Huvudrundan snart över – all spänning sparad till imorgon
VM-är igång. Under turneringen kommer redaktörerna Emil, Joakim och Elvira att blogga om turneringen. Häng med!
Stockholm 26/1, 23:55
Vad tycker vi egentligen om upplägget på huvudrundan?
Jag har följt grupp 4 med spänning hela dagen. Först såg jag Islands match parallellt med att jag satt i min hemmahall och kollade på andra matcher; några timmar senare kollade jag upp resultatet i Egyptens match direkt efter att jag klistertvättat händerna efter min egna match; och sist följde jag Kroatien – Slovenien samtidigt som Norge – Sverige. Det enda jag vet om denna grupp är att det känns helt fel att Island, med endast en förlust i hela mästerskapet, inte har gått vidare. De vann över Egypten, som till slut blev gruppetta i grupp 4, och har bättre total målskillnad än Kroatien. Tanken är väl att det är något slags triangeldrama mellan dessa lag där jag antar att det är målskillnaden som är avgörande – men är det då endast målskillnaden i de inbördes mötena som räknas?
Om nu Egypten skulle klara av att slå Frankrike i kvartsfinalen – inte så troligt, kanske, men fullt möjligt – vad skulle det säga om Islands kvalité? Jag tycker personligen om Kroatiens landslag och de får gärna göra bra ifrån sig, men jag känner verkligen för Island och deras otur.
Sveriges förlust ikväll mot Norge resulterade i Sveriges sämsta VM-placering någonsin. Endast i EM 2010 gick det sämre för Sverige, där de hamnade på en 15:e plats. Kul att se Eric Johansson komma igång, även om det var klart för sent, men jag hade gärna sett några andra spelare komma igång; kanske främst Jonathan Edvardsson och Edwin Aspenbäck.
När man får möjligheten att spela en meningslös match som denna där ingen av lagen kan gå vidare i mästerskapet ställs man inför ett vägskäl som tränare: antingen spela sina bästa spelare för att göra allt för en vinst, eller spela runt och låta de spelare som inte fått så mycket speltid ta plats på planen. Att spela sina bästa spelare ökar sannolikheten för en vinst, men en vinst när även de yngre och mindre erfarna spelarna fått bidra kan vara nyttig på många sätt.
Nu blev det en förlust, trots att de mer erfarna spelarna fick all speltid. Vad var syftet med det? Vad fick vi ut av det? Edvardsson och Aspenbäck är dock unga och har många år på sig att komma igång i landslagssammanhang, vilket jag ser fram emot.
Nu är iallafall alla kvartsfinalerna spikade och det är dags för slutspel. Brasilien och Egypten drog nitlotterna och får möta Danmark respektive Frankrike. Egypten kan kanske ge Frankrike en ordentlig match, men det blir nog extremt tufft för Brasilien – som dock ska vara väldigt stolta över att de kommit så långt som de gjort. De resterande två matcherna kan absolut bli spännande och jag ser (trots Sveriges uttåg) fram emot fyra matcher med bra handboll.
Spelschemat för kvartsfinalerna:
Kroatien – Ungern, tisdag 28/1 klockan 18:00
Frankrike – Egypten, tisdag 28/1 klockan 21:00
Danmark – Brasilien, onsdag 29/1 klockan 17:30
Portugal – Tyskland, onsdag 29/1 klockan 20:30
/Elvira
Stockholm 25/1, 22:10
Min förmiddag spenderades i Nacka Bollhall där toppmötet mellan Skuru och Sävehof i Handbollsligan ägde rum – en match som blev klart mycket mer spännande än de VM-matcherna jag sett. I VM-turneringen spelades idag 8 matcher, där majoriteten var relativt oviktiga och ointressanta. Så är det tyvärr ofta nuförtiden, tack vare huvudrundans nya upplägg. Tyskland kunde spela av Tunisien relativt enkelt tack vare en storspelande David Späth i mål; tre minuter innan halvtidsvilan hade Späth räddat 71% (!) procent av skotten och han var starkt bidragande till tiomålsledningen i halvtid, 18-8.
Danmarks sista match innan slutspelet var ovanligt jämn; 10-12 i halvtid blev 22-28 efter fulltid och Tjeckien är hittills det enda lag som släppt in under 30 mål mot Danmark i år. Det kanske mest spännande i denna match var att det plötsligt i den andra halvleken stod klimataktivist mitt på planen och kastade konfetti. Han blev snabbt omhändertagen – till och med den danska huvudtränaren Nikolaj Jacobsen var ute på plan och knuffade på aktivisten – men konfettin var svårare att hantera. Båda lagen och en massa voluntärer hjälptes åt, men vissa spelare använde sina klisterhänder till att plocka konfettin. Klurigt.
