Genomgång och tips - Skellefteå: "Ett av det bästa målvaktsparet i ligan"
"Chrippe" - en underskattad spelare som finns kvar i laget.

Genomgång och tips - Skellefteå: "Ett av det bästa målvaktsparet i ligan"

Martin Höijer kommer att publicera en stor genomgång för varje lag i Elitserien dag för dag. Det är meningen att texten ska väcka åsikter och skapa ett underlag för diskussioner i kommentarsfältet. Nästa lag i artikelserien: Skellefteå AIK.

Skellefteå AIK gjorde förra säsongen en riktigt bra säsong. Laget inledde serien strålande och ledde hela grundserien vid juluppehållet. Detta var mycket tack vare nya tränaren Hans Särkijärvis kvalitéer som lagbyggare och med sitt igelkottförsvar.
Men också givetvis mycket tack vare nya grekamerikanen Niko Dimitrakos som var en riktigt bra injektion i laget.
Men succén varade inte allt för länge och man dalade sakta men säkert efter jul ner till plats nummer sex i serien vilket inte alls är fy skam.
I slutspelet ställdes man mot guldfavoriten LHC som också hade en dalande form. Serien gick till sju matcher, där Skellefteås Kimmo Koskenkorva avgjorde i sudden death i Linköping.
I semifinalen matchades man mot Färjestad, väl där hade man inte en chans men laget, staden och publiken var lika glada för det. Ett bevis på det var att Skellefteå publiken gav laget stående ovationer och applåder i några minuter i säsongens sista hemmamatch, trots att bortalaget Färjestad ledde med 6-0.

Man har bra scouting i Nordamerika
Nåt som börjar bli synonymt med Skellefteå är att man är väldigt duktiga på att fynda transatlanter.
07/08 var det Kent McDonell och Lee Goren som
frälste publiken uppe i Västerbotten.
08/09 tillkom Brad Moran och Niko Dimitrakos. Alla fyra får ses som stora succéer men man har till i år bara en kvar, Brad Moran.
Laget hade ett stabilt spel över hela banan, vilket målskillnaden 149-141 tyder på.
Däremot hade laget stora problem i Power-Play, där procentsatsen bara låg på ynka 14,94%.
Där har Särkijärvi verkligen något att jobba på. Att sluta sexa utan ett fungerande Power-Play är på ett sätt ett styrkebesked och får man ordning på bitarna där så kan man definitivt komma högre upp.
Även Box-Play spelet är förvånande nog skralt, bara 81,60%. Detta är för mig lite märkligt då laget defensivt uppträdde väldigt bra.

Målvakter
In: -
Ut: -

Just nu:
Nicklas Dahlberg
Andreas Hadelöv

Skellefteå låter sitt målvaktspar från förra säsongen få fortsatt förtroende. Bortsett från en liten skillnad.
Nicklas Dahlberg lär i år vara uttalad etta med tanke på vilken kanonsäsong han gjorde ifjol.
Han slutade trea i målvaktsligan med 91,78% och 2,46 i GAA. Detta efter framförallt en mycket bra avslutning på serien och fortsättning in i slutspelet. I slutspelet förbättrade han sina siffror till hela 93,71 och 2,23 och var en
stor faktor till lagets fina framfart där.
”Pumba”, som han kallas, är en ung, småväxt, men modernt spelande målvakt med ett rörligt spel med väldigt snabba sidledsförflyttningar. Jag tror definitivt att han kommer att vara minst lika bra i år och här kan Skellefteå verkligen vara nöjda. En svensk, ung, hyfsat billig och skicklig målvakt är verkligen att föredra före en avdankad högavlönad finne.
Back-upen heter Andreas Hadelöv. Veteranen från Kiruna som fått lite av en nytändning i Västerbottenlaget har moderniserat sin målvaktsstil och blandar gammalt med nytt. Förra säsongen med framgång och siffrorna låg på 91,8% och 2,49. I år får han dock finna sig i att vara båsöppnare men kommer garanterat med sin rutin göra bra inhopp.

