.

Trots att GAIS huserade i superettan så måste man ju benämna dem som en storklubb, hur tror du skillnaden blir att verka i en klubb där intresset är, för att inte säga minimalt, så jävligt litet utifrån.
- Det finns olika sätt att se det där, dagen man skriver på ett kontrakt med en klubb som har ett stort tryck på sig utifrån så kommer många människor ha åsikter om ditt jobb. Det får beslutsfattarna att ta snabbare beslut, kanske. Drömma om snabba lösningar. Quick-fixes.
Som i Göteborgsområdet nu?
- Ja kanske.
Han fortsätter
- Jämför man med mindre klubbar, oavsett var i landet, inte nödvändigtvis HFF, så tror jag har man kanske chansen att tänka mer långsiktigt, mer föreningsmässigt. Mer ”det är det här i tror på, det är det vi kör på!”
Mer bingolottförsäljning?
- Precis!
- Alla tränare säger alltid samma sak men, får man möjlighet att bygga ett lag över tid så.. och lyckas med det, oavsett vad laget heter, så bygger man sin egen framtid också. Det kan ju gå så jäkla fort i fotboll och det kan vara tillfälligheter som avgör.
- Kolla på Poya (Asbaghi, red. anm), han får kicken ifrån Dalkurd. Tar helt apropå över Gefle.. gör en kanonhöst..
Och plötsligt ringer Mats.
- Plötsligt ringer Mats ja!

Men ja, du fick gå ifrån GAIS. Men många som följer den klubben har signalerat för att det kanske säger mer om strukturer o kulturer inom klubben GAIS snarare än din förmåga som tränare..
- Är det så?
Så är det.
- Ja det är klart det är kul att höra, oavsett om det stämmer eller inte. Den klubben har ju varit en enormt stor del av mitt liv, och är fortfarande. Det finns absolut inget ont att säga ifrån min sida. Det är klubben i mitt hjärta och det är ingenting att hymla med.
Men av antalet hejarop jag fått till mig sen du blev klar för HFF så är du fortfarande väldigt populär. Det måste väl kännas kul?
- Det gör det såklart
Så om någon av de andra Göteborgsklubbarna är intresserade av dina tjänster framöver så blir det kalla handen?
- Haha ja, det kan man lugnt säga!

Vi pratar vidare och jag frågar hur stor koll han hade på Söderettan sedan innan, med tanke på att HFF hörde av sig sent så får han en kort startsträcka
- Jag ska inte säga att jag har någon vidare koll alls faktiskt, när jag var i GAIS så hade jag bara koll på superettan o allsvenskan. Stenkoll. Men inte mycket nedåt nej. Utsikten o Qviding bara, men nu är ju bara Utsikten kvar så…
Ja, serien utökades ju så nu det blir många matcher. En sån liten pralin som Grebbestad borta finns ju
- Ja med Matti Demegård som tränare!
Ah, gammal kompis?
- Ja, från tiden i GAIS!
Så det kanske blir att vi hyr en liten stuga i Grebbestad ett par dagar innan match?
- Kanske!

Och inför ett stundande derby mot J-Södra, något som vår lokala media vill bygga upp till ett superderby men i ärlighetens namn är årets tröttaste evenemang så är nästa ämne ganska självklart

Du är van vid rivalitet, kan vi räkna med en dubbelfuck under derbyt mot Södra?
- Klart jag har stor respekt för rivaliteten, det geografiska avståndet o att det bara skiljer en divison. Men ska jag vara helt ärlig så är matchen i helgen väldigt mycket av en träningsmatch för mig, den ligger väldigt tidigt och man vill inte riskera någonting egentligen, skador eller så.

Ja tipshallen tänker jag, livsfarligt att bara gå där uppe och jag tolkar det som att det INTE blir någon dubbelfuck.
Den här gången.

Jag har fått en fråga här på twitter om tränarfilosofi, har du någon sån?
- Tränarfilosofi, ja i grund o botten handlar det om att vinna matcher och jag tror att även om jag har en vision o en tydlig idé om att det ska se ut på ett visst sätt så är det fortfarande vinster som räknas.
- Men det är klart, jag föredrar ett uppbyggnadsspel bakifrån, via mitten och sedan därifrån hitta konstruktiva lösningar, - Jag vill jobba med stor kreativitet på den på den offensiva tredjedelen och inte hämma de offensiva krafterna.

Han fortsätter
- Men samtidigt får man inte gå in naivt i en match o försöka lira sig ur alla situationer. Man måste ha olika nycklar för olika matcher och olika situationer.
- Även fast det låter skittråkigt så handlar fotboll om att kunna anfalla, försvara o ställa om. Hittar man de nycklarna så har man kommit väldigt långt.
- Frågar man alla moderna, nya tränare så handlar det om possesion hit o possiesion dit. Visst, en vacker tanke  och det låter ju kanon men det ska ju leda någonstans.
- Förlorar man med 8-7 så kan man ju fokusera på att man gjort massa mål och det är kul, men problemet är ju att man tappat in ännu fler.
Någon favoritformation?
- Men 4-2-3-1 kan man väl säga att jag har som grundpelare i mitt tänk, men det handlar mycket om spelartyper och vilka man har att tillgå. Just nu har vi få renodlade forwards och då får man kanske tänka om utifrån det.
- Jag gillar att använda mig av en formation som kan varieras under matchens gång.
Att se formationen som en flytande, föränderlig organism snarare än en statisk pryl som ristats i sten?
- Precis så!

Och smeknamnet Banjo, vart kommer det ifrån? Folk vill veta!
- Det kommer ifrån när jag spelade med min kompis Marcello Stoinic i GAIS. Vi spelade som forwards o våra namn var ju för långa, det flög inte alls så han fick heta Cello o jag fick heta Banjo. En liten orkester där framme!
Så vi kör Banjo nu?
- Nja, jag föredrar nog Ben!
Benji kanske?
- Nej! Det är ett hundnamn!

Har sett att du gärna kör kostym när du coachar, något du kommer fortsätta med?
- Ja, jag gillar att ha kostym. Det är festligt! Festkläder för ett festligt tillfälle men vi får se hur jag gör. Nu på lördag blir det nog åtminstone träningsoverall.
Inte frack då? Med fluga o hela skiten
- Haha! Kanske jaquette? Med tillhörande hatt!

Och avslutningsvis, får vi se dig göra en Mak - byta in sig själv på topp i en redan avgjord match?
- Gjorde han det?! Haha nej, det hoppas jag vi slipper!

Jag tänker att det vore ändå fett att se honom slänga av sig kostymen - snabbt svida om till blårandig matchtröja, byta in sig i 87e, knoppa in en hörna o fira vilt.

Banjo på ryggen.

Henrik CHenriSpexarn2018-01-18 10:52:00
Author

Fler artiklar om Husqvarna