Även Frankrike, som likt Danmark redan var klara som gruppettor innan matchen, fick småproblem mot Nordmakedonien. Åttamålsskytten Dika Mem styrde dock laget i rätt riktning och slutsiffrorna skrevs till slut 32-25 till Franktike.
Imorgon är det dags för de sista matcherna i huvudrundan, och då står lite mer på spel än det gjorde idag. I grupp 3 är Portugal och Brasilien redan klara för slutspel, men båda lagen vill undvika andraplatsen som innebär att man får möta Danmark i kvartsfinalen. I grupp 4 är det desto mer spännande; Kroatien, Egypten och Island har inför sista omgången alla samma poäng och chans på slutspel.
Även Sverige ska spela av sin sista match mot Norge, trots att ingen av lagen egentligen har någon möjlighet att gå vidare till slutspelet. Det vore ändå skönt om blågult fick avsluta på topp efter tre underprestationer i rad.
/Elvira
Stockholm 24/1 20:25
Löningsfredag i Stockholm och bra stämning på sportbaren där jag följde kampen. Iallafall innan matchen. När jag snackade med polarna inför trodde jag på vinst. Så blev det inte. Mycket tack vare Brasiliens gigant i målet – Rangel da Rosa. Att han blev matchens lirare var föga förvånande.
Da Rosa räddar en av många bollar mot Sverige.
***
Nu är VM över alldeles för tidigt. Det känns givetvis surt! Tyvärr höll inte försvaret. Oscar Bergendahl, Max Darj och Felix Claars frånvaro märktes alltför tydligt. Lägg till ett målvaktsspel som inte skämde bort oss den här turneringen.
***
På söndag väntar Norge. En match som inte betyder något, tråkigt nog blir vi och norrmännen snuvade på handbollsfesten. I bästa fall kan vi trösta oss med en betydelselös seger.
***
För egen del sätter jag mitt hopp till Island. Det blir tufft mot hemmanationen Kroatien senare ikväll. Men ledda av en pånyttfödd Aron Pálmarsson tror jag att de vinner.
Vi hörs!
/Emil
Skåne 23/1 22:00
Efter en lång dag och kvällsmat intaget satte jag mig ner i soffan och drog en riktig gubbsuck av belåtenhet. Dags att koppla av och lagom tills jag startade sändningen var det avkast i andra halvlek mellan Italien – Tyskland. Valet föll på den matchen då jag var nyfiken på uppstickarna, men även få en glimt av Tyskland, ett land där jag bott och verkat. Första tio minuterna handlade om en spelare – Andi Wolff som vaktade tyskarnas kasse. 33-åringen är en världsmålvakt och Kiel sägs enligt rykten ha betalat €600k i övergångssumma i sommar när de värvade honom från polska Kielce. Det är en jättestor summa i handbollsvärlden och där köpte de sig ett par extra räddningar varje match vilket ger ganska mycket när säsongen summeras.
Andra halvlek var fartfylld med mycket tryck i första och andra fas, det var inte två lag som höll igen i alla fall. Tyskland behöll sin bekväma ledning tack vare Wolff och testade att spela 7 mot 6 för att träna på det inför kvartsfinalen mot vinnaren av Sveriges grupp. Lite glad blev jag även när Nils Lichtlein gjorde fyra mål. Från första parkett såg jag när han slog igenom i Füchse Berlin och det är kul att han är given i den tyska truppen vid 22-års ålder. Frankrike säkrade gruppsegern efter sin seger mot Nederländerna.
Jag valde att hoppa lite mellan 20:30 matcherna som bara var två stycken, nämligen, Danmark – Schweiz och Ungern – Österrike. Att se världens bästa nation är något man måste ta tillvara på, men jag kunde inte negligera mötet mellan Ungern – Österrike som dels betyder mycket historiskt, men även då matchen var oerhörd viktig i kampen om andraplatsen bakom Frankrike.
Något som värt att notera från första halvleken var att högersexan Kirkeløkke bara satte ett av fem skott. Portner i Schweiz mål gjorde tio räddningar och låg på ca 36% i räddningar, men släppte in 18 bollar. Det visar Danmarks otroligt höga nivå att de leder med sju mål efter en halvlek när motståndarmålvakten ändå har siffror som snuddar på världsklass. Emil Nielsen i Danmarks bur är likt Wolff en av världens bästa målvakter och han låg på 52 % i räddningar efter första halvlek. Det är sanslösa siffror som förstår inte går att hålla över en hel match. Danmark vann matchen till slut med hela 39-28.
