Rapport från årsmötet

AIK:s årsmöte flyttas fram till den 25 oktober. Mötet blev kort men bilden av ett utbrett missnöje hann ändå bli tydlig.

153 röstberättigade medlemmar i AIK, några representanter från media och några till valde att på måndagskvällen bege sig till Solna gymnasium för att vara med på AIK:s årsmöte. Att det var moderföreningen AIK som höll årsmöte kanske skall betonas eftersom AIK Ishockeyförening och AIK Fotbollförening har egna årsmöten.

Mötet inleddes med att huvudstyrelsens ordförande KG Svensson höll ett inledningsanförande där han bland annat lovprisade AIK:s duktiga idrottsdamer. Diverse standarer och manschettknappar delades ut till unga AIK:are och ledare inom AIK som utmärkt sig på ett förtjänstfullt sätt under året. Det hölls också en tyst minut för att de hedra de AIK-medlemmar som gått ur tiden.

Efter viss förvirring om punkt 1 på dagordningen "mötets öppnanade" verkligen hade blivit av kunde så mötet ta fart. Justeringen av röstlängden, som var punkt 2 på dagordningen, visade att det var 153 röstberättigade medlemmar närvarande.

På frågan om mötet var behörigt utlyst, som var punkt 3 på dagordningen, ifrågasatte mötesdeltagare om inte stadgarnas lydelse i det avseende innebar att kallelse till årsmötet också skulle ske genom AIK-nytt, som är en AIK-publikation, och inte bara genom nyhetsbrev och hemsida. Axel Wester redogjorde därefter för vad som hade avhandlats när berörda paragrafer i stadgarna klubbades igenom vid tidigare årsmöten.

KG Svensson redogjorde därefter för huvudstyrelsens förslag att lyfta ut frågorna som berörde utredningen om ishockeyns nedflyttning, ansvarsfrihet för styrelsen och val av ordförande och styrelse med flera till ett senare datum. Bland annat förklarade KG att det var önskvärt att utredningen fick mer tid på sig att bli klar och att utredningen skulle presenteras för AIK-medlemmar cirka en vecka före det kommande mötet. En av de medlemmar som lämnat in motioner till årsmötet gick upp på scenen och yrkade särskilt på att hans motioner och frågan om verksamhetsplan också skulle flyttas fram i sådana fall. Omedelbart höjdes det röster för att hela årsmötet skulle flyttas.

Undertecknad, tillsammans med Mikael "Skogen" Skogqvist, begärde också ordet. Vi föreslog att mötet skulle besluta att medlemmen av huvudstyrelsen Lars Viklund på grund av jäv inte skulle vara med i hockeyutredningen. Vi föreslog också att mötet skulle ge valberedningen i uppdrag att vara förberedda med alternativa kandidater för det fall det kommande medlemsmötet valde att rösta nej till det befintliga förslaget från valberedningen.

Valberedningen förklarade dock för mötet att deras uppdrag endast innefattade att avlägga ett förslag inför årsmötet och att det är det förslag som nu är lagt, samt att de är förhindrade att plocka fram alternativa kandidater. Det är emellertid fritt fram för alla AIK-medlemmar att enskilt, eller om man så vill genom att formera sig i alternativa valberedningar, nominera egna förslag till ordförande och styrelse i AIK. Man har också rätt att få sina nomineringsförslag publicerade på AIK:s hemsida tillsammans med den nuvarande valberedningens förslag.

KG Svensson bröt in i den diskussion som uppstod och förklarade att om den pågående hockeyutredningen gick honom emot så skulle han ställa sin plats till förfogande. Efter lite fortsatt diskussion var det dags för mötet att ta ställning om och i sa fall hur mötet skulle fortsätta. Efter det att votering begärts, vilket innebär att en mer formell röstning med rösträknare hålls, förlorade huvudstyrelsens förslag att flytta enbart delar av årsmötet till ett senare datum. Istället vann motförslaget, formulerat av Jonas Almqvist, att hela årsmötet skulle flyttas fram. Mötet ajournerades därmed omedelbart. Tilläggas kan att huvudstyrelsens förslag röstades ned med en förkrossande majoritet.

Mötet tog således slut innan det egentligen hade börjat. Det stod redan från första stund klart att det inte skulle bli ett normalt möte. Många kritiska synpunkter hann framföras från deltagarna. Ibland i form av mer genomtänkta inlägg och ibland i form av mer spontana frågor, utrop och protester. I efterspelet till mötet meddelade Lars Viklund att han tagit intryck av de synpunkter på hans deltagande i hockeyutredningen som framfördes från scenen och från mötet i övrigt, som för övrigt varit rätt ljudliga, och meddelade att han hoppade av utredningen.

Frågan om den sittande huvudstyrelsens, och hela AIK:s, framtid kommer således att avgöras den 25 oktober. Till dess skall hockeyutredningen vara klar. Måndagens möte kan nog ses som en mycket spännande prolog till det fortsatta mötet. Och det går nog att räkna med en hel del spekulationer fram till dess.

En som redan uttalat sig i frågan är AIK:s kanske mest kände ledarprofil UEFA-basen Lennart Johansson. I dagens Aftonblad lyckas han med konststycket att på samma gång säga att han vill hålla sig neutral men att han ändå tror att huvudstyrelsen är fri från ansvar. Det senare är särskilt intressant eftersom Lennart Johansson samtidigt säger att det är eftersom han är mötesordförande som han vill vara just neutral. Nu kom aldrig gårdagens möte så långt att en mötesordförande hann väljas, men vem som var påtänkt till den viktiga rollen kan det väl knappast råda någon tvekan om.


Ulf Widlund2004-09-28 11:30:00

Fler artiklar om AIK