Krönika: Brynäs fortfarande illa ute?
Vi gläds åt Brynäs sportsliga framgångar samtidigt som det finns tecken på att det ekonomiska läget fortfarande är bekymmersamt. Vad blev effekten av alla utlovade kraftfulla åtgärder? Klubbdirektören och styrelsen tiger vilket är olyckligt speciellt som bläcket i den ekonomiska krisstämpeln ännu inte torkat.
Innan Karjala cup ska i år 19 omgångar spelas av ES. Vid motsvarande uppehåll förra året hade Brynäs 18 poäng efter 17 spelade omgångar. Vi låg redan då på kvalplats och klubben hade avskedat huvudtränaren. Det var bara början på den såpopera som säsongen 07/08 skulle visa sig bli - både på och vid sidan av isen. Nu har vi 27 poäng och det återstår 18 poäng att spela om innan uppehållet kommer. Poängmässigt är det ett helt annat läge än förra året. På den sportsliga fronten ser det över huvud taget mycket bättre ut. Czarnecki & co tycks ha skapat den harmoni kring laget som så totalt saknades under 07/08. Det gör att vi redan nu ser fram emot fortsättningen av ES med en försiktig optimism. Det är skönt att vi poängmässigt fått den smakstart på ES som vi så väl behövde. De poäng vi har nu gör att vi under kommande omgångar inte direkt behöver oroa oss för kvalserien igen. Sådana tankar kanske kommer senare. Med säsongen 07/08 i färskt minne gläds jag själv just nu bara åt inspelade poäng och bortser helt från tabellplacering. Det får komma senare.
Frågan är om vi kan se fram emot fortsättningen med samma tillförsikt när det gäller klubbens ekonomi?
Det är svårt att bedöma Brynäs ekonomi i dagsläget. Klubben har inte gått ut med något som liknar ekonomisk information trots att det nu snart har gått fyra månader sedan årsmötet och förra bokslutet. Tystnaden från klubbens sida om det ekonomiska läget är oroande. Speciellt som klubbdirektören inför årsmötet lovade att man skulle agera kraftfullt för att komma tillrätta med orsakerna till förlusten på 8 miljoner. Självklart finns dessa siffror kvar i färskt minne. I de kraftfulla åtgärderna som han nämnde ingick att omorganisera verksamheten, att göra en översyn av lönebilden, att göra nya upphandlingar och en se över gällande avtal. Några första effekter av detta krispaket borde rimligtvis synas vid det här laget. Om det finns positiva ekonomiska signaler borde Brynäs rimligtvis gå ut med dem. Om inte så kanske de föreslagna åtgärderna inte är tillräckliga? Medlemmarna har knappast överseende med en styrelse och klubbdirektör som lovar kraftfulla åtgärder om det vid kommande årsmötet visar sig att de ännu en gång har misslyckats med ekonomin. Det vore därför på sin plats att Brynäs ledning går ut med någon form av ekonomisk information. Om inte förr så borde de göra det i samband med halvårsbokslutet. Helt enkelt för att visa att de åtgärder som föreslagits har resulterat i en bättre balans mellan kostnader och intäkter. Att vi är på rätt väg.
Den enda resultatpåverkande post som utomstående kan bedöma är publiksiffrorna. Där ligger Brynäs tyvärr under de nivåer som man budgeterat. Om jag kommer ihåg rätt så uppgavs på årsmötet att budgeten för säsongen 08/09 lagts utifrån ett publiksnitt om 6 200. Det innebär i så fall att det totala antalet åskådare på de sju hemmamatcher som hittills spelats borde vara 43 400. Nu har det bara kommit 40 403 betalande åskådare vilket ger ett publiksnitt om 5 772 per match. Det fattas alltså totalt cirka 3 000 eller drygt 400 per match för att nå upp till de förutsättningar som budgeten bygger på. Det innebär också att i snitt står ungefär 3 500 platser tomma varje match. Vad det betyder i uteblivna intäkter beror på hur Brynäs budgeterat inom de olika biljettkategorierna och inom vilka av dessa kategorier som åskådarna har uteblivit. En kvalificerad gissning är att det främst är sittplatser ytterst på långsidorna och bakom målen som blivit osålda. Biljettpriserna där ligger på 200 kr respektive 220 kr och det indikerar alltså att Brynäs kanske ligger bortåt 600 000 kr under budget på intäktssidan. Om budgeten har lagts på fjolårets nivå om 6 000 åskådare per match så fattas det ändå ha bortåt 400 000 kr i intäkter jämfört med budget. Oavsett storleken på felbudgeteringen så kommer den som en ytterligare börda i ett ansträngt ekonomiskt läge. Samma signaler fanns också tidigt under förra verksamhetsåret utan att några åtgärder då togs. Man kan fråga sig om klubbdirektör och styrelse den här gången har förmågan att i tid anpassa verksamheten efter de minskade intäkterna? Eller avvaktar de och hoppas att några lördagsmatcher mot Luleå, Frölunda, Djurgården och Skellefteå ska lösa det hela? Erfarenheterna sedan förra året talar för det senare alternativet.
Nu är det inte bara Brynäs som kämpar med vikande publiksiffror. Det verkar vara en större trend för de stora arenaidrotterna att marginalåskådarna sviker. Det är dessutom en trend som alla, inklusive ledningen i Brynäs, känner till. En förklaring till publiktappet kan vara att allt fler väljer att se matcherna på TV. Det är bekvämare och billigare att sitta hemma och se sitt favoritlag spela. Som sportintresserad har du dessutom tillgång till alla intressanta fotbolls- och ishockeymatcher. Dessutom är det ekonomisk fördelaktigt. Med PPV så betalar du idag 139 kr per match och för säsongskortet i tolv månader 1668 kr. Detta kan jämföras med en sittplats i Läkerol Arena som kostar 200-250 kr per match och den billigaste seriebiljetten på sämsta sittplats som kostar 5000 kr. Varför åka till Läkerolen och betala dyrt för en upplevelse som man kan få mycket billigare hemma vid TVn? Här har inte bara Brynäs utan även alla andra elitklubbar en stor framtida utmaning.
I bakgrunden finns alltså oroande tecken som talar för att den ekonomiska situationen inte har förbättrats i Brynäs. Ett tecken är att klubbdirektör och styrelse inte ger någon ekonomisk information. De lovade kraftfulla åtgärder men har de resulterat i minskade kostnader? Det andra tecknet är också av oroande art. Publiksiffror under budget har negativ påverkan på ekonomin. Hur hanterar Brynäs detta? Frågorna är många kring ekonomin men svaren är just nu få. Klubbdirektören och styrelsen väljer att tiga vilket är mycket olyckligt, speciellt som bläcket i den ekonomiska krisstämpeln ännu inte har torkat. Det återstår bara att konstatera att frågorna kring Brynäs ekonomi just nu ligger som orosmoln vid horisonten och som hotar att skymma glädjen över den fina sportsliga säsongsinledningen.