Jag blir så trött på att allsvenska ledare efter i stort sett varje allsvensk omgång nominerar egna spelare till fotbollslandslaget. Lugna ner er. Bara för att en spelare har räddat en straff eller haft tre assists i en match betyder det inte han eller hon automatiskt ska pröva vingarna på internationell nivå.
0 kommentarer
Det finns så många likheter mellan IFK Norrköpings herrlag i fotboll och Brynäs IF:s herrlag i ishockey att det är smått chockerande. Två klubbar som har varit allenarådande i sin kommun och som är tyngd av guldglans. Problemet är att historiken gör att många flockas kring föreningarna och att styrelserna blir platser för lycksökare.
1 kommentarer
Sluta prata om att VAR är rättvist. Du ägnar dig bara åt en gammal dröm som funnits sedan 2000 år. Det som i själva verket borde diskuteras är det gamla domarsystemet med en enda huvuddomare. Hur är det möjligt att till exempel ishockeyn inser att det behövs två huvuddomare på planen för att täcka fler vinklar, utan att fotbollen lär av detta?
Varför spelade AIK negativt mot Hammarby i senaste derbyt? Helt enkelt för att bortalagets tränare Henning Berg inte ställde upp sitt lag för att möta Bajen, utan för att möta situationen som man befann sig i. Om detta rantar Hasse Carstensen i den första av en serie monologer.
Hur ser framtiden ut för fotbollens egen sociala plattform, Game Insight? John Wall som har varit med och utvecklat plattformen delar med sig av sina visioner. Han vill att det ska finnas ett ställe där fotbollstränare, fotbollsspelare, fotbollsföräldrar och andra fotbollsintresserade enbart ska kunna fokusera på träningsupplägg, spel, statistik och taktik. Allt det andra som tynger ner klubbar idag, som ekonomi och administration, ska sättas inom parentes.
John Wall har varit med och utvecklat GameInsight, en plattform av fotbollstränare för fotbollstränare, fotbollsspelare och fotbollsintresserade. Och för fotbollsföräldrar. I Taktikpodden berättar Wall om hur han fick idén att skapa en social plattform där föreningar kan spara allt som görs på träning och match. Nu gör det inget om en tränare försvinner, allt finns sparat. Och om du vill kan du dela med andra föreningar eller intresserade.
– När jag hörde beskrivningen om Sarasota började jag gråta, berättar Marcus Walfridson i det sjätte avsnittet om hur han startade ett eget fotbollslag i USA. Denna gång får vi reda på hur det gick till när klubbnamn och klubbfärger bestämdes. Det föregicks av en lång process om vad staden Sarasota egentligen var och vad laget ville stå för.
När det var klart att laget var en realitet, var det dags att leta efter en arena. Men hur gör man för att hitta en fotbollsplan i en kultur där allt är upptaget av baseball, amerikansk fotboll och ungdomsturneringar? Detta är det femte avsnittet om hur det gick till när Marcus Walfridson startade en egen fotbollsklubb i USA. I nästa avsnitt berättar vi hur man kom på klubbnamnet och skapade varumärket.
– När vi fått ett nej blev vi tvungna att tänka om, berättar Marcus Walfridson i Taktikpodden. Kommunen sa nej, det fanns inte tillräckligt med fotbollsplaner och vi var främlingar i Florida. Men med det nya upplägget gick det vägen. Detta är det fjärde avsnittet om hur det gick till när Marcus Walfridson startade en egen fotbollsklubb i USA. I nästa avsnitt berättar vi hur han betedde sig för att hitta arenan.
I det här avsnittet berättar fotbollstränaren Marcus Walfridson hur han hittade platsen där hans egen klubb skulle höra hemma. Det blev Sarasota, Florida. Vi får i Taktikpodden höra hur de första samtalen med stadens ledning gick och vilka utmaningar som direkt tornade upp sig. Det som vi vet nu är att klubbens namn blev Sarasota Paradise, vilka klubbfärgerna är och hur logotypen ser ut. Snart är det dags att värva spelare och tränare och sätta ihop laget.
I förra veckans avsnitt fick vi höra hur Marcus Walfridson fick idén att starta ett eget fotbollslag i USA. Nu vet vi att terrängen är sonderad, men samtidigt behöver Walfridson få in finansiärer. Hur bär han sig åt för att lösa detta? I en serie avsnitt i Taktikpodden berättar Marcus Walfridson hur han tog det hela från idé till faktisk realitet.
