Veckans Legendar: Roger Hansson
Helsingborgaren som blev Ängelholmare och Rögleit heter Roger Hansson. Framgångarna nådde han under 1992-1995 då han spelade hos rivalerna Malmö IF. – Än i dag har en del fortfarande svårt för att jag gick till Malmö, berättar Roger.
Sommaren 1967, den 13 juli för att vara exakt, föddes Roger Hansson i Helsingborg. Hans moderklubb är Helsingborgs HC men där blev det inte många år.
– Jag flyttade till Ängelholm och Rögle när jag var elva år. Jag ser mig mer som en Rögleit i grunden då jag var där fram tills jag var 23 år.
Ja, det var då flyttlasset gick till Malmö och de största rivalerna. Något som många inte kunde acceptera.
– Jag hade en massa anbud från olika klubbar i Elitserien. Det var svårt att välja. Jag minns att jag tog en joggingvända en tidig morgon klockan sex för att fundera. När jag kom hem sa jag till Annika, min nuvarande fru, att det fick bli Malmö, berättar Roger.
Andra lag som låg nära till hands var Frölunda, HV 71 och Västerås, men att det blev Malmö var främst på grund av närheten och det sociala.
– Det var även ett bra lag med bra möjligheter och med facit i hand var det ett helt rätt beslut, säger Roger.
Den svåra flytten
Om vi ska backa tiden något, till våren 1987, då han fortfarande spelade i Rögle. Det året blev han draftad av NHL-klubben Vancouver Canucks efter ett bra junior-VM.
– Det stämmer. Jag kommer ihåg att de tjatade och tryckte på att jag skulle ta steget upp till Elitserien och vidareutveckla mig som ishockeyspelare, istället för att vara kvar i Rögle och division ett.
– Jag hade anbud från Elitserien under flera år då jag var i Rögle och när jag väl tog steget till Malmö hade nog Vancouver tröttnat. För egen del ångrar jag att jag inte tog chansen tidigare. Då hade kanske möjligheterna för spel i NHL ökat, berättar Roger.
Den svåra övergången från Rögle till Malmö skedde 1991 och än i dag är minnena starka för Roger Hansson.
– Jag kommer ihåg att jag i min sista match för Rögle den säsongen fick många blommor och gratulationskort. Jag har sparat korten och på de flesta stod det lycka till i framtiden men vad du än gör gå absolut inte till Malmö, säger han.
Framgångsrika år under Malmösejouren
Som 24-åring debuterade han i Elitserien tillsammans med Malmö och redan som nykomling fick han vara med om att bli svensk mästare.
– Det var jättekul såklart. Det var första gången för mig och vi var nykomlingar skulle man kunna säga då laget på den tiden inte hade funnits så länge i Elitserien. Det blev en hård matchserie mot Djurgården som vi till slut lyckades vinna, minns Roger.
Efter SM-guldet blev han dessutom uttagen till Tre Kronors trupp till ishockey-VM. Det kom som en överraskning för honom.
– Jag hade ingen tanke alls innan på landslaget.
Sverige inledde världsmästerskapet i Tjeckoslovakien synnerligen svagt och var nära att missa slutspelet.
– För egen inleddes VM något knackigt då jag mest fick sitta vid sidan eftersom lagledningen inte anmälde alla från Elitserien i väntan på NHL-proffsen. I takt med att de anslöt så skickades flera hem, men jag blev till slut anmäld och fick spela hela slutspelet. Jag gjorde mål i alla matcher från kvartsfinal till finalen och som nykomling var det en säsong jag bara kunde drömma om innan. Och så SM-guldet innan med Malmö, minns Roger Hansson.
Kunde ha blivit OS-hjälte
Våren 1994 blev även den fantastisk med ett OS-guld och ett andra SM-guld med Malmö.
– Hela OS var fantastiskt. Det var trevliga norrmän överallt och sedan bodde vi på samma ställe om alla andra aktiva.
– Det var givetvis även fantastiskt att få vara med om och vinna OS-guldet, och mottagandet vi fick vara med om vid hemkomsten var kul att få uppleva. Vi flög in med flyg från Norge och låg på 300 meters höjd över Stockholm och man kunde se hur folk vinkade. Det är sådant som man har lättare att uppskatta nu när man har slutat. När man var aktiv kunde man inte stanna tiden på samma sätt eftersom det hela tiden var grejer framför en. Då väntade ett SM-slutspel efter OS-turneringen.
Sverige vann OS-finalen mot Kanada efter en spännande straffläggning där Peter ”Foppa” Forsberg och Tommy Salo blev våra hjältar. Men Roger Hansson själv är lite besviken över att han inte fick bli den stora hjälten.
