Om elitklubbarna

Följande finns att säga om de elitklubbar, som är resultat av utbrytningar och/eller sammanslagningar på vägen fram till våra dagar.

IF Björklöven bildades 1970 då IFK Umeå och Sandåkerns SK slog ihop sina ishockeysektioner. Första året hette man IFK/SSK, Umeå. Sandåkern var upp i högsta serien, men åkte ur direkt, och då slog de båda klubbarna ihop.

Bofors IK var ursprungligen IFK Bofors. 1963 gick man samman med Karlskoga IF, och hette nu rent formellt IF Karlskoga/Bofors, men kallade sig ofta KB 63... och längre fram KB Karlskoga. Men 1978 tog man det nuvarande namnet Bofors IK.

Borås HC bröt sig 1969 ur Norrby IF, andraklubben i Borås i fotboll, men som "alltid" hade varit förstaklubb i hockey. Elfsborg lade ner sin hockeysektion vid samma tid.

Brynäs IF har en väldigt "ren" historia för egen del, men man tangerar det stora flödesschemat över hur nästan alla andra gävleklubbar som spelat i högsta serien hänger ihop (alla utom IK Huge från Bomhus), så vi tar med de sammanhangen som en liten bonus. Turerna har sällan sammanfattats, men jag har själv bidragit till att de finns med i en trevlig artikel om allehanda hockeyklubbars historia, med betoning på namnbyten, på MIK08:s supportersajt Faleijs Finest.

1983 hade de gamla storheterna Strömsbro och Gävle GIK (SM-silver 1952 och guld 1957) tampats i ettan några år, och "godisarna" åkte ur. Lagen slog ihop under namnet SG 83 vilket senare blev S/G Hockey. Samarbetet höll till 1991 då Strömsbro hoppade av. GGIK ansåg sig inte ha råd att själva bedriva verksamhet på division 1-nivå utan lämnade skutan de med. Kvar fanns S/G Hockey med en plats i rikets näst högsta serie men dränerat på resurser och spelare. In klev Brynäs och slog ihop sin ungdomsverksamhet med S/G. Skapelsen gavs namnet Team Gävle Hockeyförening och fungerade samtidigt som farmarklubb åt Brynäs.

Under tiden startade Strömsbro om sin verksamhet från division fyra. GGIK hoppade direkt in i division tre genom ett samgående med Sätra SK (som "förstås" har startat eget A-lag igen efteråt). GGIK försökte avancera till division två, men missade i olika former av kval år efter år. 1995/96 tänkte Brynäs lägga ner Team Gävle-verksamheten vilket väckte intresse i GGIK. Klubben ville gärna gå upp till division två men inte till den pengaslukande division ett. Klubben bad då Brynäs begära ner Team Gävle till division två för att GGIK sedan skulle kunna slå ihop sig med "Teamet".

Till saken hör dessutom att GGIK hade varit sammanslagna 1977-80 med Åbyggeby IK som GGIK/ÅIK också, så de första svenska mästarna utanför Stockholms län har verkligen en brokig historia efter 70-talets mitt... Åbyggeby IK har sedermera blivit dagens Hille/Åbyggeby, som fick många ögonbryn att lyftas med sin tabellrad i division 1 C säsongen 2005/06 (noll poäng på trettiosex matcher).

När det gäller HV 71 går många ofta bet på vad V:et egentligen står för. Sant är att de två klassiska klubbar som var arga rivaler i trakten hette Husqvarna IF och Vättersnäs IF (från Jönköping!), men Vättersnäs gick 1967 ihop med IK Stefa och hette därefter de sista åren Vätterstads IF. Både HIF och VIF åkte ur näst högsta serien efter varandra, och säsongen 1970/71 blev de etta och tvåa i division 3 södra C. Husqvarna gick upp, och inför säsongen 1971/72 blev det sedan med en väldig fart beslutat om ett samgående, och resultatet känner vi... Mindre känt kanske dock, att ännu en klubb, Norrahammars GIS, gick ihop med HV 71 året efter. Ett nytt HVN 72 blev det dock inte...

