Krönika: Jakten på nummer 12

Krönika: Jakten på nummer 12

Lakers kommer inte att värva fler spelare inför den kommande säsongen men truppen innehåller i dagsläget bara elva forwards. Möjligheterna med den sista forwardsplatsen är flera, men jag förespråkar ett lån från Elitserien. Följ med på jakten efter en komplett anfallsbesättning. Jakten på nummer 12.

Ifjol startade Växjö Lakers säsongen med tolv forwards. Spelarförluster och nyförvärv skedde under året och när säsongen summerades hade fyra anfallsspelare från grundlaget – André Selander, David Johansson, Jonathan Persson och Adam Calder – försvunnit. Olika anledningar finns så klart, men brist på istid och oförmåga att prestera var troligen de grundläggande orsakerna.

Spelarförluster och missnöje är en sak, skador och skavanker en annan. Avstängningar en tredje. Alla lag behöver en bred laguppställning för att överleva en säsong. Speciellt om man har för avsikt att vara ett topplag, något som Växjö Lakers absolut har som mål. Att inleda en säsong med elva etablerade anfallsspelare känns inte tryggt.

Organisationens juniorverksamhet har fått mycket beröm för sin ungdomar på sistone, och det är bara att instämma i handklappningarna. Trots det vet jag att det är ett stort steg att gå från junior- till seniorhockey. Robert Rosén växte in i Allsvenskan ifjol, men det tog sin tid. Eric Yngwe och Sebastian Magnusson fick också känna på hetluften ifjol, men några färdiga Allsvenska spelare är de knappast. Att sprattla till i vissa matcher klarar de galant, men serien är lång och det tär på krafterna.

Att inleda säsongen med en junior i den ordinarie uppställningen känns inte bra. Det kommer att komma skador under säsongen, och de kommer ändå att få sin beskärda del av istiden. Ett år med A-truppen som främst inriktar sig på att se och lära kan vara nyttigt. Många kanske höjer sina kritiska röster nu och menar att man inte ska hålla tillbaka juniorerna, men man ska ha i åtanke att Lakers uppställning redan är ung. Omnämnde Rosén, Gustav Hjalmarsson och Sebastian Arvidsson finns redan bland ordinarie forwards, och det känns som att den ungdomliga kvoten är fylld.

Nej, eftersom det inte verkar bli några fler värvningar tycker jag att en anfallsspelare borde lånas in från Elitserien. En sak ska man dock ha i åtanke, ett lån innebär ofta en ung spelare under utveckling. De realistiska alternativ som jag har plockat fram har dock rutin från ordinarie spel i Allsvenskan eller sporadiska inhopp i Elitserien. Gemensamt har de dock att jag tror att de redan nu kan producera på allsvensk nivå. Kan de inte prestera redan nu känns ett lån meningslöst.

En titt bland anfallsspelarna ger mig snabbt en spontan bild om hur laget borde formeras. Nordamerikanerna Brandon Nolan och Steve Saviano borde matchas tillsammans med rivjärnet Jarno Pikkarainen som balansspelare. Hårt arbetande duon Johan Markusson och Martin Romö skulle säkert må bra av att ha Marcus Weinstock bredvid sig, som då skulle ge tredjekedjan en bättre offensiv dimension. Fjärdekedjan skulle i så fall bestå av ungdomarna Robert Rosén, Gustav Hjalmarsson och Sebastian Arvidsson.

Kvar blir då fjolårets toppkedja Johan Andersson och Torsten Yngveson som efter Christian Jacobssons nej tack – som ännu inte verkar vara definitivt – inte längre är en komplett trio. De behöver en ny lekkamrat.

Varför skulle då klubbarna i Elitserien låna ut sin spelare till just Lakers? Mycket talar egentligen inte för det, mer än att klubben kan locka med en plats bredvid en av Allsvenskans mest rutinerade och respekterade playmakers, Torsten Yngveson. Vilken ung spelare som helst skulle utvecklas och må bra av att spela med lagkaptenen.

