Varför har svensk ishockey ett ekonomiskt och administrativt regelverk?

Historien upprepar sig men ingen verkar lära sig av misstagen. Halmstad och Hammarby har gått i konkurs, Arboga, Nyköping och Växjö har varit alltför nära. När ska Svenska ishockeyförbundet våga efterleva sina egna regelverk? Huddinge Hockeys ordförande Sonny Lundwall har skrivit ett öppet brev till förbundet.

  • Varför har svensk ishockey ett ekonomiskt och administrativt regelverk?
  • Vem är det Svenska Ishockeyförbundet försöker lura?
  • Vad är Hockeyallsvenska nämndens egentliga uppgift? 
      

    För oss i Huddinge Hockey är ovanstående frågor ytterst relevanta. Huddinge Hockey har genom åren varit en av de största bidragsgivarna inom svensk ishockey när det gäller att producera elitspelare och landslagsspelare. Huddinge Hockey har alltid och kommer fortsättningsvis att agera inom ramen för de regler som Svenska Ishockeyförbundet och samhället satt upp för idrottsföreningar. Jag som ordförande i Huddinge Hockey vill också inledningsvis understryka att vi naturligtvis talar i egen sak men att vi också menar att det pågående fusket är en katastrof för svensk hockey i stort.
    Huddinge Hockey har aktivt stött alla försök att se till att idrotten hålls ren och sund inte bara sportsligt utan också ekonomiskt. Klubben var därför en ivrig och aktiv påhejare av införandet av elitlicens där det ställs krav, inte bara på sportsliga resultat utan att föreningarna också i övrigt bedriver en sund verksamhet. Tyvärr kan vi nu konstatera att hela idén med elitlicens verkar meningslös då Hockeyallsvenska nämnden och Svenska Ishockeyförbundet med icke önskvärd tydlighet visat att man i detta sammanhang inte på något sätt agerar emot de föreningar som bryter mot reglementet för Hockeyallsvenska nämnden. Svensk ishockey har nu levt med ett regelverk under sju år som skulle säkerställa att svenska ishockeyklubbar på elitnivå också bedrev sin verksamhet på ett ekonomiskt sunt sätt och som företrädare för Huddinge Hockey kan jag tyvärr konstatera att regelverket varken efterlevts eller på ett synbart sätt förbättrat den ekonomiska hanteringen ute i klubbarna.
    Under de fem första åren med regelverket så lämnades frikostigt dispens till de föreningar som inte hade positivt eget kapital (det var det enda ekonomiska kravet som gällde de fem första åren). När regelverket sjösattes så sa man att man fick en ”övergångstid” att anpassa sig till reglerna och vi i Huddinge Hockey trodde att det betydde att man över tiden skulle visa att man var på rätt väg och att det egna kapitalet skulle stärkas år för år men i praktiken betydde det ingenting eftersom klubbarna fick dispenser även om det negativa egna kapitalet fortsatt försämrats. Under dessa år degraderades en klubb och det var AIK men under samma period gick Halmstad Hammers i konkurs och Arboga Hockey fullföljde serien med ett ”juniorlag” p.g.a. av misskött ekonomi. När ”övergångstiden” gått ut och det visar sig att ett stockholmslag i Elitserien inte klarar kapitalkravet så ändrar förbundet regelverket så att man kan ha negativt eget kapital under ett år. Skälet till ändringen uppges vara en anpassning till det regelverk som gäller för företag och därför så inför man ett nytt kriterium och det är att föreningen inte får vara på obestånd. Obestånd betyder en persons eller företags oförmåga (inte tillfälligt) att betala sina förfallna skulder.
    Inför den gångna säsongen hade (vi väljer att bara namnge de klubbar där det redan via media eller annat är känt vilka problem de har/haft) Hammarby gamla skatteskulder hos kronofogden och obetalda hallhyror till Stockholms Stad som var flera år gamla men uppenbarligen tyckte inte nämnden att det var tillräckligt för att anse att Hammarby var på obestånd? I efterhand har vi också konstaterat att Hammarbys revisor inte lämnat en ren revisionsberättelse och att ansvarig revisor inte kunde rekommendera medlemmarna att bevilja styrelsen ansvarsfrihet. Vi har också tagit del av den så kallade ekonomiska plan som åberopades för att få dispens och vi är inte lärare men den planen såg ut att vara skriven av en mellanstadieelev och innehöll inte en enda konkret åtgärd eller ekonomisk kalkyl.
    I dagarna har vi följt bland annat Växjös kamp för att undvika konkurs och Nyköpings försök att säkra elitlicensen vilket bland annat ledde till att Nyköpings kommun avskrev fordringar på klubben på över 800 000 kronor. Det finns flera klubbar som har samma problem som Växjö och Nyköping men de har inte på samma sätt figurerat i media så vi avstår från att använda dessa som exempel. Växjö har ju själva sagt att de stod på konkursens brant och att de behövde få in 2,5 miljoner för att klara sig. En kort tid efter det att man sagt att det var 2,5 miljoner man behövde för att klara sig meddelar man att det är 3,5 miljoner man behöver och vi frågar oss då, är det ett tecken på god organisation som också är ett villkor för elitlicens. Skulder på 3,5 miljoner kan inte heller ha uppstått på kort tid och vår uppfattning är därmed att obeståndsvillkoret på ett negativt sätt varit uppfyllt under lång tid. Enligt uppgift på Växjös hemsida ska Växjö bilda ett nytt bolag som tillförs kapital och till detta bolag skall också rätten till allsvenskt spel överföras. Självklart undrar vi varför man väljer att starta ett nytt bolag istället för att sanera det gamla bolaget? När spelrätten är överförd till det nya bolaget vad ska då hända med det gamla bolaget? Är det kanske så att man befarar att det ska dyka upp nya krav på det gamla bolaget? Ligger inte rätten till allsvenskt spel i det gamla bolaget så kan det ju avyttras för en symbolisk summa och därmed skulle föreningen inte påverkas av eventuella krav på bolaget. Beviljar Svenska Ishockeyförbundet en flytt av spelrätten till ett nytt bolag så har man öppnat oanade möjligheter för sina medlemmar att hitta lösningar som inte påverkar deras elitlicensstatus. Växjö kommer sannolikt klara sig även om de i år visar ett negativt eget kapital då de inte visade negativt eget kapital i fjol vilket man kan undra hur det gick till då man nu helt plötsligt behövde 3,5 miljoner för att täcka sina kortfristiga skulder?
    I Nyköpingsfallet måste man få in pengar för att inte ha negativt eget kapital eftersom man redan förbrukat sitt s.k. ”friår” i fjol. Även om man lyckas så känns det konstigt när man vet att kommunen/skattebetalarna efterskänkt 812 000 kr i obetalda hyror vilket återigen torde vara ett bevis på att även Nyköping varit på obestånd.
    Vi vet att det finns klubbar som har skatteskulder och andra skulder liggande hos kronofogden vilket borde vara ett självklart fall av obestånd men nämnden har bortsett ifrån detta faktum då privata intressenter ”lovat” att skjuta till medel om det behövs och uppenbarligen har varken nämnden eller dessa privata intressenter tyckt att det behövts skjuta till ekonomiska medel trots att kronofogden försöker driva in skulder från föreningarna. Vi vet inte heller var i Hockeyallsvenska nämndens villkor det finns utrymme för att bevilja dispens på privata intressenters löften. Vår uppfattning är att nämnden inte lyckats bedöma läget hos de klubbar som de är satta att granska och därför undrar vi vilken förmåga och vilja de har haft när det gäller att säkerställa att dessa privata intressenters löften verkligen kan/kommer att verkställas. De flesta av dessa löften har också innehållit någon form av villkor för återbetalning och därför är det också en gåta hur dessa löften kan påverka det egna kapitalet positivt.
    Vi inledde med att ställa tre frågor och vi hoppas nu att ni som läst hela texten förstår varför vi ställer dessa frågor.
    Varför har vi ett ekonomiskt och administrativt regelverk för svensk elitishockey om avsikten inte är att det ska följas, varför bestraffas inte föreningar som uppenbart lurat nämnden även om det står klart först säsongerna efter? På det sportsliga planet kan bestraffningar i efterhand utdömas även om domaren missat förseelserna eller om domarens bestraffningsverktyg inte är tillräckligt kraftfulla. Retroaktiva bestraffningar är legio på det sportsliga planet men när det gäller elitlicensen så spelar det ingen roll om man dribblat upp Hockeyallsvenska nämnden högst upp på läktaren.
    Vem försöker Svenska Ishockeyförbundet lura? Frågan kan vara lite tillspetsad men ändock befogad eftersom det är förbundet som beslutat om ett regelverk som man inte bryr sig om ifall det följs eller inte. Det är förbundet som tillsatt Hockeyallsvenska nämnden och med konkurserna och rapporterna om den ekonomiska krisen i ett flertal klubbar måste man ju fråga sig varför det är samma representanter i nämnden år ut och år in.
    Vad är Hockeyallsvenska nämndens egentliga uppgift? Frågan känns ytterst berättigad då det för oss framstår som solklart att det inte är att säkerställa att villkoren för elitlicens efterlevs. Tror nämnden och förbundet att man hjälper klubbarna? Det borde i så fall nu vara bevisat att man inte gör det då resultatet för flera ”hjälpta” klubbar lett till konkurs.
    För Er som vill ta del av hela reglementet för Hockeyallsvenska nämnden hänvisar vi till Svenska Ishockeyförbundets hemsida http://www.swehockey.se .

