Svensk läktarkultur!

Svensk läktarkultur!

Villkorstrappan, vad är detta?

Det var dags för en artikel.

Ämnet som ni kan se är om läktarkulturen i Sverige som just nu är i "krig" mot polisen. 

 
Innan vi går in på dem olika ting som innefattas just utav denna kultur så vill jag poängtera att pyroteknik brukar vara en vattendelare bland supportrar men vi alla har rätt att tycka precis vad vi känner om den biten och här handlar det långt ifrån om enbart pyroteknik. 

 
Det kanske har varit svårt att undvika dem senaste månadernas upptrappning av just detta ämne, från olika supportergrupper men även fotbollsklubbar som nu tar varandras ryggar och står enade för vår fantastiska supporterkultur i Sverige.
Varför fotbollsklubbar och föreningar gör denna protest är av en anledning: Villkorstrappan!
För er som inte vet vad detta är så ska jag försöka sammanfatta det på så enkelt sätt som möjligt men jag kommer även lägga in länkar i slutet av denna artikel.
Villkorstrappan är ett samlingsbegrepp på en rad metoder som Polisen lägger in som åtgärder på fotbollsmatcher där man tror att ordningstörande kommer ske.
Denna metod började sättas till verket redan 2019 då polisen gick hårt åt mot pyroteknik, och supportrar man ansåg vara stökiga, man kunde bland annat se tv reportage om supportrar som blev slagna av poliser etc. Sen kom covid19 och inga supportrar fick vistas på arenorna. 
Vad som varit mest frustrerande för alla är då att klubbar pch polisen har haft ett mycket vra samarbete fram tills 2019. Man fick genom god kommunikation mellan supportrar, förening och polisen bukt med största delen av huliganism så som slagsmål etc.
Denna goda kommunikation och arbetet försvann med villkorstrappan då polisen ansåg att om en klubbs supportrar använde sig utav pyroteknik så skulle inte bara supportrar straffas utan även klubben.
En del av detta var då publiknedskärning och dessa restriktionerna kunde då polisen skicka till klibben när som helst utan förvarning, hjälpte detta? Absolut inte det brändes bara mer, och nu på senare tid så försöker polisen gå extra hårt åt fansen. Vi kan finna matcher där polisen förbjudit flaggor och OH från läktarna. Man har sett folk blivit avstängda för man hållt i en OH då man ansåg att personerna "maskerade" andra. 
Man kan se att polisen stänger av folk för att dom ropat saker från läktaren med mera. 

 
Det finns folk som tänker och säger. "Men bränn inte bengaler så straffas du inte, eller gör inget fel så händer det dig inget." 
För det första är detta fel för det stämmer inte och jag lägger in lite länkar längst ner.
 För det andra år det inte ens 1 promille som använder sig utav bengaler på svenska läktare idag men ändå väljer man att kollektivt bestraffa alla! 
För det är inte farligt i sig att gå på fotboll i Sverige idag. Man är inte rädd för supportrar, man är rädd för polisen. 
För att återgå lite till villkorstrappan så handlar den just om kollektiv bestraffning. Bestraffning som tar väck glädjen i fotbollen, tar väck känslorna från publiken spelarna och tittarna i soffan som glor matcherna på Tv.

Många utav supporterföreningar som finns idag säger nu ifrån, likaså gör även klubbarna men vissa yttrar sig inte alls då man tror att man inte berörs, vilket är helt fel. Bara för atr man inte blivit berörd som klubb ännu så betyder inte det att det ej kommer ske senare. 
 
Svensk läktarkultur är det vackraste vi har i Sverige idag gällande matcherna. Detta ska vi hjälpas åt att bevara. 

Admin2021-10-08 01:12:00
Author

Fler artiklar om Landskrona

KRÖNIKA: Halva serien spelad och halvvägs till Allsvenskan