Om det IK Stefa som finns inbakat i dagens HV måste också påpekas att det i praktiken inte är samma IK Stefa, som också härjade vid sidan av Husqvarna och Vättersnäs långt tidigare. Det ursprungliga IK Stefa lade ned verksamheten efter säsongen 1955-56. Spelarna ville dock inte sluta utan övertalade Saabs IF att starta en ishockeysektion. 1956-57 anmälde Saab ett lag i div. III där Stefas spelare kunde fortsätta lira hockey. Efter säsongen 1965-66 tålde tydligen inte ekonomin något fortsatt ishockeyspel i Saab och då bröt sig ishockeysektionen ur klubben och ändrade namn till IK Stefa, alltså en helt ny klubb, som visserligen följer en röd tråd ända tillbaks till det första Stefa, men ändå inte samma i rent formell mening. Efter den enda säsongen slog "IK Stefa II" ihop med Vättersnäs och blev således Vätterstads IF, som i det ovan sagda.

Linköpings HC är hockeysektionen i den gamla linköpingsklubben BK Kenty, som 1976 bröt sig ur moderföreningen och bildade eget. BK Kenty har på senare år blivit mer känt som klubbnamn, då klubbens damfotbollslag nådde allsvenskan, men där har man senare fusionerat ihop sig med den gamla f d ishockeysektionen, bytt namn till Linköpings FC och använder samma logga. När pressen skrev om det samarbetsprojektet verkade man inte känna till bandet i form av att LHC från början var just Kentys hockeysektion.

Det Luleå HF vi idag känner bildades under namnet GroKo Hockey 1977, genom en sammanslagning av IFK Luleå och Luleå SK. Före 1977 är det IFK Luleå vi räknar in här. Namnet GroKo använde man i två år, 1979 antogs nuvarande namnet.

MoDo Hockey hette ursprungligen Alfredshems IK. 1963 köptes klubben av MoDo-industrierna och till 1987 hette man MoDo AIK. Därefter MoDo Hockey.

IK Oskarshamn bildades 1970 och hette länge just IK 70. Här hette de inblandade parterna Oskarshamns AIK och IFK Oskarshamn. Båda klubbarna åkte en hel del hiss mellan trean och tvåan, och lyckades till råga på allt nästan aldrig vara i samma serie samtidigt, bara i så fall i trean. När IFK åkte ur tvåan sista gången 1968/69 ersattes de där av AIK, men 69/70 kom AIK lika hopplöst sist där, samtidigt som IFK ramlade vidare rakt ur trean. Där fann man för gott att slå ihop.

Skellefteå AIK har i princip alltid varit samma klubb. Notabelt är dock att man 1966 gick samman med Skellefteå IF (som 1958 kvalade till allsvenskan, så det kunde ha blivit Skellefteå-Skellefteå i högsta serien 1958/59) och till 1968 hette Skellefteå AIK/IF, och vid raset ur elitserien 1985 bildade hockeysektionen eget som Skellefteå HC, och hette så tills man 1991 återtog det klassiska namnet Skellefteå AIK.

IF Sundsvall Hockey beskriver sig själva som över 100 år gamla, och då syftar man givetvis på det ursprungliga Tunadals IF, som bildades i slutet av förrförra seklet. som Tunadals SoSS. Närmare bestämt 1896. Hockey började däremot spelas långt senare i Tunadal, och dagens Sundsvall Hockey har en äldre hockeyhistoria i den andra klubb man i praktiken består av, Heffners/Ortvikens IF, som 1970/71 gjorde en säsong i högsta divisionen. (Och Heffners är grundade 1898, så Sundsvall Hockey är över hundra år gamla dubbelt upp...)

1976 togs nya tag i sundsvallshockeyn. Vid Heffners/Ortvikens IF:s årsmöte bröt sig hockeysektionen ur, och bildade eget som Sundsvalls HC. Och några dagar senare togs beslut i Tunadal och i det nya SHC om ett samgående. Namnet Sundsvall i dagens Sundsvall Hockey kommer m a o i rak och direkt mening från Heffners/Ortviken.