Backar
In: Adam Larsson – Skellefteå AIK J20, Ivan Majesky – Linköping HC, Niklas Strandberg – Piteå
Ut: Atvars Tribuncovs, Erik Andersson – Linköping HC, Tobias Viklund – Frölunda HC, Fredrik Lindgren – Färjestad BK, Johan Burlin – Borås HC

Just nu:
Tim Erixon
Adam Larsson
Ivan Majesky
Jyri Marttinen
Christoffer Norgren
David Rundblad
Pavel Skrbek
Niklas Strandberg

På backsidan har Skellefteå till viss del blivit rånat av tre av ”de stora”.
Andersson till LHC, Viklund till Frölunda och Lindgren till Färjestad.
Andersson är en offensivt spelskicklig back som på ett sätt slog igenom förra säsongen. Med sin rörlighet och sitt spelsinne lyckades han göra 21 poäng och detta blir givetvis ett avbräck för SAIK.
Viklund är mer av en två-vägs back med bra skridskoåkning och ett stabilt spel i båda zoner. Poängproduktionen är inte speciellt stor men det är dock arbetsinsatsen.
Lindgren däremot är en utpräglad defensiv back och har faktiskt inte gjort ett enda mål på två år. Detta kompenserar han med en av ligans absolut bästa skridskoåkning, följsamhet och arbetskapacitet.
Intressant är att dessa tre stöttespelare faktiskt bara ersätts av ett riktigt etablerat namn. Tunga defensivgeneralen Ivan Majesky. I honom vet man vad man får och Särkijärvi är säkerligen nöjd över förvärvet, då denna back spelar ett enkelt sarg-ut spel och ger stabilitet. Den andra senioren är en oprövad sådan. Strandberg gjorde nio matcher på slutet av säsongen när han kom från Piteå. Nu får han chansen från start. Han är en storväxt back men också spelskicklig, vilket hans facit från Piteå-tiden (41 poäng på 29 matcher) visar.

En juniortrio frälser i PP?
Man plockar också upp jättetalangen Adam Larsson från sitt J20-lag. Larsson som är född -92 beskrivs som en ännu större talang än de två unga talanger som fanns i laget sedan tidigare, Erixon och Rundblad. Och de två sistnämnda spelade ändå JVM ifjol.
Nu är det också, med all tydlighet, så att dessa två kommer att få mer utrymme i laget. Speciellt med tanke på att man inte värvat en
enda etablerad Power-Play back. Där kommer Rundblad och Erixon få ett stort ansvar
tillsammans med Marttinen och Skrbek.
Nämnda Marttinen och Skrbek är två tufft spelande två-vägs backar även dem, där den absolut riktiga spetsen saknas men båda två är kapabla till 20 poäng var.
Kvar finns också lagkaptenen Christoffer Norgren. 35-åringen är äldst i laget och verkligen en kämpe med stort hockeyhjärta. Dock med väldigt bristande offensiva kunskaper, men är med sin stora kropp bra defensivt.

Forwards
In: Petr Tenkrat – Timrå IK, Fredrik Warg – Modo, Pierre-Edouard Bellemare – Leksands IF, Johan Forsberg – Björklöven, Melker Karlsson – Skellefteå AIK J20, Mattias Lindström – Skellefteå AIK J20, Yared Hagos – Södertälje SK
Ut: Gabriel Karlsson – Timrå IK, Kimmo Koskenkorva – Kärpät, Niko Dimitrakos – CSKA Moskva, Kent McDonell – Färjestad BK, Mikael Renberg - slutar

Just nu:
Pierre-Edouard Bellemare
Jimmie Ericsson
Johan Forsberg
Erik Forssell
Yared Hagos
Erik Karlberg
Melker Karlsson
Mattias Lindström
Martin Lundberg
Brad Moran
Mathias Månsson
Anders Söderberg
Christian Söderström
Petr Tenkrat
Fredrik Warg

