Intervju med Mike Valley

Jag har haft det stora nöjet att intervjua AIK:s och Björklövens gamla burväktare Mike Valley. Vederbörande representerar för tillfället Wheeling Nailers i ECHL där han har skördat stora framgångar. Han har även stått i AHL-laget Wilkes-Barre Scranton den här säsongen, anmärkningsvärt är att båda lagen ägs av Mario Lemieux.

Hur stort är publikintresset för AHL och ECHL?

- Det är olika från stad till stad. Det är ungefär som i Elitserien. Men i College så brukade vi ha ett snitt på 13000 åskådare per match.

AIK hade ju inte mycket publik under förra säsongen (särskilt inte på slutet), vad tycker du om din före detta hemmapublik?

- AIK-publiken är fantastisk, precis som dom flesta fansen i Sverige. Publiken är fotbollspräglad och gillar att ha kul.


Mike i Nailerströjan. Observera den snygga huvudbonaden.


Hur upplever du den stora spelaromsättningen? När du spelade i AIK förra säsongen så kom det in några spelare mitt under säsongen. I farmarligorna är det ju ännu värre på den fronten, är det inte jobbigt att byta lagkamrater hela tiden?

- Det där med att anpassa sig till nya lagkamrater har aldrig varit något problem för nordamerikaner; här borta accepterar du din kompis spelar i ditt lag för att bli tradad några 100 mil bort ett dygn senare. Sånt är livet och det är så hockey fungerar. Jag har aldrig varit i ett lag där vi har haft samma spelartrupp i ett helt år.

Har du bra kontakt med dina gamla AIK-lagkamrater?

- Jag har mailat några av killarna från förra säsongen men det är svårt att hålla kontakt med alla gamla lagkamrater. Killarna som jag spelade med i AIK var bra vänner till mig och det vore kul att hålla kontakt med alla men det är svårt att få tid när man befinner sig på andra sidan jordklotet.

Här i Sverige råder det delade meningar om cheerleaders vara eller inte vara, "Guldvipporna" har exempelvis fått en hel del kritik. Är det många AHL- och ECHL-lag som har cheerleaders på matcherna och vad har du för åsikt när det gäller detta?

- Det är några lag här borta som har cheerleaders. Jag gillar idén, för tjejerna får igång publiken. Min åsikt är att AIK:s cheerleaders är bättre än dom som är här borta.

Blir det inte väldigt jobbigt att resa så mycket hela tiden och är det stor skillnad på resandet i USA och i Sverige?

- Det är mycket mer resande här borta. Vi tar vår lagbuss till varje match och vissa veckor så kanske du spenderar 20-30 timmar på vägen. Det är tufft och man blir oerhört trött.

Hur är det med boendet?

- De flesta har fast boende men vissa killar spenderar hela säsongen på hotell.

Vad är det för skillnad på spelet i Sverige och i USA (AHL/ECHL)?

- De svenska spelarna är skickligare och besitter mer finess än AHL- och ECHL-lirarna. Här är spelarna tuffare och en stor anledning till det är ju förstås att isen är mindre. Slagsmål är vardagsmat och det brukar uppstå några varje match. Den största skillanden för mig som målvakt är att spelarna skjuter mer här.

Hur är det med uppdrag utanför isen - får fansen träffa er?

- Ja, vi gör många PR-uppdrag och fansen får möjlighet att träffa oss.

Just nu spelar du för Wheeling Nailers i ECHL men du har ju även spelat i AHL-laget Wilkes-Barre Scranton - kan du berätta lite om hur ditt kontrakt ser ut?

- Pittsburgh Penguins äger mina rättigheter så dom bestämmer över mig. Både Wheeling Nailers och Wilkes-Barre Scranton är Penguins farmarlag så jag spelar där dom säger att jag ska spela. Jag får hoppa en hel del mellan lagen.

Tack för intervjun och lycka till i Wilkes och Wheeling.

- Tack själv.

Jag vill passa på att tacka Darcie Reilly som har tagit bilden.

Chand Smith2003-01-02 09:33:00

Fler artiklar om AIK

Möte med Stefan "Myran" Gustafssson - AIK:s väg framåt