Historien om Pavel Brendl

Historien om Pavel Brendl

Pavel Brendl har en lång och brokig karriär bakom sig. Per Qvist på Brynässektionen har gjort en tillbakablick på Brendls karriär.

Att Pavel Brendl skulle börja spela hockey var en självklarhet. Hans pappa, Milan Brendl, var hockeyspelare i Olomouc på sin tid.

Brendl började åka skridskor vid tre års åldern och började spela i en klubb två år senare. Eftersom Brendl föddes i en liten by (Nove Mesto nad Metuji) var han tvungen att åka in till Opocno för att spela hockey. Opocno är förvisso litet det med, bara drygt 3000 invånare, men de hade åtminstone en ishockeyförening, HC Opocno, som är Brendls moderklubb. 

Vid tio års ålder var Brendl och provspelade för HC Sparta Prag, men de visade inte tillräckligt stort intresse för talangen, som istället gick till Olomouc, vars A-lag spelade i den tjeckiska andradivisionen. 

Brendl utmärkte sig stort under juniortiden. Säsongen 1996-97 kom genombrottet. Efter halva säsongen hade Brendl gjort 14 mål och 7 assist, men när den var färdigspelad var han noterad för 35 mål och 17 assist på 40 matcher, vilket gav honom en elfte plats i poängligan i Tjeckiens bästa juniorserie. 

Säsongen 1997/1998 fortsatte Brendl att dominera i juniorserien (28+22 på 36 matcher). Då fick han som 16-åring debutera för Olomoucs A-lag. Samma säsong fick han spela U18-EM i Sverige (Malung), där han utmärkte sig med 6 poäng på lika många matcher. 

Flytt till Nordamerika - spel i WHL
Inför säsongen 1998/1999 valde Brendl att åka över till Nordamerika. Han nobbade HC Zelzarny Trinec i tjeckiska högstaligan till förmån för WHL. Calgary Hitmen blev hans nya klubb adress. Succén var omedelbar. Brendl etablerade sig snabbt som seriens mest fruktade målskytt.

Under säsongen gjorde Brendl makalösa 134 poäng (73+61) på 68 matcher. Han blev vald till årets Rookie i ligan, kom med i både All Star-laget för Rookies och för samtliga spelare i ligan, samtidigt som hans Calgary Hitmen vann WHL.

Brendl draftades dessutom högst av samtliga spelare i WHL. New York Rangers valde honom som fyra i draften, endast Patrik Stefan och tvillingarna Sedin valdes före.

Samtidigt började Brendls attityd ifrågasättas. Han fick nobben av Tjeckiens JVM-coach och enligt hörsägen i hemlandet berodde det på att han var för omotiverad inför uppgiften.

Sommaren därefter var Brendl på NHL-camp för första gången, något som inte slutade speciellt lyckligt. Enligt media kom Brendl dit i dålig form, vilket startade rykten om att hans kostvanor inte var idealiska. Samtidigt rapporterade media om att Brendl inte lyssnade speciellt mycket på coachen, speciellt när det gällde den defensiva delen av spelet. Därav skickade Rangers honom tillbaka till Calgary Hitmen för ännu ett år i WHL.

Brendl fortsatte att dominera i WHL. 111 poäng (59+52) blev det säsongen 1999/2000, vilket var något färre än föregående säsongen, men samtidigt kan vi förmoda att bevakningen var betydligt hårdare. Brendl jobbade mycket på att förbättra sitt spel; han började spela tuffare och tog mer ansvar defensivt. När WHL-säsongen var avslutad åkte han och spelade ett par matcher med Rangers farmalag i AHL, d.vs. Hartford Wolf Pack.

Försäsongen innan säsongen 2000/2001 tillbringades även den på Rangers camp. Klubbens coacher gick till och med ut offentligt och berömde Brendl över hade förbättrat sitt defensiva spel. Han var ytterst nära att ta en plats i NHL-laget, men som en av de allra sista blev han petade och därför blev det en tredje säsong i WHL.

JVM-Guld
Den säsongen gjorde Brendl 75 poäng (40+35) på 49 matcher i WHL, men det mest positiva var att han äntligen fick spela JVM, en turnering som han hade fått nobben från två gånger tidigare trots enormt bra spel i klubblaget.