– Jag skulle slå den femte och sista straffen. Hade jag gjort mål där hade jag kunnat bli den stora hjälten. Jag minns att ”Curre” Lundmark sa att jag skulle lägga den sista straffen, och jag tänkte är han dum i huvudet, varför jag? Många av oss var nervösa, även jag, men jag har alltid haft en förmåga att lyfta mig när det gäller som mest, men just då vek jag ner mig. Jag hade bestämt mig innan hur jag skulle lägga den, det brukar gå bra då, men jag var nog lite för nervös. Det kändes som att hela Sverige låg och vilade på mina axlar. Jag kunde ha blivit ihågkommen, men nu blev det ju ”Foppa” i stället, minns Roger Hansson.
SM-guld nummer två
Ja, och SM-slutspelet skulle också få sluta med pompa och ståt då Malmö i finalserien vände 2-1-underläge till en 3-2-seger i matcher mot Modo.
– Andra SM-guldet var lika kul som det första och mot ett Modo med ”Foppa” och Näslund.
De flesta kommer nog ihåg den där tjurige Peter Forsberg strax efter avgörandet i 1994 års SM-final.
– Jag var rumskamrat med ”Foppa” i VM samma år. Han var och är tjurig och har en otrolig vinnarskalle och jag minns att han hade mycket svårt att acceptera finalförlusten under hela världsmästerskapet, säger Roger.
Felfri tyska efter fem år i Kassel
Efter fem säsonger i Elitserien med Malmö flyttade Roger Hansson till Kassel Huskies i den tyska elitligan DEL.
– Det var en kul erfarenhet och efter mina fem år i Tyskland kan jag tyskan felfritt och det är perfekt nu när jag som sportchef i Rögle pratar med många agenter.
År 2001 flyttade han slutligen hem till Ängelholm där han avslutade sin spelarkarriär med två säsonger i sitt Rögle.
– Det fanns en möjlighet att jag kunde stanna kvar i Tyskland men jag beslutade mig för att åka hem främst då Annika ville ha ett riktigt jobb istället för att vara en hemmafru. Och sedan mitt barn som mer höll på att bli en tysk än svensk, säger Roger.
Efter sin aktiva karriär började han jobba på Rögles kansli på marknadsavdelningen och inför säsongen 2006/2007 blev han sportchef, en roll han så här skött exemplariskt.
Säsongen 2007/2008 så lyckades hans Rögle ta steget upp till Elitserien och nyligen klarade man av kvalserien på ett strålande sätt vilket innebär fortsatt spel i finrummet för Ängelholmslaget.
Nu väntar den mest hektiska tiden för en sportchef. För spelarna är säsongen slut men för Roger Hansson har säsongen bara börjat.
– Ja, det är helt crazy.
Namn |
Roger Hansson |
Född |
1967-07-13 |
Position |
Forward |
Klubbar |
Helsingborg, Rögle, Malmö, Kassel |
Meriter |
SM-guld 92, 94 VM-guld 92 OS-guld 94 VM-silver 95 VM-brons 94 |
Statistik |
183 elitseriematcher, 57 mål, 55 assist, 112 poäng |
---
Tidigare legendarer:
Stefan "Skuggan" Nilsson, Jan "X:et" Erixon, Peter Popovic, Tomas Jonsson, Daniel Rydmark, Patrik Carnbäck, Kjell Dahlin, Lars Lindgren, Thomas "Bulan" Berglund, Roger Elvenes, Christer Olsson, Göte Wälitalo, Anders Kallur, Roger Åkerström, Peter Gradin, Mikael Johansson, Pär Djoos, Stefan Persson, Mats Lindgren, Charles "Challe" Berglund, Anders Eldebrink, Tomas Sandström, Magnus Arvedson, Roger Johansson, Mikael Andersson, Peter Sundström, Leif Rohlin, Thomas Rundqvist, Peter Andersson, Stefan Örnskog, Robert Nordmark, Patric Kjellberg, Anders "Masken" Carlsson, Rikard Franzén, Magnus "Sigge" Svensson, Michael Sundlöv, Johan Garpenlöv, Arto Blomsten, Boo Ahl, Tommy Westlund, Dan Labraaten, Bengt-Åke Gustafsson, Fredrik Stillman, Thommie Bergman, Jonas Rönnqvist, Björn Nord, Mats Näslund, Mats Hallin, Göran Högosta, Jan Larsson, Bert Robertsson, Jonas Johnson, Peter Andersson, Patrik Sundström, Magnus Lindquist, Fredrik Olausson, Anders Gozzi, Jens Öhling, Niklas Eriksson, Stefan Bergqvist, Tommy Lehmann, Magnus Roupé, Robert Carlsson, Mikael Andersson, Hans Jax