SILLYKOLLEN: IFK Göteborg

SILLYKOLLEN: IFK Göteborg

Svenska Silly Season är i full gång. Det stora internationella övergångsfönstret stänger om en vecka. I Sverige sträcker det sig dock från årsskiftet ända till slutet på mars. Därmed finns det gott om utrymme för saker att hända i Allsvenskan och Superettan. I en artikelserie i flera delar har vi på SvenskaFans tagit tempen bland redaktionerna och kollat vad status är i klubblagen. Vad har man värvat, vad har man tappat och finns det några rykten som snart kan bli verklighet?

Adrian Pihl Spahiu – Alltid Blåvitt (IFK Göteborg)

Hur tycker du de nyförvärv klubben gjort hittills passar in?
Det har inte direkt varit så många nyförvärv hittills faktiskt, även om några spelare nästan kommer ses som nyförvärv då de av olika anledningar spelat väldigt lite under hösten.
 
De stora namnen in är norrmännen Anders Trondsen och Elias Hagen, där Trondsen ska stå för någon slags rutin (varit Turkisk mästare med Trabzonspor t ex) medan Elias Hagen är ung, lovande och redan har visat sig hålla hög nivå i Europa (har stått för fina prestationer i Europaspelet med Bodö mot meriterat motstånd). Hagen är värvad för, och med en prislapp som skapar förväntningar om, att vara en toppspelare i Allsvenskan och framtida storförsäljning. Han har imponerat på de träningar som startat upp, och lär vara rätt cementerad i startelvan. Trondsen å andra sidan har redan hunnit skada sig igen, och risken är att Blåvitt inte riktigt kommer få till den stabilitet på vänsterbacken som man önskat sig.
 
Tur då att det finns en nödlösning i form av ett annat förvärv som kom redan under sensommaren. Sebastian Ohlsson flyttar hem från St. Pauli i Tyskland, och konkurrerar om högerbacken där laget redan har Emil Salomonsson, som visat att han även kan gå över till vänster.
 
De två kvarvarande ”nyförvärven”, utöver uppflyttade juniorer, är anfallaren Suleiman Abdullahi som kom i somras men skadade sig omgående och väl har gjort max en halvlek totalt sedan han kom, och målvakten Pontus Dahlberg som mest satt på bänken medan Warner Hahn spelade av sitt kontrakt.
 
Sammanfattningsvis kan jag väl säga att jag har höga förhoppningar på Dahlberg och Hagen, tror att Ohlsson och Trondsen kommer vara stabila, men skulle bli överraskad om Abdullahi gör någon glad. Han har tyvärr sett rätt ointresserad ut de jag sett av honom hittills, även om han visat att han har det i sig tidigare (gjort mycket mål i Tyska andradivisionen t ex).
 
Vad saknas/vad tycker du behövs? Varför?
Pålitlighet i backlinje och anfall om jag får säga så. Som jag var inne på i det tidigare svaret så har flera av nyförvärven varit ganska skadade. Försvaret för att värva in t ex Trondsen som har en allvarlig skada i bagaget, är att spelare av den kalibern inte går till Allsvenskan om de är friska, vilket såklart är en aspekt. Samtidigt så konkurrerar han med Oscar Wendt som fyller 38 i år på den positionen. Skulle ingen av dem kunna spela, så är det en skadedrabbat Sebastian Eriksson som lär hoppa när från mittfältet, eller Emil Salomonsson som byter högerbacken mot vänsterbacken och ersätts till höger av en skadedrabbad Sebastian Ohlsson eller junioren Alai Ghasem (som förvisso precis vunnit ”Gulfmästerskapen” med Irak och är en spelare många tror på, men har hittills inte fått starta ifall övriga laget varit friska).
 
Så Blåvitt har många ytterbackar, men Emil Salomonsson är den enda vi rimligtvis kan förvänta oss att starta de flesta matcherna.
 
