Två och en halv timme kvalificerad bullshit.

Ett annat sätt att sammanfatta hur AIK:s huvudstyrelse under tisdagens medlemsmöte försökte dölja de egna misstag som lett till förlorad elitlicens.

AIK Hockey spelar nästa år i division ett, om AIK Hockey överhuvudtaget spelar hockey nästa år. Det är väl egentligen den enda konkreta och helt ärliga information som delgavs under det möte som AIK kallade informationsmöte.

Mötets kärnfråga var givetvis varför AIK misslyckats med att få elitlicensen godkänd. En kärnfråga som innefattar två delar; spelrätt och ekonomi. En kärnfråga där huvudstyrelsen misslyckats radikalt med vad som tillsynes bör vara en relativt enkel uppgift och som så var för flera andra föreningar, däribland AIK:s egen fotbollsförening.

Medlemmarna fick i går motta två dokument, dels ett där huvudstyrelsen beskriver sin bild av hur processen med att överföra spelrätten till ishockeyföreningen gått till och dels ett annat där medlemmarna fick ta del av det överklagande AIK formulerat. Det första dokumentet är i särklass det mest intressanta, förmodligen formulerat av den ansvarige för att spelrätten överfördes från moderföreningen till ishockeyföreningen, Axel Wester. Speciellt intressant blir det om man väljer att ta in information från fler källor än just AIK.

Vi börjar från början. För ungefär två år sedan bestämde sig AIK för att dela upp sig självt i tre olika föreningar, fotbollen i en, ishockeyn i en och resterande idrotter i en. Varje förening har en spelrätt (plats i seriesystemet) som säger att den har rätt att delta i av Riksidrottsförbundet sanktionerade serier, till exempel allsvenskan i ishockey eller fotboll. Utan den spelrätten får man inte delta med något lag. Innan uppdelningen hade huvudföreningen AIK spelrätten för alla idrotter. En spelrätt kan bara ägas av en förening, men kan lånas ut till ett aktiebolag.

Vidare har det inom vissa idrotter bestämts, för att erbjuda konkurrens på någorlunda lika och sunda villkor, att man skulle införa en elitlicens som alla deltagande klubbar måste uppfylla för att ej bli nedflyttade i lägre division.

Vid uppdelningen av AIK i tre föreningar fick två olika personer i uppgift att överföra spelrätten i respektvie serie från huvudföreningen till de nya AIK-föreningarna för fotbollen och ishockeyn. Denna överföring måste alltid göras då en ny förening uppstår som av någon anledning skall överta en annan förenings spelrätt.

Den person som fick i uppgift att överföra spelrätten från huvudföreningen till fotbollsföreningen gjorde det han skulle och förde inom ett år över spelrätten till den nybildade fotbollsföreningen.

Tanken var att exakt samma sak skulle ske samtidigt med spelrätten för hockeyn.

Den person inom huvudstyrelsen som, mot hockeyföreningens och hockeybolagets vilja, utsågs att ombesörja att ishockeyns spelrätt överfördes från moderföreningen till ishockeyföreningen gjorde ingenting. Detta går även att läsa i det dokument AIK delgav åhörarna på informationsmötet, även om formuleringen påstår att det berodde på att det ej gått att få tag på Svenska ishockeyförbundet.

Hade AIK och de ansvariga inom huvudstyrlesen gjort som det var tänkt och samtidigt bildat två nya föreningar och samtidigt gjort klart med överförandet om spelrätterna hade även AIK-Hockey haft sin elitlicens i dag. Detta skedde alltså inte för ishockeyföreningen, samtidigt som man för att klara fotbollens elitlicens var tvungna att göra en stor budgetöverföring av aktiekapital från huvudföreningen till fotbollsföreningen. Ishockeyns spelrätt låg därmed fortfarande kvar i moderföreningen men som nu drogs med ett stort negativt eget kapital. Något som alla, utom huvudstyrelsen i AIK förstått är av ondo dels om man vill föra över spelrätten från en förening till en annan och dels om man önskar få en elitlicens godkänd.

Huvudstyrelsens Tommy Adamsson sade på informationsmötet att de väl kände till att även huvudföreningens ekonomi skulle granskas i samband med att ishockeysektionens elitlicens skulle godkännas. Detta faller sig givetvis rimligt eftersom spelrätten för ishockeyn fortfarande ligger kvar hos huvudföreningen. Hockeyförbundet, AIK Ishockeyförening och bolaget AIK-hockey har under hösten, vintern och våren påtalat detta för huvudstyrelsen, som varje gång sagt att det inte är någon fara med elitlicensen. Allt skulle vara i sin ordning.

Det var det inte.

Att AIK numera inte tillåtits överföra spelrätten från huvudföreningen till, den både bildade och av ishockeyförbundet godkända, AIK Ishockeyförening beror på det naturliga skälet att huvudföreningen har ett stort negativt eget kapital. Ishockeyförbundet godkänner helt enkelt inte att den förening som lämnar ifrån sig spelrätten har ett negativt eget kapital eftersom det, enligt ishockeyförbundet, skulle öppna upp en möjlighet att samla på sig skulder i en förening för att sedan överlåta spelrätten i en ny/annan skuldfri förening och spela vidare som om underskottet inte existerade. Som ovan beskrivits existerade alltså inte underskottet i huvudföreningen AIK då fotbollens spelrätt överfördes till AIK Fotbollsförening, men väl när man sent om sider försökte överföra spelrätten till AIK Ishockeyförening. Det här är fakta som huvudstyrelsen inom AIK bör ha känt till om det interna informationsflödet har fungerat.

Informationsmötet berörde samtliga dessa punkter utan att frågorna fick konkreta svar från de ansvariga inom AIK. Om detta misslyckande beror på enskilda eller individuella misstag, eller om det beror på andra, fortfarande dolda, orsaker med förankring i huvudstyrelsen vänter alla idrottsintresserade AIK:are fortfarande svar på.

Johan Wibäck2004-06-16 13:41:00

Fler artiklar om AIK

Matchrapport AIK - Oskarshamn 17/1-2025