Var det bättre förr?
Löfbergs Lila Arena är modernare än vad Färjestads Ishall var men är det roligare med hockey nu?

Var det bättre förr?

Efter att Färjestad flyttade in i sin moderna kaffeburk har man aldrig misslyckats med att ta sig till SM-final men försvann därmed också en del av charmen när Färjestad tog klivet från ishockeylada till ishockeytempel?

Med Löfbergs Lila Arena gick Färjestad in i en ny tid, bort med sunkiga gula plaststolar, bort med gröna ostabila plåt trappor upp till logerna och bort med det gamla slitna taket. Istället kom en ny arena med alla moderna betänkligheter idag sitter man skönt i stoppade stolar, ståplatspubliken har fått ett större utrymme och idag finns gigantiska trapphus till logerna och den tillbyggda andra sittplatsvåningen. Dessutom finns det ett alternativ till de gamla korvkioskerna när det idag är möjligt att äta en god bit mat medan man njuter av hockeyn på isen. Lägg därtill supportershop, bastu, barer och caféer så talar knappast något för att det var bättre förr.

Med den nya arenan skaffade sig Färjestad ett försprång gentemot sina konkurrenter i elitserien. LLA drar självklart in mer pengar vad Färjestads Ishall gjorde inte bara på grund av den ökade publikkapaciteten som ökar biljett försäljningen utan också genom ökad kioskförsäljning, supporterförsäljning, loger med mera LLA kan dessutom vara värd för konserter av alla dess slag. Sen arenan såg dagens ljus hösten 2001 har bland annat Roxette, Bob Dylan, The Darkness och två schlager deltävlingar gått av stapeln i LLA.

Efter att Färjestad byggde sin nya arena har planer på och dessutom nya arenor byggts upp hos Färjestads konkurrenter. Linköping kopierade nästintill LLA när de använde sig av samma firma som ritade Löfbergs Lila Arena och lag som Leksand, Luleå, Timrå, Malmö, MoDo och Hv71 med flera planerar eller är klara med sina nybyggen. Färjestad är därmed med och utvecklar svenskishockey något som annars är ett populärt skällsord mot FBK som förening på grund av saknaden av ett J-20 lag där belackarna mot FBK hävdar att föreningen inte vill vara med och bidra till utvecklandet av svenskhockey.

Säsongen 2001/02 blev en uppvisning i den nya tidens ishockey. FBK var överlägsna allt motstånd såväl på isen som utanför den. Slutspelet var egentligen aldrig spännande förutom den första finalmatchen mot MoDo som Färjestad tillslut ändå vann efter Per Bäckers mål i sudden death. Mycket har hänt sedan dess, Färjestad verkar numera ha en fastplats i SM-finalerna och Pär Bäcker spelar i ärkerivalerna Djurgården.

Med LLA försvann också känslan av att vara en liten klubb som sätter käppar i hjulen för de stora klubbarna, klubben som slår i underläge och ibland betvingar de stora lagen från de stora städerna. Segerns sötma smakar godare när man är uträknad precis som 1997, 1998 och nu senast 2006. Alla minns det inte med 1997 och 1998 hade FBK ett lag på pappret som inte var givet för något slutspel innan säsongerna startade. Färjestad fick hämta in okända namn för den svenska hockeypubliken som Boris Rousson. Atle Olsen, Pat Macleod, Sergei Fokin och Jaroslav Spacek som senare visade sig bli publikfavoriter men som också snabbt försvann. Med den sortens värvningar följer också misslyckade värvningar, då alla spelare som värvas från de forna öststaterna för att ta ett exempel inte presterar som man hoppats. Men visst finns det en tjusning i att hitta ett fynd som exploderar och lyfter en lagdel ett snäpp, istället för att värva en känd spelare från en annan elitserieklubb som gör samma jobb.

Färjestad ligger idag långt fram i utvecklingen, men det är svårare att dra ifrån än att komma ikapp. I och med att fler arenor kommer att byggas kommer också fler lag få en bättre ekonomi. Med förbättrad ekonomi kommer det att bli fler föreningar som är med och bjuder på spelare och därmed så är alla med och driver ekonomin i sporten framåt. När Djurgården, Hammarby och AIK får förbättrade avtal för kringförsäljning vid matcher och hyror i Stockholm eller om de bygger nya egna arenor, så kommer Stockholmslagen återigen växa sig starka. Då måste FBK återigen leta bra spelare till ett billigare pris om man nu inte hittar en ny väg att utveckla sig.

En ny väg skulle kunna vara att delta i en eventuell framtida Europaliga. Huruvida Nordic Trophy är en försmak av framtiden är idag svårt att säga men visst har man hört snacket om en europeisk liga förut. Skulle en sådan liga slå igenom borde även tv-rättigheter mm genera ökade inkomster till klubben och på det sättet kan man fortsätta locka till sig namnkunniga spelare.

Jag tycker dock att det är bättre nu än förr, om inte Sverige och elitserien utvecklar sig, så gör något annat land det istället och då skulle våra lag inte kunna vara lika attraktionskraftiga. De nya arenorna drar kanske till sig fler företag och slips folk men de drar även till sig pengar till sporten, ökar media bevakningen och utvecklar hockeyn på sikt för svensk hockeys fördel. Inget ont som inte har något gott med sig.

Peter Lagerkvist2006-08-18 23:03:00
Author

Fler artiklar om Färjestad