För några år sedan fick Marcus Walfridson idén att starta ett fotbollslag i USA. Målmedvetet – trots en rad hinder på vägen – har han tagit projektet steg för steg framåt. Och den 15 januari i år 2023 hålls det presskonferens i Sarasota, Florida, då lagnamnet presenteras. Ja, projektet har blivit verklighet. I en serie avsnitt i Taktikpodden berättar Marcus Walfridson hur han tog det hela från idé till faktisk realitet.
Vilken blir skillnaden mellan Malmö FF under Milojevic jämfört med Tomasson? Hur introducerar en tränare taktik för tioåringar? Hur ska ÖFK hitta tillbaka till eliten? Går det att lära ut principer utan att hela tiden spela med högt tempo? Fotbollstränaren John Wall svarar på lyssnarfrågor från Norge och Sverige.
Detta är en teaser inför Taktikpodden #111 där John Wall finns till hands för att svara på just dina frågor om taktik och analys. Kanske undrar du hur Malmö FF:s spel under den nya tränaren, Milos Milojevic, kommer att skilja sig från Jon Dahl Tomassons? Kanske undrar du hur Stina Blackstenius kommer att behöva förändra sitt spel i Arsenal? Inga frågor är för små, inga frågor är för stora.
Många coacher är bra på att förändra en matchbild, som till exempel Graham Potter som kunde byta spelsystem, ändra fasta situationer och skifta formation under en och samma match. Men vad finns det egentligen för möjligheter att ta till? För att reda ut det tar vi hjälp av Dali Savic, ny huvudtränare för Dalkurd FF, Tobias Birgersson, ny akademitränare i IF Elfsborg, samt Josef Carstensen, scout och analytiker.
Varför är skandinaviska klubbar så dåliga på att marknadsföra sig? Är det kompetens som saknas eller ligger bristen någon annanstans? Panelen den här veckan menar bland annat att klubbar ofta blandar ihop information och PR – bara för att du talar om vad du gör blir du inte intressant. Panelen består av redaktionen för fotbollspodden ”Their Pitch”: Amanda Zaza och Mia Eriksson, samt Josef Carstensen, scout och analytiker.
Till säsongen 2022 har IF Brommapojkarna gått upp en serie med såväl herr- som damlag. Är detta ett tecken på att Sveriges bästa förening för ungdomsfotboll äntligen är på väg upp i eliten för att stanna? Nej, anser veckans panel. Varför? Det får ni svar på i Taktikpodden nummer 108. Men är det något av representationslagen som har möjlighet att etablera sig i högsta serien så är det damlaget.
Är det alltid så bra att slå igenom i ung ålder? Är en talang ens något värd om den unga människan inte lär sig hantera motgång? Hur kan en tränare i så fall lära spelaren att hantera motgångar utan att ta ifrån spelaren hennes dröm? Panelen i avsnitt 107 består av Marcus Walfridson, tränare och fotbollskonsult med internationella uppdrag och Josef Carstensen, scout och analytiker.
Hur ska svensk media blir lika bra som engelska journalister på att skriva om damfotboll? För det första behöver svenska journalister intressera sig mer för det internationella perspektivet men det handlar också om att fokusera på vilka berättelser som är i rörelse inför en match. Panelen består av redaktionen för fotbollspodden ”Their Pitch”: Amanda Zaza och Mia Eriksson, samt Josef Carstensen, scout och analytiker. Programledare är Hasse Carstensen.
När ditt lag blir en spelare mer eller en spelare mindre – vad blir ditt första drag som tränare? Panelen är av åsikten att agerandet beror på serietillhörighet, tabellplacering, tidpunkt i matchen och tidpunkt på säsongen. Men vilka slags spelare behövs när läget på planen plötsligt blir ett annat? Och hur modig törs du vara?
Är det alltid rätt att förstärka ett lag som går bra? Nej, svarar Taktikpoddens panel och lyfter ett talande exempel från den gångna säsongen. Men å andra sidan finns det också en fara när en klubb inte väljer att ersätta flyktade spelare. Panelen i avsnitt 104 består av Marcus Walfridson, tränare och fotbollskonsult med internationella uppdrag och Josef Carstensen, scout och analytiker. Programledare är Hasse Carstensen.
Varför måste damspelare alltid stå upp och till svars för olikheterna mellan dam- och herrfotboll istället för att få prata om just fotboll? Och varför tar herrspelare inte ställning i de stora frågorna? Varför är Magdalena Eriksson modig och Victor Nilsson-Lindelöf så feg? Detta diskuterar vi i avsnitt 103. Panelen består av redaktionen för fotbollspodden ”Their Pitch”: Amanda Zaza och Mia Eriksson, samt Josef Carstensen, scout och analytiker. Programledare är Hasse Carstensen.