Österrike startade andra halvlek med att leda med ett mål, men flera missade frilägen och andra klara lägen satte laget i prekärt läge där de aldrig kom ikapp när Ungern väl var ifatt och förbi i målprotokollet. Ungern såg stabila ut och nu ska det mycket till om de missar kvartsfinal eftersom allt som krävs på lördag är seger mot Qatar. Österrike gav sig själva chansen att rubba Ungern ikväll, men de lyckades inte upprepa vinsten från EM2024 mot sitt grannland. De har något på g, men att ta nästa steg krävs en del med tanke på hur bra de andra nationerna är. Alpnationen har inte längre någon chans att gå vidare till kvartsfinal, men de har ingen anledning att skämmas för sin insats i VM. De avslutar mästerskapet med att möta Nederländerna i vad som kan bli en öppen och målrik match likt Sverige – Portugal.
/Joakim Sparr
Skåne 22/1 22:30
Med ett halvt öga, ibland ett kvarts har jag försökt hänga med i kvällens matcher samtidigt som jag jobbat. Sydamerika har för första gången fått med sig tre lag till huvudrundan, som jag fortfarande vill benämna som mellanrundan för det var så det hette förr, har två nationer i Sveriges grupp där Brasilien ställdes mot Chile under eftermiddagen. Brasilien vann för femte matchen i följd mot Chile som dock ska sägas stod upp väldigt bra och det var likaläge med fem minuter kvar, men brassarna vann ändå till slut med fyra bollar. Slovenien behövde inte förta sig mot Argentina, men drabbades av en tung skada då Nejc Cehte bröt två revben och blir därmed borta ett bra tag.
Jag försökte sedan titta på Sverige och det svängde rejält kan man minst sagt säga. Endast fem räddningar stod de svenska målvakterna för och då är det svårt att vinna matcher även om offensiven var fenomenal med 37 mål framåt. Jag tyckte att Sverige hade många tekniska misstag, men det var ingenting jämfört med Norge – Spanien där de tekniska misstagen var lika många som antal mål Norge gjorde. Det ska sägas att Norge vann matchen med 25-24. Helt otroligt hur två så pass bra handbollsnationer lyckas vara så erbarmligt dåliga i samma match. I och med resultatet innebär det att Sveriges öde avgörs på söndag mot just Norge. Förutsatt att Norge besegrar Chile på fredag vilket de kommer att göra även om de skulle stå för lika många tekniska fel som idag. Norges VM-äventyr lever fortfarande och vinner de sina två avslutade matcher finns det chans att de tar sig till kvartsfinal, men mycket styrs av utgången mellan Portugal – Spanien på fredag som spelas redan 15:30.
/Joakim Sparr
Stockholm 21/1, 19:55
I danska Herning var det Schweiz och Tunisien som inledde mellanrundan klockan 15:30 idag. Tunisien var iochförsig först med att näta, men Schweiz tog kontrollen över matchen kort därefter. 0-1 blev 4-1, och i halvtid var niomålsledningen ett faktum. Den andra halvleken vann Schweiz med "bara" två bollar, 17-15, men huvudtränaren och legendaren Andy Schmid hade koll på läget. Han var en av de spelare jag följde när jag först började bli intresserad av tysk handboll, eftersom han spenderade många år i Rhein-Neckar Löwen (ett gammalt favoritlag till mig) och han då var en av de klart bästa spelarna i den tyska ligan. Bland annat vann han priset för säsongens spelare i den tyska ligan varje säsong mellan 2014 och 2018. Idag ledde han alltså sin hemnation till en elvamålsvinst och två extra poäng i mellanrundan.
Jämnare var det i Kroatien när Österrike och Nordmakedonien gjorde upp i grupp tvås första match i mellanrundan. Nordmakedonien satt i förarsätet i den större delen av den första halvleken, men ändå var det Österrike som gick till halvtidspaus med ledningen, 14-13, mycket tack vare ett lyckat 7-mot-6-spel som tillät dem att tugga sig ikapp. Även i den andra halvleken fortsatte de plocka ut sin målvakt för att spela med en man mer i anfall, vilket fungerade ett tag – men ett ryck kom aldrig från något av lagen. Lagen fortsatte följas åt, och under en lång period mot slutet av halvleken blev det mål i varje anfall åt båda hållen. Med 70 sekunder kvar studsade Österrike in ledningsmålet på straff. 25 sekunder senare hoppsköt Nordmakedonien in kvitteringen. Österrike tog timeout med 27 sekunder kvar, slösade lite tid, och smällde in ännu ett ledningsmål med bara sex sekunder kvar av matchen. Men Nordmakedonien tryckte på avkastet, vänsternian Filip Kuzmanovski hoppade upp i luften 15 meter från mål och sköt mitt på målisen – men bollen gick ändå in i mål. Fråga mig inte hur det är möjligt, men på något sätt lyckades den stackars målvakten styra in bollen i nätet och lagen fick dela på poängen.
