Nedläggningen av Kopparbergs/Göteborg FC är en handling som tydligt visar att föreningars styrelser inte har kompetens att driva det ansvarsfulla arbete som har ålagts dem. Som det har sagts i Taktikpodden ett flertal gånger under det senaste året – de som har mest makt är de som har minst kompetens. Nu är det dags att hobbysysslan kvalitetssäkras!
3 kommentarer
När man ser taktiska klipp på Twitter kan man få för sig att fotboll består av enstaka principer som utförs utan sammanhang, men i praktiken är det ju så att principer sitter ihop. John Wall menar att du som fotbollsspelare behöver förstå när en princip övergår i en annan, ja, när principer kuggar i varandra. Som tränare är ditt mål att se till att spelare förstår detta intuitivt, att det sitter i kroppen och inte enbart är en intellektuell process.
0 kommentarer
Dali Savic blev av Ettan fotboll utsedd till årets tränare 2020. Hans tid i BP:s akademi och Vasalunds IF har gett eko i Fotbollssverige. Dali Savic har inte bara utvecklat många av Sveriges främsta fotbollstalanger, han har även sett till att Vasalund med hjälp av offensiv fotboll tagit sig upp i Superettan. I Taktikpodden analyserar Dali varför lilla Vasalund lyckades där många klubbar med bättre ekonomi och resurser misslyckades. Tydlighet och ett flexibelt spelsystem är några av nycklarna.
Efter att ha jobbat i Norge och Sverige i mer än tio år har Marcus Walfridson avslutat tränarkarriären för att istället ägna sig åt jobbet som fotbollskonsult. Walfridson har en rad internationella uppdrag och driver dessutom en engelskspråkig fotbollspodcast. I Taktikpodden pratar han bland annat om rekrytering av spelare och tränare, och funderar varför tränarscouting är så pass outvecklat jämfört med spelarscouting.
Också i detta avsnitt av Taktikpodden pratar vi med en av SK Branns tränare, Brede Tokvam. Nu diskuterar vi videoanalys och spelarscouting. Brede nämner några vanliga fällor när en scout tittar på spelare. Ett vanligt misstag är att lita alltför blint på det första intrycket. Många scouter vill knyta en spelare till sitt lag enbart för att han eller hon gjort succé enda gången som scouten sett spelaren. Nej, se spelaren många gånger och var flera scouter som synar samma spelare.
I detta och nästa avsnitt av Taktikpodden pratar vi med en av SK Branns tränare, Brede Tokvam, och diskuterar periodisering och fasta situationer – eller dødballer som det heter på norska. Fasta situationer står för en tredjedel av alla mål som görs. Ändå ägnar lag inte mer än tio procent av tiden till att träna på det. Brede Tokvam ställer sig frågan: Varför värva en anfallare för flera miljoner när du kan få 15 mål genom att vässa ditt spel på fasta situationer?
Också denna vecka är Taktikpodden engelskspråkig eftersom vi återigen pratar med den engelske akademicoachen i FK Bodø/Glimt, Tom Dent. Helt logiskt pratar vi därför om Bodø/Glimts akademi i detta avsnitt. Hur kommer det sig att man fått fram så pass bra unga spelare som går direkt in i A-laget? Man jobbar metodiskt med att förstärka spelarnas styrkor år efter år, så att spelarna till slut är mogna för det stora steget till seniorspel.
Den här veckan är Taktikpodden engelskspråkig eftersom vi pratar med engelske Tom Dent, akademicoach i FK Bodø Glimt. Glimt har gjort ett sensationellt 2020 med en överlägsen vinst i Eliteserien och med att pressa Milan i Europa League. I den här första delen pratar vi om att börja med Football Manager och sedan ta steget till manager. Nästa vecka pratar vi om Bodø Glimts akademi. Hur kommer det sig att man fått fram så pass bra unga spelare?