På forwards-sidan har man också tappat tunga namn. Gabriel Karlsson ingick i succékedjan med Koskenkorva-Söderström som spelade ett oerhört bra två-vägs spel och sög musten ur motståndarna. Men man stod också för en del poäng framåt.
Det absolut största tappet blir grekamerikanen Niko Dimitrakos. Greken lyckades göra hela 22+22 på ungefär lika många matcher tills en skada sinkade honom på slutet, trots detta registrerades han för 54 matcher. Succén ekade över till andra sidan Östersjön och KHL. Detta är givetvis ett tungt tapp.
Hans ersättare rakt av på pappret ser ut att bli Pierre-Edouard Bellemare från Leksands IF. Fransosen smällde in 31 kassasr i Allsvenskan ifjol och är uppenbarligen för bra för den ligan och redo för det här steget. Oavsett vad så kan man inte säga något annat än att han är ett osäkert kort och inte alls på samma nivå som Dimitrakos. Men han kan likväl bli succé men mitt tips hamnar på ungefär 25 poäng.

Flyttfågel och en överskattad tjeck in
In kommer också den skicklige skridskoåkaren Petr Tenkrat från Timrå. I mitt tycke en överskattad spelare som bara har gjort 45 poäng på två säsonger men som säkerligen har hög lön och ska vara en högt producerande spelare.
In kommer också två centrar som har stampat still i sin utveckling ett tag och verkligen vill ha en nytändning. Yared Hagos har rekord i antalet klubbar representerat i Elitserien på 6 klubbar (AIK, Timrå, Mora, HV, Södertälje och SAIK) vilket kanske säger en hel del om hur hans prestationer har varit. Det är en spelare med talang och kapacitet som inte verkar få ur den över huvud taget på sistone och hoppas nu på att få det i Skellefteå. Han är en stark, fysiskt spelande två-vägs center som säkerligen kommer att få rollen som tredje-center.
Fredrik Warg kommer närmast från Modo, men som faktiskt är född i Boliden, Skellefteå. Även han får beskrivas som en två-vägs center med främst defensiva kvalitéter men som också kan producera framåt.
In kommer också tre spelare som i år får anses som bredd och som bidrar med energi. Melker Karlsson och Mattias Lindström kommer från J20-laget och Tobias Forsberg från Björklöven.

Moran och Söderberg får stå för poängen
Kvar i laget finns de stabila lagspelarna
Jimmie Ericsson, Erik Forssell och Christian Söderström. Alla tre har defensiven som styrka men är inte ofarliga framåt och kan säkerligen skrapa ihop 20 poäng var.
Den absolut tyngsta offensiven ska Brad Moran och Anders Söderberg stå för. Båda två har offensiven som sin styrka. Båda två är småväxta och kompenserar detta med snabba ben och irrationell spelstil.
Mathias Månsson är också han kvar i laget och bidrar med hård fore-checking, intensiv spelstil men också en hel del mål.

Sammanfattning
Målvakts-sidan är i mitt tycke en av de bästa i ligan. Jag är säker på att Dahlberg kommer att fortsätta sin utveckling och fina spel och i honom har man en av de bästa. Hadelöv kommer att sköta båsöppningen och inhoppen utmärkt.
Backsidan känns helt okej, men inte så mycket mer på förhand. Slår alla kort väl ut, det vill säga att Rundblad och Erixon tar de stegen man vill att dem ska ta och kunna ta sina stora roller så kommer det att bli bra. Men misslyckas dem, kan man få jättestora problem.
Forwardssidan känns habil men det känns som att det saknas spets framåt.
Kan verkligen Bellemare fylla Dimitrakos tomrum? Jag tvivlar.

1.
2.
3.
4.
5.
6. Skellefteå AIK
7. Modo
8. Luleå HF
9. Brynäs IF
10. Djurgårdens IF
11. Rögle BK
12. Södertälje SK

Martin Höijermartinhoijer@gmail.com2009-09-16 08:00:00
Author

Fler artiklar om Färjestad