Mötet mellan Qatar och Staffan Olssons Nederländerna bjöd på ett målkalas i den första halvleken, där det var Qatar som höll i taktpinnen. Trots ett rött kort och tre (!) utvisningar på samma gång i slutminuterna höll Qatar igen; Qatar lyckades näta genom en högerhänt skytt knuffad till utsida två på höger sida av planen, och Nederländernas skott från mittlinjen mot den tomma kassen blev räddat av en flygande Qatar-målvakt. Tvåmålsledningen i halvtid, 19-17, blev snart tre, och varje gång Nederländerna hade chans att komma ikapp stod Qatars målvakt i vägen. Men två kontringsmål senare var ledningen nere på en boll och Qatar tvingades till timeout, som direkt ledde till en utökning till 25-23. Stjärnspelaren Luc Steins, hundraprocentig ikväll, kontrade in 26-25 ett par minuter senare, och sedan studsade Kay Smits in kvitteringen med en dryg kvart kvar av matchen. Lagen fortsatte byta mål med varandra, innan Steins passfintade bort Qatar-försvaret ett par minuter senare och tog Nederländernas första ledning på länge.
Jämnt ända in i slutminuterna blev det. Flertalet utvisningar och även ett rött kort delades ut sent i matchen, och trots hetsig stämning och mycket adrenalin hos spelarna höll domarna huvudet kallt. Det förvånade mig inte alls, för matchens domarpar var inga andra än de svenska elitdomarna Mirza Kurtagic och Mattias Wetterwik, som alltid är lugna som två filbunkar även när spelarna är galna och matcherna är jämna. Qatar reducerade till 36-37 med en dryg minut kvar, och Nederländernas tekniska fel i anfallet därpå tillät Qatar att kvittera. Nederländerna tog matchens sista timeout med endast 18 sekunder att spela på, men slarvade och helt plötsligt återstod det endast tre sekunder och ett frikast. Hoppskottet gick i mål samtidigt som slutsignalen dånade i hallen – men hann bollen verkligen in? Efter en lång VAR-granskning där alla möjliga vinklar skulle analyseras var domarna säkra: bollen hann in och vinsten gick till Nederländerna (och lite Sverige).
Senare ikväll går även topplagen Danmark och Frankrike in i huvudrundan och får ta sig an lite tuffare motstånd för första gången i turneringen. Först imorgon är det dags för Sverige att hoppa in i huvudrundan i en tuff match mot Portugal som startar 18:00.
/Elvira
Stockholm 20/1, 23:40
Hemma i storstaden igen efter en skakig handbollshelg i Norrland, och på bussen till träningen spanade jag in Japan – Chile. Härligt att se Chile som spelade som att det var VM-final och inte bottenstrid; firade varje sekvens, kastade sig efter varje boll, och lyckades ta sig till mellanrundan i VM för första gången någonsin. Någon timme senare blev det att skynda sig ut från träningen för att hinna se Sveriges gruppfinal mot Spanien.
Länge såg det ljust ut för Sverige, och jag började undra om jag har underskattat dem. Möller var "on fire" idag igen, och jag var knappast förvånad. Jag vet inte hur ni känner, men jag har iallafall inte hunnit sakna Bergendahl och Darj. Andreas Palicka storspelade i svenska kassen, som vanligt, men inte ens det räckte för en svensk seger. Värst av allt var nog skottet han fick i huvudet som inte blev bestraffat alls. Skott i huvudet i ett fritt läge ska alltid bestraffas med en utvisning. Dock verkade det inte gå någon större nöd på Palicka – han spelade ännu bättre efter träffen, och visst känns det som att det alltid är så? Själv har jag dragit ett par skott i huvudet på lagkompisar under uppvärmningar inför matcher, men samtliga gånger har målisarna helt plötsligt presterat på landslagsnivå under själva matchen. Gjorde jag dem egentligen en tjänst?
I mötet mellan Island och Slovenien ikväll var det dock tvärt om – den slovenska målvakten fick ett skott i ansiktet, men det var Islands målvakt som levlade upp. Viktor Hallgrímsson i det isländska målet såg till att laget höll ledningen hela matchen; 0-1 blev till 1-4, som dock blev till 4-5 innan Island ryckte till 4-11, och sedan var matchen redan över.