Om man ska analysera en domares insats är det nästan pinsamt att bara göra det när domarna gör misstag. Nej, en analys kräver en förståelse för de många bottnar som domarens insats innehåller, och en analys kräver en analys och inte bara slappt tyckande. Hasse Carstensen, själv gammal domare, ryter till i ankdammen. Dessutom: Varför skrattade danskarna åt Jannes landslags presspel? Plus: Lär er PR med Zlatan och hans rådgivare!
För andra veckan i rad pratar vi inkast i Taktikpodden. Nu gästas vi av Sveriges verkliga långkastare, Oskarshamns AIK:s Anton Agebjörn. Anton kastar in i motståndarnas straffområde … från mittlinjen! Anton berättar för Taktikpodden om olika slags inkast han behärskar, skillnaden mellan offensiva och defensiva inkast, hur inkast kan användas till kontringsspel … och hur det gick i tävlingen mot Rasmus Elm!
Nu pratar vi långa inkast i två poddar på raken. Först ut är Kristianstads och Islands mittback Sif Atladóttir. Hur kommer det sig att hon kastar så långt? Atladóttir hittar förklaringen i uppväxten på Island och den speciella idrottsskolning hon fick där. Vi pratar om hur man bäst sårar motståndarna med långa inkast, vi undrar hur pass pricksäker Sif är, vi frågar oss hur man försvarar sig bäst mot långa inkast och mycket mer.
1 kommentarer
Vi gör en noggrann taktisk analys av Janne Anderssons landslag utifrån matchen Portugal–Sverige. John Wall slår fast att Sverige absolut inte ska spela på detta avvaktande sätt. Vi kan inte vänta på att Portugal ska göra misstag, för Portugal gör väldigt få misstag. Vi måste tvinga fram misstag och bromsa motståndaren i större utsträckning. Dessutom flyttar Sverige bollen istället för att flytta motståndaren. Helt klart är dock att Sverige är på väg från ett gammalt spelsätt till ett nytt.
Hur introducerar man en spelmodell som bygger på bollinnehav? Och hur lyckas man med uppdraget i en förening som Gefle IF som under många år förknippats med direkt fotboll? Micke Bengtsson har jobbat med P18-landslaget och som chefsscout och assisterande tränare i GIF Sundsvall, för Taktikpodden berättar han hur han steg för steg och bit för bit etablerar nya moment för att spelarna ska få fler och fler verktyg.
Fotbollen måste bort från svarta pengar, sluta leva på bidrag från enskilda privatpersoner och börja tänka långsiktigt. Svenska klubbar lever idag över sina tillgångar. Det är inte hållbart. Detta säger David Wernersson som har en examen i Human rights. Många klubbar styrs av styrelser med företagsledare som mest verkar vara intresserade av att iscensätta barndomsfantasier, med kortsiktiga lösningar. Och hur märks det på planen när en klubb lyckas och inte lyckas att bygga hållbart?
Nu släpper Lotta Schelin sin självbiografi ”I huvudet på Lotta Schelin” där hon berättar om sin utveckling som fotbollsspelare och människa. När hon blev proffs i Lyon möttes hon till exempel av en ledarstil som hon absolut inte var van vid. Dessutom behövde hon träna nickar trots att hon utvecklade kronisk huvudvärk. I Taktikpodden berättar hon om hur hon utvecklades som spelare i Olympique Lyonnais, hur den franska träningen skilde sig från den svenska och hur det var att komma tillbaka till s
Det finns en fara om du börjar prata med laget om hur det ska organisera sig, istället för att prata om hur ni ska spela, ja, hur ni ska samarbeta för att lösa situationer. Det är alltså viktigare att börja med att hitta spelet än att bestämma vem som är till exempel en sexa eller nia. Det här är temat som fotbollstränaren och analytikern John Wall utvecklar i denna vlogg.
Hur en spelare träffar bollen är avgörande för hur bollen beter sig, det menar Eija Feodoroff och Fredrik Johansson som jobbar heltid med spelares tillslag. Man jobbar med landslagsspelare, utlandsproffs men också med barn och ungdomar. I fotboll pratar man ofta om var man vill placera bollen, men inte så mycket om hur man behöver träffa bollen för att bollen ska bete sig på ett visst sätt. Dags att ändra på det!
