Vi har fått många frågor om vad det är för skillnad mellan zonförsvar och zonmarkering. Många undrar också vad det är för skillnad mellan zonförsvar och positionsförsvar. Är det någon skillnad över huvud taget? I Taktikpoddens vlogg nummer 16 reder fotbollstränaren John Wall ut begreppen.
0 kommentarer
Varför är det ofta så i svensk fotboll att de som kan minst har mest att säga till om? Den brandfacklan levererar John Wall när vi sätter oss ner för att dela ut Taktikpoddens pris 2019. Vi utser vinnare i fem taktiska kategorier. I en kategori tävlar Varberg mot Inter, i en annan Stefan Billborn mot Pep Guardiola. Vi utser vinnare i bästa nytänk, bästa matchcoachning, bästa överprestation, bästa truppbygge och rekrytering och bästa mindgame.
1 kommentarer
Många tränare blir fascinerade av någon liten variant som de ser på TV, och vill använda sig av denna variant i sitt spel. Det vill säga man snor konceptet, men utan att förstå principen bakom. Enligt Taktikpoddens John Wall är detta helt uppåt väggarna. Du ska inte bygga ditt spel på en massa koncept, utan på principer. Om du enbart snor en rad koncept får ditt lag inget eget spel, utan består bara av ett mischmasch av influenser.
Hur coachar man i underläge så att spelarna får framtidstro? Hur tänker man om laget är trött men ändå tar ledningen i 85:e minuten? Hur håller man bänkspelarna engagerade? Hur får man ut viktig information under en match? Hur ser perfekta matchförberedelser ut? Det och många fler frågor diskuterar Taktikpodden med Assyriska FF:s huvudtränare Martin Augar.
När man analyserar en fotbollsmatch är det lätt att använda sig av fördomar och känslor. Ja, om en spelare tappar bollen vid ett tillfälle kan man få för sig att den spelaren är orsaken till det ena lagets förlust. Så hur kan man göra för att undvika att dra förhastade slutsatser? John Wall berättar i denna upplaga av Taktikpoddens vlogg hur man kan använda sig av objektiva frågor för att komma närmare sanningen.
Många tränare och fotbollsutbildare använder ordet ”referenspunkter” eller ”referenser” när de pratar om taktik, men vad betyder ordet i fotbollssammanhang? I nya avsnittet av Taktikpodden pressar Josef och Hasse fotbollstränaren John Wall på en förklaring. Vi avslutar med att tipsa om böcker som våra lyssnare kan önska sig eller ge bort i julklapp.
Vad gör du om motståndarna kommer med 3 anfallare och ditt lag bara har 2 utespelare att försvara sig med? I nya vloggen ger fotbollstränaren John Wall dig några handfasta tumregler att hålla dig till. Det gäller bland annat att hålla motståndarna utanför ett visst område, och se till att de får ta eventuella avslut ur så dålig vinkel som möjligt.
För första gången pratar Taktikpodden med en aktiv elitspelare som parallellt med fotbollsspelandet har påbörjat en tränarkarriär. Anders Bååth gjorde succé direkt när han fick ta hand om ett lag i BP:s akademi, och basar därför för BP:s J19-lag den kommande säsongen. För Taktikpodden berättar Anders bland annat vad det innebär att nöta ett taktiskt moment, samt avslöjar vad Kim Bergstrands utskällning handlade om och vad den lärde Anders.
Denna vlogg innebär en krönika av Taktikpoddens Hasse Carstensen. Många Malmö FF-fans undrar säkert hur 2020 ska bli, särskilt som lagets stjärnspelare Markus Rosenberg då har lagt fotbollsskorna på hyllan. Men om vi utgår ifrån analytikern och matematikern David Sumpters beräkningar behöver inte Rosenbergs frånvaro innebära något negativt för laget. Nästa söndag är fotbollstränaren John Wall tillbaka i vloggen.
