Krönika: Ett julbord med mersmak!
Brynäs höst har varit bättre än vad många väntade sig. Prioriteringen av defensiv, starkt hemmaspel och laginsats gör att utgångsläget inför fortsättningen ser bra ut. Trots en mager poängutdelning strax före jul och en dålig statistik från tidigare år, kan vi nog hoppas på ett gott nytt hockeyår.
Nu är vi framme vid juluppehållet igen och det är dags för en liten summering.
Vid den här tiden förra året hade vi genomlidit en turbulent höst och Brynäs hade på 30 matcher spelat in 38 poäng. Vi låg då på nionde plats vid juluppehållet och framtiden såg dyster ut. I höst har laget spelat 33 matcher före jul och fått ihop 49 poäng. Vi ligger med det på en sjunde plats och framtiden ser inte lika dyster ut. Poängmässigt har det gått bättre i år men placeringsmässigt är skillnaden mellan då och nu inte så stor. Trots det tycker jag att Brynäs så här långt förtjänar ett bättre betyg. Förklaringen ligger i att inför 07/08 fanns stora förväntningar på laget och de flesta var därför missnöjda med en niondeplacering. Men i år är vi alla nöjda med en sjundeplats eftersom förväntningarna skruvades ner inför den här säsongen.
Vad är det då som är bättre hittills den här säsongen?
Den största skillnaden ligger i att laget har hittat ett poänggivande spel på hemmaplan. Brynäs har i höst på 17 hemmamatcher spelat in 33 poäng och ligger enligt Hockeyligans statistik på en andraplats i hemmatabellen. På förra årets 15 hemmamatcher skrapade man bara ihop 22 poäng. En klar förbättring i år alltså!
På bortaplan är Brynäs inte bättre i år. Hockeyligans statistik visar nämligen att laget håller nästan exakt samma nivå fram till juluppehållet i år som förra året. Åtminstone om man ser till antalet inspelade poäng. Säsongen 07/08 spelade man 15 bortamatcher före jul och det gav sju vinster vid full tid plus en två poängare. I höst har Brynäs på 16 bortamatcher fyra trepoängare och fyra oavgjorda. Det innebär att Brynäs noteras för 16 inspelade poäng på bortaplan vid båda juluppehållen. De riktigt starka bortalagen som till exempel Linköping, HV71 och Frölunda har i år spelat ihop 24, 26 respektive 30 poäng. Det är ett tecken på att etablerade topplag plockar poäng oavsett var matcherna spelas. Eftersom Brynäs ännu inte är ett topplag så är årets poängskörd på bortaplan OK.
Flera av spelarna har i höst spelat mycket bättre än förra säsongen. Det återspeglas i Hockeyligans plus/minus-statistik. Hela elva är plusvarianter i statistiken. Dackell har +6, Lauritzen +5, Hietanen +5, Danielsson +4, Hansen +3, Molin +3, Wanvig +2 medan Persson, Lind, Vas och Nolander alla noteras för ´+1 i statistiken. Mest imponerande är att spelare som Dackell, Hansen, Hietanen och Molin som alla får mycket istid i match efter match och alltid spelar i box-play trots det står på plus. Hietanen har till exempel spelat 23:46 minuter per match, Dackell 21:10, Hansen 18:31 och Molin 16:57. Slutsatsen är naturligtvis att det här är tongivande spelare som drar ett tungt lass i årets upplaga av Brynäs och dessutom gör det väldigt bra. Två andra spelare som också i hög grad bidragit till årets positiva förändring är Lars Jonsson och Jonatan Granström. Jonsson är den som får mest istid av alla. Med sina 25:57 minuter per match matchas han, tillsammans med Djurgårdens Marcus Ragnarsson, hårdast av alla i hela ES. Jonsson har gott och väl levt upp till förhoppningarna om att han skulle bli en tongivande försteback i Brynäs. Granström spelar i snitt 15 minuter per match och han gör det som om varje byte vore det sista i matchen! Han personifierar Brynäs nya sätt att spela på hemmaplan.