Det lag som vinner i längden är det lag som förstår att utnyttja de olika spelarnas styrkor och olikheter, det menar psykologen och författaren Torbjörn Vestberg. I den internationellt uppmärksammade boken ”Hjärnboll” frilägger Vestberg och de andra författarna olika slags ”hjärntalanger” som olika spelare har, och slår fast att dessa kan utkristalliseras med hjälp av psykologiska tester. Tester som bland annat USA:s landslag har tagit del av. Efter detta snack inser vi att det finns mycket outf
Temat i denna Taktikpodden är ”sparkning av tränare”. Ämnet förstås föranlett av att IFK Göteborg sparkar Poya Asbaghi och ersätter med Blåvittlegendaren Roland Nilsson. Oftast kommer incitament att sparka tränare från de som kan minst om fotboll i en klubbs organisation. Går det att göra något åt detta? Dessutom: Rent statistiskt varar en ny tränares framgång i tre matcher, därefter brukar det bli sämre. Och: Hur kommer Nilssons IFK Göteborg att spela?
Radiosportens Richard Henriksson har vunnit SM-guld, startat Sveriges första sportpodd och kommenterat tre VM-finaler. Hur tycker han Allsvenskan har förändrats de senaste tio åren? Vilka insikter har han gjort som poddare? Vad skulle han ta med sig till den unge Richard Henriksson om det fanns en tidsmaskin? Vi kommer även in på Blåvitts tveksamma sparkning av Poya Asbaghi.
Många gånger väljer svenska mittfältare sämre alternativ bara för att man inte tittar upp och registrerar vad som händer omkring. Istället för att ta sig fram centralt väljer man ett negativt alternativ, som ofta får till följd att man spelar upp från en betydligt sämre position och tappar momentum. I vloggen nummer 33 visar John Wall detta fenomen rent konkret på vår taktiktavla.
Degerfors IF har sedan 2009 tagit steg för steg i sin utveckling, och i år verkar belöningen komma. Taktikpodden fångar sportchefen Patrik Werner för att kolla vilka kriterier Degerfors har när man scoutar spelare, hur man tänker när man bygger en trupp, hur det kommer sig att så många bra ledare kommer från det lilla samhället och hur man resonerar i ett transferfönster när man redan har en fungerande trupp.
Douglas Jakobsen menar att svenska lag tar sig in i assistzonen, assists-V-ytan, lite för mycket på chans istället för att bygga metodiskt. Men vad är då Assists-V? Jo, det är den yta där de flesta första- och andraassist sker. Detta fenomen har Jakobsen studerat noggrant i en uppsats som har rönt stor uppmärksamhet runt om i världen. I Taktikpodden #52 försöker vi gå på djupet i Coach Dogges slutsatser.
När John Östby blev klubbchef i Norrby IF var han Nordeuropas yngsta i den rollen. Med John som klubbdirektör klarade Norrby sig kvar mot alla odds. För Taktikpodden berättar Östby hur man med samma principer som i filmen Moneyball scoutade spelare till laget. Det handlade inte om att hitta kompletta spelare, utan spelare med viss spetskompetens. Östbys dom är hård mot svensk fotboll, som han menar inte gillar scoutingarbete.
Det lönar sig i fotboll att spela på en yta där det inte finns någon medspelare, men en yta dit en medspelare är på väg. Det kallas för att spela "blind side" eller att spela på tredje spelare. John Wall berättar i det första avsnittet av den andra säsongen av vår vlogg hur ett sådant spel kan gå till. Fördelen med att spela på en tredje spelare är att motståndarna inte vet vem de ska försvara sig emot. Men det kräver att ens medspelare hjälper till och drar på sig motståndarnas uppmärksamhet!
August Strömberg är en av få målvakter som gjort mål i tävlingsmatcher. August gjorde sitt första i 3–3-matchen mellan Elfsborg och Varberg. Hur bör en målvakt agera i offensivt straffområde för att hjälpa sitt lag på bästa sätt? Hur känner August själv när en målvakt dyker upp i hans straffområde? Vilken forward i Allsvenskan 2020 är svårast att möta?