Med ett mycket inarbetat och väl utvecklat grundspel och noggrann scouting har Stefan Jacobsson på tre år gjort Degerfors till ett topplag i Superettan. Detta trots begränsade resurser. För Taktikpodden berättar Jacobsson om hur han 2016 – utifrån Chelseas organisation – hittade ett fungerande försvarsspel. Dessutom lyfts två Superettankonkurrenter fram som inspirationskällor. Nästa år tränar Stefan Jacobsson GAIS.
I vår vlogg nummer 11 förklarar John Wall skillnaden mellan direkt omställning och indirekt omställning genom att utgå ifrån matchen i Bundesliga mellan Leipzig och Mainz. I den direkta omställningen går bollen mellan färre spelare, ja, här försöker man nå den avgörande passningen ganska snabbt. I den indirekta omställningen passas ofta bollen mellan fler spelare och innehåller säkerligen ett byte av zon.
Joel Kjetselberg är huvudtränare för Malmö FF:s U17-lag och har flera års erfarenhet av MFF:s akademi. För Taktikpodden berättar han hur klubbens rättesnöre ”Den himmelsblå vägen” påverkar de taktiska principer som klubben vill använda sig av. Dessutom kommer vi in på hur Joel jobbar för att involvera målvakten i anfallsspelet, till exempel när motståndaren pressar. Målvakten ska då vara en av tre backar! Detta var en verklig ögonöppnare för oss i podden.
I tionde vloggen analyserar vi fenomenet "att spela på tredje spelare" utifrån Sveriges 2–0-mål mot Rumänien den 15 november. Fotbollstränaren och analytikern John Wall visar att Robin Quaisons eleganta mål föregicks av en rad förflyttningar, där särskilt Sebastian Larssons löpning var extra betydelsefull. Ja, utan Larssons löpning utan boll hade luckan aldrig öppnats.
Vad gör en tränare när han får tid att förkovra sig och fortbilda sig? Taktikpodden träffar Christian Järdler och pratar om just detta. Sedan Järdler i somras tvingades lämna Östers IF har han bland annat besökt FC Utrecht i Nederländerna för att få nya infallsvinklar i tränaryrket. Här lärde han sig nya sätt att tänka när det gäller den avslutande taktikgenomgången före match. Järdler har också funderat över vad som gick snett i Öster. Men han har också ringat in sina styrkor.
3 kommentarer
Ny söndag! Ny vlogg med John Wall i huvudrollen! Maurizio Sarri flyttar gärna in sina mittfältare i en diagonal position så att de kan vara med och fylla på i anfallet. Ofta dyker mittfältaren upp i en yta där inte bollen befinner sig, och detta kan överraska motståndarna. I den nionde vloggen visar fotbollstränaren och analytikern John Wall hur detta kan gå till.
Taktikpodden träffar Poya Asbaghi på ett fik i Uppsala, och pratar med Poya om fotbollstaktik utifrån tiden i Gefle IF. Vilka lärdomar gjorde han där som han tog med sig till IFK Göteborg? Poya nämner bland annat att det var i Gefle som han insåg hur mycket det mentala spelar in i fotboll. Vi kommer också in på hur viktigt det är att ha kunskap om de olika lagens spelsätt i en serie. Poya menar att han i år kunde Allsvenskan mycket bättre än 2018.
4 kommentarer
Fotbollstränaren Julian Nagelsmann i Leipzig har en rad principer som han jobbar med. Pressfällorna är en av dem. I Taktikpoddens åttonde vlogg förklarar tränaren och analytikern John Wall grunderna bakom Nagelsmanns tänk. Pressfällorna handlar bland annat om att tvinga motståndaren att slå en dålig passning som gör att det egna laget kan erövra bollen och gå till attack direkt.
I nya avsnittet av Taktikpodden låter vi fotbollstränaren och analytikern John Wall analysera Malmö FF-AIK och fundera inför Allsvenskans lördagsavslutning. Wall slår fast att MFF och AIK behöver utveckla sitt kontringsspel. Och då måste man våga placera spelare i riskzonerna där anfallande lagets odds förbättras. Dessutom berättar Wall varför AIK:s reduceringsförsök blev lättlästa för de himmelsblå. Walls statistik visar dock att AIK överpresterat såväl 2018 som 2019.
