Krönika: Ett vägskäl för Brynäs

Inför årsmötet kommande måndag har Brynäs styrelse en förlust på 8 miljoner kronor i bagaget. De har på så vis själva bäddat för större nödvändiga förändringar. Det är dags att välja en stark ledning med uppgift att ena organisationen och att rensa framför egen dörr.

Inför förra årsmötet 2007 var styrelsens slutord i årsredovisningen:

”När styrelsen 2003 antog avsiktsförklaringen var föreningens läge prekärt. Omvärldens syn på vår kära förening var inte positiv. Det var tungt sportsligt, ekonomiskt och marknadsmässigt. Med hjälp av många krafter i och kring föreningen känns det nu som om vi har lyckats uppnå en bra grund för en stark förening. Mest avgörande för vändningen känns skapandet av en ny stark organisation samt tillkomsten av Läkerol Arena. Det är förutsättningar som gör att det känns ljust för framtiden för vår förening.”

Nu har ett år gått sedan de här orden skrevs och vi vet alla att den ljusnande framtid som då målades upp i verkligheten blev någonting helt annat. Föreningens läge är nu precis som styrelsen beskrev läget för 2003, det vill säga prekärt. Omvärldens syn på Brynäs är inte mer positiv nu än vad den var då. Man kan säga att varken organisationen eller arenan infriade de förhoppningar som styrelsen hade.

Den vändning som skulle komma med, vad de kallade, en ny stark organisation kom aldrig. Organisationen visade sig helt enkelt vara för bräcklig och svag. Turbulensen inom organisationen fick förståsigpåare av olika slag att klassa den som icke-elitseriemässig. Läkerol Arena gav inte heller det ökade publikintresse som styrelsen hoppades på. Tvärtom blev det så att publiksnittet minskade jämfört med året innan.

Styrelsen skrev också inför förra årsmötet:

”Kostnadssidan måste bevakas. Det kan vara jobbigt att tjäna pengar med det är lätt att göra av med pengar! En sund ekonomi är nödvändig.”

Trots att styrelsen för ett år sedan sa att kostnadssidan måste bevakas så visade bokslutet som presenterades i mitten på maj ett underskott om ca 8 miljoner. Styrelsen verkar med andra ord inte ha använt sitt eget recept för kostnadsbevakning. Den nya starka organisationen som styrelsen pratade om inför förra årsmötet hade inte förmågan att tjäna pengar eller att bevaka kostnader i den utsträckning som krävts. Intäkterna blev mindre och kostnaderna mycket större än beräknat. Intressant i sammanhanget är att styrelsen i sin åtgärdsplan förordar ungefär samma recept med en ekonomisk återhållsamhet för att komma tillrätta med årets rekordstora förlust. En annan intressant detalj är att en av styrelsemedlemmarna nu har sökt jobbet som klubbdirektör. Det blir intressant att se om det är en merit för honom att ha varit med i den styrelse som är ytterst ansvarig för rekordförlusten. Ska han befordras med detta i bagaget?

Beror förlusten om 8 miljoner på att ”den nya starka” organisationen saknar ekonomisk kompetens?

På Brynäs hemsida ger styrelsemedlemmen som sökt jobbet som klubbdirektör oss ett lugnande besked på den punkten: ”Enligt fastställd revision så har vi fått beröm för vår ekonomiska kompetens i organisationen. Vårt resultat har inget med ekonomikompetens att göra”. Organisationen saknar alltså inte, enligt honom, den ekonomiska kompetensen utan det är någonting annat som har orsakat rekordförlusten om 8 miljoner. Frågan är vad det kan vara.

Kanske kan arbetet inför det kommande årsmötet ge oss en vink om detta? Valberedningen har, enligt klubbens hemsida, nämligen gjort en strategisk analys av läget för Brynäs. De signalerar att en kraftig förändring är på gång i klubbledningen.

En viktig framgångsfaktor i deras beskrivning av framtiden är rekryteringen av en ny klubbdirektör. En annan förändring som valberedningen vill se är att styrelsen ska arbeta mer strategiskt och peka ut mål, utarbeta strategier och ge goda förutsättningar så att organisationen kan utvecklas. De säger att det behövs ett långsiktigt och konsekvent handlande. I linje med detta för de fram en före detta generaldirektör som kandidat till ordförandeposten. Det är en man med erfarenhet av ledarskap i stora organisationer. Valberedningen beskriver honom som en tydlig, beslutskraftig och målmedveten ledare som vill nå resultat. Av detta drar jag slutsatsen att det är ett förändrat och starkare ledarskap som valberedningen tycker att Brynäs ska ha. De föreslagna fyra nya styrelseledamöterna beskrivs också som kompetenta och framtidsinriktade affärsmän. Valberedningens analys verkar vara klar och det är att Brynäs behöver en tydligare, handlingskraftigare och mer visionär styrelse.

En annan förändring från valberedningens sida är att de, enligt lokalpressen, själva väljer att avgå. Orsaken sägs vara att de är trötta på de ständiga bråken inom klubben.

Slutsatsen av valberedningens framtidsanalys och eget ställningstagande måste bli att läget i Brynäs fortfarande är prekärt. Klubben har en uttalad ambition att bli en affärsmässig organisation där både idrott och pengar sköts på ett professionellt sätt. I verkligheten är detta omöjligt att uppnå så länge som alla dessa starka och motstridiga viljor ges fritt spelutrymme inom organisationen. Jag tror, precis som valberedningen, att en kraftig förändring är nödvändig i Brynäs. En förändring som innebär att människor med nya idéer och erfarenheter måste in i organisationen. Människor vars främsta meriter är affärsmässighet och idrottserfarenheter från andra organisationer.

Det är dags att lyfta ut alla vars största meriter i dagsläget är att de varit med länge och har ett Brynäshjärta. Ett kriterium som med en naturlags säkerhet bäddar för interna stridigheter och falangbildningar. Jämförelsen ligger nära till hands med religiösa samfund och politiska partier. Inträdesbiljetten är där rätt uppfattning eller tro. Efter en tid uppstår nästan alltid stridigheter om vad som är den rätta läran vilket resulterar i inre stridigheter, falanger och till sist också utbrytningar. De organisationer som lyckas överleva har en stark ledning som förmår att ena och rensa framför egen dörr. Alltså precis det vi saknar i Brynäs idag.

Min uppfattning är att Brynäs IF står inför ett vägskäl vid årsmötet på måndag. Ett alternativ är att fortsätta ungefär som tidigare och låta olika falanger få in sina namn i styrelsen och organisationen i övrigt. Ett annat alternativ är att göra en radikal förändring och ta in en eller flera starka personer i föreningen och med uppgift att ena och rensa i organisationen. Det första alternativet har vi redan sett alltför många negativa effekter av och för mig återstår därför bara det andra.

Stig Sörling2008-06-10 18:33:00
Author

Fler artiklar om Brynäs