Historisk tillbakablick, del I
En av Färjestads första matchtröjor från 50-talet. Bild: Daniel Briander.

Historisk tillbakablick, del I

Martin Höijer blickar tillbaka och ger en historisk grundlig genomgång kring Färjestads stolta historia. Genomgången är uppdelad i flera delar där gulden behandlas var för sig och avslutningen blir fylld med statistik.

Färjestad Bollklubb bildades den 10 november år 1932 av ett gäng bandygrabbar.
De samlades till ett möte i Håfströms kiosk på stadsdelen Färjestad i Karlstad och även allmänhetens barn fyllde stolarna i lokalen och det blev fullsatt. Det var dock oklarheter kring vilken sport klubben skulle syssla med. Fotboll, bandy – till och med boxning kom upp på agendan. Till slut blev det en kompromiss mellan de två förstnämnda sporterna och Färjestad Bollklubb klubbades till en idrottsförening.

Brödraparen hjälpte FBK till ett raketavancemang i seriesystemet
 Sent i november spelade Färjestad sin första match – i bandy. Problemet var bara att det då saknades matchtröjor till lagets spelare vilket ledde till att spelarna fick använda sina vita undertröjor utanpå och matchen kunde komma igång.
Färjestad som klubb må ha varit ung, men spelarna i den var rutinerade och väldigt duktiga bandyspelare och Bollklubben avancerade från division tre till den högsta serien direkt. Detta med hjälp av storstjärnorna Sten och Harry Bryskhe samt Erik och Valter Myhrén. Unikt med Färjestad som klubb var att laget alltid spelade sina hemmamatcher på sjöis.
På den här tiden var Göta storebror och det hände ofta att spelarna i FBK tog sig till Tingvalla och hämtade bortskjutna bollar och trasiga klubbor. Utrustning var nämligen dyrt och något spelarna fick stå för själva.
 En rolig anekdot mellan Färjestad och Göta är att FBK-spelare gick ner till järnvägsstationen på våren år 1933 för att bua ut bandyspelarna i Göta vid deras hemkomst från finalen. Laget hade förlorat bandyfinalen med hela 11-1. Problemet var bara att Götas spelare hade fått reda på detta och gick av tåget på stationen innan.

 Fotbollsmatcherna spelade Färjestad på Rudsgården, men när det inte fanns pengar till att avancera upp till en högre serie, trots att laget kvalificerat sig dit rent sportsligt dog sektionen ut.

Hockeysektionen bildades – och lades ned igen
 Det var först år 1941 som Färjestad anmälde ett hockeylag till seriespel. En sport som inte uppmärksammats så mycket i Värmland och som dominerades av lag i Stockholmsområdet.
Tidigare nämnda Sten Bryskhe och Nisse Wendel bjöds in av Ishockeyförbundet att lära sig mer om sporten och Stens brorsa Harry betalade för sig själv och hängde med han också.
De kom tillbaka till Karlstad lyriska och började lära ut sporten till sina lagkamrater.
Götas bandykillar hade tidigare testat ishockey och det var också de som dominerade den första Värmlandsserien. Färjestad kom trea. Samma placering blev det 1943/1944. Hockeylaget kämpade på utan större framgångar, något som tillsammans med det bristande intresset och ekonomiska bekymmer ledde till att hockeysektionen lades ner år 1947.
Men i takt med att hockeyn blev större i Sverige startade Färjestad återigen upp en hockeysektion 1956. I den första träningsmatchen mot Emtbjörk på Tingvalla kom 600 åskådare och från den dagen tog hockeyn över från bandyn i Färjestad Bollklubb.


Färjestad mot Frölunda under tidigt 70-tal. Bild: Daniel Briander

Källa:
Jubileumsboken, Färjestad BK 75 År
www.farjestadbk.se

Del II...

Martin Höijermartinhoijer@gmail.com2010-05-31 19:00:00
Author

Fler artiklar om Färjestad