Patrik Andersson var central för Malmö FF:s väg tillbaka till finrummet i svensk fotboll. Han var en kravställare som upprätthöll tränaren Tom Prahls idéer ute på planen. Alla lyssnade och tog till sig. Om detta och mycket annat pratar före detta MFF-spelaren och MFF-tränaren Olof Persson i detta avsnitt av Taktikpodden. Vi kommer även in på hur det är att coacha unga talanger i LB07.
Amerikanen Jordan Gardner äger och är ordförande i FC Helsingør sedan ett år tillbaka. Och Jordan Gardner är inte vilken ägare eller ordförande som helst, han har ett stort intresse för hur man bygger en organisation, allt från scoutingverksamhet till att hitta rätt manager och skapa en vision som alla kan enas om, från fans till ägare. På en säsong har FC Helsingør gått från den danska andradivisionen till den första.
IK Uppsala är ingen blyg nykomling i OBOS Damallsvenskan. På de två första matcherna har man tagit 4 poäng. – Vi är inte chanslösa mot något lag, menar assisterande tränaren Tobias Birgersson, gäst i Taktikpodden nummer 47. IK Uppsala är sensationellt bra på fasta situationer. Vi undrar vilken hemligheten är.
Visst är det spännande att AIK:s markeringsspel uppmärksammas. Men det är inte så revolutionerande som många vill få det till. Taktikpoddens expert, John Wall, med förflutet i AIK:s akademi, menar att det är betydligt mer intressant att se helheten i det som Rikard Norling vill åstadkomma. Här finns en stor portion risktagande, menar Wall.
I detta avsnitt av Taktikpodden pratar vi engelska eftersom vi intervjuar en av fotbollsvärldens nya spännande taktiska analytiker, Adin Osmanbasic. Osmanbasic jobbar för Atlanta FC och har skrivit mängder av artiklar om fotbollstaktik. Vi länkar till en här nere. I detta avsnitt pratar vi helt och hållet om kontringsfotbollens utveckling. Vad menar till exempel Osmanbasic med att Ronaldo är en ”gambling winger”?
Vill ni gå mer på djupet än vad Dplay hann göra i sin sändning när det gäller MFF-Mjällby? Lyssna då på Taktikpoddens expert, fotbollstränaren John Wall, när han lägger ut texten om Jon Dahl Tomassons offensiv, som han menar kommer att kunna röna stor framgång när den väl sitter. Till skillnad från Rösler prioriterar Tomasson icke bollsida, vilket gör att anfallsspelet blir betydligt mer rörligt och spännande. Men än är projektet i sin linda.
Ikväll kl 22.00 är det dags för Taktikpoddens "Efter slutsignalen" där vi en timme efter slutsignalen i kvällens matcher analyserar samma matcher. Fotbollstränaren och tillika Taktikpoddens medarbetare John Wall kommer att analysera Jon Dahl Tomassons laguttagning, spelsätt och scouting av motståndaren. Vi kommer också ta en titt på Mjällby AIF. Var succén i cupen enbart en tillfällighet eller har laget kapacitet att överraska också i Allsvenskan? Sedan blir det en generell genomgång av Allsvens
Hasse Eklund vann allsvenska skytteligan 1992, hur lär han moderna forwards att skaffa sig samma målfarlighet? Hasse berättar att tränaren Bosse Johansson delade med sig en viktig detalj som Hasse själv alltid trycker på när hans spelare ska gå ut till en match eller träning. Hur kommer det sig att Falkenberg kunde åka ur Allsvenskan och ta sig upp så snabbt? Dessutom bjuder vi på Taktikpoddens tips i den allsvenska guldstriden!
Elisabet Gunnarsdottir är tränare i Kristianstads DFF och en av Damallsvenskans mest rutinerade och nytänkande tränare. Med små medel och målmedveten strävan tog hon inte för så länge sedan Kristianstad till fjärde plats i serien och dessutom till cupfinal. Gunnarsdottir menar att tränare behöver utveckla spelares färdigheter och inte enbart fokusera på taktik. Likaså menar hon att svenskar har mycket att lära av islänningars vinnarskalle.