Det är lätt hänt att fotbollslag fastnar i tänket att det hela tiden är nästa match som gäller, vilket gör att den individuella träningen glöms bort. Risken att göra felaktig analys finns också där. Panelen i avsnitt 102 består av Hank Danewid, spelarutvecklare med erfarenhet från bland annat AIK och Malmö FF, Marcus Walfridson, tränare och fotbollskonsult med internationella uppdrag och Josef Carstensen, scout och analytiker. Programledare är Hasse Carstensen.
I detta avsnitt av Taktikpodden samlar Hasse Carstensen upp åsikter från olika tränarhåll om Janne Anderssons landslag. De flesta är överens om att det svenska herrlandslaget är svagt mot kontrande motståndare, främst för att omställningen från offensiv till defensiv är bristande. Nästa vecka är panelen tillbaka och pratar om talangutveckling.
Taktikpodden fyller 100 avsnitt och det firar vi med att ge en av våra paneler en verklig knäckfråga: Vilka är tecknen på att en klubb är på väg in i en negativ spiral? Som utgångspunkt tar vi IFK Göteborgs senaste säsonger, men frågan är betydligt större än bara en svensk fotbollsförenings herrlag. Vi vill ge fotbollsklubbar verkliga tips på när varningsklockor bör ringa och det är dags att tänka igenom en förvirrande situation.
Om ni är en klubb som vill uppåt, men har begränsade resurser – hur kan ni maximera det ni har för att ta er uppåt? Svaret får ni i nya Taktikpodden. Panelen i avsnitt 99 består av Hank Danewid, spelarutvecklare med erfarenhet från bland annat AIK och Malmö FF, Marcus Walfridson, tränare och fotbollskonsult med internationella uppdrag och Josef Carstensen, scout och analytiker. Programledare är Hasse Carstensen.
Taktikpoddens panel denna vecka får som ingångsfråga: Hur kan klubbar kan undvika att stort bollinnehav leder till lågt bolltempo? Vi kommer fram till att bollinnehav måste ha ett syfte, det måste äga rum på önskade ytor och får inte bli ett självändamål. Däremot kan lågt bolltempo ibland vara mycket motiverat. Varför? Lyssna på podden så får du svaret.
Varför går så många unga svenska talanger utomlands? Kan det bero på att det saknas en tydlig utvecklingsplan för spelarna? Beror det på att sportchefer och styrelser är för oorganiserade och inte har bestämt vad klubben egentligen vill? Eller beror det på att snittåldern för att debutera i Allsvenskan är så hög som 23 år? Lyssna så får du svar. Panelen i avsnitt 97 består av Hank Danewid, Marcus Walfridson och Josef Carstensen. Programledare är Hasse Carstensen.
I säsong 3 av Taktikpodden kommer vi ofta diskutera fotbollsfrågor i en panel. Men till skillnad från andra svenska fotbollspoddar består panelens tyckare enbart av experter – utbildade fotbollstränare, sportchefer, analytiker, idrottsvetare m fl. Denna vecka funderar panelen kring vad som krävs för att svenska lag ska kunna hävda sig bättre i Europaspel. Panelen i avsnitt 96 består av Dali Savic, Tobias Birgersson och Josef Carstensen. Programledare är Hasse Carstensen.
Den kommande veckan är Taktikpodden tillbaka med säsong 3. Den här gången kommer vi att samla Sveriges skarpaste tyckare i olika panelsamtal för att titta på svensk och utländsk fotboll. Vi kommer givetvis fortsätta att sträva efter att låta proffstränare och proffsanalytiker analysera det som händer, eftersom vi anser att det är mer intressant att förstå varför till exempel Malmö FF förlorar så stort mot Zenit än att hänge oss åt sofftyckande som "laget verkar ha en dålig dag." Kommande fredag
I detta avsnitt av Taktikpodden analyserar vi det svenska landslagets insats i Tokyo-OS. Vilken är skillnaden gentemot Pia Sundhages landslag och hur kan landslaget utvecklas framöver? Detta är två frågor vi diskuterar med poddens nestor – tränaren och analytikern John Wall. Wall menar att det är viktigt att detta landslag fortsätter att se sig som dominanter, fortsätter att höja XG-kvoten och inte inspireras av OS-fotbollens vinnare.
