Drygt 60 år med hockey i Borås
Hur började det egentligen? Vem introducerade hockeyn i Borås? Ja, för att besvara den frågan tog jag kontakt med Kalle Karlsson på Borås Idrottshistoriska Sällskap.
Det visade sig att deras arkiv var både idogt och gediget. Föreningen startade i slutet på 80-talet, men i början var det trögt att få idrottsföreningarna att ställa upp med material. 1993 började Kalle jobba, ideellt, med att få struktur på allt underlag. Han är legendarisk idrottsledare i stan främst inom orientering och skidåkning i Hestra IF. Olof Toftby som är ordförande har idag hela sju personer till hands på deras kansli som ligger inrymd i Borås Kommuns lokaler. En flytt är dock planerad för att Borås statsarkiv och Idrottshistorikerna ska få större närhet till varandra.
Att bestämma hockeyns födelse i Borås visade sig dock var lite svårare än beräknat. Det första materialet är från 1941, alltså sextio år sedan, när IF Elfsborgs dåvarande ordförande, Arta Anderson, ville introducera sporten. Detta efter att Elfsborg lade ner sin bandyverksamhet det året. Plötsligt stod Borås utan utomhusspel på vintern. Försöket misslyckades dock, men grogrnden med Borås Ishockeykommitté var lagd.
Den första ishockeymatchen i Borås spelades istället 1946. Det var Wendelsbergs IK som spelade en förmatch till Norrby - Alingsås i bandy. Wendelsberg hade tidigare spelat två matcher på bortaplan, men nu blev det hemmamatch mot IF Fellows från Göteborg. Båda lagen ställde upp med nästan idel juniorer, för det här var ju ungdomens sport. Vid den här tiden var speltiden 3 x 15 minuter och planen vid Ramnasjön var högst provisorisk.
- Det användes nedfällda bänkar som sarg, men vi hade faktiskt riktiga mål, minns Lennart O Nilsson, som var med i den historiska matchen som Fellow vann med 7-1, trots bra spel av "Coco" Eiserman och målvakten S. Markert.
Wendelsbergs IK, som också hade cykel och Friidrott på programmet, verkade som förening enbart mellan åren 1943 - 1954. Därefter gick hela föreningen upp i IF Elfsborg som 1963 lade ner ishockeyverksamheten.
I stället var det Norrbygärde IF - senare Norrby IF - som fortsatte traditionen med den ungdomliga sporten. 1947, strax efter att Västergötlands Hockeyförbund bildats, anlades den första ishockeybanan i Borås. Detta skedde ungefär där Särlaskolan ligger i dag. På den tiden var det inga politiska beslut i långbänk. En enkel förfrågan skickades till Drätselkammaren vars avdelning biföll Norrbys begäran. Sedan började föreningens medlemmar att bygga, utan att få klartecken om bidrag från Västergötlands Hockeyförbund. Om man sedermera fick några pengar där ifrån förtäljer inte historien.
Norrby IF drev sedan verksamheten vidare ända till 1969, då hockeyfolket fick bilda eget. Borås HC bildades och jag själv föddes. Det skedde alltså två bra saker det året, förutom månlandning, tydligen. Många är de stjärnor som passerat revy i föreningens A-lag, men det finns naturligtvis många ideella krafter som har verkat och som fortfarande finns kvar i föreningen.