David Löfquist hade två sagolika år i Allsvenskan 2010 och 2011 där han från sin mittfältsposition öste in mål, och därefter blev han proffs i Parma i Serie A. Även om tiden i Parma inte blev en sportslig höjdare så var det där han fördjupade sig i fotbollstaktik. I Italien kunde man ägna en hel träning åt hur laget skulle formera sig vid inkast. Dessutom jämför han spelet då med nu, samt berättar vad han skulle ändra på om han hade en tidsmaskin.
Renée Slegers har spelat 55 landskamper för Holland och blivit svensk mästare med Linköpings FC. Nu har hon sadlat om och blivit tränare. I Taktikpodden pratar Slegers om vad som blev helt nytt rent taktiskt för henne när hon anlände till Sverige från Holland, vad Linköping gjorde som förnyade anfallsspelet i Damallsvenskan, vad hon skulle ta med sig om det fanns en tidsmaskin och mycket mer.
David Fällman har spelat mittback sedan 17-årsåldern. Ändå har de två senaste åren i Hammarby IF lärt honom många nya saker. Dels spelar han numera till vänster, dels har han blivit mer delaktig i uppspelen. Från att ha spelat till höger och använt högerfoten har David tränat upp sin vänsterfot så mycket att han numera gör det mesta med den. Dessutom berättar Fällman vad han lärde av att träna med Zlatan.
Caroline Sjöblom är tränare i AIK och i F17-landslaget. I både Tyresö och AIK har hon tagit sitt lag från botten till toppen rekordsnabbt. Vad är det hon börjar med när hon kommer till en ny klubb? Sjöblom är klar över några detaljer där svenska spelare behöver utvecklas – till exempel måste viljan att vinna sättas mer i centrum, mittbackar måste våga äga straffområdet och vi behöver spelare som vågar driva med boll och inte alltid leta passningar.
Ola Lidmark Eriksson från Fotbollslabbet och Playmaker.ai är gäst denna vecka. Sedan Ola scoutade åt Graham Potter har det gått fem år, sedan dess har Olas tjänster efterfrågats i allt högre grad. Alla klubbar på kontinenten har förstått att statistisk analys betyder bättre trupper, bättre motståndaranalys och fler inspelade poäng. Om fler svenska klubbar var noggrannare i sina analyser skulle de inte behöva ta drastiska och felaktiga beslut.
Hur går man från att förklara taktik för spelare till att förklara taktik för tittare? Det är en fråga Alexander Axén svarar på i nya Taktikpodden. Dessutom undrar vi: Vilka fotbollsmässiga insikter har Axén gjort under sin tid i TV? Hur kunde GAIS överprestera i Allsvenskan 2011 trots ganska liten budget? Varför är det bra för ett lag att ha spelare som sätter jaget före laget? Om det fanns en tidsmaskin vad skulle Axén gå tillbaka och ändra på?
5 kommentarer
Oscar Krusnell började i AIK:s akademi och flyttade till Sunderland vid 16 års ålder. Sedan några år tillbaka tillhör han Hammarby. I Taktikpodden berättar Oscar om hur synen på taktik och coachning i Sunderland skiljde sig från den han var van vid, han berättar om vad han lärde sig under åren i England och han jämför spelet i Allsvenskan med det i Superettan och division 1, dit han varit utlånad.
Den här gången visar John Wall ett klipp på temat ”Kritiska övergångar”. Fotboll är cirkulärt – i ena stunden kan du anfalla, för att i nästa situation befinna dig i en defensiv omställning. Det Atalantas Gomez gör är att han tar in att hans medspelare ovanför bollen inte är positionerade. Genom att driva bollen och dra ner tempot ger han sina medspelare tid. Spelarna ovanför ger en tydlig kommunikation när man valt bollsida (tänk höger/vänster).
