Färjestads BK:s historia: Hockeyn återupptas
Varglyan kommer i ett antal artiklar att presentera Färjestads BK:s historia från start till nutid. Inspiration och fakta har till stor del hämtats från boken ”Pappas pojkar” av Jörgen Kalitzki, men även egna tankar och ord har använts.
Det här är den andra delen av Varglyans artikelserie som kommer att handla om Färjestads BK:s historia. Hockeyn lades ner 1947 för att återupptas 1956. Näst på tur är åren 1956 till 1969.
Efter en nio års hockeymässig ökenvandring så var det då äntligen dags för Färjestads BK att återuppta hockeyverksamheten. Detta skedde år 1956 och var starten på en fortgående framgångssaga.
År 1955 valde Göta att inte fortsätta med sin hockeyverksamhet och då var Färjestad påpassligt framme och lockade 16 Götister att fortsätta sin hockeykarriär i Färjestads återupptagna verksamhet på liten rink.
Redan första säsongen gjorde Färjestad rent hus i division fyra Värmland Södra och fortsatte i samma stil i kvalet till division tre Södra Västsvenska A. Färjestad var tillbaka på hockeyscenen med en smäll och det var bara början.
Återväxten
Hur skulle Färjestad ta tillvara på det stora intresse som hockeyn nu rönte? Karl-Olof Hjalmarsson och Karl-Erik Frödin slog sina kloka huvuden ihop och kom fram till att svaret var ungdomshockey.
Färjestad fick redan första säsongen ihop 250 spelare och slutligen 51 lag i seriespel. Intresset var väckt i solstaden och det skulle rulla på i lavinartad fart.
Fortsatt segertåg
1958 var blott Färjestads andra säsong efter återkomsten i rinken. Detta hindrade inte föreningen från att åter briljera som segrare av division tre Södra Västsvenska A och därmed vara klara för den näst högsta serien i Sverige.
Påföljande säsong år 1959 fick Färjestad nu känna på att de närmade sig den yttersta eliten inom hockey i Sverige då man slutade på en sjätteplats i den stenhårda division två Västra B.
1960 lyckades Färjestad få sniffa på möjligheten att ta sig upp i societeten då man slutade på en mycket fin tredjeplats endast distanserade av segrarna GAIS och tvåan Viking.
1961 gav mer erfarenhet av näst högsta serien vilket även skulle bli fallet den påföljande säsongen då Färjestad lyckades mäkta med en fjärdeplats. Återigen sniffade man på en plats i den högsta serien men missade på mållinjen. Nu kända namn som Per-Anders Örtendahl och Leif Labraaten fanns i laget denna säsong.
1962 blev en mellansäsong med en femteplats som slutresultat och ytterligare erfarenhet av division två skulle alltså följa.
1963 kommer Färjestad så nära man kan komma att avancera till den högsta serien utan att lyckas. Man slutar tvåa efter Viking. Föreningen började på allvar närma sig toppen och skulle snart få in en fullträff.
1964 var Färjestad så evinnerligt när men stupade på mållinjen efter att ha slutat som tvåa men med samma poäng som seriesegraren Grums. Detta år gör en viss Kjell Glennert entré i föreningen vilket skulle visa sig vara ett ekonomiskt lyckodrag av stora mått.
Klivet upp
Så kom då dagen då Färjestads BK tog klivet upp i den svenska hockeysocieteten. 1965 närmare bestämt var året då Färjestad genom seger i division två Västra B och efterföljande kval på allvar etablerade sig på den svenska hockeykartan.
1966 var Färjestads första säsong någonsin i den högsta serien och det skulle tyvärr bli ett kort gästspel i division ett Södra med en sjundeplats som följd och en returbiljett tillbaka till division två Västra B. Man lyckades dock att slå till exempel Djurgården med hela 9-2 vilket på den tiden var en makalös bedrift.
1967 var ett fullständigt segertåg för Färjestad då man gjorde 190 mål på 22 matcher och genom kval åter tog plats i societeten. En viss Conny Evensson gjorde debut i föreningen.
1968 blev i stort sett en repris på 1966 då Färjestad slutade på sjundeplats och fick återigen ta hissen ner. Även detta besök i division ett Södra resulterade i en fin seger mot Djurgården med 8-4. Ulf Sterner och Olle Öst gjorde sina första framträdanden.
1969 var det åter division två Västra B som gällde och Färjestad vann serien sin van trogen men föll tyvärr i det efterföljande kvalet. Detta var den första säsongen för tränaren Arne Strömberg som i mångt och mycket var den som lade grunden för det Färjestad vi ser idag både vad det gäller spelartyper och spelsätt.
Färjestad åkte genom dessa år hiss mellan näst högsta och högsta serien men skulle snart etablera sig på allvar i den yppersta eliten.
Källa: "Pappas pojkar" av Jörgen Kalitzki