Intervju med vaktmästarna i Arboga Ishall

Sten har intervjuat Jonny Leijen och Dennis Carlsson. Det handlar om två personer som är viktigare för IFK Arboga än man kan tro.

Jag har tänkt starta upp en liten intervjuserie som handlar om människorna i ishallen som inte syns så mycket, men är så otroligt viktiga för att allt ska fungera. Det är allt från "Uffe" Rydin till vaktmästare, materialare och kanslipersonal. Vi har ju även alla frivilliga som ställer upp under säsongen; matchvärdar, funktionärer, ungdomsledare och så vidare. Men dessa individer får vi nog komma tillbaka till lite senare under säsongen.

Jag börjar med vaktmästarna. IFK har två vaktmästare: Jonny Leijen och Dennis Carlsson. Båda är inne på sin tredje säsong.
- Vi började jobba här när IFK tog över driften från Arboga kommun, säger Dennis.

Sedan har vi Eva Widin som är en riktig klippa och tar hand om till exempel tvätten på mornarna. Hon tar även emot varorna och levererar till försäljningsställena i hallen. Eva har till sin hjälp maken Göran som ställer upp och jobbar på exempelvis matchdagarna. Jag har tyvärr inte haft möjlighet att träffa Eva och Göran ännu. Men alla man pratar med lovordar dessa eldsjälar för det stora arbete som läggs ner.

Både Jonny och Dennis tycker att det ska bli skönt att få köra igång efter ledigheten. Spelarna börjar bli otåliga och längtar efter att få träna på is.

Vad gör ni nere i hallen egentligen?
- Vi sysslar med allt från lättare fastighetsskötsel till ventilationsarbeten, säger Jonny.
- Det handlar till exempel om skurning av läktarna varje måndag, reparationer av anläggning och maskiner. Arbetsuppgifterna berör även sargen, ismaskinen och dylikt. En stor del av tiden går åt till att sköta om isen, vilket inte är det lättaste. När skolorna startar så används hallen cirka 14 (!) timmar per dygn, säger Dennis.
- A-laget ställer rätt så höga krav på iskvaliteten. Det finns olika önskemål om hårdhetsgraden; vissa spelare vill ha hård is, andra mjuk. Då gäller det att komma fram till en bra kompromiss. Spelare på den här nivån känner direkt om isen är annorlunda. Jag hoppas att vi får ett bra samarbete med tränarna, fortsätter Dennis.

Hur då?
- Om isen isen har blivit skör på något ställe så kan man lägga om träningen till ett annat ställe i rinken. Bara för att ta ett exempel.
- Det var väldigt intressant var när vi fick tillfälle att åka upp till den riksbekante "spol-Jansson" i Leksand. Vi upptäckte att dalmasarna har ungefär samma material och system som oss.
- Den stora skillnaden är att vi bara jobbat i tre säsonger medan han har hållit på i över 30 år med is. Det var en nyttig resa som vi utnyttjar än i dag i form av exempelvis telefonkontakt.
- Men den största elogen ska fritid och främst Thomas Öhling ha. Han har varit ovärderlig för oss. Andra som ska ha ett stort tack är alla företag i och utanför Arboga som hjälper oss med material och kunnande. Ingen nämnd och ingen glömd!

Hur går det till att göra en bra is då?
- Vi börjar med att sladda banan med en metallmatta. Sedan vattnar vi grusbädden med åtta vattenspridare. De går från morgonen till sent på kvällen i 4-5 dagar. Under tiden fyller vi ut ojämnheter med sand. Vi ser även över sargen och glaset runt rinken, för det är då vi kan reparera det som behövs.
- Därefter sätter vi på kylaggregatet och slangspolar så att vi får en isskorpa. Vi lägger även på myanit; det är ett slags kalk så att vi får en vit is. Sedan slangspolar vi återigen försiktigt upp till två centimeter tjock is.
- Därefter ska reklam och linjer på. Dessa är - som många tror - inte målade utan gjorda av papper. Sedan blir det mer slangspolning (ytterligare cirka två centimeter).
- Därefter tar vi fram ismaskinen, hyvlar och spolar så vi får en jämn och fin is. Sedan så är isen äntligen åkklar. Det tar sammanlagt cirka 20 dagar.

När tror ni isen är klar?
- A-laget ska gå på is 3 augusti, så då måste den vara klar. Men har vi tur och inget händer så kan den vara klar till 1 augusti, säger Dennis. Det vore bra, för då får isen sätta sig innan första isträningen. Ingen får använda isen före (som ni ser så är det inte så lätt att göra en bra is. reds anm.).

Om ni fick önska er något här i hallen, vad skulle det då vara?
Både Jonny och Dennis svarar direkt:
- En ny ismaskin! Det vill alla som jobbar här ha. Den vi har är från 1977 och nu börjar det bli svårt att få tag på reservdelar. Det säger även firman som gjort maskinen. Vi har snart svetsat överallt på den och nu håller den snart inte längre.
- Det är nog dags för kommunen att lätta på plånboken och hjälpa stans största och mest framgångsrika förening. IFK sysselsätter och engagerar 1000-tals människor i både Arboga och närliggande kommuner varje vecka (för att inte tala om den PR som föreningen ger Arboga. reds anm.).

Nå, hur tror ni det går för IFK den här säsongen då?
- Jag tror att det kommer att gå riktigt bra. Vi har kvar många tongivande spelare från förra säsongen, säger Jonny.
- Stommen som är kvar ser riktigt bra ut. Jag har snackat med några spelare och de ser fram emot säsongen med tillförsikt. Jag tror att det kan bli en mycket intressant säsong och hoppas att det kommer att räcka långt, säger Dennis.

Tack för att ni tog er tid och berättade för oss om ert arbete!
- Tack själv.

Sten Åslund2003-07-26 15:42:00

Fler artiklar om Arboga