    Vad kan göras?
    Vi ser bara två alternativ och det är att antingen lägger man ner Hockeyallsvenska nämnden och villkoren för elitlicens och därmed öppet uppger att man inte bryr sig om hur klubbarna sköter sig eller så ser man helt enkelt till att regelverket efterlevs och om inte så degraderas man. Det alternativ som vi anser inte finns är att fortsätta på den inslagna vägen eftersom den drabbar de föreningar som anser att regler är till för att följas och att idrotten även på det ekonomiska planet ska fungera som ett föredöme i samhället.
    Inom Huddinge Hockey anser vi att det borde vara självklart att Svenska Ishockeyförbundet önskar att den verksamhet som bedrivs inom förbundets ramar ska präglas av rättvisa, korrekthet och i övrigt efter sunda metoder på alla plan. Vår ambition med detta brev är inte att hänga ut enskilda klubbar utan vår önskan är att svensk ishockey ska bedrivas i enlighet med det regelverk som finns i samhället och förbundet har tagit på sig uppgiften att kontrollera detta genom villkoren för elitlicens och därför är det nu dags att verkställa och sluta hyckla.

    Huddinge Hockey
    Sonny Lundwall
    Ordförande

Claes Ihlman2008-05-30 20:13:00
Author

Fler artiklar om Huddinge