Det är Ishockeyförbundets ansvar
Ska vi ha en fungerande juniorverksamhet?

Det är Ishockeyförbundets ansvar

Jag läste en krönika på AIK:s officiella hemsida av AIK:s ordförande Mats Hedenström, och fick mig en riktig tankeställare. Är det så här vi vill ha svensk ishockey? Är det Hockeyligan som ska sätta villkoren för svensk ishockey eller är det Svenska Ishockeyförbundet som ska slå näven i bordet och säga, -nu är det nog!

Det finns väldigt många supportrar som har den inställningen att det aldrig går att ta klivet upp från HockeyAllsvenskan utan att köpa in dyra tjecker, finnar eller vad den än må vara. Men ska man då inte titta på villkoren i stället som är satta för andradivisionen? De villkor som finns är inte bra, utan idag är det Hockeyligan som sätter villkoren och Svenska Ishockeyförbundet är fogliga och följer minsta vink. När det till om med går så långt att cirka tolv allsvenska klubbar har problem med ekonomin och Hockeyligan bara håvar in TV-avtalspengar då kan man undra hur Svenska Ishockeyförbundet tänker när det gäller våra juniorer. Vem ska fostra dessa spelare, för snart har inte de allsvenska klubbarna råd längre.

Och när man ser på FBK, som har valt sin väg för att inte behöva betala miljoner i utveckling för dessa spelare utan i stället sätter dom i lägre divisioner för att, som dom säger: det ger bättre utbildning, varför har vi då en J18 och en J20 liga? Varför ska det finnas undantag? Regler är regler och då ska man inte ha egna tolkningar utav dessa, anser jag.

Är det då inte dags att fråga sig varför det inte går ekonomiskt bra för de den svenska andradivisionen? Varför slår inte Svenska Ishockeyförbundet näven i bordet och säger, -nu är det nog.

Mats Hedenström tar upp ett mycket bra exempel på hur det står till med trovärdigheten när det gäller detta med TV-avtal.

”Avtalet som bland annat reglerar Hockeyligans kommersiella rättigheter löpte som bekant ut för ett par månader sedan. Detta innebär rent krasst att om man inte kommer överens om ett nytt avtal så har Hockeyligan inga kommersiella rättigheter inför höstens elitseriespel. Detta borde självklart oroa Hockeyligans företrädare, men jag tror dessvärre inte att det föreligger någon som helst sådan oro.

Hedenström fortsätter, -Den största delen av elitserieklubbarnas gemensamma intäkter genereras via det TV-avtal som träffades för ett par år sedan och som ger varje klubb i storleksordningen 16-18 miljoner kronor per år. Att Hockeyligan har kunnat träffa detta lukrativa avtal är en direkt följd av avtalet med Svenska Ishockeyförbundet. Döm om min förvåning när jag får höra att TV-avtalet sträcker sig över ytterligare tre säsonger och därmed inte påverkas av de nu pågående avtalsförhandlingarna. Vad som har hänt är alltså att Hockeyligan har träffat ett kommersiellt avtal som sträcker sig över en tidsperiod man saknar kommersiella rättigheter för. I alla andra sammanhang skulle ett sådant solklart avtalsbrott leda till antingen ett omfattande ekonomiskt skadestånd eller bli ett fall för allmän domstol. Vad tror ni har hänt? – just det, ingenting!” avslutar Hedenström.

Svensk Ishockey ställde upp i senaste Moskva VM med ett sällan skådat ungt och ”oerfaret” lag. Ett lag som smått mirakulöst tog sig till semifinal men där blev utslagna. Det skulle kunna bli ännu bättre om man satsade mer på juniorverksamheten och gav rätt förutsättningar till de elitklubbar som satsar på juniorer. Allsvenska klubbar har inte råd att enbart fostra juniorer för att förstadivisionen sedan bara ska kunna plocka spelare till höger och vänster. För vilken junior vill inte spela i Elitserien idag eller dra vidare till Europa eller till NHL? Men innan detta sker så måste de utbildande klubbarna få något tillbaka. Frölunda har en mycket bra juniorverksamhet, men deras förutsättningar är således helt annorlunda än exempelvis AIK:s med tanke på ekonomin.

Svenska Ishockeyförbundet borde vara den starkare parten och visa vilka det är som har ansvar för svensk ishockey. För som det är idag, så är det inte ishockeyförbundet som bestämmer villkoren, utan det är mer eller mindre Hockeyligan. Får man möjligheten så tar man den för vem vill inte vara med och driva saker om det finns möjlighet, och Hockeyligan har verkligen tagit denna möjlighet.

Mats Hedenström ger sin syn på HockeyAllsvenskan.
”Många av oss allsvenska hockeyledare känner en stor frustration över den ekonomiska fördelningen av svensk ishockeys gemensamma intäkter. När elitserieklubbarna får 16-18 miljoner kronor i TV-intäkter får de allsvenska klubbarna hela 0,12 miljoner kronor var. Detta är dock inte i första hand Hockeyligans fel. Jag har full respekt för att de koncentrerar sig på sin huvudsakliga uppgift – att förbättra villkoren för de 12 elitserieklubbar som äger bolaget. Jag misstänker dessutom att de skrattar hela vägen till banken…. Ansvaret för denna extrema obalans, som saknar motsvarighet i svensk idrott, åvilar den som i grunden äger rättigheterna – Svenska Ishockeyförbundet. Det är vårt eget förbund som skall tillse att våra gemensamma intäkter fördelas till maximal nytta för svensk ishockey.

Ingen kan påstå att detta görs idag, alla vet att elitserieklubbarnas extra TV-miljoner snarare går till att köpa in ytterligare en tjeck eller slovak i slutet av januari än att utveckla exempelvis juniorishockeyn. Denna utveckling är direkt skadlig för svensk ishockey och jag hoppas att ansvariga på Svenska Ishockeyförbundet vaknar till innan det är för sent. Risken är annars stor att vi i framtiden vare sig får internationella mästerskap, mästerskapsmedaljer, en sund juniorutveckling eller en fungerande utmanarliga under Elitserien”

Det finns mycket för oss supportrar att fundera på hur det står till i HockeySverige. Är det så här vi vill ha det? Eller gnäller vi endast för att vi spelar i en lägre division? För min del så svarar jag nej, på båda frågorna.

[Hela krönikan]

Marie Lichtenstein2007-06-04 09:15:00

Fler artiklar om AIK

Möte med Stefan "Myran" Gustafssson - AIK:s väg framåt