Bofors kämpade till sig en poäng

Nyköping fick bara med sig en poäng från hemmamatchen mot ett hårt kämpande Bofors. Slutresultatet skrevs till 3-3.

Bofors inledde matchen på ett bra sätt och lyckades ta ledningen efter knappt två minuters spel. Det handlade om ett straffslag som Juha Viinikainen utnyttjade på bästa möjliga sätt, han fick ner Johan Asplund och hade inga som helst problem med att sprätta upp pucken i nätmaskorna bakom Nyköpings målvakt. NH tog över matchen efter målet och höll i taktpinnen. Chanser skapades, Nyköping åkte mycket skridskor och spelade piggt. Bofors var dock på intet sätt ofarliga och visade prov på ett bra kontringsspel. Med drygt fyra minuter kvar att spela av inledningsperioden lyckades NH, rättvist nog, mäkta med kvitteringen. Trent Hunter fick tag i pucken bakom Bofors-kassen och rundade den, men Fredrik "Grizzly" Eriksson räddade. Patrik Wallenberg tog dock hand om returen och gjorde inget misstag. Hemmalaget var strået vassare i den första perioden, Bofors hade anledning att vara nöjda med det oavgjorda resultatet.

Juha Viinikainen slog till igen tidigt i den andra perioden - i powerplay. Bofors spelade bra i numerärt överläge och Viinikainen, som har SM Liiga-meriter, visade prov på fina kvaliteter. I mitten av perioden blev Johan Asplund överlistad igen. Bofors vände spelet och Oscar Steen utnyttjade ett friläge. Noterbart är att NH hade en kanonchans dessförinnan och var ytterst nära att göra 2-2. Gästerna spelade smart i den andra perioden och försvarade sig bra. Nyköping hade svårt att skapa något vettigt offensivt och hade inte marginalerna på sin sida.

NH spelade bra i den tredje perioden och ett reduceringsmål låg i luften. Chanser skapades och i den åttonde minuten var det dags: Mora-lånet Daniel Back nätade och han blev assisterad av ett annat lån från dalaklubben, nämligen Thomas Skogs. Back fick iväg ett stenhårt skott som en tappert kämpande "Grizzly" i Bofors-målet var chanslös på. Ett fåtal minuter senare fick NH lön för mödan - igen. Niko Halttunen sköt ett skott som "Grizzly" räddade, Ronny Björlin dock framme och slog in returen - 3-3. Den resterande delen av perioden var händesefattig och inget av lagen var nära att avgöra. Förläningen blev mållös, några fina chanser för Nyköping till trots, och NH fick därmed nöja sig med en pinne.

Nyköping var det vassaste laget rent spelmässigt och det hade på intet sätt varit orättvist med tre poäng. Det var trots allt - som matchen utvecklade sig - skönt att NH åtminstone lyckades inkassera en pinne. NH förtjänar en stor eloge för moralen och förmågan att lyckas göra två raka mål i den tredje perioden. Insatsen var dock inte lika bra som i onsdags när Rögle stod för motståndet. Det var i första hand passningsspelet som lämnade en hel del att önska i dag.

Bofors - som inkasserade den första poängen i Superallsvenskan - förtjänar också beröm. Värmlänningarna gav järnet i alla byten och kämpade starkt. Bofors var vingklippta och fick gå runt på lite folk, vilket man bör ta hänsyn till. Spelarna som fanns tillgängliga tog onekligen ett stort ansvar och gjorde sitt bästa för laget. Det var med andra ord två lag med en gedigen inställning som kämpade i Peabhallen i dag. Det är alltid lika kul att se lag som gör sitt yttersta i alla lägen.

Nyköping har två tuffa bortamatcher framför sig. Det handlar i första hand om Hammarby på bortais på onsdag. På söndag står Björklöven för motståndet i Umeå.