På mittbacken är problemet det motsatta, där Johan Bångsbo och Calle Johansson varit väldigt duktiga under 2022, men det finns ingen tydlig backup till dem, om inte Felix Eriksson (förvisso också väldigt lovande, men bara 18 år och oprövad) hoppar in och slår igenom.
 
Och i anfallet är det inte mycket bättre, där Marcus Berg och Suleiman Abdullahi på pappret kanske är seriens mest meriterade duo, men Abdullahi, som kom i somras, har inte kunnat spela mycket än, och Marcus Berg deltar knappt i träningar längre för att han ska orka spela matcher. Det är en duo där Blåvitt inte kan lita på att någon av dem spelar nästa match.
 
Så, pålitlighet är kanske det jag tycker behövs mest av allt i Blåvitt 2023.

 
Vilken spelare får absolut inte lämna?
Slänger in en lite oväntad nominering i form av Gustav Svensson. Det är en spelare som håller en unik nivå på sin position i Allsvenskan, och som varit hel och ”pålitlig” hela sin karriär.
 
Föreningen har nog så sakta börjat förbereda sig på att dagen när Marcus Berg inte längre kan spela kommer närmare och närmare, och förhoppningsvis finns det planer för det scenariot, men jag tror inte det finns någon plan för vad som händer om Gustav Svensson försvinner.
 
Tror du att vi kommer se några skrällförvärv?
Inte för Blåvitts del i alla fall. Föreningen ”sprängde banken” när Elias Hagen värvades in och lär inte lägga några större pengar på någon annan spelare det hör fönstret.
 
Jag vet att det letas mittbackar och kanske en yttermittfältare, men tror inte vi ser några större skrällar där. Det lär bli en veteranback, kanske någon med meriter som är lite skadad (ser ni ett tema här?) som kan stärka upp bakom Bångsbo och Johansson i mittlåset. Innermittfältet är för knökat redan som det är, där lär vi snarare se spelare lämna, och i anfallet har Blåvitt trots allt på pappret det väldigt bra. Den position där det känns tunnast efter mittbacken är nog snarare yttermittfältare där det inte riktigt är jättetydlig vilka som ska spela. Gustaf Norlin har hoppat mellan vänsterkanten och anfallet en del, och med 10 mål och 6 assist förra säsongen sätter man inte direkt honom på bänken, trots att han inte direkt har någon stjärnstatus heller. Liknande gäller Eman Markovic på högerkanten som hoppat in som anfallare några gånger, och hittills kanske inte övertygat fullt ut, men som ändå visat potential. Blåvitts moment 22 är att det inte är en position laget är jättestarka på, men tillräckligt starka för att det ska vara svårt att motivera nyförvärv.
 
Så, jag tror inte vi får se några skrällförvärv.
 
Några rykten som du gärna ser blir verklighet? Vilka/Varför?
Lite absurt nog så ser jag nog faktiskt hellre att man säljer lite än värvar in i ett första skede. Innermittfältet är knökat som sagt, och det är lite för många lite för meriterade spelare som inte kommer få spela. Då tror jag det är bättre för alla parter att de lämnar tyvärr.
 
Då tänker jag framför allt på Amir Al Ammari som nog är rätt långt bort från en startelva. Gustav Svensson och Elias Hagen lär vara cementerade i elvan, och även om Blåvitt skulle välja att inte spela någon form av 4-4-2, utan en mer 4-3-3 liknande uppställning (vilket truppen kanske lämpar sig bättre för idag) så lär kampen om den tredje mittfältsplatsen stå i första hand mellan supertalangen Hussein Carneil och meriterade Simon Thern. Lägg på det den alltid nyttige Sebastian Eriksson och unge talangen Abundance Salaou som står bakom och det ser mörkt ut för Amir att få speltid i Blåvitt. Det går väl även att argumentera för att Simon Thern i och med Hagens ankomst, kostar mer än han smakar. 

SVENSKAFANS.COM2023-01-26 12:00:00

Fler artiklar om SvenskaFans