Manchester City och Bielsa plus den moderna fotbollens avtryck i Allsvenskan. Där har ni samtalsämnena när Taktikpodden pratar med Hasse Backe. Visst var det galet hur bra Svennis och Backe fick ihop Manchester Citys spel på bara några veckor innan seriestarten av Premier League 2007. Dessutom: Hur var det nu när Backe mötte Bielsas Chile första gången? Och varför jobbar så få svenska lag med platsväxlingar och rotationer?
Den andra säsongen av ”Sunderland ’til I die” finns nu på Netflix. Medan John Wall förbereder kommande vloggar sätter sig Josef och Hasse och analyserar Sunderland-dokumentären. De nya klubbägarna som verkade så vanliga och känslomässiga när de anlände till klubben verkar falla på just det – att de är vanliga och känslomässiga, och inte kan tillräckligt mycket om fotboll.
Vill du skapa din egen spelmodell? Då ska du lyssna på det här andra snacket med Nottinghams akademitränare Jonas Munkvold. Under några års tid har Munkvold tagit fram en ram i vilken du kan stoppa in dina egna önskningar om taktik och få fram ditt sätt att spela. Projektet heter ”Your Game Model”. Det är den första modellen som inte är en föreläsning utan snarare en verktygslåda där du själv kan botanisera.
Jonas Munkvold är akademitränare i Nottingham Forest och är gäst i Taktikpodden den här och nästa vecka. Därför uppmärksammar vi även Munkvold i vår vlogg. Vi har tagit del av Munkvolds teorier om vilka händelser som bör fungera som triggers för ett lag att börja pressa, och visar dem på en taktiktavla.
Jonas Munkvold har gått från Vålerengas fotbollsakademi till att bli akademitränare i Nottingham Forest. Hans flytt till England gör att han ganska klart ser vad de skandinaviska klubbarna behöver förbättra för att få fram toppspelare. Detta första avsnitt handlar om just skillnaderna mellan Norge och England. I nästa veckas avsnitt fokuserar vi på Munkvolds projekt ”Your Game Model”.
I den nya vloggen pratar John Wall om sambandet mellan spelare i boxen och antalet gjorda mål. Statistik från Statsbomb visar nämligen att det finns ett klart samband mellan antal skott som ett lag skjuter i straffområdet och det antal spelare som ett lag har i straffområdet i sitt anfallsspel. Vidare finns det ett klart samband mellan antal spelare i straffområdet och antal gjorda mål.
Under Poya Asbaghi fick Jonas Lantto en ny roll, en roll som gjorde att aptiten på fotboll återvände. Ja, Lantto säger att utan Poya hade han nog inte spelat fotboll fortfarande. Vi kommer också in på hur Lantto tycker att Malmö FF förändrat sitt spel sedan han mötte dem för några år sedan. Dessutom förklarar Lantto varför han inte kunde sova på nätterna när han spelade ytter.
I nya vloggen förklarar John Wall hur Red Bull Leipzig använder sig av ett speciellt tänk för att få loss den tredje eller den fjärde spelaren i ett uppspel. Passningsrytmen avgör vilken spelare som tar djupledslöpningen. Detta är överhuvudtaget ett exempel på den höga risk som Red Bull-lagen medvetet tar i sitt passningsspel.
2 kommentarer
Frank Pettersson är målvakt i Jönköpings Södra, och i nya avsnittet av Taktikpodden berättar han hur de nya reglerna påverkar målvaktens arbete. Nu när målvakten får släppa en fot från mållinjen på straffsparkar – vilken fördel vinns? När utespelarna får möta en inspark i straffområdet – hur behöver målvakten tänka? Dessutom avslöjar Frank vilka slags lag som är jobbigast att möta och hur mycket han scoutar motståndarna.
I förra vloggen berättade John Wall om det tyska företaget Impects uppfinning, packing. Spelare bedöms inte bara för sina mål och assists, utan också för passningar som skär igenom linjer och för avgörande brytningar. I den här vloggen analyserar Taktikpoddens Hasse Carstensen en match i Svenska cupen utifrån fenomenet packing. De två spelare som lyfts fram hade sannolikt inte fått någon uppmärksamhet utan det nya mätverktyget.