Island flög fram trots nio utvisningar (jämfört med Sloveniens fyra) och två röda kort. De var nästan bättre när de var en man kort på plan, med många kontringsmål och väldigt få insläppta, kanske främst på grund av Sloveniens övertalsspel. Detta var min första Slovenien-match för detta mästerskap, och jag fick ont i magen av att se vad de höll på med. Istället för att spela traditionellt med en linjespelare, eller att spela med två linjespelare när motståndarna har en utvisning (vilket är väldigt populärt just nu på såväl ungdoms- som elitnivå i Sverige), valde Slovenien att spela helt utan linjespelare. Istället la de in en extra niometersspelare som stod en bit bak och avvaktade, och därmed inte alltid kom med i spelet för att det fanns en rörelse som skulle göras innan han fick springa in och vara delaktig. Jag personligen är allergisk mot lag som slösar sin egna tid när motståndarna har en utvisning genom att man "måste göra sin rörelse" eller passa runt ett par gånger innan man sätter igång. Tanken borde ju vara att man vill utnyttja varje sekund och komma till ett läge direkt?...
Nu såg jag inte alla anfall eftersom matchen spelades samtidigt som Sverige-matchen, som tog upp större delen av mitt fokus, men det kändes inte som att de lyckades med planen (vad nu den var) alls ofta. Ibland valde de att spela med endast fem anfallsspelare, vilket kändes ännu konstigare. Jag såg inte var den sista utespelaren tog vägen, men jag antar att han stod kvar i försvar för att förhindra isländska kontringar, med tanke på hur många kontringsmål de gjorde när de själva hade utvisningar. Men ofta kom flera av de isländska spelarna i kontring tillsammans, så det kändes inte heller som en så genomtänkt plan.
Alla dessa lag, utom Japan, skickas vidare till mästerskapets huvudrunda som inleds imorgon. Sverige spelar dock inte förrän på onsdag, och då mot Portugal, men vi ses här innan dess!
/Elvira
Stockholm 19/1 22:15
Igår tog jag mig upp till Västerås för att se toppen mot botten i Allsvenskan mellan VästeråsIrsta – IK Lågan. Tyvärr blev det som väntat hemmaseger, men Lågan gjorde det bra ändå och stod upp riktigt bra i 40 minuter då Irsta gjorde ett rejält ryck och vann till slut med sju bollar. Efter matchen var det dags att bege sig till huvudstaden för lite se sig omkring lite innan jag följde Sverige – Chile. Söndagen var till för att träffa folk som bor här samt dricka en och annan öl innan incheckning på hotellet och vid det laget kunde jag konstatera att Polen åkte ur VM redan i preliminärrundan efter förlust i ödesmatchen mot Schweiz. Ett underbetyg och misslyckande för den forna stornationen.
18-matcherna missade jag tyvärr också, men konstaterar att min tippning att Bahrain skulle slå Argentina inte gick hem då Argentina vann matchen med ett mål.
20:30 matcherna hoppade jag runt lite mellan då alla var intressanta och jag var skadeglad när Norge hade lite uppförsbacke då det finns noll och ingen anledning för oss svenskar att hoppas det går bra för vårt grannland. Mitt största intresse riktades mot Zagreb och matchen mellan Kroatien – Egypten. Tyvärr skadade sig Domagoj Duvnjak tidigare i turneringen. Åldermannen har haft en skadebenägen karriär och detta var tänkt vara hans sista turnering med landslaget och då slutade det så här. Otroligt tråkigt för honom själv och alla handbollsälskare som bara fick en och en halv match med denna ikon.
Att spela på Balkan är lite speciellt då publiken spelar otroligt stor roll, de är antingen för eller emot det egna laget. Sedan är juggelagen väldigt påverkade av vilket flyt de har i matchen, det så kallade juggepsyket. Har de medgång och känner att de kan ta det är de ostoppbara, men börjar det gå dåligt är deras lägstanivå riktigt låg och många spelare spelar för sig själva och inte laget. Detta är likadant med publiken, får de vittring höjer de spelarnas prestationer, men de kan även vara anti sitt eget lag om de inte presterar så som de borde göra. När Kroatien fick vittring i andra halvlek levde publiken och laget upp med straffräddning, men sedan tog det helt stopp i anfallsspelet. Det blev tyst i arenan och hemmanationen blev otroligt lättlästa. Det gick så pass långt att Kroatien inte gjorde mål på drygt 10 minuter(!) och där tappade de matchen. Otroligt starkt av Egypten att slå Kroatien i Zagreb.