När Brendl väl fick chansen i JVM gjorde han ingen besviken. 10 poäng (4+6) på 7 matcher blev det och han blev utsedd till turneringens bästa forward samt kom med i All Star Team. Tjeckien vann också hela turneringen sedan Vaclav Nedorost (ej att förväxla med Andrej Nedorost som har varit i Malmö och Skellefteå) satte det matchavgörande målet i finalen. 

Andra bekanta namn i det tjeckiska guldlaget var förre Leksandsmålvakten Tomas Duba, förre Modospelaren Zdenek Blatny, Columbus Blue Jackets stjärnback Rostislav Klesla samt Nashville Predators stjärnforward Martin Erat.

Inkluderad i stortrade med Lindros m.fl
Det skulle aldrig bli något NHL-spel spel i klubben som draftade honom, New York Rangers, för Brendl. Den 20e augusti 2001 inkluderades nämligen Brendl i en enorm trade som innebar att Rangers fick ge ifrån sig Brendl, Jan Hlavac, Kim Johnsson samt ett draftval i tredjerundan 2003 i utbyte mot Philadelphia Flyers megastjärna Eric Lindros.

Philadelphia gav genast Brendl chansen och han spelade säsongens första match mot Florida Panters. Oturligt nog skadade Brendl ankeln redan i tävlingsdebuten för "Philly" - starten kunde onekligen ha varit bättre.

Resterande delar av säsongen blev det mest spel i Flyers farmalag i AHL, Philadelphia Phantoms, där han visade att han även kunde producera på seniornivå genom att göra 37 poäng på 64 matcher.

2002/2003 spelade Brendl 42 NHL-matcher för Flyers innan de tradade honom till Carolina Hurricanes. Flyers fick Sami Kapanane och Ryan Bast mot Brendl och Bruno St.Jasques. Inte heller i Carolina slog Brendl igenom, och han spenderade 2/3 av säsongen i NHL, där han förvisso prestade bra genom att göra 33 poäng på lika många matcher.

Strulig lockoutsäsong
Lockoutsäsongen kom verkligen olämpligt för Brendl. Han var fortfarande ung och hade spelat bra i AHL - därmed var inte NHL långt borta. Han förbättre dock inte sitt rykte under strejken.

Under säsongen spelade Brendl tävlingsmatcher för fyra(!) olika klubbar; HC Trinec (tjeckiska förstaligan), Jokipojat (finska andraligan), Thurgau (schweiziska andraligan) och HC Olomouc (tjeckiska andraligan). Det blev inte speciellt många matcher i någon av klubbarna, flest blev det faktiskt i Jokipojat. Där blev det 21 matcher och Brendl skrapade ihop 19 poäng på dessa.

Vi noterar även att Brendl skrev på för Malmö under lockoutsäsongen, där han dock inte blev speciellt långvarig. Efter att ha sett lat ut på lagets träningar samt en träningsmatch mot danska landslaget beslutade Malmö att sparka Brendl. Hans rykte som en lat spelare späddes på ytterligare.

Säsongen efter var Brendl tillbaka i Carolina, som dock skickade ner honom till farmalaget. Den 28e december samma år, d.vs. 2005, tradades han iväg till Phoenix Coyotes i utbyte mot kanadensaren Krystofer Kolanos.

Mora gamblade och vann
Det var lite med svansen mellan benen som Brendl letade klubb inför säsongen 2006/2007. Han valdes som fyra i draften, d.vs. lika högt som Nicklas Bäckström, och den allmänna åsikten var att han skulle klara av att etablera sig i NHL.

Brendls rykte som lat hade spridit sig i hela Hockeyvärlden, men Jan Simons vågade gambla genom att signa upp honom för ett år med Mora.

Redan under försäsongen stod det klart att Brendls offensiva spel, i synnerhet skottet, var något alldeles extra. När säsongen började vägrade Brendl sluta att göra mål - till slut stannade han på makalösa 34 gjorda mål på 54 matcher. Hans passningsspel är förmodligen hans mest underskattade egenskap, vilket de 23 assisten från Morasäsongen känns som ett bevis på. Under den säsongen gjorde han även A-landslagsdebut för Tjeckien.

Treårskontrakt med Brynäs
Den som har tagit sig igenom hela artikeln måste ha tänkt på hur många olika klubbadresser Brendl har haft. Under lockoutsäsongen åkte han runt i halva Europa och dessutom var han inblandad i ett flertal bytesaffärer under sina år i Nordamerika.