Som för att krångla till saker lite extra tog Heffners/Ortvikens IF några år senare upp hockey på programmet igen, men det är ändå obestridligt att den klubb som mellan 1976 och 1987 hette Sundsvall/Tunadals IF, och sedan blev IF Sundsvall Hockey, var en sammanslagning av H/OIF och Tunadals IF.

1990-1992 var man ihopslagna med:

Timrå IK hette ursprungligen Wifstavarvs IF, men slog samman 1936 med Östrands IF och hette sedan Wifsta/Östrands IF till nästa sammanslagning 1964 med Fagerviks IF. Efter den hette klubben Wifsta/Östand-Fagerviks IF, gemenligen förkortat WÖF, men 1966 var man lite smidiga och antog kommunens namn i stället och blev Timrå Ishockeyklubb. 1990 skedde en spektakulär sammanslagning med det dåvarande - och nuvarande - IF Sundsvall Hockey.

Båda klubbarna låg redan i division 1 norra, och Timrås plats i serien övertogs av "förstalaget" med namnet IF Sundsvall/Timrå Hockey, medan man även behöll Sundsvalls tidigare plats för ett "farmarlag" som fick Sundsvalls äldre klubbnamn Tunadal. Nästa säsong ramlade Tunadals-laget ur ettan, och sundsvalls-falangen klev då av projektet och började om på egen hand som IF Sundsvall Hockey igen. Det som nu i praktiken åter enbart var Timrå IK behöll av PR-skäl ortnamnet Sundsvall i flera år, ända till Sundsvall Hockey var tillbaks i division 1 efter två år i tvåan. Först började man kalla sig ST Hockey, och 1995 återtog man äntligen sitt riktiga namn igen. Nu hoppas vi Timrå IK förblir Timrå IK... 

IF Troja-Ljungby bildades 22 mars 1948 som IF Troja och fick fira 60 i fjol med att A-laget gick upp i HockeyAllsvenskan igen, och dessutom gick A-juniorerna upp i Super Elit. Eventuellt finns en förhistoria som sektion i Ljungby IF. 1985 togs ortnamnet Ljungby med i klubbnamnet.

Det Västerås IK Ungdom som 2002 gjorde comeback i näst högsta serien har sina rötter i gamla VIK, under de olika beteckningarna Västerås IK och IK VIK-Hockey, men räknas som en ny klubb i alla andra sammanhang, och så därför även här. Bakgrunden i det tidigare VIK förtjänar dock naturligtvis att nämnas: 1913 antogs namnet Västerås Idrottsklubb av en klubb som i ett oklart antal år redan hade varit i bruk under namnet IF Svea. 1939 togs ishockey upp på programmet, och 1980 bildade hockeyn eget som IK VIK-Hockey, efter 1988 Västerås Ishockeyklubb. 2000 gick man i konkurs, och den separata ungdomsklubben VIK Hockey Ungdom som var bara något år gammal tog över även A-lagsverksamheten.

2005 slogs verksamheten ihop med den urgamla rivalen Västerås HC, som ursprungligen varit hockeysektionen i stadens stora klubb på fotbolls- och bandysidan, VSK. VSK:s hockey var en pionjär redan innan VIK hade börjat med hockey, och spelade två SM-finaler redan på 20-talet. I slutet av 40-talet gjorde både VIK och VSK sina första starter i högsta serien, men det var bara VIK som lyckades etablera sig då. Sammanslagningen innebar att det allsvenska representationslaget fick dagens namn VIK Västerås HK, och ungdomsverksamheten lades in i det tidigare VHC under namnet VIK Västerås HK Ungdom.

Växjö HC, nu för tiden med tillnamnet Lakers (liksom Nybro är Vikings, Halmstad var Hammers osv) är en sammanslagning 1971 av Östers IF och Växjö IK. Ett Växjö IK som sedan 1966 bara hade juniorhockey på programmet, och i sin tur var en utbrytning 1954 ur IFK Växjö. IFK var hockeypionjärerna i Växjö, som dök upp i det nationella seriesystemet redan 1948/49 med spel i division 3 mellansvenska södra, som man vann och fick kvala till näst högsta serien division 2. Men man misslyckades i det kvalet och drog sig sedan ur trean, och dök inte upp på den nivån igen förrän 1952/53. Då hade Öster varit uppe och vänt i samma serie 1950/51 och återkom 53/54, och sedan var lagen ofta i samma serie det närmaste decenniet, både i trean och tvåan. Öster hann också med en säsong i högsta serien 1963/64. Det var en del "fotbollsklubbar" som passerade revy i hockeyns högsta serie från slutet av 50-talet och en bit in på 60-talet - Östers IF, GAIS och Malmö FF... och i Borås fanns Elfsborg i division 2 ända fram till slutet av 60-talet. 

