Derby - Middlesbrough
2 - 0

Släkten är värst – Söderberg hjälte för Elfsborg
Tom Söderberg sänkte sina gamla lagkamrater.

Det var återvändarens lördag när Elfsborg kom på besök och tog med sig tre poäng med hjälp av effektivitet och Tom Söderberg. Men trots förlusten var det kanske Häckens bästa insats på länge.

Förutsättningar var goda med fin gränsmatta och inledningvis solsken när tabellnian från Hisingen mötte tabelltrean och regerande svenska mästarna Elfsborg inför 5077 åskådare – årets hittills bästa pubiksiffra på ”Vallen”. Båda lagen kom till start med segrar i ryggsäcken och som vanligt brukar det bli underhållande matcher – så även i dag.

I hemmalaget fick Simon Sandberg chans i startelvan efter sin senaste insats mot Syrianska. Tillbaka i startelvan var Björn Anklev efter petningen i förra omgången.

Elfsborg var piggast i inledningen av matchen och Lasse Nilsson fick gästernas första läge redan efter tre minuters spel. En kort frisparksvariant leder till ett inspel från högerkanten, som skär igenom straffområdet och Häckens backlinje, där Nilsson från drygt elva meter skjuter över med god marginal.

Tio minuter senare är det Häcken och René Makondele som missar en jättechans när han på ett perfekt vänsterinlägg och helt omarkerad nickar utanför.

Och efter detta - minuten senare når om inte – Tom Söderberg - högst på en högerhörna och nickar in i 1-0 till Elfsborg i den obevakade stolproten. Peter Gerhardsson var inte imponerad av försvarsarbetet.

- Duellen med Tom kanske man kan störa men det går inte att låta dem nicka in målet vid stolpen. Att istället för att stå vid målet, så står man någon annanstans. Där ska vi ha en spelare. Det är koncentration och kvalité, säger Gerhardsson.

Tio minuter senare får Makondele en ny chans att näta när Moestafa El Kabir från vänsterposition serverar honom en perfekt passning i straffområde men avslutet går högt över.

Matchbilden böljar fram och tillbaka med stundtals riktigt bra spel. Värmen är påtaglig och vid varje längre spelaravbrott tar spelarna chansen att fylla på vätskedepåerna.

39 minuter in i matchen skapar Elfsborg en farlig chans efter hörna men Häckenspelarna lyckas avvärja. Dock är inte hemmalaget sena att replikera. Simon Gustafsson, i dag i en offensiv roll, spelar fram Makondele till en tredje målchans men retligt nog träffar han stolpen och gästerna lyckas reda ut situationen.

Första halvlek är underhållande. Det bjuds på stundtals riktigt trevlig fotboll, bra inramning och ett riktigt monsunregn. Sett till chanserna borde Häcken åtminstone gjort ett mål innan halvlek och tyvärr är en av fjolårets succéspelare, René Makondele, långt i från den fantastiska formkurvan han tidigare haft.

Häcken gör inga förändringar i halvlek. Elfsborg inleder bäst och i den 51:e minuten är Marcus Rohdén nära att utöka ledningen när han snyggt driver in i planen och avslutar alldeles utanför Källqvists högre stolpe.

Tio minuter senare får Häcken en dubbelchans men varken Moestafa El Kabir eller Björn Anklev får in bollen i röran som uppstår i gästernas straffområde.

Häcken börjar sedan etablera ett kraftigt tryck mot målvakten Kevin Stuhr-Ellegaard. Mycket av den offensiva kraften som laget bar på 2012 gör sig tillkänna. Arkivou kommer vid flera tillfällen fram längs kanten samtidigt som Martin Ericsson verkar hittat ett bra samarbete med Simon Gustafsson.

I den 82:e minuten samarbetar inhopparna Nasiru Mohammed och Mika Ojala sånär till en kvittering men än en gång klarar boråsarna av faran.

Fem minuter senare får Martin Ericsson ett gyllene tillfälle att kvittera men i det sista momentet lyckas han få bollen för långt ifrån sig och Stuhr-Ellegaard ser till att det inte blir något jubel för Ericsson.

I slutet forcerar hemmalaget och skickar upp Källqvist men utan resultat. Stefan Johannesson blåser av och Häcken har förlorat sin första hemmamatch för året på Rambergsvallen.

- Man får skilja på prestation och resultat. Resultatet var inte med oss i dag. Prestationen var stundom helt okej. Fotboll är skicklighet och vi var inte tillräckligt skickliga i dom avslutslägena vi har i dag och inte tillräckligt skickliga för att avvärja det här målet heller och då förlorar man fotbollsmatcher, säger Peter Gerhardsson efter matchen.

Det här var sista matchen innan uppehållet. Tre veckor kvar till nästa match och på måndag är häckenspelarna lediga från fotboll i en vecka. Häcken spelar i dag stundtals den fotbollen som supportrar och fotbollssverige relaterar klubben till. Men effektiviteten och skärpan i avsluten håller inte måttet och då straffas laget omedelbart. Resultatet präglar inte matchbilden och chanserna men det är på något vis signifikativt på hur lagets vårsäsong sett ut. Elfsborg fredar sitt straffområde väl och som Peter Gerhardsson själv säger: Det finns inget som heter tur – bara skicklighet.

Surt sa räven, men nu är det till att ta nya tag, värdera vårsäsongen och se framåt.