Göran Aral har varit med och utvecklat den nya svenska tränarutbildningen, och han menar att svenska tränare är för inriktade på att organisera lag istället för att utveckla spelarnas spelförståelse. Dessutom ger han rådet att inte coacha spelarna under en match, om spelarna inte vet hur de ska agera på planen – då har inte lagets träningar varit tillräckligt kvalitativa.
Statistik berättar sällan sanningen om vad som händer på fotbollsplanen. Den visar egentligen bara vilka forwards som skjuter mest, träffar målet flest gånger och assisterar till mål. Många viktiga prestationer utförs ju av defensiva mittfältare och försvarsspelare, men deras insatser syns sällan i siffror. I denna vlogg berättar fotbollstränaren John Wall om ett nytt sätt att analysera spelares prestationer. En statistik som revolutionerat fotbollen.
Vi åkte till Uppsala denna vecka och träffade Ola Andersson, sportchef i IK Sirius och Sveriges första TV-fotbollsexpert som använde en taktiktavla. Vi pratar om hur Sirius kommer att förändras rent taktiskt efter Kim och Tolle-eran och vad som krävs för att etablera sig i toppen av Allsvenskan. Dessutom analyserar vi några av Sirius nyförvärv. På slutet funderar Josef och Hasse vad de har lärt sig.
Om du ska analysera en match eller en träning kan det vara bra att utgå ifrån en uppsättning frågor för att du ska kunna göra en objektiv analys. Annars är det lätt hänt att du fastnar i subjektiva känslor. I detta avsnitt av Taktikpoddens vlogg ger John Wall tips på fem centrala frågor som du kan ställa dig för att förstå vad du precis har sett.
Alla spelare som haft Thomas Askebrand som tränare säger samma sak: Thomas Askebrand är oerhört bra på att få ihop en grupp. Därför pratar vi om detta med Västerås SK:s nya tränare i nya avsnittet av Taktikpodden. Vad gör han för att lägga en grund för en fungerande grupp? Hur lyckades han i GAIS trots 24 nya spelare? Hur kommer det gå för hans ÖIS-adept, Gustav Ludwigson, i Hammarby?
Om vi räknar in målvakten som en av de tre i backlinjen som sköter uppspelet, så kan vi slå ut motståndarnas förstapress. Väl där så kan vi vinna slaget om mittfältet om vi ställer upp enligt 3-6-1 (eller 1-3-6-1, eftersom målvakten behöver räknas in i denna formation). John Wall förklarar hur i Taktikpoddens tjugotredje vlogg. Wall kommer även in på Thiago Mottas sätt att spela 2-7-1.
Vad menar Malmö FF:s nya huvudtränare Jon Dahl Tomasson med att det ibland kan vara bra att tappa bollen? John Wall anar oråd. Dessutom ger Wall oss statistik som visar att Alexander Isak är unik på ett område. Förutom detta diskuterar vi skillnaden mellan Robin Quaison som ungdomsspelare och som stjärna i Mainz. John Wall vet vad han pratar om – han coachade Quaison i AIK:s akademi.
Om du har sett Liverpool pressa under Jürgen Klopp så har du sett det här – spelorienterat presspel. I detta avsnitt av Taktikpoddens vlogg berättar fotbollstränaren John Wall vad det går ut på. Istället för att bara pressa för att störa motståndarna i uppspelsfasen, så vill denna press också synkronisera för att påbörja ett eget spel bakom motståndarens linjer.
Förra året tog sig IK Uppsala upp i Damallsvenskan före storlagen Hammarby och AIK. Hur lyckades lagets två tränare så bra? De hade ju aldrig tidigare samarbetat och var dessutom helt nya i klubben. Jo, bland annat tack vare noggranna förberedelser och noggrann scouting. Tobias Birgersson delar med sig av erfarenheterna i nya Taktikpodden.