Man brukar ibland säga att man ljuga med statistik men det gör den inte för Andreas Dackell. Vid förra juluppehållet hade han sämsta plus/minus-statistiken i Brynäs med sina -8. I år vid samma tid är han bäst med +6. Dackell har i höst har genomgått en totalförvandling. Han har gått från att vara lagets statistiskt sämste till den bäste! Alla kan se att i år är Dackell en ny och mycket bättre spelare. Han får också välförtjänt beröm av Czarnecki när han på Brynäs hemsida summerar säsongen så här långt.
Det finns också delar i Brynäs säsong så här långt som inte funkat speciellt bra. Främst är det power-play som klickat. Brynäs ligger där i botten av Hockeyligans statistik tillsammans med MoDo och Södertälje. De här tre lagen får utdelning i cirka 14 % av sina power-play. Det är klart svagare än lag som Timrå, Rögle, Luleå, Linköping och HV71 som alla ligger över 20 %. En tänkbar förklaring till att power-play klickat för Brynäs så här långt är att man konsekvent matchat fyra forwards och en back. Det blir en paraply-uppställning som gör att man avstår från två dimensioner i sitt power-play. Dels får man inget back-till-back-spel vilket gör att man inte får några förflyttningar av motståndarnas box och målvakt från sida till sida. Dels gör uppställningen med bara en back att Brynäs inte får några backskott. Den back som nu står vid blålinjen blir spelfördelare och inte skytt. Det här kan vara en förklaring till att Power-play-spelet blir statiskt, tempofattigt, förutsägbart och lätt att försvara sig mot. De genomspel man söker med nuvarande uppställningar i power-play blir svåra och lättlästa för motståndarna.
Brynäs defensiva spel har fungerat bättre än det offensiva. Laget ligger på en fjärdeplats i Aftonbladets statistik över de bästa defensiva lagen med 2,4848 insläppta mål per match. Det är bara Färjestad, Frölunda och Skellefteå som släpper in färre mål. Brynäs tillhör också topplagen i Hockeyligans statistik över box-play. Man klarar av 83,33 % av utvisningarna utan att släppa in något mål. Det är bara Färjestad som är bättre med sina 88,36 %.
Brynäs har alltså så här långt varit starkt i defensiven och i Läkerol Arena. Frågan är hur långt det kan räcka i resten av grundserien?
Om vi bara ser till historien från tidigare säsonger och de senaste sex matcherna i årets så ser det inte bra ut. Brynäs har de två senaste åren spelat sämre efter juluppehållet än före. Laget hade problem i slutet av grundserien både 06/07 och 07/08. Aftonbladets statistik för de sista matcherna innan årets juluppehåll visar också att formkurvan pekar neråt. Brynäs har bara tagit 6 poäng av 18 möjliga och tillhör nu bottenskiktet i formtabellen. Till detta kommer att vi måste klara oss utan Jacob Markström de 5-6 första matcherna efter juluppehållet. Allt det här pekar mot att vi kan vänta oss en besvärlig fortsättning.
På tillförsiktskontot finns att årets Brynäs har en helt annan inriktning än tidigare. Nu prioriteras gemensamma målsättningar och gruppen. Spelare och ledare verkar vara överens om att ett kollektivt hårt arbete är det som gäller. Det tycks ha skapat en harmoni i Brynäs. Borta är ledare vars stora ego är större än alla elitserieklubbars verksamhet tillsammans. Borta är spelare som prioriterade sin egen karriär och de som hade svårt att på ett vettigt sätt umgås med andra i ett omklädningsrum. Det här innebär en stor kursförändring i årets upplaga av Brynäs.
Jag tror att den stora kursändringen i år uppväger den dåliga statistiken. Det kan till och med bli så att ett hårt arbete, en stark defensiv och ett bra hemmaspel kan vara tillräckligt för att ta Brynäs till ett slutspel i mars.