Det blev tyvärr ingen gruppseger för Olssons Holland då de förlorade mot Ungern och de har tagit steg, men saknar fortfarande lite för att välta de mellanstora lagen. Kvällen slutade i dur då Norge går in i huvudrundan med noll poäng vilket är bra för Sverige.
/Joakim
Kiruna 18/1, 23:35
Idag startade min handbollsdag klockan nio med att möta upp ett gäng trötta 15/16-åringar på Arlanda. Planet mot ungdoms-SM i Kiruna lyfte 10:30, och landade 13:05 – i Luleå. 35 mil från Kiruna flygplats. Oväder i Kiruna innebar att det var osäkert att landa, så vi fick pausa resan. En timme senare kunde vi lyfta igen, och hela matchschemat i Norrland blev flyttat fram en timme, men matcherna blev i alla fall av.
Efter besvikelser i Kiruna Sporthall har jag som tur är även fått se lite BRA handboll idag. Till middagen 21:15 (penne med köttfärssås, klassisk cupmat) blev det Sverigematch, där jag och tränarkollegorna fick klaga av oss på diverse sekvenser och spelare för att få ut lite av dagens frustration. Riktigt kul dock att se Felix Möller gå in och visa var skåpet ska stå. Endast Jonathan Carlsbogård var på plan längre av de blågula utespelarna, 16 sekunder mer enligt protokollet, och det kändes som att Möller hade kunnat spelat nonstop hela matchen men byttes av för att även Andreas Nilsson skulle få komma igång. Tyvärr inget byte på Edwin Aspenbäck ikväll, men förståeligt när både Albin Lagergren (matchens lirare) och Lukas Sandell gjorde bra ifrån sig. Men hans tid kommer!
Jag har kollat lite snabbt på Danmarks sista gruppspelsmatch, knappast förvånad att "gruppfinalen" avslutades med en 19-målsvinst till Pytlick (niomålsskytt ikväll) och gänget. Nu ska jag unna mig att kolla in Island och favoriten Gísli Kristjánsson innan jag ska ladda om (som Sverige i halvtid mot Chile) inför SM-placeringsmatch imorgon.
/Elvira
Stockholm 17/1 22:45
Efter fredagsmiddagen, lite pasta från lokala pizzerian, slog jag på tv:n.
För att kika på Nederländerna. Eller kanske mest Staffan Olsson. I mitt tidigare inlägg skrev jag om uppväxten där Bengan boys gjorde ett stort avtryck. Extra stort avtryck gjorde Staffan Olsson, även kallad Faxi på isländska (där han är väldigt populär)
Starkaste minnet av Staffan Olsson är när han kvitterade strax före slutsignal i EM-finalen 2002 i Globen - när Sverige sedan vann över Tyskland i förlängningen. Det var tider det!
Men åter till nuet.
Sedan hösten 2022 tränar Staffan Olsson Nederländerna. Ett land med en fin bolltradition (fotboll) som ju blivit allt bättre på handboll även på herrsidan och blir spännande att följa.
Stämningen var riktigt dyster och tom under Sveriges premiär i Oslo. I kroatiska Varaždin var det desto bättre drag. De nordmakedonska fansen skrek, trummade och öste på bra i en tajt plåtlåda, där publiken kom nära planen. Dessvärre flög saker även in på planen efter matchen. “IHF Maffia” skanderades och det fanns ett tydligt missnöje mot domarna och en del domslut.
Matchen vanns av Nederländerna med 37-32. Flera spelare gjorde det bra, men Luc Steins, den lille magikern var som vanligt en fröjd att se. I Nordmakedonien bombade Filip Kuzmanovski in 9 bollar. Men det räckte inte.
Nederländerna tog sin andra seger, men fick inte fira den:
I Zagreb var det tryck på läktaren när hemmanationen Kroatien besegrade Argentina med 33-18. Själv tittade jag på Schweiz-Tyskland i alltid välfyllda Boxen i Herning. Där ledde Schweiz länge men Tyskland vände och vann till slut med 31-29.
Här är samtliga resultat från fredagskvällen:
Bahrain - Egypten 24-35
Nederländerna - Nordmakedonien 37-32
Portugal - Brasilien 30-26
Tjeckien - Polen 19-19
Guinea - Ungern 18-35
Kroatien - Argentina 33-18
Schweiz - Tyskland 29-31
USA - Norge 17-33
På återhörande!