Med sin akademiska uppsats ”Karriärövergångar – övergångar inom fotboll mellan amatör och elit” har Josef Carstensen försökt sålla ut vilka värden som elitklubbar bör studera när de scoutar spelare från amatörserierna, det vill säga från division 1 och lägre. Studien bygger på djupintervjuer med fotbollsspelare som lyckats ta steget från amatör till elit. I denna podd lyfter vi även andra upptäckter som uppsatsen gjort.
Sedan en tid tillbaka är Magnus Pehrsson delägare i den spanska klubben Velez C.F. Tillsammans med andra ägare förverkligar han drömmen om att bygga en klubb från grunden, så som han och de andra delägarna vill ha den. För Taktikpodden berättar Pehrsson om hur han och de andra ägarna har gått från ambition till förverkligande. Och det har börjat bra.
Redan för två veckor sedan pratade John Wall om Sveriges problem i framför allt försvarsspelet, där man jobbar med att förhindra målchans istället för att återvinna boll. Dessa och andra problem blev tydliga också mot Ukraina. Vad är vägen fram för svensk fotboll? Kanske ligger svaret i att klubblagsfotbollen behöver förändras. Det tror i alla fall John Wall.
Som tränare, scout och en av de drivande bakom GameInsight reflekterar John Wall mycket över lags identitet på fotbollsplanen. När John Wall ser Sverige spela mot Spanien är han naturligtvis nöjd över resultatet, men han undrar vad det svenska herrlandslaget egentligen vill åstadkomma. Försvarsspel handlar inte om att slå bort bollen, utan om att försöka återerövra boll. Om allsvenska tränare tror att detta spel är vägen till resultat, då är svensk fotboll illa ute, menar Wall.
På knappt ett år har Allsvenskan tappat tre av de mest innovativa tränarna, Poya Asbaghi, Jens Gustavsson och nu senast Stefan Billborn. Vad får vi för slags fotboll när de med minst kunnande, styrelsemedlemmarna, har mest makt och dessutom har en mångmiljonverksamhet och svensk fotbolls framtid i händerna? Vill vi ha riskminimerande eller vill vi utveckla spelet?
Hank Danewid har specialiserat sig på att hjälpa tränare med träningsplanering, teoretisk utbildning och mentorskap. Danewid har stor erfarenhet av detta efter att ha jobbat med talangutveckling i bland annat AIK och Malmö FF. Vi undrar helt enkelt: Hur skapar en klubb en fungerande akademi och ungdomsverksamhet? Vad är det talanger som Paulos Abraham, Robin Tihi och Armin Gigovic har som får dem att så lyckosamt ta steget från junior till senior?
Kim Björkegren är inte bara regerande cypriotisk mästare med Apollon Limassol FC och därmed den första svenska tränare att vinna en ligatitel utanför Skandinavien sedan Sven-Göran Eriksson, Björkegren är även en erkänt duktig scout, taktiker och människokännare. Hur tänkte han när han förändrade Kosovare Asllanis position på planen och boostade hennes karriär? Hur gör han för att se talang hos spelare i juniorserier och lägre serier? Och om han fick gå tillbaka 15 år, vilken egenskap hade han ön
Liviu Bird var säsongen 2020 analytiker för MLS-laget Columbus Crew. Laget vann bland annat prestigefyllda the MLS cup. I Taktikpodden denna vecka pratar vi med Liviu Bird om varför det är viktigt att titta på matcher ensam när du ser en match för att analysera spelare eller spelsätt. Dessutom pratar Liviu Bird om vikten av att vara objektiv när du jobbar som analytiker. Nästa vecka pratar vi svenska igen, då möter vi Kim Björkegren, den andra svenska tränaren att bli mästare utanför Skandinavie
I detta avsnitt av Taktikpodden pratar vi med Christian Järdler, huvudtränare i Mjällby AIF. Förra gången vi snackade var Järdler mellan jobb, han hade fått lämna Östers IF och hade precis kommit hem från en fortbildningsresa till Holland. Med distans till Österjobbet, har han hunnit analysera vad som gick fel? Och hur har Järdlers syn på fotboll förändrats under det senaste året? När nu Sabovic, Ogbu och Batanero försvunnit, påverkar det Mjällbys sätt att spela fotboll?
Också i detta avsnitt av Taktikpodden pratar vi med fotbollstränaren och Instaanalytikern Jacob Andrén. Nu utgår vi i högre grad från hans uppskattade Instagramkonto. Några frågor som Jacob ställer sig är: Varför stressar så många svenska lag i uppspelsfasen? Varför ser inte fler fördelen med att skapa ytor genom att dra ner på tempot? Varför jobbar inte fler med att maskera sina passningar? Och så undrar vi vad Jacob skulle förändra om det fanns en tidsmaskin.