Ibland ska man som tränare inte vara så teoretisk, nej, ibland funkar faktiskt känslor bättre än taktik. I nummer 7 av vloggen pratar fotbollstränaren John Wall om detta fenomen och anknyter till Jesse Marsch berömda halvtidstal i pausen mellan Salzburg och Liverpool. Om spelarna har för stor respekt för motståndaren spelar det ingen roll vilken taktik du har.
David Sumpter är matematikprofessorn och fotbollsanalytikern som har förändrat världsfotbollens och Hammarbys IF:s sätt att se på lagstruktur och motståndarscouting. I den sista av tre intervjuer berättar David Sumpter exklusivt för Taktikpodden varför lag aldrig ska dra sig tillbaka och bara gå för en poäng, hur en förening ska tänka när det gäller spelarnas engagemang och varför spelare med ledaregenskaper är viktiga.
John Wall menar att svenska lag inte utnyttjar tanken med vertikal balans fullt ut. Istället för att söka en passning framåt eller inom samma lagdel väljer svenska klubblag ofta en bakåtpassning vilket gör att spelet stannar upp och blir långsammare. Det är betydligt mer fruktsamt att se till att alla spelare blir rörligare och spelbara, då kommer det gå snabbare att vinna mark framåt och göra mål.
2 kommentarer
David Sumpter är matematikprofessorn som har revolutionerat sättet att se på lagspel och lagstruktur. Alla som har läst han bok ”Fotbollens matematik” vet varför. I den andra av tre intervjuer pratar Hammarbys analytiker David Sumpter exklusivt för Taktikpodden om hur Barcelonas tiki-taka-fotboll är byggd på matematik, varför det är viktigt med struktur inom ett lag, varför de enkla lösningarna oftast är de bästa och mycket mer.
Vad betyder egentligen ”överbelasta för att isolera” eller ”overload to isolate” som Maurizio Sarri gjorde gång på gång i Napoli? John Wall förklarar pedagogiskt i Taktikpoddens femte vlogg hur det hela fungerar. En annan passande beskrivning skulle kunna vara ”lura motståndaren att titta boll för att kunna frispela en spelare på en annan yta”.
David Sumpters bok ”Fotbollens matematik” har revolutionerat fotbollen. Den visar hur fotbollen som lagspel kan utvecklas på en rad punkter. I den första av tre intervjuer pratar David Sumpter exklusivt för Taktikpodden om varför Darijan Bojanic är allsvenskans bästa mittfältare, hur man kan använda matematisk analys till att scouta en motståndare, hur man ser när fotbollslag tenderar att vara osynkade och mycket mer.
Det är meningslöst att prata om att en fotbollsspelare är en "sexa" eller en "tia" om inte förståelsen finns för hur alla ska hjälpa varandra på fotbollsplanen. Fotboll är ett lagspel som kräver att alla är delaktiga. Så lås inte fast spelare i en massa regler och måsten, lär dem se vad som pågår runt omkring och hur de kan bidra till att göra lagspelet bättre. Om detta pratar fotbollstränaren John Wall i Taktikpoddens fjärde vlogg
Brian Clarhaut är en ung amerikansk tränare som jobbat i Sverige i drygt två år. I delar av Fotbollssverige pratas det om honom som en ny Graham Potter, kanske för att Clarhaut jobbar efter liknande metoder med scouting och sätt att förändra sitt eget lags spel under en och samma match. För Taktikpodden pratar Clarhaut om sina inspirationskällor – bland annat Nagelsmann, Sarri och Bielsa – och hur han försöker föra in nya tankesätt i Nyköpings BIS.