/Emil
Skåne 16/1 22:10
Likt igår spelades det även åtta matcher idag vilket kommer vara fallet hela preliminärrundan som avslutas på måndag. Slovenien saknade både Ferlin och Mackovšek mot Kuba, men vann ändå med komfortabla 41-19. Det var inte den största seger ikväll utan den tillskrivs Frankrike som demolerade Kuwait med 43-19. I Sveriges grupp slog Spanien Chile med 31-22 där de som väntat roterades friskt för att spara energin till de viktiga matcherna i turneringen.
Italien är redan klara för huvudrundan efter att ha besegrat Algeriet med 32-23 och på lördag väntar gruppfinal mot Danmark. Leo Prantner tillvardags i Balingen-Weilstetten noterades för sju mål och blev för andra matchen i rad lagets bästa målskytt.
I de sena matcherna blev det som väntat tre storsegrar och en jämnare match mellan Österrike och Qatar. Österrike ledde hela matchen, men aldrig med mer än fyra mål och vann med 28-26 där Frimmel ledde anfallsspelet med nio gjorda mål. Islands krossade Kap Verde med 34-21 efter 18-8 i paus innan de slog av på takten och de går i väntas tider till måndag då slaget om gruppsegern avgörs när de ställs mot Slovenien. En av värdnationerna Danmark körde över Tunisien där de ledde med 13-3 efter 20 minuter och storstjärnan Mathias Gidsel noterades för nio mål i 32-21 segern.
Sverige vann som väntat mot Japan och efter en slarvig första halvlek satte de mer fart i andra halvlek och segersiffrorna skrevs till slut till 39-21. En mer utförlig rapport kan läsas här. En notis kan göras att Japan, Kap Verde och Tunisien gjorde alla 21 mål i sina förlustmatcher. Imorgon spelas tre intressanta matcher klockan 18:00 när Portugal ställs mot Brasilien som skrällde mot Norge i premiären och grannlandsmatchen mellan Tjeckien – Polen.
Den sista matchen att fästa blicken mot är det Staffan Olsson ledda Nederländerna som möter Nordmakedonien som stod för en stark insats i premiären när de spelade oavgjort mot Ungern. De sena kvällsmatcherna kittlar inte lika mycket som de tidiga och den på förhand jämnaste matchen kommer spelas mellan Tyskland – Schweiz, men där Tyskland går in i matchen som stora favoriter.
Gidsel har gjort 19 mål på Danmarks två första VM-matcher.
/Joakim
Stockholm 15/1 klockan 22:40
Kvällens åtta handbollsmatcher har bjudit på en hel del snackisar, men en av dagens största handbollsnyheter kom ut redan innan första matchstart. En av Portugals stora stjärnor, mittnian Miguel Martins, har testat positivt för doping och är därmed avstängd från att delta i VM. Martins, som till vardags spelar i danska toppklubben Ålborg, är oförstående till bestraffningen och har bett om att även hans så kallade B-prov ska analyseras, berättar klubbdirektören Jan Larsen i ett pressmeddelande. Det är just nu oklart hur lång tid analysen kommer ta, men just nu ser det inte ljust ut för portugisen.
I matchen ikväll mot USA var amerikanerna först med att näta, och därefter var det jämnt – i ungefär fyra minuter till, innan Portugal satte ner foten.
Nederländerna, ledda av svenska handbollslegenden Staffan Olsson, stod för kvällens största vinst. 21-8 i halvtid blev 40-23 efter fulltid.
Egypten såg ett tag ut att få det småkämpigt mot Argentina, men efter en timeout vid ställningen 9-6 kom de in på plan med ny disciplin och halvtidsresultatet skrevs 21-11. Även i den andra halvleken spelade Egypten som om det var träningsuppvärmning istället för VM-gruppspel, men de vann ändå komfortabelt med 14 bollar. Noterbart är att Argentina drabbades av två (!) röda kort innan 20 minuter hade passerat av den första halvleken.
Oavgjort i halvtid och efter slutsignal var det i endast en match, Ungern mot Nordmakedonien. Nordmakedonien såg länge ut att kunna skrälla mot Ungern och hade länge ledningen i matchen, men efter en kvittering av Ungern i sista minuten lyckades inte Nordmakedonien knyta ihop säcken. Ett poäng vardera kändes ganska rättvist.
Största skrällen för kvällen blev Brasiliens vinst över Norge. Sydamerikanerna, som har ett antal stora namn men ingen riktig bredd i truppen, höll Norge inom räckhåll hela matchen och när det väl skulle avgöras var det Brasilien som satt i förarsätet. Tack vare en målvakt som räddade såväl frilägen som straffar (fyra straffräddningar totalt från Brasilien) säkrade de en tremålsseger mot Norge, som många anser vara bättre än på länge.
