M/B - laget Huddinge slog när det som mest gällde

Förra gången Huddinge var ner och spelade i ettan var söndagens gäster M/B laget på allas läppar, och liksom Väsby i år var man vid sidan av Huddinge, för att inte säga strax före Huddinge, seriens stora favoriter. Ett favoritskap man också bar med lätthet genom grundserien. Man förlorade två matcher i grundserien, båda mot trean Tälje, och tappade två poäng till mot Botkyrka. Huddinge förlorade alla fyra möten med M/B och tappade två poäng till, båda hemma, en mot Tälje och en mot Trångsund.

I allettan lyckades dock Huddinge slå M/B borta, men inte hemma, så i seriespelet blev det fem förluster på sex möten. I Allettan bjöd seriesegrarna från östra A-serien, Almtuna, upp till hård kamp och i sista omgången visade de hög klass när de vände 1-0 till 1-2 i slutminuterna borta mot M/B. För Huddinge såg det ut som potentiell katastrof i planerna på allsvensk comeback. Med detta hade Almtuna gått om M/B och Huddinge och säkrat direktplatsen i allsvenska slutkvalet mot Vallentuna från allsvenskan och två lag från norra ettorna.

M/B och Huddinge skulle nu playoffa mot Nacka respektive Botkyrka och därefter i så fall mot varandra om den sista platsen. M/B skulle kunna kröna sin fina säsong med att slå ut Huddinge på vägen fram till kvalserien, och sedan skulle kanske eget avancemang bara vara ren bonus...? Men Huddinge var till skillnad från alla fina säsonger med kval till elitserien bäst när det gällde. I slutet av första matchen i M/B-hallen slog Anders Johansson till och Huddinge vann med 2-1. Returen i Björkängshallen var mållös i två perioder, men i tredje klappade Huddinge till med tre mål och när det som bäst behövdes tog man två raka segrar mot säsongens stora ärkefiende. I kvalserien som följde vann Huddinge av bara farten alla åtta matcherna. Paradnumret blev förkrossande 14-3 i avslutningsmatchen hemma mot Örnsköldsvik. Då hade den allsvenska platsen redan säkrats, för övrigt just i bortamatchen mot samma Övik, som i den här allsvenska kvalserien flyttade från Skyttishallen till Kempehallen. Där Huddinge kunde haft en direkt avgörande match mot MoDo och kunnat gå upp i Elitserien våren 1986 blev man alltså femton år senare klara för allsvenskan i gengäld.

M/B Hockey tog förrförra våren i lite överförd bemärkelse revansch på hockeyn i Huddinge kommun. Man hade själva förlorat alla fyra möten med huvudkonkurrenten Flemingsberg i division 2 östra B och alltvåan och Flemingsberg behövde bara vinna mot bottenlaget Österåker och säkra serieseger i alltvåan som gav uppflyttning direkt till ettan. Men FIF darrade när den stora chansen till tredje högsta serien fanns där för första gången under klubbens historia. 2-2 inför sista och när Österåker petar in 3-2 rasar allt, och det blev 5-2 till sist. M/B smet förbi och tog division 1-platsen, som man hade förlorat bara ett år tidigare, och i division 1-premiären säsongen därpå, förra hösten, smällde man till AIK med 6-4 och gav eko i hela hockey-Sverige. För Flemingsberg blev det A-lagshockeyns död att till sist göra en så bra säsong, alla spelare utom en enda försvann till andra klubbar, företrädesvis i ettan, och inte minst till just M/B. I fjol slog man ihop sina AJ- och BJ-trupper till ett A-lag och begärde sig ner i trean, som man åkte ur. Ungdomssektionen bildade eget som Flemingsbergs IK under säsongen, och i år kommer inte FIF till spel med något A-lag.

M/B:s ursprung finns i den klubb som hette Mälarhöjdens IK. När division 3 tillkom och ingick i det nationella seriesystemet 1948/49 dröjer det inte länge, redan året därpå spelar MIK i division 3 östsvenska östra och Mälarhöjden lirar i trean, alltså samma nivå som i år, fram till 1952/53. 1957/58 var man upp en vända och åkte ur igen, 59/60 var MIK tillbaks och redan andra året i trean för denna gång, 1960/61, gick man upp i näst högsta divisionen och spelade i division två resten av 60-talet. Fram tills man åkte ur 1968/69 tillsammans med bl a grannarna och nykomlingarna Västertorps BIK.

De båda grannlagen slog raskt ihop och blev det vi länge kände som Mälarhöjden/Västertorp, vid den här tiden tränade av den stora legenden Rolle Stoltz. 1973/74 blev det en comeback i dåvarande tvåan, och 1975/76 och 1977/78 två starter i nya division 1. Vid den andra sejouren i ettan hade man Hovet som hemmaplan. Det innebar att Örebro den säsongen blev rimligen det enda laget någonsin i näst högsta serien att få bortamatcher på Hovet mot tre lag samma säsong. Man hade Hammarby och M/V i serien, och fick möta Huddinge på Hovet i kvalserien.

I övrigt kan det bara vara de övriga sju elitserielagen säsongerna 1982/83 och 1984/85, då AIK, Djurgården och Hammarby alla spelade i elitserien, som har haft bortamatcher mot tre lag på Hovet samma säsong. Däremot hade förstås AIK 1992/93 bortamatcher mot Djurgården, Huddinge och Hammarby i sin egen dåvarande hemmaplan Globen. Det var t o m derbyn på hög nivå i fyra olika konstellationer i Globen den säsongen. Två mellan AIK och Djurgården i elitserien, två mellan AIK och Huddinge i den allsvenska toppstriden, två mellan AIK och Hammarby i play off 3, och ett mellan Huddinge och Hammarby i kvalseriens premiäromgång.

Men åter till Mälarhöjden/Västertorp! 1988 var omständigheterna sådana att man slog ihop med Bredäng/Östberga, och i det nya namnet försvann klubbnamnen Västertorp och Östberga. M/V blev M/B. Sedan division 1-säsongen 1978 har man med några enstaka undantag ner i gamla trean och nuvarande tvåan hållit sig på dagens nivå.

Vi ser fram emot ett gammalt klassikermöte! Första säsongen lagen möttes är nästan 50 år sedan, det var när MIK kom upp i division 3 och åkte ur igen 1957/58. Då vann Huddinge med 6-2 hemma och 3-2 borta. Senaste mötena vann vi alltså, i kvalet våren 2001. Det är gästerna som har revansch att fordra. Men det vill vi givetvis inte veta ordet av!

Anders Pemer

Anders Pemer2005-10-08 15:32:00

Fler artiklar om Huddinge