Spelarbetyg: Helsingborg - GAIS

Spelarbetyg: Helsingborg - GAIS

När en på förhand liknar matchen vid en huvudrätt – då bjuds det tydligen på torsk. Där får man skylla sig själv. Bara för mig att äta upp.

Men, visst hade man det något på känn ändå? 

I ”Inför-rapporten” kan man förmodligen urskilja min underliggande ton av ångest.

Ny tränare på andra sidan, måsteläget för HIF och ”10 poäng på 4 matcher i Superettan”-spöket.

Jag är dock inte ett dugg besviken på gubbarnas prestation i sin helhet. Fan, snarare något ”glad” att denna första förlust kom borta mot ett förmodat topplag där vi är minst lika bra som motståndaren. Istället för t.ex en hemmaplump mot Skövde efter en underprestation. 

1 - Bryt kontraktet
2 - Klappkass
3 - Underkänd
4 - Godkänd
5 - Bra
6 - Gårdapöjk
7 - Stil, Klass & Tradition

Startelvan

Mergim Krasniqi: 4
Helt okej matchen igenom. Ett jävla passivt försvarsspel från lagkompisarna, framförallt vid första, vilket gör att inget utav målen går att klandra Mergim för.

August Wängberg (ut 88’): 4
En godkänd prestation rakt igenom. Jäkla slit bakåt, fin i positionsspelet och involverade sig förvånansvärt mycket framåt i tisdags. Fin glidtacklingsblock i andra när Jönsson lossade från nära håll. Tyvärr förlorar han luftduellen vid 2-1. 

Axel Norén: 5
Enligt mig mest stabil av de fyra längst bak. Duellspelet sitter som vanligt. Beslutsamheten kombineras med en fin passningsfot i uppspelsfas där han värderar bra. Inte mycket att anmärka på.

Filip Beckman: 4
Inte Beckmans främsta prestation i år. På de många offensiva fasta vi fick blev han aldrig riktigt så farlig som han tidigare varit. Visst, vi kan ju inte räkna med att han ska ha ett xG högre än våra offensiva spelare match efter match. Borde kanske gjort mål vid läget som uppstod i Helsingborgs straffområde efter hörna – men bollen flög upp på bortastå. Godkänd. Men inte mer än så.

Egzon Binaku (ut 88’): 4
Inte heller Egzons bästa match. Krigar på bra och kommer tillsammans med Lundgren runt en del på vänsterkanten. Dock snäppet sämre än vanligt såväl offensivt som defensivt denna afton.

Viktor Alexandersson (ut 74’): 3
Jag gillar inte att gnälla på våra grabbar och Viktor har säkert gjort en bra träningsvecka eller två samtidigt som jag är väl medveten om att vi haft känningar på ett par spelare. Men, jag kände på mig att detta skulle bli utfallet när jag såg elvan. Uselt försvarsspel vid kvitteringen, många bolltapp på mitten och ganska intetsägande i sitt spel i övrigt. Nej, underkänd för mig.

Joackim Åberg: 5
Fina Åberg. Klippa centralt. Tar fighten. Behöver la inte säga så mycket mer. Han är bra varenda da´.

Julius Lindberg: 5
Mål igen. Visserligen på straff efter 12 minuter. Men både innan och efter det visar han de kvaliteter han besitter. Inte undra på att han har stort intresse på sig. Tyvärr så får vi nog passa på att njuta så länge det varar.

Richard Friday (ut 61’): 4
Godkänd för mig. Underkänd för andra. Många som var ute och vevade på sociala medier efter slutsignalen. ”Ut med Friday, bla bla”. Skapar i min mening mer än i de tidigare matcherna. Visst, inspelen är inte alltid perfekta. Men på Olympia gjorde han sin gubbe och tog, hör och häpna, även jobbet defensivt 90% av gångerna. Har ett par lägen där det kanske ska vara något mål till slut. Men vi får inte glömma att ett av hans avslut räddas på mållinjen och att de framspelningar som faktiskt sitter där de ska – istället missas av medspelarna.

Alexander Ahl Holmström: 4
Grym i det öppna spelet men va fan, nu måste det allt lossna. Minst, som jag egentligen vill skriva i versaler, två högkvalitativa lägen att göra mål på denna match. Ett som hade lett till 2-0-ledning och ett andra i andra som hade inneburit 2-1. Hoppas på islossning här, ASAP.

Gustav Lundgren: 5
Jag blir mer och mer förälskad i Lundgren. När det nu snackas om att andra kanske kommer att lämna är jag glad över att vi har kvar Gurra även nästa år. Han är så jäkla fin på bollen både vid fötterna men också vid inlägg/instick/avslut, avig i 1v1, för att inte tala om smartnessen. Kan de andra skaffa sig den spelförståelsen Lundgren verkar besitta och faktiskt se vilka bollar han kan hitta fram med så kommer han att stå på omkring 15 assist i år.

Inhoppare

Mervan Celik (in 61’): 4
Jodå, kom in och gjorde det i stora drag lika bra som Friday när den sistnämnde hade tröttnat. Hade något halvläge(?). Men inte mer än så. 

Jonas Lindberg (in 74’): 4
Bättre än Alexandersson. Helt klart. Sedan finns det inte mycket tid att gå på här. Myggan från start på söndag, hoppas jag.

Niclas Andersén (in 88’): -
Spelade för lite för att betygsättas. Måste dock bara nämna att man blir glad när han drar på sig bindeln vid inhopp. 

Robin Frej (in 88’): -
Spelade för lite för att betygsättas.

2023-05-04 19:04:00

Fler artiklar om GAIS