Jag har plockat ut nio potentiella lån från Elitserien. Alla känns realistiska då deras respektive klubbar har en bred anfallsuppsättning där dessa spelare troligen kommer att få minimalt med istid. Det är individer med olika spelstil och meriter, och vem som passar bäst med Yngveson och Andersson är en smaksak.

---

Patric Blomdahl, Linköping
Vänsterskytt, 185 cm, 100 kg, 1984-01-10


Blomdahl, som är listad av Washington Capitals, har svårt att få istid i Linköping och det lär inte bli lättare nästa säsong med en hel radda nya etablerade nyförvärv. 22-åringen har aldrig producerat speciellt mycket på någon nivå, men är med sin fysik och tyngd bra på att skapa utrymme för sina lagkamrater. Tre mål på 45 matcher i Elitserien ifjol är svagt, men Blomdahl är mest känd för sitt humör och sina tjyvnyp. Tillsammans med Johan Andersson skulle Blomdahl bilda en av Allsvenskans elakaste kedjor, två spelare som tacklar, hakar och irriterar motståndarna tills de blir vansinniga.

[ Profil ]

---

Johan Dahlberg, Modo
Vänsterskytt, 188 cm, 88 kg, 1987-02-03


Johan ”Dallas” Dahlberg är en spelare som har potentialen att bli en publikfavorit. 19-åringen är ett offensivt kraftpaket som troligen inte kommer att få plats i Modos anfallsbesättning den kommande säsongen. Det blev bara två poänglösa matcher i den högsta ligan ifjol, men fina 18 mål och 27 poäng på 41 matcher med Modo J20. Mer uppmärksammande är de 194 utvisningsminuterna, vilket ger en indikation på det (något opolerade) fysiska spelet som Dahlberg spelar. Slåss om en plats i årets JVM.

[ Profil ]

---

Tommy Enström, Modo
Vänsterskytt, 178 cm, 79 kg, 1986-07-30


Tommy Enström kommer från en riktig hockeyfamilj där Tobias redan är etablerad spelare i Modo, och Thomas på väg uppåt i juniorsystemet. Liksom sina bröder är 20-åringen ingen stor spelare, men besitter en bra offensiv verktygslåda och sparar inte på krutet i närkampsspelet. Han blev poänglös i sina 29 matcher med Modo ifjol, men mäktade med 12 poäng på tio matcher i J20. En utlåning till Sundsvall hanns också med där Enström svarade för fyra passningspoäng på 11 matcher.

[ Profil ]

---

Richard Gynge, Brynäs
Högerskytt, 185 cm, 87 kg, 1987-02-01

70 poäng på 39 matcher för Hammarby J20 ifjol är imponerande, och centern hann också med sex poänglösa matcher för Hammarby i Allsvenskan. Gynge skrev på för Brynäs under sommaren, men det är inte säkert han är redo för Elitserien än. Den tekniske och målfarlige högerskytten är kritiserad för sin skridskoåkning, men skulle säkert komma till sin rätt som ytter i en offensiv kedja i Allsvenskan. Almtuna ligger antagligen närmast om det blir tal om utlåning, men man ska aldrig säga aldrig. Av någon anledning ratad i juniorlandslaget.

[ Profil ]

---

Patrik Hörnqvist, Djurgården
Högerskytt, 180 cm, 80 kg, 1987-01-01

Fostrad i Väsby Hockey gjorde Hörnqvist ifjol debut i Djurgården, och på 47 matcher, mestadels spelades i fjärdekedjan, mäktade han med fem mål och sju poäng. 19-åringen är känd som en stabil tvåvägsspelare som arbetar hårt, men som också har ett kreativt anfallsspel. Som sist vald i NHL Entry Draft 2005 av Nashville har centern ännu en lång väg att gå för att hamna i Nordamerika, men kämpar för en plats i årets svenska lag i JVM.

