Motion angående VAR

Motion angående VAR

Nedan publiceras den motion angående VAR som är inskickad till Landskrona BoIS årsmöte 2023.

Motion gällande VAR
Video Assistant Referee (”VAR”) är en teknik som gör det möjligt för domare att pausa en match för att gå ut och granska ett domslut på en videoskärm i efterhand. Därefter har domaren möjlighet att antingen stå fast vid sitt domslut, eller att ändra sitt domslut. Införandet av VAR har internationellt motiverats med att det ska bli lättare för domare att ta korrekta domslut vid kritiska situationer och framför allt att undvika avgörande misstag. Parollen har varit att VAR ska stå för minimal påverkan på spelet, med maximal nytta. Förhoppningen har varit att VAR ska minska kritiken mot domarna. Nationellt har de som förespråkar VAR ofta uttryckt att svensk elitfotboll utan VAR stjälper domarnas karriärer. Om Allsvenskan inte har VAR riskerar domarna som dömer våra serier att gå miste om uppdrag av FIFA och UEFA.

Parollen maximal nytta med minimal påverkan som VAR ska stå för, kan knappast påstås ha uppnåtts. I en fiktiv granskning av SvFF:s domarsida påstås att 41 allsvenska domslut hade korrigerats av VAR under 2022. Således 41 allsvenska domslut på 240 allsvenska matcher. Det innebär att den maximala nyttan för införandet av VAR i 2022 års Allsvenska var att ett domslut var sjätte match skulle ha korrigerats. Vi kan därpå se, internationellt såsom nationellt, att den så kallade ”minimala påverkan” har inneburit en paus efter i princip varje mål eller efter varje tveksam straffsituation. Detta avbrott i spelet har i flera matcher pågått i flera minuter. Den ”minimala påverkan” har inneburit att spelare knappt firar mål därför att de vet att VAR först måste godkänna målet. Vidare har den ”minimala påverkan” inneburit att assisterande domare inte heller lyfter offsideflaggan utan istället låter spelet fortlöpa, även vid tillsynes solklara situationer. Av de 41 situationer som med VAR skulle ha ändrats under Allsvenskan 2022, enligt den fiktiva granskningen, skulle ett långt mycket större antal situationer VAR-granskats. Lägg därtill att en rapport från Svensk Elitfotboll (”SEF”) har visat att kostnaden per match för att införa VAR endast i Allsvenskan har beräknats uppgå till 55 000 – 60 000 kronor, vilket innebär en totalkostnad om cirka 800 000 – 900 000 kronor för de 15 hemmamatcher som varje klubb arrangerar.

Vad avser den internationella argumentationen om att VAR ska minska kritiken mot domare, synes det argumentet även ha bäring inom svensk fotboll. I nästan varje omgång fattas domslut som granskas och ifrågasätts i Allsvenskan och i Superettan. Utifrån detta synsätt bör väl VAR-förespråkarna ha rätt, låt oss införa VAR? Tyvärr ger inte VAR dessa effekter. Det räcker med att följa någon av de större europeiska ligorna, eller att följa något av de större mästerskap som FIFA eller UEFA har arrangerat. Nu senast under Världsmästerskapet i Qatar satt en tidigare toppdomare med i SVT-studion, enbart med rollen att diskutera domslut. Sociala medier flödade över av bilder från olika vinklar som på olika sätt ”visade” hur felaktiga domslut hade tagits. Om VAR har uppnått någon effekt är det att det har öppnat Pandoras ask där varje domslut granskas utifrån en stor mängd vinklar. Om det tidigare fanns en förståelse för att vissa ”marginaldomslut” kunde gå fel, har VAR i stället inneburit ett medialt krav på absolut rättvisa – en utopi som aldrig kommer kunna uppnås.

Vad avser den inhemska nationella argumentationen angående att svenska domares karriärer idag stjälps, med följd att svenska domare riskerar att tappa viktiga uppdrag och därmed inte kommer få döma stora matcher, är det ett legitimt argument. Det är rimligt att anta att svenska domare missgynnas om de inte använder VAR regelbundet, och att deras chanser att döma i matcher där VAR används blir mindre om svensk elitfotboll saknar VAR. Domarna i svensk elitfotboll är dock endast en intressegrupp i svensk fotboll. Deras intresse att döma internationella matcher får snarare betecknas som ett särintresse. Svensk fotboll existerar inte för domarnas skull. Under 2022 var det 2 754 178 besökare på plats på arenorna i Allsvenskan och Superettan tillsammans. Motionsförfattaren kan garantera att andelen av dessa besökare som var där för att titta på domarna var försvinnande liten.

Svensk idrott och svensk fotboll har en lång historia av föreningsdemokrati och av supporterengagemang. Svensk fotboll är inte till för någon specifik intressegrupp, och svensk fotboll ska inte ändras för att gynna en liten grupp människors karriärer. Svensk fotboll bör inte införa VAR.

Med anledning av detta yrkar motionsförfattaren:

§ 1 Att:          Landskrona BoIS aktivt och tydligt tar ställning mot införandet av VAR-systemet (eller andra likvärdiga och jämförbara videobedömningssystem) i tävlingar arrangerade av SvFF, genom att konsekvent rösta emot sådana förslag i såväl regionala som nationella forum och beslutande organ där Landskrona BoIS deltar och har rösträtt, till dess att ett nytt beslut fattas på Landskrona BoIS årsmöte i frågan.

§ 2 Att:          Landskrona BoIS konsekvent röstar för förslag som kan fördröja eller stoppa ett eventuellt införande av VAR-systemet (eller andra likvärdiga och jämförbara videobedömningssystem) i såväl regionala som nationella forum och beslutande organ där Landskrona BoIS deltar och har rösträtt, till dess att ett nytt beslut fattas på Landskrona BoIS årsmöte i frågan.

§ 3 Att:          Landskrona BoIS aktivt söker, och deltar i, samarbeten med andra idrottsföreningar i syfte att hindra ett införande av VAR-systemet (eller andra likvärdiga och jämförbara videobedömningssystem) i såväl regionala som nationella forum och beslutande organ där Landskrona BoIS deltar och har rösträtt, till dess att ett nytt beslut fattas på Landskrona BoIS årsmöte i frågan.

§ 4 Att:          Landskrona BoIS anställda och yttersta representanter följer ovanstående punkter i de fall de representerar föreningen, och att Landskrona BoIS representanter är tydliga med Landskrona BoIS hållning i fråga om VAR-systemet i de mediekanaler som Landskrona BoIS förfogar över.
_________________________
Medlem #569 Carl Åhlander


Källor:
Fotbollskanalen - SvFF-granskning visar - 41 allsvenska domslut hade VAR-korrigerats


SEF - Rapport: VAR-projektet

Carl Åhlander@callegrabben2023-01-30 18:57:22
Author

Fler artiklar om Landskrona

KRÖNIKA: Halva serien spelad och halvvägs till Allsvenskan