Jacob Andrén är ingenjören som valt att helt satsa på fotbollstränarkarriären. I två delar pratar Andrén med Taktikpodden om speluppbyggnad. I detta första avsnitt fokuserar vi på hur det är möjligt att applicera de stora tränarnas och de bästa lagens principer på lag och ungdomar som inte har kommit lika långt i sin utveckling. I nästa avsnitt utgår vi ifrån hans uppskattade Instagramkonto och pratar bland annat om att få ner tempot på motståndaren.
För några veckor sedan skrev Marija Banusic på för AS Roma, och vi i Taktikpodden undrar naturligtvis vilken som är den stora skillnaden mellan italiensk och fransk fotboll, och det visar sig att skillnaden faktiskt är ganska betydande. Och hur skiljer sig kinesiska ligan och engelska ligan från Damallsvenskan? Ja, Banusic har varit utlandsproffs så länge att hon har mycket att jämföra med. Men hon avslöjar också att många av hennes skills kommer från grusplanen i Stenhagen i Uppsala där allt bö
Den här veckan pratar Taktikpodden med Statsbombs Carl Carpenter, därför är podden på engelska. Vi undrar vad hans jobb på en av världens största video- och dataanalysföretag består av. Carpenter berättar bland annat hur data och video kan komplettera varandra. Ibland kan faktiskt det som en coach upplever i verkligheten vara vilseledande. Vi undrar också var och hur dataanalys kan utvecklas, och hur han tror att spelare kommer att utvecklas när mätinstrumenten utvecklas.
2 kommentarer
Fysträning och taktik hör ihop, menar Johanna Bergman. Så många fotbollslag jobbar bakvänt med fysen – istället för att komplettera det som händer på planen kör fystränarna slut på spelarna i gymmet. Följden blir skador och förslitningar. Och Johanna Bergman vet vad hon pratar om. Hon har som fystränare tagit 5 SM-guld med FC Rosengård och har dessutom jobbat individuellt med SHL-spelare, KHL-spelare och OS-idrottare.
Vad har Johanna Bergman, fystränare med 5 SM-guld för FC Rosengård, och David Bergqvist, före detta akademichef i Kalmar FF gemensamt? Jo, de leder en nysatsning på ett nytänkande idrottsgymnasium i Osby: Idrottsgymnasium 2.0. Här lär sig idrottseleverna inte bara spelförståelse och teknik, nej, här finns också en möjlighet att komma in på fotbollstränarspåret och fystränarspåret. Om detta handlar Taktikpodden nummer 80.
Erik Edman har mycket att säga om fotboll – till TV-publiken på CMore/TV4, till sina spelare i Hittarps IK och till Taktikpodden. När vi träffar Edman kommer vi in på vilka lag och vilka tränare han inspirerades av under sin spelarkarriär, varför han tycker att fotbollen borde få en egen Niklas Wikegård och orsaken till varför han irriterar sig på långa inkast. Och Taktikpodden sällar sig till alla som undrar vad Edman tänkte när han sköt det berömda långskottet.
I det här avsnittet träffar vi fotbollstränaren Andreas Brännström och pratar om att anpassa sig efter motståndaren. Hur jobbar ”Brännan” rent praktiskt med detta? Vi utgår ifrån en match där Brännströms lag kom åt motståndarens förstapress genom att sätta ner en mittfältare som mittback. Men vi kommer även in på olika kulturers sätt att se på taktik, på markeringsspel och på vad Brännström skulle ha velat ha för kunskap för 10 år sedan.
I det andra avsnittet med Svenska Fotbollförbundets tränarutbildare Ramin Kiani fortsätter vi att diskutera tränarutbildningens modeller för att förklara taktik och spelsystem. Vi kommer bland annat in på speldjup och spelbredd, spelets motsatsförhållanden och hur spelarens roll förändras när det sker övergångar i spelet. Till det sistnämnda snacket har Kiani tagit ut två klipp från herr-respektive damlandslaget. Klippen finns i Kianis video på Taktikpoddens Instagram.
I två avsnitt går vi en snabbkurs på Svenska Fotbollförbundets tränarutbildning. Ramin Kiani som är tränarutbildare på förbundet ger oss grunderna för de modeller som används när svenska tränare diskuterar taktik på kurserna. I det första avsnittet funderar vi kring tränarutbildningens sätt att kombinera det individuella med det samstämmiga. Kiani har varit vänlig att göra en video där han tydligt visar det han pratar om.