Även Tyskland såg stundvis darriga ut mot Polen, men lyckades plocka hem båda poängen till slut. Tråkigt var att se tyska spelmotorn Juri Knorr snubbla till tio minuter in i den andra halvleken och hoppa av med tydlig smärta i ena benet. Han fick någon slags skadebehandling bakom bänken, och om jag inte såg fel spelade han inget mer efter det.
Men vem är jag som skriver detta, då?
Jag heter Elvira och är en stolt handbollsnörd. Jag började spela för nästan 20 år sedan, redan innan jag egentligen var tillräckligt gammal för att få börja i bollskolan, och har spelat på sedan dess. Spelarkarriären har tagit mig från GT 76 till Spårvägen, till Hammarby och till sist Silwing/Troja. Idag är jag aktiv som spelare, tränare, funktionär, skribent, volontär, supporter, fotograf – jag tar alla chanser jag får till att hänga i en handbollshall, helt enkelt. Främst följer jag Hammarbys herrlag i Handbollsligan och Barcelona i Champions League, och när jag inte kollar på handboll går tiden åt till motorsport och hockey.
Jag har pluggat journalistik på Stockholms universitet och Poppius journalistskola, och det är såklart sportjournalistiken som jag har mitt största intresse för. Nu under VM kommer jag skriva lite främst om Sverige och övriga nyckelmatcher, och framöver även om Handbollsligan och annat gott inom handbollsvärlden.
/Elvira
Skåne 14/1 klockan 20:30
Första matcherna är spelade och det var ingen överraskning att både Italien och Frankrike vann. Nu ska jag med ett halvt öga titta på Danmark mot Algeriet samtidigt som jag jobbar och undrar om någon nation ska kunna rå på dem även om Frankrike såg bra ut mot Qatar. Qatar var ju som väntat väldigt svaga så det var ingen värdemätare för våra övermän i EM 2024.
Hur ser min handbollsbakgrund ut?
Som 6-åring började jag i handbollsskola i IK Lågan där jag spelade, var funktionär och sedermera tränare fram tills plikten kallade från Försvarsmakten. Flyttfåglarna tog mig sedan norrut i landet till Umeå där jag endast noterades för ett par matcher för GUIF (Gimonäs) i division 3 norra under pandemisäsongen. Handbollsmästerskapen följde jag givetvis intensivt även om jag inte längre var aktiv och visst hände det att jag såg en SM-Final i Scandinavium samt lite Bundesligahandboll på TV. När jag bodde i Tyskland var jag frekvent besökare i Fuchsbau och följde Füchse Berlin nära. Har även sett mästerskap på plats i både Sverige och Tyskland. Nu när jag är hemma i Sverige igen hänger jag i Lågehallarna och ser IK Lågan kämpa på i Allsvenskan.
Under VM kommer jag att tycka till om lite allt möjligt kring VM och hoppas att Sverige presterar bättre än vad jag tror. Nyckelmatchen blir mot Spanien på måndag där jag redan nu är väldigt orolig över utgången. Det är dock framtidens bekymmer, innan dess ska vi först köra över Japan och Chile.
/Joakim
Stockholm 14/1 14:40
Mitten av januari är här och julen är över? Deppigt? Nej, för ikväll drar handbolls-VM igång.
Sedan jag var liten har handbollsmästerskap varit en idrottslig höjdpunkt. Jag växte upp under Bengan Boys storhetstid och satt som klistrad när handboll visades på tv. Även om jag tror att Sverige får det tufft att ta medalj, blir det ändå roligt att följa.
Hur ser min handbollsbakgrund ut?
Spelmässigt är det inte mycket att skryta med. Ett fåtal säsonger som knatte i Westermalms IF under slutet av 90-talet. Men jag har sett många mästerskap i tv-rutan och besöker Eriksdalshallen då och då.
Jag har även bloggat en del om handboll och drev en handbollsblogg under namnet Handbollsbloggen 2012-2016.
Jag på handbollsmatch i Spanien 2013 (Atlético Madrid - Puerto Sagunto)
När det gäller VM kommer jag såklart att följa Sveriges framfart. Men även Islands, då jag är halvislänning. Sedan tidigare skriver jag om isländsk fotboll här på SvenskaFans – men min kärlek till isländsk handboll är minst lika stor.
Förutom avkast i VM så är det även premiär för VM-bloggen. Här kommer jag och mina redaktörskollegor, de riktiga handbollsexperterna Joakim Sparr och Elvira Boström att skriva om stort och smått som rör VM.
Häng med! /Emil