I Taktikpoddens tredje video pratar fotbollstränaren John Wall om presspel. Alla tränare säger att de pressar motståndaren, men är det verkligen alltid den rätta metoden? Nej, säger John Wall. Möter du en bättre motståndare kan det löna sig bättre att enbart pressa på vissa ytor. Dessutom måste presspel vara mycket organiserat, om du bara springer framåt hej vilt kommer du bli ett tacksamt byte för motståndaren. John Wall ger några konkreta tips till dig som vill lära dig mer.
Anders Wasserman har under lång tid studerat Maurizio Sarris olika lag, och framför allt har Wasserman gjort en djupdykning i Sarris sätt att coacha Napoli mellan 2015–2018. Så vad har han hittat? Bland annat att spelarna behöver positionera sig diagonalt gentemot bollhållaren för att undvika att krocka och att anfallarna då och då tar löpningar bakåt i planen för att förvirra backlinjen. Vi kommer in på Sarris influenser på svensk fotboll och varför Messi misslyckas i landslaget.
Vad hade Hammarby plötsligt förändrat i sitt spel som gjorde att man nu lyckades besegra AIK? Taktikpoddens expert, fotbollstränaren John Wall, ser främst en förbättring i det offensiva spelet. Däremot kom AIK inte upp i nivå, framför allt misslyckades man med kontringsspelet – något som tidigare varit Solnalagets styrka. John Wall sätter fingret på varför AIK:s kontringar inte höll måttet.
Vad betyder "att spela vertikalt"? Jo, det är det den mest effektiva passningen som du kan slå som fotbollsspelare, men kanske den som kräver mest av dig och av lagets organisation. I Taktikpoddens andra vlogg förklarar fotbollstränaren John Wall vad det är för skillnad på att spela vertikalt mot att spela diagonalt och i sidled.
Dali Savic har jobbat med BP i Allsvenskan och Syrianska FC i Superettan, numera är han (tillsammans med Nebojsa Novakovic) coach för Vasalunds IF. För Taktikpodden berättar Savic om hur han ser på pocket-rollen, hur man bäst utnyttjar den positionen, vad som krävs för att spela där och en hel del andra saker.
Premiär för Taktikpoddens vlogg! Här visualiserar vi det som vi pratar om i ljudpoddarna. I första avsnittet pratar vi om att splitta en backlinje. Så vad betyder "att splitta en backlinje"? Jo, det är ett sätt att tänka när man i försvarsställning vill pressa motståndaren för att komma åt bollen. I Taktikpoddens första vlogg reder fotbollstränaren John Wall ut begreppet.
Theodor Olsson har gjort kometkarriär. Vid 22 års ålder har han tagit plats som assisterande tränare i IK Sirius allsvenska A-lag. Dessutom har Olsson ett finger med i spelet när det gäller i princip alla akademilag i föreningen. För Taktikpodden berättar Olsson om hur Sirius ser på speluppbyggnad, vilka principer man rättar sig efter och vilka nycklar man jobbar med. Men vi får också veta varför Poya Asbaghi är en stor förebild.
Ljungskile SK leder division 1 södra och ser ut att vara på väg mot Superettan. Bakom raketen ligger tränaren Jörgen Wålemark. Men säsongen inleddes knackigt, det var inte förrän Wålemark bytte spelsystem från 4-4-2 till 4-3-3 som laget började vinna och kliva uppåt i tabellen.
Välkomna till en ny fotbollspodd! I Taktikpodden kommer vi enbart ägna oss åt att diskutera fotbollens olika taktiska synvinklar på det ena eller andra sättet, med svenska och utländska tränare, spelare och analytiker. Ibland är vi aktuella, ibland tycker vi bara till och ibland är vi undervisande. Gäst i denna pilotpodcast är fotbollstränaren John Wall. Temat är ”principer i spelet”.
Fredag den 30 augusti kommer första avsnittet av Taktikpodden, den första svenska podd som enbart diskuterar, belyser och analyserar fotbollens olika taktiska moment. I det första avsnittet pratar vi om ”principer i spelet” och funderar tillsammans med tränaren John Wall vad en princip kan innebära.