Krönika: Ett blandat julbord

Många etablerade spelare i Brynäs har gjort en svag höstsäsong. De förtjänar ett underkänt betyg liksom hela laget för prestationen att bara ta sex trepoängare av femton möjliga i Läkerol Arena. Det är dags att vitalisera laget genom att plocka hem några av de utlånade unga hungriga spelarna.

Efter 30 omgångar kan vi under juluppehållet med hjälp av Hockeyligans statistik göra en liten betygsättning av Brynäs insatser så här långt.
Om vi börjar med laget så har det spelat ihop 38 poäng och ligger med det på 9 plats. Betyg: Med viss tvekan Godkänt - med tanke på hur säsongen startade. Dock inte jämfört med de förväntningar vi hade i början av september.
På 15 hemmamatcher har Brynäs sex vunna efter ordinarie matchtid och två i förlängning och ligger med det på nionde plats i hemmatabellen. Att bara ta 22 av 45 möjliga poäng i Läkerol Arena ger betyget: Underkänt. I bortatabellen ligger Brynäs på en sjätteplats med fyra fullpoängare och en övertidsvinst. Godkänt med tanke på att seriens bästa bortalag Djurgården har sju trepoängare och en tvåpoängare.
Bara sex spelare i Brynäs noteras för plus i plus/minus-statistiken. Det är Johan Alcén (+6), Niclas Andersén (+2), Mads Handsen, Pavel Brendl, Juuso Hietanen och Jörgen Sundqvist (alla +1). Alcén förtjänar betyget Med beröm godkänt för sina +6. Varför han inte matchas hårdare är för mig en gåta. Det kan knappast bero på att andra spelare är i en sådan toppform att han inte förtjänar mer än de 8:54 min/match han hittills fått. Anderséns betyg blir också Godkänt. Han gjorde några bra matcher i början av serien men blev trots det utlånad till AIK. I januari bör han få nya chanser i Brynäs. Ett Klart godkänt betyg får också Hietanen. Han spelar mycket (19:07 min/match) och är inne på fler mål framåt än bakåt. Brendl och Sundqvist förtjänar också godkänt betyg eftersom de står på +1 trots den relativt begränsade speltiden 15:29 respektive 14:21 min/match.
Sämst plus/minus-statistik i laget har Micke Lind, Andreas Dackell, Peter Nolander (alla tre -8), Mathias Månsson och Daniel Hermansson (båda -7), Den dåliga statistiken för Månsson, Lind, Dackell och Nolander kan delvis förklaras av både box-play-och power-play-spel (de har alla 17 min/match eller mer) men det är knappast hela förklaringen. Alla fyra kan betydligt bättre än vad de visat under hösten och därför får de ett Underkänt betyg. Daniel Hermansson är så här långt säsongens största besvikelse. Förra året var han en av de bättre spelarna i laget och nu står han på -7 med speltiden 8:46 min/match.
Brynäs bör naturligtvis använda sig av möjligheten att plocka in nya spelare innan slutet av januari. Utlånade spelare som Carlsson, Andersén, Salmonsson och Gynge bör vara högaktuella för spel i Brynäs igen medan andra som Hermansson skulle må bra av en vårsäsong i allsvenskan.
Annars har ES så här långt givit åtminstone några större nyheter. Fyra tränare har fått sparken. Det nya är kanske att klubbar på den övre halvan av tabellen kickat sina tränare. Färjestad och Frölunda försöker få till ett trendbrott på det sättet. Enligt samma logik borde Södertälje kanske ha gjort det för länge sedan. Men ledningen valde att behålla Leif Strömberg och istället rensa och förstärka i spelartruppen. Det har givit ett tydligare trendbrott så här långt.
En annan nyhet under hösten är försöket med fyra domare på isen. Äntligen erkänner ansvariga att våra domare i ES inte räcker till. Men är detta en bra lösning på sikt? Nästa steg blir att få ett fem-domare-system. Samtidigt höjs röster för en mindre rink. Snart får inte alla plats. En annan och kanske vettigare väg är att både höja kraven på domarna och att samtidigt ge dem bättre förutsättningar.
Ett sätt att få bättre domare är att höja kraven på deras förmåga att åka skridsko. De domare som vi på läktarna tycker är dåliga är de som är inkonsekventa och som tar utvisningar i fel lägen (alltid när någon ramlar). Gemensamt för dem är att de befinner sig alldeles för långt från händelsernas centrum och det beror helt enkelt på att deras skridskoåkning är för svag. Domare som är bra skridskoåkare finns alltid på rätt ställe. Huvuddomarnas arbete kan också underlättas på olika sätt. Ett är att ge större befogenheter till linjemännen. Låt dem döma för alla förseelser som sker på fel planhalva (där spelet inte är) eller bakom ryggen på huvuddomaren. En enkel lösning om alla tre jobbar i ett team. Det finns dock en större förändring som är mer akut för att få till drägliga villkor för våra domare. Idag är det tillåtet för publik, tränare och spelare att genom psykningar försöka påverka både motspelare och domare. Ishockeyn är praktiskt taget ensam om att ha det så. Jag tror att det måste till en attitydförändring som går ut på att öka respekten för varandra och för det gemensamma regelverket. Det skulle definitivt ge bättre villkor för våra domare. Argumentet att hockey är en kampsport håller inte. Titta bara på handbollen. En kampsport där det ges och tas smällar utan att domarna hela tiden är i den verbala skottlinjen. Jag tror att det måste till en självsanering inom hockeyn som innebär en ökad respekt för alla inblandade och för regelverket. Det skulle på köpet ge oss bättre domare.
Till sist hoppas vi brynäsfans, inför det nya året, på en roligare sista del av ES. Det vore skönt om laget kunde skapa en positiv trend i Läkerol Arena under januari. Innan dess återstår dock två svåra bortamatcher för Brynäs. Lagets bortastatistik ger vissa förhoppningar men samtidigt vet vi att motståndarna väntar på både Jojo- och Melin-effekter.

Stig Sörling2007-12-26 19:00:00
Author

Fler artiklar om Brynäs

Leksand – Brynäs - "Brynäs vann för första gången i Tegera arena sedan 9 mars 2017"