[ Profil ]

---

David Fredriksson, HV 71
Vänsterskytt, 191 cm, 100 kg, 1985-10-04


Fredriksson har redan gjort fyra säsonger i Elitserien och sammanlagt 65 matcher. Ifjol blev det blandat med istid och nio poäng på 37 matcher för HV 71. 20-åringen valdes av St. Louis Blues i NHL Entry Draft 2004, och spelade i Sveriges förstakedja i JVM 2004. Det är dock svårt att ta en plats i topplaget HV 71 för store och tunge Fredriksson, och för att ta nästa steg i utvecklingen behöver talangen istid. Arbetar gärna framför mål och är tung i närkamperna längs sargerna. Är dessutom en hygglig skridskoåkare för sin storlek.

[ Profil ]

---

Viktor Lindgren, Luleå
Högerskytt, 177 cm, 82 kg, 1986-03-16

Lindgren är bara 20 år men har redan känt på Elitseriehockey i tre år, och nu är det dags att ta nästa steg i karriären. Den lille snabbe anfallaren är knappast redo för ett ordinarie jobb i landets högsta liga, ett år i Allsvenskan skulle göra högerskytten gott. Tre poäng på 12 matcher i Elitserien ifjol kompletterades av 21 poäng på 23 matcher i Luleå J20. Lindgren beskrivs som en utpräglat offensiv spelare med bra teknik, men måste fortfarande bli starkare för att kunna hävda sig i seniorhockeyn.

[ Profil ]

---

Christofer Löfberg, Djurgården
Högerskytt, 191 cm, 88 kg, 1986-10-11

Fick liksom Patrik Hörnqvist chansen i Djurgårdens fjärdekedja ifjol och skickade in två mål på 43 matcher. Det blev också sju mål och tretton poäng på elva matcher i J20 och 19-åringen är en potentiell ”power forward”. Löfberg, listad av Detroit Red Wings, är en stor och stark spelare som vet var målet är beläget, innan fjolårssäsongen sköt han 21 mål på 30 matcher i Djurgården J20.

[ Profil


---

Lars-Erik Spets, Brynäs
Vänsterskytt, 178 cm, 80 kg, 1985-04-02


54 poäng på 42 matcher i norska Trondheim lockade Brynäs att kontraktera den 21-årige norrmannen ifjol, men succén i Elitserien uteblev. Sju poäng på 50 matcher är inte bra för den lille spelaren, och i år har Brynäs inhandlat ett dussin anfallsspelare och troligen kommer det inte att finnas plats för Spets i laget. VM-spelaren kanske kan lockas till Småland genom före detta Lakersmålvakten Pål Grotnes.

[ Profil ]

---

Om någon av de här spelarna faktiskt är aktuella för utlåning vet jag inte, det är bara spekulationer. Klart är dock att de flesta av dem kommer få svårt att få kvalitativ istid i Elitserien, och för deras egen utveckling vore ett år i Allsvenskan inte fel. I de flesta fall lånas dock spelarna ut till samarbetsklubbar vilket talar emot Lakers, men om det rör sig om en längre utlåning spelar miljö och lag självklart också roll.

Spelarna har både för- och nackdelar, och fungerar de inte tillsammans med Yngveson och Andersson kan de placeras i fjärdekedjan för att ge utrymme för någon av de egna unga spelarna. Essentiellt är att ha en bred trupp som tål skador, något som jag inte tycker att det finns idag. Att spela med fyra kedjor är något som är värdefullt idag för att kunna hålla ett högt tempo, och inget lag är starkare än den svagaste länken.

Därför tycker jag att Växjö Lakers borde låna in en anfallsspelare.

Jag hoppas Henrik Evertsson och kompani tänker likadant som jag i jakten på nummer 12.

Jonas Gustavsson2006-08-07 21:45:00

Fler artiklar om Växjö