Om du skuggar din motståndare så placerar du dig för att minska motståndarens passningsalternativ. Ja, du kan alltså som enskild spelare gillra fällor och tvinga din motståndare till beslut som gynnar ditt lag. Du skapar med andra ord en skugga över vissa ytor på planen. I denna vlogg förklarar John Wall hur det hela kan gå till.
Chefen för AIK:s barn- och ungdomsverksamhet, Dennis Hörtin, är gäst i Taktikpodden denna vecka. Hörtin berättar hur AIK:s barn och ungdomar lär sig att tänka fotboll från grunden. Och vi undrar – hur får egentligen en elitklubb ihop detta med att utveckla tjejer och killar som individer samtidigt som det handlar om att få fram blivande elitspelare? Och vilken är faktorn som fått fram senaste årens storspelare?
Har du spelare i laget som kan slå motståndaren trots att han eller hon ställs mot många motståndare på just den ytan? Se till att ge den spelaren bollen! Motståndaren räknar inte med att du kommer göra det. Men din spelare älskar helt säkert just dessa lägen. Som Messi och Alves gjorde under Barcelonas storhetstid. Taktikpoddens John Wall förklarar vad kvalitativ överlägsenhet innebär i denna vlogg.
BK Häckens chefsscout Hampus Andersson är gäst i detta avsnitt av Taktikpodden. Bland annat avslöjas vilken position som det är svårast att hitta spelare till och vilken position som det är lätt att hitta spelare till. Hampus funderar också kring vilka slags spelare som BK Häcken letar efter och vilka man inte letar efter. Och så avslöjas vem som blir Paulinhos ersättare.
Om du är smartare än motståndaren kan du skapa överläge på en yta, men då gäller det framför allt att den spelare som inte har boll rör sig. I vlogg nummer 19 visar John Wall hur du kan skapa direkta hål i motståndarens linjer genom att tänka på det viset.
I andra intervjun med Graham Potters scout Toni Mickiewicz pratar vi om svenska klubbars scouting. Toni menar att de flesta svenska klubbar är alltför mycket i händerna på agenter, och därför är felprocenten i scoutingen stor. Men det finns undantag, Mickiewicz menar till exempel att Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf jobbar hårt och rätt, vilket de verkligen visade i IK Sirius. Vi får också tips på hur även små klubbar kan bygga upp en scoutingverksamhet.
Om du kommer 3 mot 3 är det lätt att tänka att motståndaren kommer att markera eller täcka ut dig. Men behöver det verkligen bli så? ”Nej!” svarar fotbollstränaren och analytikern John Wall i det nya avsnittet av Taktikpoddens vlogg. Ja, denna gång berättar Wall vad du behöver göra för att skapa positionell överlägsenhet på just den ytan.
I denna veckas avsnitt av Taktikpodden pratar vi med Toni Mickiewicz, som var Graham Potters scout för bortamatcherna i Europa League säsongen 2017–2018. Mickiewicz förklarar att en scout samlar på sig information och data om enskilda spelare och lag, och han berättar vad en scout som är ute på uppdrag bör titta efter. Dessutom avslöjar Toni vad det var som gjorde Potters scouting så unik och hur scoutingen av bland annat Galatasaray gick till.
Många lag i dagens fotboll är duktiga på att skapa och utnyttja numerära överlägen. Likt Pep Guardiola tränar många på att få till övertalighet på olika ytor för att det ska uppstå målchanser. Men det skapar ett problem: Spelare som kan utmana en mot en, alltså ge sitt lag fördelar utan att befinna sig i numerärt överläge, minskar. Detta pratar John Wall om i nya vloggen.
Dalkurds akademikoordinator Jonas Östervall gästar årets första Taktikpodden, och Jonas har många intressanta åsikter när det gäller barn- och ungdomsfotboll. Bland annat tycker han att barn inte ska börja spela fotboll utan struktur, då blir det kaosfotboll som inte gynnar någon. Särskilt inte de som är mindre till växten. Inte heller bör barn och ungdomar flytta från position till position, nej, man ska lära sig en position ordentligt innan man byter.