Motioner & Förslag - Årsmöte 4/3

Även om det inte är reglerat i stadgarna så bör det vara en demokratisk skyldighet att motioner och förslag som kommit in till föreningen under året även ges ut till medlemmarna innan årsmötet. Demokratiska föreningar bör uppfylla varje demokratisk rättighet deras medlemmar har och därför postas här en motion som kommit in till Landskrona BoIS som kommer tas upp på årsmötet.

Motion angående tävlingsunderlag för Landskrona BoIS a-lag

Vi ser att konstgräs breder ut sig på arenor i Sverige och kan på tryggt avstånd vara stolta över att Landskrona BoIS a-lag idag spelar på Landskrona IPs naturgräsbeklädda a-plan. Men vi kan också känna hotet om konstgräs närma sig. Detta är en oro som ligger och lurar, särskilt med anledning av de risker det innebär för spelare att spela på detta underlag. Det går att läsa i Karolina Kristensons doktorsavhandling vid Linköpings universitet, avdelning för samhällsmedicin, Risk factors for injury in men´s professional football, publicerad 2015, att den akuta skaderisken vid träning samt risken för överbelastningsskador på lång sikt ökar för lag som har konstgräs på sin hemmaarena. 

Som om inte skade- och överbelastningsriskerna vore nog så är det också drygt 9 av 10 spelares önskemål att få spela på naturgräs, framför konstgräs. Detta enlig en gemensam undersökning genomförd av spelarföreningar i Sverige, Norge och Danmark. I undersökningen tillfrågades 460 elitfotbollsspelare

Det är vårt allas mål att Landskrona BoIS a-lag ska spela elitfotboll. Genom ett betryggande beslut kring a-lagets tävlingsunderlag ökar vi chansen för laget att både ta sig till och hålla sig i elitfotbollens serier. Ett byte av beklädnad till konstgräs skulle ha en negativ påverkan på detta mål.

Det kan verka bekvämt att luta sig bak och se sina kollegors arenor förvandlas till konstgräsarenor, men vi menar att det krävs proaktivt arbete för att säkerställa naturgräset som huvudsakligt tävlingsunderlag. Styrelsen arbetar på uppdrag av årsmötet och är de som blir utförare vid verkställande av denna motion.
Med ovan som bakgrund yrkas

  • Att Landskrona BoIS verkar för att naturgräs ska vara a-lagets huvudsakliga spelunderlag för seriespel.
  • Att Landskrona BoIS verkar för att hybridgräs är det enda acceptabla alternativ till naturgräs för a-lagets seriespel.
  • Att Landskrona BoIS aktivt verkar för att alla elitlag, med geografiska förutsättningar, spelar på naturgräs.
  • Att Landskrona BoIS aktivt verkar för att alla elitlag, med geografiska förutsättningar, spelar på hybridgräs som enda alternativ till naturgräs.
  • Att Landskrona BoIS styrelse inkommer med en proposition om stadgeändring till årsmötet 2021, där man skall införa obligatorisk medlemsomröstning i underlagsfrågan om underlaget  skulle vilja ändras av styrelsen. 



/Simon Bergsten 

2020-01-14

ADMIN2020-02-27 14:06:00
Author

Fler artiklar om Landskrona

KRÖNIKA: Halva serien spelad och halvvägs till Allsvenskan