Nolltoleransen inledd
Spelare i målgården kan vara helt okej, enligt nya reglerna

Nolltoleransen inledd

En av HockeyAllsvenskans mest namnkunniga domare är Tomas Thorsbrink. Nedan ger Thorsbrink sin syn på den nya nolltoleransen.
- Spelarna är helt med på de nya reglerna, säger Thorsbrink.

Jag fick möjligheten att prata med Tomas Thorsbrink dagen efter matchen mellan AIK och Sundsvall.
Väldigt lärorikt att få ett helhetsintryck av en domarinsats och vad domaren själv anser om vissa situationer.

När jag pratar med Tomas så inser jag först och främst att han har en otrolig iver att berätta om sitt ”jobb”.
Han lever verkligen sig in i olika matchsituationer som om han vore heltidsproffs, vilket Thorsbrink inte är. Dom är idag tio Allsvenska domare som under denna säsong ska försöka, vilket är målet, att hålla denna nolltolerans.

Naturligtvis så frågade jag hur spelarna uppfattar dessa nya regler och svaret kom blixtsnabbt - För spelarna är det inga problem alls. Där är vi fullt överens. Även ledarna är med på noterna. Problemet är kanske publiken som missat att det är nya krav på spelarna denna säsong, säger Thorsbrink.

Thorsbrink fortsätter – Det kommer att bli bra framöver, när man inser att det inte är tillåtet, vare sig för hemmaspelare eller för motståndare att sätta upp en klubba i armvecket om det så bara är en liten ”touch”, det är och kommer förbli en solklar hakning. Detsamma gäller fasthållning. Tidigare kunde spelarna ta livtag nästintill utan att vi gjorde något, men det är slut med det nu. Tar man tag om en spelare med armen och håller fast, så är det fasthållning. Detta kommer att gynna skridskoskickliga spelare och det är väl dit vi vill nå?

- Det kommer även bli väldigt hårda tag när det gäller tackling mot huvud eller tackling i ryggen. Beroende på hur tacklingarna går till så kommer det att dömas med olika nivåer. Enkelt kan man säga att så fort en spelare kommer med fart och tacklas mot huvud eller i rygg så kommer det att dömas fem minuter det vill säga, matchstraff. Däremot så ser bedömningen något mildare ut när man är i ”närkontakt” med motspelaren. Då kommer det endast att utdömas två minuter.

- Vad många kanske inte känner till är att en spelare nu kan stå i målgården om han inte stör målvakten. Gör en annan spelare mål vid ett sådant tillfälle ska det dömas mål. Detta gäller naturligtvis inte om spelaren på något sätt hindrar målvakten, fortsätter Thorsbrink.

Jag tänker efter både en och två gånger innan jag frågar om domartoleransen när det gäller att spelare pratar eller gnäller vid en utvisningssituation. Tomas skrattar till och säger bara – Ja, även där är vi hårdare, men tillägger han, är det vanliga frågor så är det helt okej. Men oftast så är det för många ”grodor” som hoppar ur mun och det tolererar vi inte längre. Spelarna kommer att köpa det vad det lider. Men naturligtvis så kommer det att ta tid för några och bli lätt för andra. Det beror antagligen på hur mycket adrenalin som pumpar, säger Tomas.

Det är kul att höra att den fysiska hockeyn ska vara kvar. Tyvärr så anser de flesta domarna att tacklingarna inte är lika rena som förr. Det ska upp med händer och klubbor i ryggar och ansikten istället för att man använder kroppen. – Det enda vi kan göra är att beivra dessa tilltag. Då kanske vi får tillbaka kroppstacklingarna. Det är hockey för mig, säger Thorsbrink.

Vid ett flertal matcher sitter det en ”supervisor” på läktaren och poängbedömer domarens insats i matcherna. Grunden är oftast tre till noll poäng. Man bedömer utvisningarna och poängsätter dessa. Tre poäng - väl godkänd, två poäng – godkänd, en poäng – mindre godkänd och noll poäng – uselt.

Thorsbrink fick sin dom efter matchen i går kväll. Han tog 19 tvåminutersutvisningar. Av dessa blev det, arton stycken treor och en tvåa. Vilket innebär att Tomas Thorsbrink gjorde en fullt godkänd match, även fast vissa på läktaren tyckte annorlunda.

Vi kommer att hålla ögonen på domarna under säsongen, var så säkra.

Marie Lichtenstein2006-09-29 01:05:00

Fler artiklar om AIK