Örebro Hockey eller HK är bildade 1990, då som HC Örebro 90 (men årtalet ströks i klubbnamnet efter några år), när det dåvarande Örebro IK var ensamma om hockeyverksamhet i stan sedan ett par år. 1987 hade IK SE, sammanslagningen sedan 1972 av IK Sturehov och IF Eyra, lagt ned verksamheten. På nyåret 1998/99 blev plötsligt HC Örebro ensamma i stan i stället när Örebro IK försattes i konkurs, och drogs ur seriespelet inför omstarten i division 1 efter jul.

ÖIK hade fram till 1972 varit ishockeysektion i stadens stora sportklubb ÖSK (som varit allsvensk i alla stora bollsporter), och avancerade till nyskapelsen elitserien både 1976 och 1978, men åkte ur direkt bägge gångerna. Efter andra degraderingen 1979 gjorde man sin historiska satsning på "miljonkedjan" med Hardy Nilsson, Krobbe Lundberg och Martin Karlsson, och enligt vissa bedömare var det mer eller mindre från denna tid man aldrig riktigt kom upp i helt frisk och sund ekonomi någonsin mer, även om det tog nästan 20 år innan det gick så illa som konkurs. 1992/93 var det bra akut, men klarade sig precis.

HC Örebro tog över ungdomsverksamheten och förstalagsstatusen i staden och kom upp i dåvarande södra allsvenskan två år, 2002/03  och 03/04. 2005 bytte man till nuvarande namnet.

Sista året med två allsvenska serier, 2004/05, hade både Uppsala och Umeå dubbel representation i en andradivision som bara bestod av 23 lag i två grupper, det var ganska anmärkningsvärt. I framtiden verkar knappt ens stockholmsregionen kunna hålla sig med mer än ett lag i dagens HockeyAllsvenska med bara 14 lag.

På 50- och 60-talet, och i några fall en bit in på 70-talet, hade annars ganska många städer två eller fler klubbar som ofta samtidigt spelade i dåvarande näst högsta serien, division 2. I Norrköping och Linköping har det fullkomligt kryllat av klubbar som spelat i näst högsta serien från 40-talet och framåt. I Norrköping var det IFK och Sleipner som blev de två stora i längden, och så småningom (1967) slog sina påsar ihop som det vi kom att känna som Vita Hästen (namnet IK Vita Hästen från 1973). Andra norrköpingsklubbar som spelat i de serier jag talar om är GoIF Tjalve, Norrköpings AIS, Norrköpings FF, och Linköping har förutom BK Kenty bidragit med BK Derby och Gottfridsbergs IF. I de östgötaserier som administrerades av Svenska Ishockeyförbundet i början av 40-talet fanns också klubbar som Karle IF, Linköpings AIK och Linköpings SK.

Skellefteå, Sundsvall, Kiruna förstås, Luleå och Gävle är städer som haft massor av klubbar i de högre serierna. I Uppsala var det inte heller historiens första stadsderbyn i ishockeyns näst högsta serie 2004/05. Sådana hade tidigare skådats 1941/42-45/46 (Sirius och Vesta), 1955/56-56/57 (Almtuna och Vesta), 1957/58 (Almtuna och Sirius), 1959/60 och 61/62 (Almtuna och Servia).

Kan AIK få några stockholmsderbyn 2010/11 på något annat sätt än att gå upp och få möta Djurgården?

Pja... vi i Huddinge hoppas definitivt vi ska slippa mer än en säsong i lingonserien den här gången också. Det gick 2000/01 och 2005/06, peppar peppar....

Anders Pemer2009-08-27 21:20:00

Fler artiklar om Huddinge