Troja 60 år del 1
Troja firar 60-års jubileum i år, här kommer första delen i Trojas historia.
Året var 1948 och en ishockeyklubb skulle bildas i Ljungby. Den 22:a mars hölls ett första möte, redan då förstod man att det fanns ett stort intresse för ett hockeylag i Ljungby. 74 personer skrev in sig som medlemmar.
Det mest anmärkningsvärda i sammanhanget var hur namnet Troja kom till. Styrelsen hade en planeringsträff på Stig Forsbergs Kemikalieaffär på Storgatan. Plötsligt ramlade det ned en tapetrulle från en hylla, tapetrullen hade namnet Troja och där fanns även ett emblem med en stegrande häst. Styrelsen tyckte om både namnet och emblemet och därmed var namnet Troja givet för hockeylaget i Ljungby.
Första matchen skulle spelats mot Cyrus från Jönköping, på grund av isbrist blev det dock ingen match i Ljungby. Istället blev den första matchen borta mot Värnamo, där det blev förlust med 3-5.
Trots att det var milda vintrar så lyckades Troja 1950 ta steget från division 3 till division 2. Naturligtvis var det ingen höjdare när isen smälte och frös om vartannat, därför kom det allt mer på tal att bygga en konstfrusen isbana. Efter ett enormt arbete med 10 000 arbetstimmar fick Ljungby som 15:e stad i Sverige en konstfrusen isbana. Detta var ett stort steg i att ta upp kampen med de allra bästa hockeylagen i Sverige. Premiärmatchen på den nya banan på Lagavallen spelades den 29:e december 1957. Södertälje stod för motståndet och gästerna vann med 7-3.
På 1960-talet blev träningen mer seriös och regelbunden. Troja startade även kvartershockey för de allra yngsta, något som blev väldigt uppskattat. Troja ungdomssektion växte starkt under hela 1960-talet.
Bland Trojas konkurrenter i division Södra B fanns bland annat Malmö, Västra Frölunda, Öster, Tingsryd, Nybro, Jönköping och Huskvarna, på slutet av 1960-talet dök även Rögle upp.
1973 fick Troja ett tält uppburet av lufttryck över Lagavallens konstisbana, här fanns plats för 2500 åskadare och det blev ett himla tryck i tältet. Fortfarande talas det i Sunnerbohov om vilket liv det var på läktaren i tältet.
1976 presenterade Trojas styrelse Lennart Åhlberg som heltidstränare, något som var väldigt ovanligt vid denna tiden. Lennart införde året runt träning och Troja blev allt mer profissionella. Konstigt nog så åkte Troja ur division 1 detta år (gamla division2). Men sejouren i tvåan blev inte långvarig, 1978 var Troja tillbaka i ettan.
Nästa del i Trojas historia kommer att ta upp 1980-talet, då Troja på allvar började utmana hockeylagen runt om i Sverige.