Därför måste det ha varit riktigt skönt för Brendl att äntligen få lite lugn och trygghet när han skrev ett treårskontrakt med Brynäs i somras.

Just längden på kontraktet är något som Brendl har pekat ut som en vital anledning till att han valde att gå till Brynäs.

Hittills har han inte gjort någon vettig bedömare besviken i Brynäströjan. 15 mål och 11 assist har det blivit på 27 matcher, trots att laget överlag har spelat uselt. Det står helt klart att Brendl är Brynäs nyckelspelare nummer ett.

När Brendl får pucken kastar han aldrig bara iväg den; Han har en tanke bakom allt han gör. Det som folk minns är oftast Brendls stenhårda skott, men man ska inte glömma hans öppnande passningar och tekniska nummer. 

I powerplay parkerar Brendl på vänsterbackspositionen. Där utnyttjar han både sitt passningsspel och skott. Numera känner de andra elitserielagen givetvis till Brendls enorma bössa, men trots att de försöka markera bort honom sprutar han in mål.

Märkligt kroppsspråk
Det som många retar sig på med Brendl är hans kroppsspråk, som emellanåt gör att han ser direkt slö ut på isen. När det verkligen gäller ser man dock hur mycket Brendl tar i, även när det gäller det defensiva spelet.

Många spelare och ledare som har varit i samma lag som Brendl menar att man inte ska låta sig luras av hans kroppsspråk. Leif Boork sa det, Daniel Widing likaså.

Så här säger Widing på frågan om hur Brendl är att ha som lagkamrat
-Det är världens snällaste kille. En trevlig person att vara med för han är så där skönt avslappnad. Pavel har varit med förr och vet att hans spelstil gör att han kan få sina egna fans och media emot sig om han inte levererar. Han säger själv att hur mycket han än tar i så ser de ut som han inte kämpar. Utåt sett kanske de ger sken av att han inte bryr sig men jag vet att han gör de. Hans spelstil är så där men vi alla som känner honom vet att förr eller senare lossnar det, säger Widing till Brynäs officiella hemsida. 

Ung och erfaren
Jag tar mig friheten att spekulera fritt om varför Brendl har kallats den lataste personen som någonsin har satt på sig ett par skridskor. Med tanke på hur överlägsen han var i WHL skulle inte vara märkligt om han var något slö där, eftersom han ändå var så pass mycket bättre än motståndarspelarna. Men sedan när Brendl insåg vad som krävs för att lyckas på toppnivå tror jag att han skärpte sig, men att ryktet hängde kvar. Och är det något som transatlantiska coacher ogillar så är det spelare som inte ger järnet...

Nuförtiden tycker jag inte att Brendl är latare än någon annan spelare. Hans kroppsspråk kan göra att han ser slö ut, men låt er inte luras av det. I intervjuer ger han ett moget intryck och han känns som en erfaren spelare trots att han faktiskt bara är 26 år. Att skriva treårskontrakt med den här spelaren kan vara det bästa beslut som Brynäs sportchef Micke Sundlöv någonsin har tagit.

NHL igen?
Om Brendl fortsätter att storspela för Brynäs känns det inte osannolikt att han får en ny chans i NHL, tyvärr får man väl säga för att vara lite självisk i egenskap av Brynässupporter. Han kommer dock inte att acceptera något skambud från Nordamerika - om han ska dit är det för att spela i NHL och inte farmaligan. Men Brendls dåliga rykte lär inte försvinna i första taget och därför känns det inte helt självklart att något acceptabelt bud kommer från NHL.

Kuriosa är att ettan i 1999 års draft och tillika Brendls vän, Patrik Stefan, lyckades för övrigt inte heller etablera sig på allvar i NHL. I somras skrev han på för schweisiska Bern, men dessvärre blev det bara tre matcher i Alplandet innan han tvingades lägga av på grund av skada. Den draftens fynd var för övrigt Henrik Zetterberg, som draftades i sjunde rundan, totalt som spelare nummer 210. Att lägga ner stora resurser i scouting innebär uppenbarligen inte att man alltid tar rätt beslut.

Per Qvist2007-12-17 23:08:00
Author

Fler artiklar om Brynäs